Antwoorden van Tilleke Schwarz

Zoals beloofd geeft Tilleke Schwarz antwoorden op de vragen die gesteld zijn bij deze log.

Iedereen bedankt voor de positieve reacties!

Exposeren in Nederland!
In 2008 exposeer ik in Nederland van half februari tot eind maart in Museum Rijswijk.
Mocht je in het najaar van 2007 nog naar Engeland gaan, dan kan ik je die tentoonstellingen van harte aanraden. Die is namelijk te zien op een viertal grote handwerkbeurzen, de Knitting- en Stitching shows genaamd. Je kunt daar honderden stands met handwerkmaterialen en boeken bezoeken, en verder zijn er veel demonstraties, korte workshops en veel exposities, zie Twistedthread. Leuk om bijvoorbeeld te combineren met een najaarstripje aan een Engelse stad.

Ik vind haar borduurwerk interessanter dan haar schilderwerk.
Dat hoor ik wel vaker, maar ook wel in omgekeerde volgorde. Smaken verschillen.

Ze moet in dezelfde tijd op de academie in Enschede hebben gezeten als Eric (Toebosch).
Ik ken hem niet, maar ben van 1946 dus een paar jaar ouder.

Verder vind ik een heel gat van ong. 15 jaar in haar loopbaan en start ze haar professionele carrière vrij laat.
Dit lijkt een opmerking van een echte detective. Ter toelichting: na de academie heb ik eerst andere dingen gedaan (o.a. full-time gaan werken). Ik ben omstreeks 1973 weer gaan borduren, maar ben gestart met een merklappenpakket en vervolgens met vrij traditionele eigen ontwerpen en pas daarna is het ‘uit de hand gelopen’. Die eerste werken exposeer ik niet vaak. In Engeland exposeer ik overigens wel een paar oudere werken (vanaf 1976).

Heel ‘eigen’ werk, met veel diepzinnigheid.
Voor mij ook heel gedurfd, ik zit vast aan het traditionele en zal niet snel zo kunnen borduren.
Dit klinkt bijna als een verontschuldiging, maar dat is helemaal niet nodig. Traditioneel werk kan ook heel mooi zijn. Het belangrijkste is het plezier in je borduurwerk. En wie weet breng ik je op ideeën.

Ik als export Pijnackerse, maar hier al wel geruime tijd wonend ken het werk van Tilleke niet… maar daar is nu verandering in gekomen. mooi hoor!
Dank je. Pijnacker heeft helaas geen galeries. Ik heb wel een keer bij Louis van der Meijden in Delfgauw (Beelden in de herfst) geëxposeerd.
Dit jaar ga ik dat weer doen, maar niet met borduurwerk, maar een werk voor buiten van oude knopen. Ik heb namelijk ook een knopen-tik. Zie: Beelden in de herfst (kijken bij installaties).

Iedereen veel succes met hun eigen werk!

5 gedachten over “Antwoorden van Tilleke Schwarz

 1. Tilleke, dank je voor je antwoorden en informatie.
  Leuk om meer achtergronden te weten en mooi dat je je werk op veel plekken kunt laten zien.
  Mij inspireer je en hopelijk nog vele anderen !!!
  Wat je zegt, het gaat om het plezier dat wij in handwerken/hobbien hebben :-)).
  Veel succes met de tentooonstellingen én het boek !!

 2. Het is fijn dat Tilleke persoonlijk antwoord op mijn (nieuwsgierige) vragen heeft, mijn dank. Overigens was mijn opmerking dat ik je borduurwerk interessanter vond dan je schilderwerk niet negatief bedoeld, het is inderdaad een kwestie van smaak. Ik wens je veel succes met tentoonstellingen en met je boek.

 3. leuk beantwoord dank daarvoor zal zoiets nooit van mijn leven kunnen maken, maar vindhet wel heel interresant

 4. Heel leuk dat Tilleke zelf hier reageert. Ik wens haar heel veel succes (en plezier )met haar borduren ,tentoonstellingen en hoop dat haar boek bij veel geinteresseerden terecht komt.

 5. ik ben natuurlijk import pijnackerse…
  Ik ken de exposities bij Louis van der Meijden en zal in de gaten houden op welke datum de najaarsexpositie valt dit jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *