Naald en Draad

Het boek Naald en Draad is gisteren binnen gekomen bij mijn boekhandel. Het is prachtig vormgegeven, uitgevoerd in een hardcover versie met vele duidelijke afbeeldingen en het boek telt 149 pagina’s. Tina Davis wil proberen om de kinderen weer aan het handwerken te krijgen. Met zo’n mooi boek met goede uitleg moet dat toch lukken. Voor de iets ouderen onder ons is het vooral een nostalgisch boek.
Om een indruk te krijgen volgen hier enkele foto’s:Drie lieve kleine muizenvriendinnen
wilden een keertje garen gaan spinnen
Oh, wat hadden ze me een plezier
De poes werd wakker van het gegier
‘Miauw,’ riep ze, ‘wat doen jullie daar?’
Van schrik rolden de muisjes toen over elkaar!29 gedachten over “Naald en Draad

 1. Wat prachtig.
  Elk gezin met kinderen zou het eigenlijk aan moeten schaffen en het handwerken kunnen gaan stimuleren. Dan komt er weer een hele generatie die met handwerken is opgevoed!
  Ook een goede boekentip voor scholen.

 2. oh i can remember those card you had to embroider i think that myn used to end up in a mess it looks a lovely book

 3. Ziet er mooi nostalgisch uit en ik geloof ook wel praktisch tussendoor he?Hopelijk slaat het net zo goed aan als het semi-populaire boekje”naaien en zo”….

 4. Lijkt me leuk om aan een (a.s.) oma cadeau te geven! De moeders van nu hollen zichzelf vaak al voorbij, hebben nauwelijks tijd om het dagelijks ritme bij te houden, maar de (oppas-)oma zou hier een leuke handleiding aan kunnen hebben om zo de jeugd weer wat creatiefs te laten doen. Het is niet alleen jammer, maar ook onvergeeflijk, dat de handwerkles bijna overal is weggewerkt uit het schoolprogram. Veel kinderen zijn nu eenmaal geen grote bollebozen, maar wel “vingervaardig” en ontlenen daar toch een stuk eigenwaarde en voldoening aan.

 5. Prachtig dit boek !
  Heel kort een tip voor strakjes op TV .
  Vandaag 15 Maart op ARTE
  Dit is een Duits-Franse cultuurzender .
  Hier in de regio Haaglanden te zien via Casema kabel
  11.05 -11.30
  In het programma Spinner,Weber,Leidenschaften :
  DIE SPITZENLEHRERIN AUS IDRIJA
  Dit is een echte aanrader .Heel veel mooi kantwerk in een half uurtje .
  Gisteren was er een programma over blauwdrukken .
  Helaas kon ik toen niet kijken en kwam er ook niet aan toe dit hier door te geven .
  Eerder waren er onderwerpen over weven en goudborduren .

 6. Heel mooi boekje! Het is inderdaad zo dat de jeugd echt niet stil staat bij handwerken. Mijn oudste dochter komt nog steeds de verstelwerkjes bij mij brengen!! Het is alleen niet alleen de jeugd. Ik doe ook een heleboel werkjes voor andere. 40 plussers!! Ik hoor zelf ook tot die groep en heb ook niets geleerd op school wat met handwerken te maken heeft. Dat zal per school toen ook anders zijn geweest. Als tiener heb ik een paar jaar op naailes gezeten om de kneepjes te leren. Het is altijd makkelijk dat je dat kan…..
  En ik heb echt geprobeerd mijn dochters wat bij te brengen op het gebied van handwerken maar ze moeten er ook wel gevoel bij hebben anders is het een moeten en vinden ze het helemaal niets. Mijn jongste dochter pakt wel een naald en draad en met wat hulp doet zij het wel. Maar vind zij het ook erg leuk om wat te doen!! OH JEE…….ik dwaal helemaal af!!
  Leuk dat wij in het boek mochten kijken….en wat ik nu zie is het echt een aanrader!!
  En wat betreft de oppas oma (ik ben er ook 1) Er wordt al zoveel wat met de opvoeding te maken heeft naar ons geschoven en ik probeer ondanks dat ik 2x in de week oppas, toch nog op en top een oma te zijn waar ze meer mogen dan thuis. Opvoeden doen de ouders maar en oma is er voor de leuke dingen op de oppasdag!! Burgers zoo, de speeltuin!! Noem maar op!!
  🙂

 7. Wat een leuk boekje in deze vorige eeuw stijl !!
  Staan er ook brei en haak lesjes in ?
  Het boekje naaien en zo, is idd ook een heel geschikt leerboekje.
  Zelf heb ik ook een leuk boekje laten zien om met kinderen mee te werken.
  Deze (oppas) oma heeft het handwerk ook aan haar kinderen(5) doorgegeven, zelf op zondagmiddagen met de buurtkinderen.
  Maar wat Wilma zegt per kind scheelt dat toch heel veel. Mijn dochter doet er niets mee en mijn zoon vond borduren prachtig.
  Ik maak nu speeltjes voor mijn kleindochter en die vindt dat al heel fascinerend, de wol en brei/haaknaalden. Het leukste is tot nu toe om de naalden snel uit het breiwerk te trekken :-)).

 8. Ha Gerrie !!!?
  Bedankt voor de t.v. tip en een mooie aanrader het boekje. Vooral wanneer je in de historie/achtergrond van het Ned. handwerk geinteresseerd bent.

 9. Wat een leuk boekje. Ik heb zelf ouderwets handwerkles gehad op school. Maar, ik deed het graag, ook thuis, en had een moeder die me altijd met raad, daad, en materiaal terzijde stond. Zelfs mijn vader hielp wel eens. Ik heb eens Volemdammer klederdracht voor een pop gemaakt en mijn vader maakte toen van een stukje zilverdraad oorijzertjes. Het popje met de kleren heb ik nog, maar het oorijzer is helaas zoek geraakt. Mjn kinderen vonden het altijd wel interessant, wat ik deed, en hebben alle drie ook wel leren breien en borduren. Maar nu, nu ze volwassen en bijna volwassen zijn is de belangstelling weg. Ik denk niet dat ze het ooit nog weer oppakken.

 10. leuk boekje idd iets voor de scholen . hoorde gisteren dat op de vrije school quiltles werd gegeen bij de handenarbeid les ,

 11. Wat een ontzettend leuk boekje! Met het vooruitzicht vanmiddag op de fiets het dorp in te gaan, ga ik kijken of ik het hier ook kan vinden.
  Ik heb zelf vroeger wel handwerkles op school gehad, maar dat heeft niet zulke leuke herinneringen achter gelaten. Ik weet nog dat we een keertje een onderbroek (ja heus, een ander woord weet ik er even niet voor) moesten breien. Omdat ik in die tijd breien helemaal niet leuk vond, leek mijn onderbroek nergens op. Voor straf moest hij dus mee naar huis om thuis af te maken. Gelukkig had en heb ik een hele lieve moeder, die hem voor mij afgebreid heeft.
  Tegenwoordig brei en handwerk ik met plezier. Mijn twee dochters hebben geen handwerkles meer gehad op school, maar nu ze wat ouder worden, komt de belangstelling er wel voor. Ze zijn handig en ze proberen alles……leuk hoor.

 12. @Ankie, gezellig dat je mee komt praten!
  @Tijm, dit is zeker iets voor de school. Mooie duidelijke afbeeldingen en goed uitgelegd!
  @hilly, dit boek is veel beter dan het boekje “Naaien en zo”, is mijn mening!
  @ineke, jammer dat er veel te weinig aan vaardigheid wordt gedaan op school, maar ik denk dat de nieuwe generatie leerkrachten voor het basisonderwijs, zelf ook niet meer zo handig zijn. In hun basisschooltijd zat het al niet meer in het lesprogramma.
  @Gerrie, bedankt voor je tip. Helaas kan ik Arte niet ontvangen!:-(
  Mooi dat het boek “Borduren in Nederland” bijna afgerond is. Ze zijn hier al lang mee bezig. Bij het boek verschijnt er ook een DVD. Op deze manier wil men voorkomen dat de verschillende borduursteken in de vergetelheid raakt! Prima initiatief!!
  @Wilma, onze dochter heeft totaal niets met handwerken. Ze kan nog geen knoop aanzetten!!
  @marian’ne m, er staan geen brei- en haakwerkjes in.
  Hier volgt de inhoud van het boek:
  Wat heb je nodig
  Veilig handwerken
  Hoe begin je
  Naaisteken
  Borduursteken
  Knopen aanzetten
  Afwerken en versieren
  Om te maken:
  Buideltasje
  Aardbei-pannenlap
  Eierwarmer
  Elfenpantoffels
  Kikker-speldenkussen
  Slabbetje
  Sokpop
  Vilten muts met wanten
  Poezentasje
  Schortje
  Borduurkaarten
  Pompons
  Kwastjes
  Monogrammen
  @Annita, de basis is er bij je kinderen. Waarschijnlijk zullen ze eens de draad weer oppakken.
  @Leonie, ook een leuk boek voor jou!!
  @Basje, quiltles op de Vrije School… dat is leuk om te horen. Op deze school vinden ze creativiteit erg belangrijk.
  @Marga, als kind moest ik altijd gebreide onderbroeken dragen!:-(
  Zie hier:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2005/10/onderbroekendag.html

 13. Het handwerken komt weer uit ’t stof! Het is erg leuk om te zien dat er weer veel nieuwe beginnersboeken verschijnen.
  En dit boekje van Tina Davis ziet er mooi uit!!

 14. Gerrie, bedankt voor de kijktip, het was de moeite waard.Heel knap dat er in Idria een kantklosschool is waar kinderen kunnen leren klossen.Fasinerend om te zien hoe ze met hun kleine handen die grote klossen in hun handen houden terwijl wij ze stuk voor stuk oppakken.Het kant was goed te zien(gedetaileerd), een sfeervolle reportage!

 15. Nel , leuk dat je de uitzending gezien hebt .
  Ik zag het nu voor de tweede keer , maar weer enorm genoten .
  En wat een bevlogen lerares .En de meisjes vanaf 6 jaar die mee doen .
  Leuk dat er ook steeds meer jongens mee klossen .
  En zo,n kant festival zou ik best eens mee willen maken .

 16. Ik heb ook gekeken, Gerrie, bedankt voor de tip. Erg leuk, ik zal Arte eens wat vaker in de gaten houden.

 17. Gerrie, zo’n kantfestival is volgend jaar hier in Stad, Groningen dus.De OIDFA organiseert dat, ik dacht in mei, maar tegen die tijd hoor je er vast wel meer over.

 18. wat een leuk boekje. Ik zal eens kijken of ze dit boekje in de boekhandel hebben, is inderdaad wel een idee voor school!Ik heb zelf handwerkles gekregen op school en ging 1 keer in de week op woensdagmiddag naar een mejuffrouw om te leren borduren en te macraméen. De geur in dat grote huis staat me nog bij, vooral de uien waarin de wol werd geverfd.
  Mijn jongens kunnen hun eigen knopen aanzetten en de insignes op de scoutingblouses worden er ook zelf op genaaid.
  graag zou ik het handwerken weer terug zien in de klas, maar op een reguliere school is er bijna geen ruimte meer voor, buiten het feit dat veel collega’s geen naald kunnen vasthouden, helaas.
  Ik heb voor dit jaar nog wel wat textiele vaardigheden op de planning staan, nou maar hopen dat ik ze zo kan motiveren dat ze enthousiast ermee aan de slag gaan.

 19. @noor, ik had al het vermoeden dat de huidige leerkrachten niet zo handig zijn, maar heel positief dat jij probeert, in de weinige beschikbare tijd die er is, textiele vaardigheden onder de aandacht te brengen.
  Over een aantal jaren zullen je leerlingen verhalen ophalen over die leuke les die ze kregen van juffrouw Noor!!

 20. Ach Bethi, wat een leuk boek! Je zou zo beginnen met borduren toch?

 21. @berthi,Het is niet de eerste keer dat de oidfa in nederland een festival organiseert.In 1992 was het in Utrecht.Meer informatie over de organisatie is te vinden op:www.oidfa.com

 22. Het lijkt mij ook een erg mooi boek.
  Mijn kinderen gaan naar de Vrije School en daar wordt gelukkig ook veel tijd besteed aan handenarbeid en handwerken. In de kleuterklas begint dat al met borduren en weven. In de 1e klas (groep 3) gingen ze breien en later ook haken en een beestje van vilt naaien.

 23. @nel, wat is de oidfa, zo te zien, een geweldige actieve organisatie!
  @Marianne, dit is volgens mij een boekje dat wel bij je past! Jij houdt wel van een beetje nostalgie!
  @Hannah, tijdens de open dagen op de Vrije School zag ik altijd prachtige creatieve werkjes en een aantal waren altijd te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *