Het extra zakje van de spijkerbroek


In de rechterspijkerbroekzak van de spijkerbroek zit altijd een extra zakje. Handig voor muntgeld of andere kleine dingen. Er bestaat zelfs al een telefoon die in de fifth pocket past. Maar van oorsprong heeft het zakje een heel andere functie.

Aan het eind van de negentiende eeuw ontstond in Amerika de eerste jeans. In die tijd bestonden er nog geen polshorloges, zoals we die nu kennen. Wel hadden zowel mannen als vrouwen zakhorloges. Die werden beschermd door een kistje van koper of edelmetaal, maar dat was niet genoeg. Om de horloges extra bescherming te bieden, maakten producenten van de spijkerbroek een extra zakje. Inmiddels heeft (bijna) niemand meer een zakhorloge en heeft het vijfde zakje geen speciale functie meer.

Bron: Dagblad De Limburger

27 gedachten over “Het extra zakje van de spijkerbroek

 1. zo, heftige foto op de vroege ochtend !!!!!!! de oorsprong van het vijfde zakje kende ik, maar dat ze daar al een telefoontje voor gemaakt hebben ????

 2. JAAA mijn man heeft nog een zakhorloge en die gaat in het vijfde zakje !!!
  Ook heeft hij er nog een ketting aan die aan een lusje van zijn spijkerbroek vastzit.
  Maar liever draagt hij een ouderwets vest met horloge zakje. Die heb ik dan ook voor hem gemaakt.
  De moderne giletjes hebben ‘nep’ horloge zakjes. Daar zijn de zakjes van dichtgenaaid.

 3. Er zijn denk ik maar heel weinig mannen die het zakje daar voor gebruiken!! De meeste mannen zullen niet eens weten dat het zakje daar voor is. Ja inderdaad Marian’ne, de zakjes zijn tegenwoordig bijna altijd nep. Zo zie maar weer dat het altijd van pas komt dat wij kleding kunnen naaien. Ook al zijn wij nu met andere dingen bezig!!

 4. Goedemórgen! Ik dacht ……hoe kom je nu weer aan zó’n onderwerp voor op je weblog, maar aan het einde van je stukje zag ik dat de link naar een dagblad ligt.
  Leuk om nu te weten waarvoor dat zakje dient. Ik wist het nog niet. Mijn jongens en ik gebruiken het zakje vaak om die ene euro in te stoppen.

 5. @marian’ne m, wat enig om te horen dat je man een zakhorloge heeft en het bewaart op de manier zoals het de bedoeling is!!

 6. @Wilma, ik heb nog niet zo lang geleden mijn naaimachine de deur uit gedaan. De naaimachine had altijd ruzie met mij!:-)))

 7. Of had jij altijd ruzie met de naaimachine??? ;-))))))))))
  Marlies

 8. @Wilma, een schorpioen…. die is gevaarlijk!:-))))))))
  En…. een weegschaal maakt nooit ruzie!!!

 9. Nooit geweten wat de functie van dat vijfde zakje was, ik ga het toch mijn zoons eens vragen of die het wel weten. Ik draag zelf al lang geen spijkerbroeken meer, te groot maatje ;-), mijn mollige vingertjes zouden er zelfs geen borduurnaald uit kunnen peuteren 🙂

 10. leuke info: ik wist dit niet. Heb het me weleens afgevraagd: zakje voor sleutel, kleingeld, spijkers? En nu je het weet, ligt het zo voor de hand

 11. @Annita, dat vind ik leuk om te horen!!
  Ik heb geen zakhorloge en mijn polshorloge vergeet ik vaak!:-)

 12. Toevallig vroeg van de week mijn oudste zoon waar nu toch eigenlijk dat kleine zakje in zijn spijkerbroek voor was. Daar kon toch niks in volgens hem, zo een klein zakje. Ik heb altijd gedacht dat het voor een muntje/geldstuk was en zei dat ook tegen hem. Ik heb nooit geweten dat het voor een zakhorloge was. Ik heb bovenstaande net aan hem voorgelezen en een mobieltje voor in dat zakje zag hij wel zitten.

 13. Ik heb ook een zakhorloge , van de opa van mijn ega , ik ben er zeer aan gehecht [mijn ega geeft er niet zo om] en het blijft waar ik het neergelegd heb , in ieder geval niet in een spijkerbroekzak!!!!!
  Marlies

 14. @Marlies, op een familie erfstuk moet je altijd heel zuinig zijn!! Dat is wel aan jou besteedt, Marlies!

 15. Gelukkig is een van onze jongens met hetzelfde erfstuk bewarende sop overgoten!!!!
  Marlies

 16. Wat een leuke site !!! eens iets heel anders dan anders. Vind je foto wel grappig hoor die op de schommel…herkenbaar ook die gebreide jurkjes.
  Ga zo door met web-log.ziet er gezellig uit.
  Groeten Tiny.

 17. @Tiny, dank je voor je compliment!!
  Jij stamt ook uit de vijftiger jaren, vandaar de herkenbaarheid van de gebreide jurkjes!!:-)

 18. hoihoi
  ik zie het hier niet staan, en het klinkt ook misschien raar, maar ik had wel gehoord dat het zakje bedoeld was voor… condooms.
  zo leer ik ook nog eens wat
  groetjes
  Anneke

 19. Quote: “Ja inderdaad Marian’ne, de zakjes zijn tegenwoordig bijna altijd nep.”
  Vaak zijn ze niet nep, maar dichtegnaaid om ervoor te zorgen dat het model van het kledingstuk niet uitzakt tijdens het hangen op een hanger.
  Ik kwam hier op zoek naar het antwoord over ‘het kleine zakje’, dank voor de opheldering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *