Streekdracht met spijkergoed


Paul en Menno de Nooijer waren op 8 maart in de Grote Kerk in Veere om opnames te maken voor een modefilm voor het nieuwe Zeeuws Museum. De rijke streekdrachtencollectie werd gecombineerd met de mode van nu, street wear van Gsus en Converse.

In de Provinciale Zeeuwse Courant staat te lezen dat in de Veerse kerk het onderscheid tussen oud en nieuw soms zelfs nauwelijks te onderscheiden was. Blits spijkergoed werd moeiteloos gecombineerd met museale pronkstukken. Jongens droegen met verve bloedkoralen om hun hals.

De film wordt vanaf 5 juni in de nieuwe modezaal van het Zeeuws Museum, dat zeven jaar dicht is geweest, getoond.

Majo:”Ik mocht daar meewerken achter de schermen als kleedster, dus ik heb praktisch alle oude stukken in mijn vingers gehad. Smullen gewoon.”

18 gedachten over “Streekdracht met spijkergoed

 1. @Majo, heerlijk om al die prachtige kleding in je handen gehad te hebben.
  Een fantastische avond zal dat geweest zijn, een avond om niet snel te vergeten!

 2. Het teruggrijpen naar de streekdrachten is wel heel ìn nu. Wel leuk, alhoewel ik mijn zoon er niet snel in zal zien lopen, maar voor dochter een (spijker)broek met een blouse à la hierboven lijkt me heel leuk. Wel weer strijkwerk 🙁

 3. Majo, wat leuk dat jij daarbij hebt geholpen en die mooie spullen van dichtbij hebt kunnen bekijken.
  Als deze ‘oud en nieuw’ combinatie nodig is om de aandacht op de folklore (cultuur) te vestigen. Dan is dat alleen maar mooi. Zelf heb ik ook mijn interesse in klederdracht gekregen door als 20 jarige (1974) voor mijn man (toen verloofde) klederdracht kleding na te maken. En hij droeg dat op !? jawel…. een spijkerbroek !! Voor mij zelf was ik een Marker vestje aan het borduren maar dat is helaas nooit afgekomen. Later voor mijn kinderen toch ook weer schortjes en jasjes van folklore stoffen, klompjes erbij, geitenwollen sokjes breien, het blijft leuk !!
  Nu zal ik ook niet snel mijn zonen of kleinkinderen daarin zien, maar wie weet !!?:-)).

 4. Wat een feest voor Majo, daar droom je toch van? De Oilily-lijn is ook altijd gebaseerd geweest op klederdracht, het is van alle tijden. Toch kan ik me wel voorstellen dat er op dit moment een hernieuwde belangstelling is voor typisch Nederlandse zaken.

 5. @marian’ne m, een leuk idee om een Marker vestje te borduren. Kan je het niet alsnog afmaken? Ik ben heel benieuwd? (^_^)
  Wie weet komen de goede jaren met de belangstelling voor folklore weer terug. Alles gaat toch in golfbewegingen?
  Breien krijgt ook de aandacht weer, maar dan nu in een nieuw jasje gestoken. Prachtig toch!!

 6. @marcella, helaas gaat het niet zo goed meer als voorheen met Oilily. Op dit moment is het bedrijf te koop.
  Het volgende las ik in Textilia:
  Ooit was Oilily een florerend bedrijf, maar eind jaren negentig liepen de omzetten terug. Omdat een kapitaalkrachtige partner nodig was, verkocht oprichter en eigenaar Willem Olsthoorn in 2003 een meerderheidsbelang van 55% aan ABN Amro Capital en H2 Equity. Na een reorganisatie is de creatieve leiding in handen van de Schotse Alistair Blair, die het Oilily-handschrift weer terug moest brengen. Wat de precieze reden is dat nu opnieuw naar een koper wordt gezocht, is niet duidelijk. In Dagblad De Pers zegt de 67-jarige Olsthoorn over de verkoop: “Dit soort dingen zijn onvermijdelijk. C’est la vie.”
  Een bedrijfsleider zegt het volgende:
  “Na zes jaar heb ik besloten Oilily niet meer te verkopen. het merk heeft haar identiteit verloren. T-shirts hebben geen overall prints meer zoals voorheen. Nu produceren ze een eenvoudig rokje met één kleine print waar Oilily bij staat. Klanten hoeven het niet meer.”

 7. Wat jammer om dat over Oilily te horen, het was zo’n tijdsbeeld van 80/90 jaren. Zelf kocht ik (in de uitverkoop!) wel eens iets maar ik gebruikte het vooral als inspiratiebron. Wat ziet die modeshow er goed uit, te gek Majo om daar bij betrokken te zijn.

 8. Weer een pracht artikel Berthi. Als je kijk op kleding en kleur hebt is de klederdracht altijd te kombineren met modern. Juist dan valt het ook meer op door het verschil in stijl. (Vind ik maar wie ben ik). In het artikel in de krant wordt gesproken over de strakke blik in de verte, met die strakke blik heb ik wat moeite. Ik zie liever een model die blij is die kleding te dragen en dat ook uitstraalt. Ook zie ik liever een shirt onder een jasje i.p.v. een blote body. Maar dat zal mijn (preutse) opvoeding wel zijn.

 9. Berthi, dit is wat de meesten van ons vinden…dat folklore-stoffen prachtig zijn, en gelukkig blijken veel modevak-mensen dat te weten en gebruiken al dat moois voor hedendaagse shows en ontwerpen. Zo hoeven we niet bang te zijn dat het verloren gaat.

 10. Ja, Berthi, ik heb gezien dat je ons als TAG’s hebt vermeld en ik vind het enig! Ik was al meteen begonnen met foto’s maken en ik doe vreselijk mijn best om uit te vinden hoe ik die foto’s nu op mijn web-log moet plaatsen op de manier zoals ik het bij jou heb gezien. Ik ben echt een groentje, snap er nog niets van, maar hoop dat het voor elkaar komt. Nu blijven het kleine pop-ups en komen ze ook niet mooi onder elkaar te staan. Balen! Zo gauw ik het door heb maak ik er werk van, heb er heel veel zin in.
  Groeten Corrie

 11. @Corrie, doe maar rustig aan! Ik heb ook de tijd genomen om de foto’s te maken!
  Geweldig dat er op dit moment weer veel belangstelling is voor de Hollandse folklorestoffen!

 12. Oooh, dat lucht op, ik dacht dat er waarschijnlijk een tijdslimiet aan verbonden was. Tot nu toe heb ik alles zelf uit moeten vogelen en het is al aardig gelukt naar mijn zin, dus nu ik wat lucht heb komt dit vast ook wel goed. Ik heb via de “help”pagina alles geprint en ga dat eerst rustig doorlezen. Bedankt Berthi.

 13. Erg leuk die drachten met jeans! Mooie combinatie ook. Pas maar op, misschien komt het wel echt in de mode!

 14. @Marijna, laten we hopen dat het echt in de mode komt. Jeans met kleurrijke jackjes, dat wordt een vrolijk straatbeeld.

 15. Ik heb dit weekend een RADIO-verslag over deze nieuwe trend gehoord en die was zo beeldend dat je foto me bijna bekend voorkomt

 16. @Annita, op de radio komen zo’n interessante onderwerpen aan bod. Eigenlijk jammer dat ik er zo weinig denk.
  Dit radio-verslag had ik graag willen horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *