Borduurwerk

…de verfijning verbeeld…

Thema-expositie: BORDUURWERK,
in relatie tot Noord Nederlandse streekdracht. Periode 1700-1900.

Op basis van de eigen collectie presenteert het kostuummuseum De Gouden Leeuw een bijzondere expositie met bovenstaande titel. Bijzonder omdat blijkt dat borduurwerk veelvuldig werd toegepast in de drachten van Friesland, Groningen en Drenthe. Bijzonder ook omdat het veelal verfijnde borduurwerk van hoge kwaliteit is en veel verwondering en bewondering oproept.
De expositie is ingericht naar chronologie en naar de verschillende technieken. De oudste stukken uit de collectie zijn een babyjakje met bijpassend mutsje, gemaakt van zijde en geborduurd met gouddraad, te dateren omstreeks 1700. Uit het midden van de 18e eeuw zijn de tipdoeken van batist met schaduwwerk, het zgn. Dresdener borduurwerk. Vervolgens een kleine collectie merklappen geborduurd in kruissteek. Ook 18e eeuws zijn de linnen mannenhemden met prachtig geborduurde boorden in platsteek.Uit de tweede helft van de 18e eeuw is er een serie vierkante en driekante tipdoeken van batist of neteldoek veelal geborduurd met tamboereerwerk. De grootste meet 1,65 bij 1,65m! Uit dezelfde periode een aantal schorten die zeer rijk geborduurd zijn, met toepassing van verschillende technieken. Uit de Empire periode zijn een grote verzameling driekante en vierkante tipdoeken, geborduurd met tamboereerwerk en met randen in open naaiwerk. De Biedermeier periode biedt een grote verscheidenheid aan tipdoeken, grote kragen en schorten. Tipdoeken met gekleurd tamboereerwerk op batist, en veel tipdoeken van doorgestopte tule zowel in wit als in zwart en zelfs in bruin. Midden 19e eeuws zijn de twee kashmirsjaals, met applicaties en zeer rijk borduurwerk, onmiskenbaar uit India.

Het toepassen van geborduurde kanten aan de Friese floddermuts is te dateren aan het einde van de 19e eeuw. De techniek is vaak in tamboereerwerk, maar ook in doorgestopte tule, in Friesland heet dit “Joadinne benaeid”. Getoond worden veel floddermutsen, maar ook de bijbehorende voorbeelden waarop gewerkt werd. Natuurlijk is er ook een collectie broderie-borduurwerk, toegepast in babykleding, onderrokken en onderbroeken.

Tenslotte, ook de merklappen geborduurd door Hyke Pilat-Post worden getoond. Deze hedendaagse werkstukken hebben een traditionele opzet in de alfabetten en de motieven; maar hebben door een eigenzinnige kleurkeuze en compositie een persoonlijke uitstraling.
Het kostuummuseum De Gouden Leeuw is voornemens workshops in de verschillende technieken aan te bieden. Hierover wordt nog nader bericht.

De expositie is te bezichtigen vanaf 1 april 2007 en duurt tot en met zomer 2008. Geopend van woensdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Groepen op afspraak, eventueel met rondleiding en lunch.

Kostuummuseum De Gouden Leeuw, Langestraat 48, 9804PL Noordhorn.Tel: 0594-503804. E-mail: degoudenleeuw@planet.nl

Maaike gaat vandaag naar deze expositie en zij zal een verslag schrijven voor mijn weblog.

Op zaterdag 23 juni 14.00 uur zal er een kostuumshow zijn. Gepresenteerd worden Friese-, Groningse- Drentse- en modekostuums uit de 18e en 19e eeuw. Deze replicakostuums zijn gemaakt op de workshops en in het atelier van kostuummuseum De Gouden Leeuw. Onder leiding van Hyke en Annebeth Pilat. Medewerking aan deze show wordt verleend door het kostuumgezelschap van De Gouden Leeuw. Reserveren gewenst.

Foto’s: Martha Veenstra-Beekhuis

36 gedachten over “Borduurwerk

 1. Even een kort berichtje .
  Alle moois hierboven te zien kom ik vandaag nog beter bewonderen .
  En gisteren heb ik ook al zoveel moois gezien .
  BIJ STAR MEUBELEN in den Haag zijn prachtige Quilts te bewonderen .
  Marijke van Hesse ( Rotterdam)heeft deze expositie georganiseerd en is ook aanwezig met een aardige verkoopstand met prachtige Quiltstoffen .
  De Quilts zijn nog te zien t/m a.s. Zondag 8 April .
  Het is echt de moeite waard om er een kijkje te nemen .
  Een mooie locatie waar de Quilts prachtig tot hun recht komen .
  STAR STIJLMEUBELEN
  WEST VLIETWEG 98 ( dit was eerder Leidschendam,s grondgebied )
  den Haag
  Tel: 070 3989778

 2. ik geniet echt van dit weblog , er gaat zoveel in holland aan met textiel en vanuit australia Happy Easter

 3. even terug in blogland en ik lees meteen weer over schitterende handwerken, het lijkt me een prachtige tentoonstelling, bedankt voor de tip.

 4. Voor mij niet naast de deur, maar er is zoveel te genieten, dat ik er graag het tochtje voor maak. Gelukkig hebben we lang de tijd!
  Ik verheug me er nu al op.
  Fijne paasdagen iedereen!

 5. Wat is er toch mooi handwerk in de klederdracht te vinden. En zo verfijnt !!!
  Helaas te ver voor mij.
  Het zou mooi zijn wanneer ze er een tentoonstellings boekje bij zouden maken, met mooie foto’s.
  Maaike, fijne inspirerende dag vandaag, ben benieuwd naar je verhaal !!

 6. Ongelofelijk dat men tule kan doorstoppen en dat het dan niet gaat trekken. Zoveel moois weer vandaag Berthi. Ben benieuwd naar het verslag van Maaike. Het is wel een eind weg naar Groningen, maar voor een weekend is het wel een leuk uitstapje.

 7. Wat een mooi borduurwerk zeg , poe ik zou wel willen weten wie dat gemaakt heeft , man/vrouw , hoe jong/oud , waarvoor en zo.
  Tentoonstellingen zijn toch niet zo mijn ding , jammer wel denk ik ik mis daardoor een hoop moois , maar ja ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is.
  Deze vreemde vogel gaat lekker aan de thee en genieten van haar nieuwe armband , zo mooi , een soort wraak omdat ik als kind nooit een bedelarmband kreeg [zielig he 🙁 ] , maar bovenal gewoon omdat er zo heeeeeeel erg blij mee ben!!!!!!!
  Marlies

 8. Noordhorn is voor mij ook niet naast de deur, maar het is beslist de moeite waard om een bezoek te brengen aan kostuummuseum De Gouden Leeuw.
  In 2002/2003 heb ik genoten van hun thema expositie ‘Over Buta’s en Paisleys’, Oriëntaalse invloed op Westerse ornamentiek. In 2004/2005 was er de expositie ‘Flodders als Vlinders’, Mutsenkanten uit Noord-Nederland 1730-1930. Van beide exposities is een klein naslagwerkje uitgegeven.
  Wie weet is er van deze expositie ook een klein naslagwerkje.
  Maaike zal ons dat zeker kunnen vertellen.

 9. @marian’ne m, in het tentoonstellingsboekje ‘Over Buta’s en Paisleys’ staan prachtige foto’s.

 10. @Marlies, als tentoonstellingen niet zo jouw ding zijn, zoals je zegt, bof je dat je o.a. op dit blog toch een klein beetje mee kunt genieten van al het moois dat er overal te zien is!
  Geniet van de stralende dag en je nieuwe bedelarmband….. en wat hangt er al aan? (^_^)

 11. Berthi wat mooi wat je hier laat zien. Ik hoop dat ik tijd en energie heb om daar heen te gaan, het is inderdaad ook voor mij een eind weg, te ver voor een dagtocht. Ondertussen is het hier genieten. Een erg mooi boek over de Friese dracht is mode in Friesland, ik weet niet of het nog te koop is maar dit is het isbn 90 330 1212 X. Prachtig handwerk op de foto´s, de manchetten ´tot in de puntjes`verzorgd, het fijne geborduurde tule. Ook hier is ´t genieten

 12. Wat er aan mijn bedelarmband hangt??? Nou poes , hond , monogram M en G , egel ,lieveheersbeestje [ben ik zelf nl ook :-)))))))) ] hartenbedel , bedel met hartje eraan , een met een tulpje en nog een paar , best veel al he , ik ben er zo groots mee dat ik het gelijk maar goed gedaan heb! Zwaar is het wel , en in tegenstelling tot anderen met een dergelijke armband doe ik de mijne wel eens af , mijn ega snapt er niks van , eerst moest ik hem zo nodig meteen direkt en dadelijk hebben en nu ligt hij wel eens in de kast , ik zeg dan ja je moet een vrouw maar niet altijd willen begrijpen , het moet een beetje spannend blijven!!!!
  Ziezo , ik ga nu naar boven , ik heb besloten dat ik de tweede droomdeken vandaag af ga maken , heerlijk , twee van die intensieve klussen afgemaakt , ik geniet er al van als ik bedenk dat er straks mede door mijn werk weer 2 kinderen iets blijer gemaakt kunnen worden!
  Marlies

 13. Berthi wat weer een prachtige handwerken. Altijd weer enig om je weblog te lezen en te bekijken en ik heb grote bewondering voor hoe consequent je dat bijhoudt. Ik ga vast proberen naar de tentoonstelling te gaan.

 14. @Marlies, tjee zeg…. al een hele verzameling!! Volgens mij moet je de armband wel af doen als je wilt handwerken!?

 15. @Marianne, als mijn lezers de logs zo waarderen, werkt het natuurlijk ook stimulerend om mijn weblog zo goed mogelijk bij te houden!
  En de aanvullende informatie die ik krijg via de reacties zijn zeer waardevol en onmisbaar!!!

 16. Vandaag weer zo’n mooi en verfijnd handwerk te zien hier .
  Gisteren met z’n 5-ven dagje Amsterdam . We hebben genoten van “Pracht en kraal” in het Tropenmuseum en in de Nieuwe Kerk de tentoonstelling ISTANBUL .Allebei aan te bevelen !!!

 17. Wat is er weer veel te zien vandaag!!
  Het lijkt een prachtige tentoonstelling, en ben benieuwd naar Maaike’s verslag.
  ‘We’ hebben nog ruim een jaar de tijd om naar het hoge noorden af te reizen.

 18. @Mien B, leuk om te horen dat je naar ‘Pracht en Kraal’ bent geweest en ja ‘Istanbul’ is ook zeker de moeite waard, maar ik denk dat mij het niet meer gaat lukken om hier naar toe te gaan.
  Wat een keuze aan exposities hebben we op dit moment! Gewoon SUPER!

 19. @annette-p, heerlijk dat deze tentoonstelling er zo lang is! De meeste exposities zijn voorbij voordat je het in de gaten hebt.

 20. Marlies, wat leuk een bedelarmband. Gelijk helemaal vol, loop je nu voorover :-)).
  Als je het niet gewend bent een armband is het wennen. En met sommig werk zit het in de weg of blijf je haken.
  En als je niet lekker bent irriteert het idd die dingen om je pols of ook om je nek :-)).

 21. Mooie tip en links Berthi!!
  Oei oei, wat is er toch veel moois :-)).
  Maar wat jij altijd zegt (daar heb je er weer één):
  *Je moet keuzes maken*

 22. Berthi wat een prachtig borduurwerk. Ik vond straks toevallig een site van een mevrouw die borduurt en breit voor poppenhuizen! Kantklossen doet ze ook. Apart hoor. Dit is de link: http://www.anneliesdekort.nl/
  Hele fijne paasdagen. grtjss

 23. Wat een mooi borduurwerk daar in het hoge noorden,fijn Berthi dat je ons dat via jou log laat zien,jammer dat het voor mij zo ver weg is.
  Fijne paasdagen voor jou en je familie.
  Groetjes Ella.

 24. @Leonie, dank je voor de prachtige link. Ik ben helemaal weg van die beeldige minitruitjes. Knap als je in miniformaat nog zo’n geweldige patronen kunt inbreien!
  Ik meen dat Annelies al eens in HzG heeft gestaan!

 25. Wauwww, mooi zeg die borduursels. Maar ook dat museum! Ik noteer hem, want hier wil ik wel eens naar toe. Dank je Berthi voor deze log. Erg mooi en interessant.

 26. Berthi, hET WAS WEER EEN LINK MET GEVOLGEN VOOR MIJ IS nOORDHORN TE VER, MAAR ZO NEMEN WE ER TOCH EEN STUKJE VAN MEE, EN DAN DE VELE LINKS DIE GEGEVEN WORDEN, IK KOM TIJD TE KORT OM ALEES TE LEZEN FIJNE PAASDAGEN

 27. In Handwerken zonder Grenzen juni/juli komt een uitgebreid artikel over deze expositie met nog veel meer prachtige foto’s!

 28. @Yvonne Koop, ik heb het gehoord van de familie Pilat. We kijken er met z’n allen naar uit!

 29. Wat een schitterende kleuren dit borduurwerk… echt genieten… ik ben mijn weblogschade aan het inhalen, en dit is al de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *