Ik leer breienIn deze log liet ik je een aardige theemuts zien. Een nieuw idee? Absoluut niet! In het boekje Ik leer breien, deel 1 (leerboekje voor de jeugd, leeftijd 6-10 jaar), wordt er aan kinderen uitgelegd hoe je een theemuts (theewarmer) kunt breien. Je hoeft alleen twee rechte lapjes te breien en een koord.

Ook vandaag de dag verschijnen er weer leerbreiboekjes voor de kinderen, zoals: Kids Learn to Knit, Lucinda Guy and François Hall. Van Lucinda Guy verscheen al eerder Handknits for Kids en And So to Bed…: Handknits and Things. Nog twee leuke kinderboekjes: Knitting Nell, Julie Jersild Roth en Martha Moth Makes Socks, Cambria Evans.

31 gedachten over “Ik leer breien

 1. Kom maar binnen door het poortje
  Vlug het dasje omgedaan
  Door het poortje weer naar buiten
  En uit wandelen gegaan.
  Een brei-vers uit de Vrije School breiles.
  Het is zo jammer dat Handwerken niet meer op het lesprogramma staat bij veel scholen. Maar gelukkig maakt Berthi ons attent op weer nieuw verschenen boekjes over breien voor kinderen en nu maar hopen dat er nederlandse vertalingen komen.

 2. Enig vind ik deze boekjes !!!
  Ik kan al laaang breien maar heb al een hele stapel van dit soort boekjes gekocht, alleen al om de leuke ideeén. En hoop het door te kunnen geven aan mijn kleinkinderen.
  Nu is wol afpakken en naalden uittrekken nog de leukste hobbie.
  Marnel, leuk versje, en ja in het Hollands graag !!

 3. Leuk hoor, die kinderboekjes. Mijn kinderen leren gelukkig breien op school (ja, ze gaan naar de Vrije School).
  Al is dat natuurlijk geen garantie dat ze het graag blijven doen.
  Casper vond breien heel erg leuk totdat ze in de 3e klas (groep 5) een muts moesten breien waarvan een gedeelte tricot, hij moest dus averecht leren breien terwijl hij alleen nog maar recht had gebreid (ribbels). Blijkbaar was er een soort competitie onder de kinderen gaande en hij bleef achter bij de rest, tja toen was de lol er voor hem af. Sindsdien is het toch over (Juf en ik heb een gedeelte van de muts voor hem gebreid en hij is wel afgekomen).
  Vera vindt breien nog steeds leuk al doet ze thuis de laatste tijd niet zoveel, maar misschien komt dat wel weer.

 4. @Hannah, de basis hebben ze in ieder geval meegekregen en wie weet pakken ze de draad later weer op.

 5. @ Hannah, ach gut ja, die muts breien in de 3e klas! Voor veel kinderen een struikelblok. In mijn lessen hoefden ze alleen een band in vrolijke kleuren te breien. Samen met een paar moeders naaiden wij er dan met mooie tricot velour baretten van. Muts af, kind gelukkig en trots en konden we weer leuke andere dingen maken 🙂

 6. Ik leer breien deel 1 had ik ook als kind, leuk dat je het laat zien.
  Fijn dat er weer nieuwe boekjes op de markt komen. Ook al leren ze het niet op school, er is een enthousiaste groep oma’s van nu die het door kan geven.
  Marnel, wat een leuk breirijmpje

 7. @Marnel, wat een leuke en goede ideetjes heb je toch voor de kinderen!! Op de manier zoals jij het aanpakt, blijven de kinderen er plezier in houden!
  Waarom maak jij niet een kinderbreiboekje?

 8. Twee kleindochters( 6 en 7 jaar ) heb ik pas breien geleerd toen ze een week-end kwamen logeren . Het lukte ze al heel aardig.

 9. Wat een leuke boekjes. Je moet het de kinderen inderdaad niet te moeilijk maken dan hebben ze er gauw de schik van af!! Leuk dat de oma’s de kleinkinderen handwerken bij brengen!! Op veel scholen doen ze er niets meer aan……

 10. Dat “ik leer breien, deel 1” komt me vaag bekend voor. Wellicht ooit gehad, maar waar zou het nu dan zijn? Na vele verhuizingen zijn er aardig wat dozen alleen maar mee verhuisd en nooit meer aangeraakt. Dus misschien daarin…
  Leuk versje trouwens van Marnel. Ik herinner me alleen het klassikale gedreun: ‘insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden’.
  Niet echt inspirerend.
  Maar er zijn natuurlijk best leuke dingen te bedenken, die kinderen wèl aanspreken.

 11. Berthi ik ben vandaag bij Sanny de Zoete geweest in Delft,door jou aandacht voor haar,Mooie glazen doek voor mijn schoonmoeder gekocht.was allemaal prachtig.

 12. @Jose, leuk om te horen dat je bij Sanny bent geweest en dat je een mooi cadeautje hebt kunnen kopen.
  Je kijkt je ogen uit in haar winkel! Schitterend linnengoed!

 13. hoi ik ben nog lang geen oma.Wat betreft leeftijd zou kunnen(inmiddels 44) maar ben vroeger met het breivirus besmet geraakt(heeft een generatie overgeslagen) mijn tante heeft mij sokken leren breien op 16 jarige leeftijd omdat mijn moeder het niet meer wist. En nu is mijn eigen dochter 12 en het begint nu bij haar te kriebelen. Pleegdochter van 7 en 5 kriebelen mee.
  groetjes

 14. @corina fiolet, heel leuk dat je dochter en pleegdochters zin krijgen om te gaan breien.
  En de moeder kan een handje helpen!

 15. Beste mensen
  Dit is de eerste keer dat ik deze site bezoek,
  Ik vind het een heel leuk site Alleen mijn probleem is
  ik ben al hele lange tijd op zoek naar leren breien.
  Ik weet totaal niet hoe het moet en heb er totaal geen verstand van maar wil het echt dolgraag leren voornamelijk om kleding te breien (baby kleertjes)
  hELAAS KAN IK NIETS VINDEN OVER CURSUS BREIEN in mijn omgeving.
  wel heb ik op een of ander site een brei boek besteld voor beginners maar helaas het was een boek met fotos van kleding.
  Wie kan mij helpen?
  Oo ik zou u echt dankbaar zijn want ik wil het echt graag.
  Alvast bedankt.

 16. MAILEN NAAR
  snoessie@live.nl
  dank u wel
  Beste mensen
  Dit is de eerste keer dat ik deze site bezoek,
  Ik vind het een heel leuk site Alleen mijn probleem is
  ik ben al hele lange tijd op zoek naar leren breien.
  Ik weet totaal niet hoe het moet en heb er totaal geen verstand van maar wil het echt dolgraag leren voornamelijk om kleding te breien (baby kleertjes)
  hELAAS KAN IK NIETS VINDEN OVER CURSUS BREIEN in mijn omgeving.
  wel heb ik op een of ander site een brei boek besteld voor beginners maar helaas het was een boek met fotos van kleding.
  Wie kan mij helpen?
  Oo ik zou u echt dankbaar zijn want ik wil het echt graag.
  Alvast bedankt.
  PS GRAAG EEN MAIL STUREN NAAR
  snoessie@live.nl

 17. Beste mensen
  Dit is de eerste keer dat ik deze site bezoek,
  Ik vind het een heel leuk site Alleen mijn probleem is
  ik ben al hele lange tijd op zoek naar leren breien.
  Ik weet totaal niet hoe het moet en heb er totaal geen verstand van maar wil het echt dolgraag leren voornamelijk om kleding te breien (baby kleertjes)
  hELAAS KAN IK NIETS VINDEN OVER CURSUS BREIEN in mijn omgeving.(Delft)
  wel heb ik op een of ander site een brei boek besteld voor beginners maar helaas het was te moeilijk voor me.
  Wie kan mij helpen?
  Alvast bedankt.
  groetjes inge

 18. Ik zag in reacties van anderen dat Marnel zo’n leuk breiversje had gegeven. Ik kan dit versie van Marnel alleen niet terugvinden. Ik ben er erg benieuwd naar voor de breiles in mijn 1e klas.
  Weet iemand het nog?

 19. hallo ik ben ouassima ( ben 9 jaar),
  ik hou erg van breien en ik vindt het heel mooi en knap.
  zelf wil ik ook leren breien ik heb over gezocht op internet maar ik kan niks vinden van waar ik kan leren.
  mijn vraag is weet u of er kinderen een kinder keursus is voor kinder van 9 jaar om te leren breien.. ik hoor graag van u op dit mail- o_barbie7@hotmail.com
  met vriendelijke groet
  ouassima

 20. Hoi ouassima,
  Leuk dat jij belangstelling hebt om te leren breien. Misschien kan je moeder je breilessen geven? Zoniet, dan moet je eens in je omgeving gaan zoeken naar iemand die je het breien kan leren. Is er in je woonplaats misschien een SnB-groep? Alleen breien deze mensen altijd ’s avonds, maar er is zeker iemand uit de de SnB-groep bereid om overdag tijd vrij te maken om je de eerste beginselen bij te brengen.
  Kijk eens op deze site:
  http://stitchnbitch.startpagina.nl/

 21. Via google vond ik deze blogpost, nochtans heb ik hem bijna 3 jaar gelezen wel gelezen…
  Dank je voor de tip! Dochterlief wil dolgraag leren breien en ik was op zoek naar boekjes waar ik een beetje inspiratie kon uit halen.
  Bij deze is hij besteld in een Nederlandse webshop (vooral de gratis verzendkosten kon ik niet zo laten ;o))
  Bedankt!

 22. @Katia, leuk dat je dochter wilt leren breien. Er zijn ontzettend leuke boekjes te koop. Veel succes!

 23. Ik heb de delen “Ik leer breien” 1 tot en met 3 momenteel op marktplaats staan!
  Breien is toch niets voor mij.. maar ik heb het geprobeerd niet waar?
  Is er iemand die interesse heeft in de boekjes?
  Groetjes Mascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *