Tilleke Schwarz

Deze dag ging ik naar Pijnacker om Tilleke Schwarz te interviewen voor Handwerken zonder Grenzen. Aanleiding voor het interview was haar nieuwe boek Mark making Tilleke Schwarz, dat zojuist is verschenen.
Het werk van Tilleke Schwarz kwam voor de eerste keer in de aandacht in Handwerken zonder Grenzen, 2/1989. Een hernieuwde kennismaking met Tilleke kan je lezen in nummer 142, juni-julinummer 2007.

De postbode bezorgde afgelopen dinsdag de mooie uitgave Tilleke Schwarz. Het boek heeft 72 bladzijden, veel grote foto’s en veel detailfoto’s. Het geeft een goed overzicht van de borduurwerken die Tilleke de afgelopen dertig jaar maakte.

Regelmatig wordt er werk van haar in binnen- en buitenland geëxposeerd. In dit najaar zal er werk te zien zijn op The Knitting and Stichting Show in Engeland.

Het borduurwerk WYSIWYG (What You See Is What You Get, 2006) dat je op de foto hierboven ziet, siert de kaft van het boek. Het borduurwerk hieronder heeft de titel Tree of life (1994).

Het artikel over het werk van Tilleke Schwarz zal voorlopig het laatste artikel van mijn hand zijn voor Handwerken zonder Grenzen. Ik heb veel tijd nodig om mijn merklappenboekje te schrijven waardoor het niet te combineren is met artikelen schrijven. Verder vraagt mijn weblog de nodige tijd en tussendoor moet er gewerkt worden aan het Abc-project en het Harten-project.

25 gedachten over “Tilleke Schwarz

 1. “toevallig” deze week naar aanleiding van “Art in Handicrafts” haar site bekeken !! Ik vind het heel erg inspirerend dat ze zo “schildert” met de borduurnaald ! Hopelijk exposeert ze ook binnenkort nog eens in Nederland!

 2. Mooi werk, ik vind haar borduurwerk interessanter dan haar schilderwerk, ze moet in dezelfd tijd op de academie in Enschede hebben gezeten als Eric (Toebosch). Ik zal eens vragen of hij haar daarvan kent. Verder vind ik een heel gat van ong. 15 jaar in haar loopbaan en start ze haar professionele carrière vrij laat. Heb je haar daarover ook geinterviewd? Ben benieuwd, of moet ik m’n nieuwsgierigheid bedwingen en geduldig wachten op het artikel in de HzG, die hopelijk deze keer voor de verandering eens op tijd verschijnt.

 3. Ik zag haar werk in Leeuwarden voor het eerst, heel opvallend tussen al die friese letterlappen. Het was echt een eye-opener, voor mij heel stimulerend.

 4. Heel ‘eigen’ werk, met veel diepzinnigheid.
  Voor mij ook heel gedurfd, ik zit vast aan het traditionele en zal niet snel zo kunnen borduren.
  Maar heb veel bewondering voor haar werk.
  Heel aardige behulpzame vrouw, na een oproepje in Merkwaardig heeft zij mij tips gestuurd en een fijne brief met een paar mooie kaarten/foto’s van haar werk.
  Jammer Berthi dat je niet meer voor HzG gaat schrijven.
  Maar een merklapboekje kijk ik naar uit hoor, leuk !!!
  En ja, web-loggen vreet tijd vooral wanneer je het zo regelmatig doet als jij.

 5. @Marnel, in het artikel kun je lezen hoe het verloop van haar borduren is gegaan.
  Ja, en ik hoop dat dit nummer op tijd in de brievenbus valt bij de abonnees!! Maar eerst moet het april-meinummer nog op tijd zien te komen!!

 6. @marian’ne m, ik ga eerst mijn merklappenboekje schrijven en dan kijken we weer wat er voor Handwerken zonder Grenzen gedaan kan worden!

 7. Hoi Berthi, ik merkte aan mijn website bezoek dat je actief was geweest. Ik zie dat je lezers allerlei vragen hebben.
  Ik wacht dat nog even af. Binnenkort zal ik ze in één keer beantwoorden. Dat stuur ik dat naar jou via de gewone email en dan kun je kijken hoe je er het beste mee om kunt gaan.
  groetjes,
  Tilleke

 8. @Tilleke, fijn dat je reageert en dat je de vragen van mijn lezers wilt beantwoorden.
  Dus…. heb je vragen aan Tilleke, schrijf ze hier op en later komt er een antwoord!

 9. Eva, het komt zo ook wel in orde maar een volgende keer kun je een berichtje achter laten op het mailformulier wat je bijna bovenaan in de linkerbalk vindt. Het mailformulier komt rechtstreeks bij Berthi.

 10. Ik ben benieuwd naar je artikel over Tilleke. Eerst nog nr 141 ik ben benieuwd wanneer dat uitkomt. Je hebt gelijk dat je zo nu en dan een streepje zet onder bepaalde activiteiten, ’t blijft altijd een beetje schipperen met de hoeveelheid tijd.

 11. wat een kunst om zo met naald en draad om te gaan,prachtig, gaat ver boven mijn kunnen , en kennen, Ja Berthis met het probleem tijdnod kampen we allemaal en misschien willen we ook te veel, maar het aanbod aan handwerken en andere textielvormen is ook zo groot tegenwoordig, Ik kan dat niet allemaal meer bijbenen

 12. @basje, er gebeurt de laatste tijd heel veel op handwerk/textielgebied. Het staat volop in de belangstelling. Dat willen we met z’n allen ook heel graag, maar het gevolg is dat ook ik niet meer alles bij kan houden. Ik moet keuzes maken, zeker als ik het allemaal goed wil doen.

 13. Ja Berthi als je een computer hebt kom je in tijdnood… maar het is een heerlijke verslaving toch?;-)

 14. Ik als export pijnackerse, maar hier al wel geruime tijd wonend ken het werk van Tineke niet…maar daar is nu verandering in gekomen. mooi hoor!
  op mijn web-log heb ik een paar corners of my home op de foto gezet, met op een foto een schilderij van Erik Toebosch, toevallig dat ik zijn naam hier tegenkom. Ik vind veel van zijn werk ook heel prachtig.

 15. Jammer dat je geen artikelen meer kunt schrijven! Van wanneer af schreef ej voor HZG? Ik heb van nr 1 t/m jaar 1985 hier thuis liggen. Mijn schoonmoeder was die tijd lid ervan. Leuk om die oude tijdschriften weer eens te bekijken!Maar je merklappen boekje lijk me wel erg interessant te worden. Ohhh… en dan zijn wij er ook een beetje schuld aan dat je weinig tijd hebt! LOL Mijn hartenproject krijgt nu ineens deze week gestalte! Heb eindelijk een goed idee hoe ik het ga maken.

 16. @Marijna, vanaf 2004 schrijf ik voor HzG. Op mijn website, bij publicaties, is te vinden wat ik allemaal geschreven heb.
  Aan het bevrijdingsnummer heb ik heel lang gewerkt!
  Geweldig dat jouw hartjes het juiste pad gaan bewandelen!:-)

 17. Leuk dit! Jeetje Berthi, af en toe een artikel is helemaal niet haalbaar? Kan hoor, ik weet niet hoeveel research je merklapboekje kost.

 18. @yvonnep, ik ga een boekje schrijven over tien merklappen die afkomstig zijn uit één familie. Een aantal merklappen zijn gemaakt in het Burgerweeshuis van Amsterdam, nu Amsterdams Historisch Museum.
  Manlief is al vaak naar het archief in Amsterdam geweest, maar nog niet alles is uitgezocht. Telkens als hij een dagje naar Amsterdam is geweest,is hij maar een klein stapje verder. Gelukkig kan hij de oude handschriften goed lezen. Heeft daar op de Volksuniversiteit een cursus voor gevolgd.
  Het boekje gaan we in eigen beheer uitgeven, wat wil zeggen dat we bijna alles zelf gaan doen. Dat kost echt veel tijd. Ik heb een beetje ervaring met mijn mangeldoekenboekje!(^_^)
  Wij willen het nieuwe boekje nog mooier gaan maken dan het eerste. Snap je…..!?

 19. Berthi,
  ook ik kijk uit naar je merklappenboek, veel succes met het schrijven ervan, en ja ik stuur ook iets voor borduurlap voor Mama Cash.
  Groetjes Ella.

 20. Dit vind ik nou mooi borduren. Scrappen in textielvorm of is het meer taaldrukken in textiel? In ieder geval geen belopen pad maar iets heel unieks

 21. Hallo,
  Helemaal per ongeluk kwam ik deze morgen op jouw web-log uit.ik ben meer dan een uur kwijt geworden op jou site en de links die je geplaatst hebt.Prachtig ik kom zeker bij je terug,groet Elly

 22. @Elly Huskens, leuk om te horen dat je bezoek aan mijn weblog zo goed bevallen is, dat je terug komt.
  Elke dag is er een nieuwe log te lezen en vanaf 20 augustus 2005 ben ik bezig met mijn weblog….. als je het archief wilt lezen, ben je dus nog wel even zoet! (^_^)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *