Jan Jansen

Wie kent Jan Jansen niet? Dan bedoel ik niet Jan Janssen de wielrenner, maar Jan Jansen de schoenontwerper. Onlangs heeft hij grootscheepse opruiming gehouden. Ruim 250 ontwerpen, waaronder veel unica, werden op 14 februari 2007 geveild bij het Amsterdamse veilinghuis Christie’s. Alleen de trouwschoenen van Tonny en hemzelf hield hij en een schoen uit 1961, Me geheten. Met de veiling deed hij zijn ‘kinderen’ de deur uit, maar hij hoopt dat ze na de veiling voor iedereen te bezichtigen zijn. Een koper zet de Jan Jansen schoen in een huiskamer of hangt hem aan de muur. Dat vindt Jan Jansen leuker dan dat zijn schoenen in de kelder van een of ander museum staan. Ik probeerde een catalogus te bemachtigen, maar helaas; ik viste achter het net. Niet getreurd, vorige week heb ik het boek Jan Jansen kunnen toevoegen aan mijn bibliotheek. Ter gelegenheid van zijn 45-jarige jubileum als schoenontwerper verschijnt Jan Jansen. Het boek bevat een uitgebreide biografie en toont vele bijzondere foto’s van zijn ontwerpen.

Deze maand komt Jan Jansen met een kleine lijn voor de schoenketen Sacha, Jan Jansen Sport. Zes modellen zijn er: drie platte sneakers, en drie op een rubberen sleehak, varianten op Jansens beroemde High Heeled Sneaker uit 1977. Vanaf 13 april 2007 zijn de schoenen te koop.

1977 High Heeled Sneaker
“In 1977 kreeg ik een opdracht van een producent die ‘iets groots’ wilde doen. Hij had al eerder (naar eigen zeggen) Levi Strauss naar Europa gehaald. Ik werd benaderd om iets met kleding en schoenen te doen. De kleding werd onder mijn supervisie ontworpen door Berry Brun. Ik heb de schoenen gemaakt, maar die zijn uiteindelijk nooit in productie genomen. Dat wil zeggen, niet hier. Een Amerikaanse producent heeft ze, zonder mij, in Amerika onder zijn eigen label gelanceerd. Er zijn er meer dan een miljoen paar van verkocht!”

1972 Build me Up
“Hier word je eigenlijk zelf een beetje de ontwerper van je schoenen. Het idee is gebaseerd op het onderwerk van de Woody 3. Ik dacht, waarom zou ik die niet hoger maken? Hier zijn vier met leer beklede houten segmenten toegevoegd. Daar kun je niet echt op lopen, of eigenlijk helemaal niet. Ik vond het een geweldig idee, en het was mijn eerste ontwerp dat de cover van een tijdschrift, de Panorama, haalde. Ik heb ze ook wel verkocht, maar dan met twee lagen. Dat is echt het maximum om je voeten van de vloer te kunnen krijgen.”

18 gedachten over “Jan Jansen

 1. KUNST aan de voeten !!!
  Hij is een echte kunstenaar, en toch zeer vrouwvriendelijk.
  Voor iedereen een mooie schoen maar hij houdt ook rekening met de moeilijke voet.
  Wel wat voor jou zo’n kleurijke hoge hak, flamboyant.
  (en je kan gelijk overal bij :-)).

 2. wat een leuk atikel weer. en die schoen , ik zou de verhogingen bij de kast moeten zetten, hoef ik niet meer op de trap te klimmen, maaaaaaar het risico?????

 3. Ik heb zelf ook een paar schoenen van Jan maar ze geven wel enorm af. Bruin van buiten en bruin van binnen.

 4. Herinner me nog, dat ik in de 70er jaren met een nichtje naar Amsterdam ging, want zij wilde een paar Jan Jansen’s kopen. Véél te duur natuurlijk, maar ik heb wel m’n ogen uitgekeken. Ook heel bizarre ontwerpen, waarop je echt niet vooruit kwam! Puur voor de kunst dus.
  Op die Woody 3 moet je eens een kasseitjes-plein oversteken! Je bent eerder op de Eerste Hulp, dan aan de overkant van het plein 😉

 5. Mijn eerste “klompen” waren van Jan Jansen: knal oranje leren bovenkant en houten zool. Inderdaad 70e jaren, maar daardoor ben ik hem wel een beetje blijven volgen. Schoenen als kunst? Ja toch wel, dat is vaker met schoenen: niet op lopen, gewoon neerzetten om naar te kijken.

 6. Eens vertelde een schoenmaker, die op de Dam in Amsterdam zit/zat, voor de camera: Dames die naaldhakken dragen komen bij mij bijna elke dag. Wat wil je ook als je naar de bestrating kijkt. Mooi, maar niet gemaakt voor naaldhakken!

 7. Ooit een abonnement op concerten in Kasteel Hoensbroek gehad. Ging je netjes gekleed heen.
  Schoenen met hakken erbij aan. Mijn best wel lange man, grote passen, had mij altijd amechtig hollend achter zich aan: gladde houten brug, grind, kinderkopjes, gladde marmeren gang.

 8. Hallo Berthi! Terug van weggeweest zie ik dat ik weer heel wat bij te lezen heb, eigenlijk kan ik niet op vakantie gaan 🙂
  Het blijft heel bijzonder dat je iedere dag opnieuw weer iets bijzonders en aantrekkelijks te “vertellen” hebt. Knap!

 9. @Corrie, gezellig dat je er weer bent! En… nu je leesachterstand inhalen?! (^_^)
  Ik ga niet op vakantie en toch ben ik regelmatig achter met het lezen van alle blogs!!

 10. Goh,ja, Jan Jansen-Klompen. Ik herinner me vaag iets van dat ik ze wilde hebben en dat je ze moest bestellen. Ik zou mijn moeder eens moeten vragen of ik ze ook daadwerkelijk gekregen heb. Misschien was het ook wel immitatie hoor, ik weet het niet meer.

 11. @Hannah, dat lijkt me de moeite waard en leuk om eens te informeren.
  Ik heb in ieder geval nooit klompen noch schoenen van Jan Jansen gehad.
  Misschien moet ik volgende week voor de aardigheid toch naar Sacha gaan!?

 12. Erg leuk okm de site van Jan Jansen te bekijken. Heel veel schoenen herken ik wel die hij ontworpen heeft. Het boekje waar hij over zegt dat op de voorkant zijn ontwerp staat, heb ik jaren geleden voor mijn dochter gekocht. Jammer dat ik tegenwoordig niet alle schoenen meer kan dragen. zijn ontwerpen vind ik erg leuk.

 13. Erg leuk okm de site van Jan Jansen te bekijken. Heel veel schoenen herken ik wel die hij ontworpen heeft. Het boekje waar hij over zegt dat op de voorkant zijn ontwerp staat, heb ik jaren geleden voor mijn dochter gekocht. Jammer dat ik tegenwoordig niet alle schoenen meer kan dragen. zijn ontwerpen vind ik erg leuk.

 14. Sorry dat het er 2x op staat, maar er ging iets mis volgens mij met het plaatsen.

 15. Hi Berthi,
  Kun je me plaatsen???
  Ik zocht op google naar jan janssen klompen en jij rolde er als tweede uit, grappig. Bij jou kan ik er zeker geen kopen;)?
  Moest even een berichtje plaatsen.
  groetjes Syl (Marijn Basten…..Venlo
  Rose……. tassen…….

 16. Hi Syl,
  Natuurlijk kan ik je plaatsen. Leuk dat je hier terecht kwam via google.
  Maar ja… klompen van Jan Janssen? Helaas, je zult verder moeten zoeken!
  Veel succes met zowel de klompen als de tassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *