Ans van Pagée-Selis

We hebben veel geduld moeten hebben voordat nummer 140 van Handwerken zonder Grenzen op de deurmat viel. Gelukkig hebben de abonnees het februari-maartnummer gisteren ontvangen.

In het kader van de boekenweek is het onderwerp Geborduurde boekbanden aan bod gekomen. De zeer fraai geborduurde boekbanden van Ans van Pagée zijn heel bijzonder en absoluut de moeite waard om te gaan bekijken.Ans van Pagée-Selis

5 oktober 1918 – 5 februari 2007

Op zaterdag 19 augustus 2006 was ik in Den Bosch om met Ans van Pagée te praten over haar schitterende boekbanden. Wat heb ik genoten van haar verhaal en haar boekbanden.
Dan lees ik in februari in NRC Handelsblad dat Ans van Pagée-Selis op 5 februari 2007 is overleden.
Wat vind ik het jammer dat zij mijn verhaal over haar boekbanden niet meer heeft kunnen lezen. Ik vroeg nog aan Ans van Pagée of ze het artikel voor de publicatie wilde lezen. “Nee, dat is niet nodig. Ik lees het wel als het nummer er is.”Je ziet een boekband met twee fantasie vogels, een boekband met Ans van Pagée op jonge en oudere leeftijd en een boekband met een masker.

Het werk van Ans van Pagée is alleen op afspraak te bezichtigen.
Antiquariaat Brabant
Lange Putstraat 14
5211 KN ‘s-Hertogenbosch
Tel. 073-6141915
Kijk voor meer informatie op de website

26 gedachten over “Ans van Pagée-Selis

 1. Nog gauw even kijken wat je ons nu weer brengt… Dan lekker slapen en morgen nog eens goed lezen. Weer zo’n leuk onderwerp!

 2. Zo, ik heb eerst het artikel even gelezen voor ik reageer. Was ik vandaag nog niet aan toegekomen. Weer een mooie bijdrage van jou hand en je man !!!
  Wat jammer dat Ans dit niet meer mee heeft mogen maken. Wat bijzonder om op die leeftijd aan een hobbie te beginnen. Heel mooie dingen heeft ze gemaakt met een verhaal en zo vol kleur in een mooie stijl.
  Toevallig heeft Ruchama vanmiddag een boekomslag voor een dummy gemaakt, deze zijn daar heel geschikt voor. (zij schrijft ze ook nog eens helemaal vol :-)).
  Zo ik ga nog eens de foto’s bewonderen !!

 3. HzG nog niet ontvangen,kijk er al zo lang naar uit. Nog een dag wachten ????
  Nu toch al even voorgenieten bij jou Berthi.

 4. Bijzonder! Ik heb ook even de website van het antiquariaat bekeken, wat een creatieve familie!

 5. wat sneu, ook voor de eventuele familie dat dit nu moest gebeuren, Het is/was wel een heel creatieve vrouw, hadden de omslagen opk een refelctie naar de inhoud van de boeken?

 6. Wat prachtig Berthi! Ik heb geen abonnement op HzG, maar ga binnenkort zeker in de winkel kijken. Het is jammer dat het blad uitgerekend nu zo laat is verspreid.

 7. Ja, je artikel heb ik met plezier gelezen en ik heb ook met bewondering gekeken naar de boekbanden. Het is zo jammer dat nu juist dit nummer zo laat was…

 8. een bizonder mooi artikel van een bizondere vrouw. Je hebt het mooi verwoord. Ik heb ook genoten van de mooie foto’s van Peter’s hand.En wat spijtig dat de HzG zo vreselijk laat verscheen.

 9. ik reageer vast zonder lezing van het artikel, maar de foto’s zeggen al een heleboel. Ik weet niet wanneer HzG had moeten verschijnen maar dat was misschien toch pas na 5 februari en hoe dan ook te laat voor Ans van Pagée om het artikel te kunnen zien. Ans laat een waardevolle collectie na.

 10. Wat een geluk, dat ik tweeëneenhalf jaar geleden een heel fijn gesprek met Ans heb gehad over haar borduurwerken. Ik heb haar per toeval ontmoet in het antiquariaat; er zat een mevrouw te borduren, dus daar moest ik toch even een kijkje bij nemen en daar heb ik geen spijt van gehad………….

 11. Wat een mooie foto’s en fijn om dit als aanvulling te kunnen lezen bij het artikel. Ik begrijp nu goed waarom het zo jammer is dat juist dit nummer te laat is verschenen… dan had ze het misschien nog zelf kunnen lezen. Wel een hele aparte borduurstijl. Het heeft iets naiefs, maar dat maakt het juist zo uniek. Prachtig om op zo’n hoge leeftijd pas te beginnen. Zo zie je maar weer, een mens is nooit te oud!
  Ik vond het mooi om te lezen dat ze gewoon begon en al werkende ze meer ideeën kreeg! Het was echt een leuk artikel Berthi!
  Kan ik helaas van een paar andere artikelen niet zeggen… zo saai! Ik kon niet de moeite opbrengen om ze echt goed te lezen. Ook daarvan is de kwaliteit anders dan we gewend zijn. Jouw artikel was prima en heerlijk om te lezen! Ook leuk dat je de lezer de mogelijkheid biedt het ook zelf na te maken. Dat hoort toch ook bij een handwerkblad.
  Ook Marcella kwam ik nog ergens tegen en Tijm 🙂
  Vroeger werden er veel meer boekomslagen gemaakt, dan wel niet geplakt, maar om netjes om een boek te slaan. Ik heb er op 12-jarige leeftijd eentje voor mijn vader gemaakt voor sinterklaas… ik ga meteen eens zoeken!

 12. Wat een mooie boekbanden, ik heb geen abbonement op hzg, maar ga beslist dit nummer kopen, en zal zeker genieten van dit artikel.
  Groetjes Ella.

 13. Een mooi artikel Berthi!
  Ook ik heb als Belgische Ans van Pagée mogen ontmoeten: op weg naar het museum in ’s Hertogenbosch liep ik toevallig het antiquariaat binnen. Een inspirerende plek bezield door een bijzondere dame…

 14. Het doet me goed om te horen dat jullie zo genieten van het artikel. Ik vind het zo spijtig dat Ans van Pagée dit artikel niet meer heeft kunnen lezen.
  @Marcella, op pagina 3 van HzG staat, dat het blad 6x per jaar verschijnt, tweede helft van iedere oneven maand. Dus, omstreeks 20 januari. Als het blad op tijd was verschenen, had Ans van Pagée het nog kunnen lezen.
  Binnenkort moet dan eigenlijk het april-meinummer verschijnen.
  @Jeanny en Yarnlot, fijn dat jullie haar persoonlijk hebben gesproken!
  @marian’ne m, hartstikke mooi dat Ruchama een boekband heeft gemaakt. Zien we die binnenkort op je weblog? En… Ruchama schrijft ze ook nog eens vol.
  De boeken van Ans van Pagée zijn niet beschreven.
  @Marianne, zien we binnenkort op je weblog de boekband? Ik ben heel nieuwsgierig!
  @Mien B, wat vervelend dat jij het nummer nog niet hebt ontvangen! Ik hoop dat het morgen bij je in de brievenbus valt.
  Je hebt al genoeg geduld opgebracht voor nummer 140!

 15. práchtig werk! kan niet helemaal goed bekijken welke techniek ze gebruikt.
  zal HzG zeker gaan halen, nog niet gemist want hier grote stapel nog te lezen…
  zo’n mooi ‘zorgzaam’idee, die boekbanden.het kostbare boek wordt beschermd. van een lieve vriendin krijg ik uitgeleende boeken altijd keurig gekaft retour. doet me goed.
  zie uit naar je artikel!
  en bij de weg: er wordt hier nog wel een beetje gewerkt hoor 😉

 16. Onze gasten zijn net weg en ik mest toch nog even kijken of er weer iets bijzonders was op je web-log…ja natuurlijk is dat er! Hier houd ik heel erg veel van en het lijkt mee heerlijk om zulke prachtige ontwerpen in die kleuren te kunnen maken en zo je innnerlijk tot uiting te brengen. Prachtig.

 17. Onze gasten zijn net weg en ik moest toch nog even kijken of er weer iets bijzonders was op je web-log…ja natuurlijk is dat er! Hier houd ik heel erg veel van en het lijkt mee heerlijk om zulke prachtige ontwerpen in die kleuren te kunnen maken en zo je innnerlijk tot uiting te brengen. Prachtig.

 18. Berthi, geweldig deze creatieve mensen! Prachtig die boekomslagen zo geborduurd. Wel erg jammer voor haar dat ze de uitgaven niet meer gelezen heeft.

 19. Wat een prachtige, aparte, kleurige ontwerpen!
  Dat verwacht je niet zo snel bij iemand van haar generatie, heel bijzonder.
  Ik zal in de boekhandel uitkijken naar het nummer van HZG, heb (nog) geen abonnement. (Was juist al mijn abonnementen een beetje aan het uitdunnen, ons huis groeit dicht 😉

 20. Prachtig artikel Berthi! Ja, wat jammer dat ze overleed voordat het blad verspreid werd. Triest…..
  Carla M

 21. Ik heb ook genoten van je artikel. Wat een indrukwekkende dame, Ans van Pagée. Voor haar familie is het toch mooi dat ze herinnerd zal worden door haar werk dat nu wat bekender is door jouw artikel.

 22. @Liza, fijn om te horen dat jij genoten hebt van het artikel.
  Het zijn heel bijzondere boekbanden die gelukkig te bewonderen blijven in het antiquariaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *