Pracht en Kraal

Afgelopen zondag bezocht ik samen met Jenny de tentoonstelling Pracht en kraal in het Tropenmuseum. Mooi meegenomen was de gratis treinreis. Het Boekenweekgeschenk diende namelijk als treinkaartje. Bij de controle door de conducteur liet ik mijn treinkaartje afstempelen; een stempel in het boekje plaatsen. Mijn idee werd snel opgevolgd door andere treinreizigers.

Niet eerder is er een tentoonstelling gewijd aan de wereldwijde toepassing van de kraal. Een klein voorwerp, al zo’n 100.000 jaar het attribuut van de versierde mens. Het heden en het verleden worden vertegenwoordigd op de tentoonstelling; duidelijk en overzichtelijk; fraaie en zeer bijzondere stukken. Ondermeer een parka van de Noordpool en de bruidssluier, samen met de schoenen en de bijbel – met een schitterende geborduurde omslag, waarin kraaltjes verwerkt zijn – van prinses Gracia van Monaco. Schoenen van Madonna en haute couture van Versace en John Galliano. De Parijse haute couture is van het kralenborduurwerk aangewezen op het vakmanschap van Maître Brodeur Lesage, de meesterborduurder. Onder leiding van vader Albert en later zoon François Lesage verwerken borduursters van Atelier Lesage, vóór 1924 nog Maison Michonet (sinds 1868) geheten, jaarlijks zo’n 100 miljoen pailetten en honderden kilo’s kralen. De creaties worden gedragen van Arabische prinsessen tot paus Johannes Paulus II.

Tijdens mijn rondgang viel mij op dat de kaurischelp veelvuldig wordt gebruikt. Kaurischelpen zijn de behuizingen van zeeslakken. Ze worden in vele variëteiten als bijna gebruiksklare kralen uit de Indische Oceaan gevist. Doordat de zee veelal als de bron van het leven wordt beschouwd, worden ze geassocieerd met vruchtbaarheid en lang leven. Bij de Samo van Burkina Faso (zie foto) wijden landbouwceremonies de seizoenarbeid van de dorpsgemeenschap in. De ceremoniële kostuums die gedragen worden bij het uitvoeren van de regendansen zijn geheel en al bedekt met kauri’s.

Met verbazing keek ik naar “mijn” shawl die ik tegen kwam op de expositie. Mijn shawl is 52 x 180cm en was een cadeautje voor mijn 50e verjaardag. Heel veel kraaltjes zijn er met de hand opgenaaid.

Als je kans ziet om naar deze tentoonstelling te gaan, doe dit dan. Je zult er geen spijt van krijgen. De expositie is tot en met 13 mei 2007.


22 gedachten over “Pracht en Kraal

 1. Een prachtige sjaal…maarre, hangt er een sjaal van jou op de tentoonstelling? Ik ben van plan om in mijn meivakantie te gaan. Tenzij ik eens een weekend wat minder te doen heb. Wil al vanaf december. Erg he?

 2. wat fijn dat jullie tijd hebben kunnen vinden om deze prachtige tentoonstelling te bezoeken. Het bezoeken ervan is inderdaad meer dan de moeite waard.

 3. Je zult wel zo trots zijn als een pauw 😉 op zo’n mooie sjaal! Komt hij uit China? En wat een werk, zoveel kraaltjes opnaaien, werkelijk een prachtig geheel, ook mooi om ergens mooi gedrapeerd neer te leggen.

 4. Een nuttig en fraai dagje uit en aan jou zeer besteed. Ecole Lesage kom je nogal eens tegen op de grote handwerkbeurzen in Frankrijk. vakwerk leer je daar

 5. @yvonnep, ik heb “mijn” tussen aanhalingstekens gezet. Deze shawl is er in het rood te zien en ik heb hem in het donkerblauw!:-)
  @Marnel, ik heb geen idee uit welk land deze shawl komt.
  @marcella, de kraaltjes en pailetten die je ziet op de haute couture, op deze tentoonstelling, is allemaal gedaan bij Atelier Lesage! Deze borduursters zijn de vakmensen, die moeten in de schijnwerpers staan en niet de ontwerpers. Mensen die achter de schermen zo hard werken en die o zo belangrijk werk verrichten.

 6. Ik “moet” ook nog steeds en dat terwijl het Tropenmuseum zo goed als ‘om de hoek’ is.
  Ik ga een datum prikken in mijn meivakantie, dan ga ik zeker. Bedankt voor het mooie verhaal en je sjaal is een pláátje!

 7. @Marion, ik heb dat probleem ook altijd. Is er een expositie bij wijze van spreken bij je om de hoek, dan wacht je tot het allerlaatste moment of nog erger, je vergeet de einddatum en dan mis je die prachtige tentoonstelling die je zo graag had willen zien.
  Naar deze tentoonstelling moet je beslist gaan. Het is zo de moeite waard!

 8. Bezoek aan deze tentoonstelling staat nu gepland in april. Alvast even voorgenieten dankzij Berthi !!!!!

 9. Bij het zien van de drie mannen zag ik de schelpjes .Daar moet ik er nog enkele van hebben uit Nieuw Guinea .
  Ooit was er in de jaren vijftig een contact met Nw.Guinea , kinderen hier die tekeningen maakten die stuurden we naar Nw,Guinea en wij kregen hier schelpjes terug om aan onze kinderen uit te delen .
  En wat is dat erg als je dan een schelpje te kort komt .Wat sneu voor dat kleintje .
  Ik weet eigenlijk ook niet meer hoe ik dit opgelost heb . Ik meen toch dat ik later nog een schelpje kon geven .
  Dit voorval kwam weer bij me boven .
  En dat ik veel later zomaar schelpjes voor mij zelf zou krijgen , toen mijn zus ging werken bij Het Zendingshuis toen nog in Oegstgeest .
  Er kwam daar een jonge man uit Nw.Guinea die bracht een hele verzameling schelpjes mee .
  Nu zul je er wel wat gemakkelijker aan kunnen komen .
  Was er kort geleden ook niet een programma op TV over het Tropen museum .
  Dergelijke programma,s zijn vaak op Zaterdag .
  Dit museum stond ook al heel lang op mijn verlanglijstje .Ik denk niet dat het er nog eens van komt .In elk geval heel fijn hier alweer veel informatie .
  Berthi heb je soms ook nog kralenschortjes gezien .Ik dacht ook uit Nw.Guinea .
  De voetballende dames uit Churubamba , Peru hadden hun keelbanden waarmee ze hun hoedjes een beetje in bedwang houden ook rijkelijk versierd met dicht naast elkaar witte kraaltjes langs de zijkanten.
  De banden zelf , sommige met een breedte van 2-5 cm.geweven denk ik in mooie motieven .
  Ik kon niet goed zien hoe de banden bij elkaar werden gehouden .
  Die film heb ik nu al 5 x gezien en ik heb helemaal niks met voetballen . Maar deze vrouwen bezig zien in hun kleurige kledij met hun suppersnelle benen .
  Die smeren ze regelmatig in met een bruin kruidenmengsel .
  Die mooi sjaal met pauweveren is echt een juweel !

 10. @Mien B, wij zijn op zondag geweest en het was er ontzettend druk. Uiteraard heel goed voor het museum, maar als je kans ziet om door de week te gaan, dan zou ik je dat aanraden.

 11. Niet alleen de veren maar de pauwen voluit met hun verenpracht ! !

 12. @Gerrie, er zijn vele schaamschortjes te zien!
  De film van de voetballende dames, heb je die bij de zender Arte gezien?

 13. De dames van Churubamba zag ik inderdaad op Arte .
  Ik was net op TV bezig teletekst te lezen en zo kwam ik bij de NCRV die vraagt of men wensen heeft over programma,s .
  Ik heb hen net gemaild over de uitzendingen van Arte . Ben benieuwd wat ze antwoorden .
  Ik bedacht ook al een plannetje om programma,s op te nemen op een vidio .
  Veel mensen hebben tegenwoordig DVD .
  En vaak kom ik onverwachts bij een dergelijk programma terecht .
  Maar dat plannetje van opnemen daar kom ik nu niet aan toe .
  Het rondzwerven op internet kost al heel wat tijd .
  Al is het heel leuk en je schoenen slijten er niet van !

 14. @Gerrie, goed initiatief van je om de NCRV hierover te mailen. Ik ben heel benieuwd of je antwoord krijgt.
  Dwalen op internet kost zeeën van tijd!!:-)

 15. Die shawl lijkt heel teer van stof en ik vind het ongelofelijk dat al die kraaltjes, die met elkaar toch heel wat zullen wegen, die tere stof niet doen scheuren. Of zie ik dat nu verkeerd? Die expositie zie ik helemaal zitten, mijn schoondochter vindt dat ook fantastisch, dus die ga ik vragen. Prachtige foto’s ook weer en dat jij zo’n shawl hebt berthi is fantastisch, draag je die ook echt op een heel bijzonder feest of zo? Zou ik zeker doen, steel je beslist de show.

 16. TAG Corners of my home net op mijn web-log gezet, nu kom je nog meer tijd te kort Berthi, want het is vreselijk uitgebreid:-)

 17. @Corrie, de shawl bestaat uit 17% zijde en 83% viscose.
  Ook al heb ik weinig tijd, ik kom bij je op visite!

 18. Dankzij het lezen van verschillende weblogs blijf ik wel op de hoogte van al het moois wat overal e zien is.Deze tentoonstelling “moet” ik ook nog zien. Kom tijd tekort.
  We hebben zojuist een gaatje gevonden om naar het modemuseum in Hasselt te gaan voor de tentoonstrelling van Kaffe Fasset. Ook een tip die hier voorbij kwam!

 19. Wat een leuk verhaal weer.Schelpen zijn in Afrikaanse landen best belangrijk , al was het maar omdat ze er(vroeger?) ook mee betalen. Als versirirng lijk het me wel zwaar als ik de foto zo bekijk. En dan die sjaal van jou… heb je hem uitgeleend aan het museum? Of is het toevallig een zelfde sjaal. Ik vind hem wel erg mooi. De kleur is zo intens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *