Staphorst


Klaasje is één van de jongste vrouwen in Staphorst die dagelijks in dracht is. Circa 600 vrouwen en 6 mannen dragen de streekdracht nog. Op de foto draagt Klaasje de winterdracht van circa 1920. Zij is een wollen kous aan het breien, die ze tijdens de wintermaanden draagt in de klompen. Het zijn eenvoudig gebreide kousen, met aan de achterkant een naadje gebreid in de gerstekorrelsteek. De zondagse kous wordt met dunner garen gebreid en op de voet komen twee smalle banen in de gerstekorrelsteek. De kous moet mooi tot zijn recht komen, als je op zondag de schoenen met gesp draagt.


Klaasje gebruikt de breischede, breiholtje zeggen ze in Staphorst, die haar opa heeft gemaakt. Op deze manier wordt voorkomen dat de stof van haar grieze schulk kapot gaat. De grieze schulk wordt gedragen naar de katechesatie en als je op visite gaat.Het kralenboordje heeft Klaasje zelf gemaakt. Daarbij draagt ze nog twee halsdoekjes.

64 gedachten over “Staphorst

 1. Hallo Berthi,
  Erg leuk om te lezen over de klederdracht van staphorst.En de daaraan gewoontes van bepaalde kleding stukken.Vraag mij af voor hoe lang nog,voordat,all dit verandert?
  Is hier een studie over gemaakt,in welke landen de klederdrachten nog gebruikt worden? Weet iemand hier meer over?
  Lees geregeld je web-log,en steek hiervan elke keer weer iets van op,gr.van hier,bedankt.

 2. Leuk van die kousen voor door de weeks en op zondag en eigenlijk logisch zo’n kousophouder, anders blijf je ophalen! Het jasje dat zij draagt is ook heel mooi gemaakt, met aan de achterkant dubbele plooien, zodat het mooi uitstaat. De aandacht voor al die details maakt het ook zo bijzonder.

 3. Dat er nog zo veel in klederdracht lopen hé.
  Zo’n breischede lijkt mij handig, maar je moet wel bij elke naald wisselen. Ze zullen daarin wel handigheid hebben gekregen denk ik. (en toen hadden ze de bamboe pennetjes nog niet :-)).
  Ik vind het prachtig om te zien, wat Betty zegt ál die details. Maar om zelf te dragen denk ik BRRRRR, al die klemmetjes, dingetjes, speldjes, kriebelkousen pfff beetje té van het goede voor mij.

 4. @Neeltje, ik kan je niet een boek noemen, waar de gegevens over de drachten, die er nog zijn, in beschreven staat. Wel zijn er veel boeken over allerlei drachten verschenen, maar hoeveel er nog daadwerkelijk gedragen worden..??

 5. Het is geweldig dat er nog dames zijn, heren bijzonder weinig, die in dracht lopen. Vaak lijkt het me geen praktische kleding, maar misschien is het een kwestie van gewenning.

 6. Klederdracht blijft mooi .
  En er is zoveel over te vertellen , om precies het naadje van de kous te weten , dat zal alleen maar kunnen denk ik als we zelf eens zo gekleed zouden gaan .
  De kousophouders zijn slecht voor de bloedsomloop !
  Vroeger werd dat veel gedragen .Meestal met een breed stuk elastiek en dan op maat aan elkaar genaaid .
  En dit meisje , haar elastieken met zo,n prachtige gesp er aan .
  Geen wonder dat ze op Zondag zich extra kleden , want het zijn trouwe kerkgangers in Staphorst .
  Ja de schoenen met mooie gesp en over hun kleurig kapje nog een witte kap .
  Het kerkboek mee met mooi beslag .
  Klederdracht een mooi onderwerp .
  Hoeveel soorten klederdracht kennen we eigenlijk in ons kleine landje ?
  Er zijn natuurlijk ook nog wel klederdrachten zoals in Gelderland en Overijssel die veel verwandschap aan elkaar hebben .
  Marken, Vollendam , Scheveningen ,Hindelopen en Staphorst
  ( wat ga ik met zevenmijls laarzen door ons land ) verschillen duidelijk en hebben elk hun eigen dracht .
  Ik deed maar even een greep .

 7. Zo mooi! Helaas wordt het dragen van de dracht ook in Staphorst en Rouveen minder….als je leuke en echte Staphorster informatie wilt, kun je bij mw. Slager in Rouveen een afspraak maken om een lezing te krijgen over het hoe of wat van de dracht. Dat is zo leuk! ‘Iedere dag hetzelfde’, dacht ik (zoals velen…), maar nee hoor, er zijn dames die 52 zondagen een andere krap dragen!
  De mooie stoffen zijn te koop bij de fa. Stegeman in Rouveen en Compagner en Vloedgraven in Staphorst.

 8. @Francisca R,
  hierbij de link van de firma Stegeman:
  http://www.stegemanstextiel.nl/
  Ik hoorde dat Viktor & Rolf bij Stegeman zijn geweest! Vast voor hun onlangs gepresenteerde collectie!
  Compagner, stoffen en textiel, heeft geen website. Zij zijn te vinden op de Oude Rijksweg 2 in Staphorst.
  Vloedgraven heef ook geen website. Het adres is: Gemeenteweg 101 Staphorst.
  Overigens meldde Mienke op 29 januari deze adressen bij de log van de winterdag in Hoorn:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/01/winterdag_2007.html
  Maar het kan nooit kwaad om af en toe het een en ander eens te herhalen. Er komt zoveel informatie op ons af, dat we best wel eens iets mogen vergeten!!:-)))

 9. mooi mooi mooi, wat een werk om die dunne kousen te breien met al de gerstekorrels en minderingen , blijft op die manier wel beter passen natuurlijk, Ik herinner me sokop houders van mijn vader uit de vooroorlogse jaren, kreeg hij een heel mooi paar voor de zondagse sokken, wat een tijd terug en leuk om erover t elzen

 10. Op http://www.kleurspoor.nl vind je allerlei informatie over kleurgebruik in Staphorst e.o. Daar vind je ook een adressenlijstje met typisch Staphorster adresjes, o.a. het gemeentehuis waar je veel boeken over Staphorst en haar geschiedenis kunt vinden. ’t Is geen specifieke info alleen over klederdracht en textiel, maar kan je wel verder brengen als je meer over geschiedenis enz. van Staphorst wilt weten.
  Leuk Berthi dat je aandacht besteedt aan mijn vroegere woonplaats, hoewel, we woonden in het buitengebied: Den Hulst, gemeente Staphorst, plaatselijk bekend als Punthorst. Telefonisch vielen we onder Nieuwleusen, ik bedoel maar!

 11. Ik herinner me nog iets: in het Drents Museum is een filmp over het maken van oorijzers in Staphorst door Drost de plaatselijke goudsmit. In de jaren tachtig woonde en werkte hij nog in Staphorst.
  Het Drents Museum is so wie so een aanrader!
  Een min of meer bekende schilderes die veel Staphorsters geportretteerd heeft is Stien Eelsingh. Zij leefde lange tijd in Staphorst. Over haar leven in Staphorst verscheen een boek met veel plaatjes van haar schilderijen en achtergrondinfo over Staphorst van Jan Willem Stolk: Stien Eelsingh de schilderes van Staphorst.

 12. @Berthi,
  Ja, mooi hè! Ik vind het zo leuk dat zij totaal anders leefde dan de Staphorsters en toch ging dat heel goed samen. Ik heb de dvd besteld!

 13. Altijd mooi , klederdracht , al moet ik er niet aan denken om er zo bij te lopen! Nog niet zoveel jaar geleden liepen de mensen van de winkel in Rouveen waar ik mijn stoffen graag kocht in dracht , ik snap het echt wel dat men overgegaan is in burgerdracht , maar ik vind het wel een gemis.
  @BERTHI : heb je je quiltnieuws al gehad en als dat zo is wat vind je ervan?
  Ik ga er vanavond lekker voor zitten , nu even aan de brei!
  Marlies

 14. Berthi, weer heel interessant vandaag.
  Leuk om die details te zien.
  En met al die links zijn we mooi weer even zoet!!

 15. @Marlies, het Quiltnieuws heb ik gisteren ontvangen en ik neem mijn petje af voor de zeer goede verzorging en uitstraling. Ik heb al eerder van Juul begrepen dat het allemaal vrijwilligers zijn die het Quiltnieuws in elkaar zetten. Mijn complimenten!!!! En zij verschijnen op tijd….. daar kan Handwerken zonder Grenzen een voorbeeld aan nemen. Trouwens Textiel Plus en al die andere bladen zijn er ook op tijd.
  Een uitzondering is HzG, die tot nu toe veel té vaak, té laat verschijnt. Erg jammer!

 16. Fijn Berthi dat is weer smullen vandaag.
  Eind vorig jaar zijn we een dagje naar Staphort geweest er was toen jaarmarkt of zoiets. Ik geniet dan volop van al het moois wat er langskomt. Toch is het dragen van deze kleding wel aantrekkelijks. Ik denk maar eens aan de keren dat mijn spijkerbroek net niet dicht kant. Daar heb je met zo’n wijde rok geen last van en niemand zal zich storen aan het “buikje”wat onder de rok niet- en in de spijkerbroek wel te zien is

 17. @Henny, mischien moeten we met z’n allen maar overstappen op klederdracht/streekdracht!:-))

 18. Wat een enige foto van Klaasje, heel bijzonder dat zo’n jong meisje daar nog voor in is, maar misschien staat ze op vrijdagavond wel gezellig met een paar vrienden en vriendinnen te kletsen in een bruin cafe :-), dat hoop ik althans voor haar want helemaal in die sfeer leven lijkt me niet fijn voor jonge mensen. Ik heb altijd van folkloristische stoffen gehouden en van al die verrukkelijke bandjes en kantjes enz. Dus de link naar Stegemanstextiel was helemaal in de roos. Heb genoten van al die kleurrijke plaatjes.

 19. Als ik alle reacties zo eens lees bij alle artikelen die je geschreven hebt zou het dan niet een idee zijn om tot een algemene nederlandse dracht te komen. (Geintje hoor) Mij is opgevallen dat onder jouw publiek zeer kundige mensen zijn de een op het gebied van borduren, stoffenkennis kant maken, breien en ga zo maar door.
  Wat ik van de streekdrachten altijd zo mooi vind is dat je eruit op kunt maken in welke periode deze vrouw zich bevind. Gehuwd, ongehuwd, in de rouw of vrolijk. Ik druk het misschien wat raar uit maar vind het heel interessant.

 20. Ze kunnen daar in Staphorst prachtig stof verven/bewerken, fietsnetjes haken en knopen van wol maken!

 21. Eigenlijk droeg ik in de hippy tijd ook een soort klederdracht. India jurk, afghaanse jas. Misschien nu wel klederdracht als ik in Staphorst opgegroeid was. Zal het nooit weten. Maar ze ziet er prachtig uit. Beperk me nu maar tot het verzamelen van de stofjes.

 22. Vorig jaar, op de terugweg van student-zoon in Groningen, op zondagmiddag een kopje koffie in hotel Waanders gedronken. Net op de tijd, dat heel Staphorst ter kerke (2e maal?) ging. Prachtig! Sommigen op de fiets met gehaakte jasbeschermers, sommigen lopend met hun “boek vol zilverwerk” aan een lange ketting. Ik heb zitten genieten. Doe het vast ook nog eens over! Heel leuke log vandaag weer, ja Berthi, het is je mooi weer gelukt!! 🙂

 23. @ineke, maar…. het lukt natuurlijk niet elke dag om zo’n bijzondere log te hebben!!
  Af en toe iets eenvoudigs moet ook kunnen!:)))
  @Marcella, gezellig dat je ook even kwam genieten!
  @Mienke, laat je nog even weten hoe de DVD is. Ik zit er ook aan te denken om die te bestellen.
  @Martine van Meeteren, vandaag de dag allemaal in spijkerbroek… is ook een dracht!!:-)))))

 24. Jaaa, ik heb hem ook besteld en als ik heel eerlijk ben zou ik die kostuums zelf weleens willen dragen. Ditzelfde heb ik met Marken! Ik heb van Staphordt het nu bijna kompleet, maar het is mijn maat niet!! Ik weet niet wat de aantrekkingskracht is tot dit soort kleding, leg dat maar eens uit!

 25. Berthi, wat een leuke uitleg weer over klederdracht. Het wordt steeds minder dat drachten gedragen worden. Toen wij in 1972 in de polder kwamen wonen, liepen er op Urk nog heel veel mensen in dracht. Volgens mij lopen er nu niemand meer in dracht. Zij hebben wel een verenigingn opgericht om het vervaardigen van dracht te blijven behouden. Een par keer per jaar lopen de Urkers weer in dracht. Erg leuk is dat. De zaterdag voor Pinksteren is zo’n dag. Dankjewel voor dit artikel.

 26. Gelukkig maar dat wij en nog vele anderen belangstelling en waardering blijven houden voor deze mooie en speciale kleding; streekdracht/klederdracht!

 27. Leuk artikel met mooie foto’s.
  Ach ik vind het niet zo erg als een blad wat later uitkomt, ik heb daar best begrip voor. Het is één grote spoed op het laatst, zeker met veel gepuzzel, wat nog snel erbij moet, wat moet er dan vervallen enz. Wat ik alleen storend vind, is dat de data bv al lang voorbij zijn van tentoonstellingen. Dat is hetzelfde als het Zondagsnieuws op maandag pas krijgen (daarin staan alle uitjes in en hoort dus eigenlijk op zaterdag worden bezorgd).

 28. @Marianne, wat later is ook niet erg, maar HzG moet op de 20e van de oneven maanden verschijnen. Het februari- maartnummer had er dus op 20 januari moeten zijn.
  Inmiddels is het 8 maart en het is er nog niet. Dat is niet een beetje, maar een heel beetje te laat.
  Als abonnee betaal je ervoor om je blad op tijd te ontvangen.
  Ik heb begrip voor een beetje té laat, maar voor zo’n lange periode heb ik geen begip meer.

 29. Eeuwige zonde dat deze cultuur aan het verdwijnen is, het is ons erfgoed.
  Als ik boeken en tijdschriften uit de jaren 30-40 bekijk dan zie je hoe levend het toen nog was, dat iedere regio zijn eigen klederdracht had, zijn eigen feesten en gebruiken.
  Nu is dat bijna allemaal weg.
  Mijn familie komt uit Scheveningen, als ik ergens nog Scheveningse klederdracht kon krijgen dan zou het ik het gewoon weer af en toe dragen.
  Lijkt me niets leukers dan daarmee over de promenade wandelen.
  Hoe dan ook, ik wil zeker een keer naar Staphorst om te kijken of er daar winkels zijn waar ik mooie spullen kan kopen die ik met mijn jaren 30 levensstijl ook kan gebruiken.
  Zelf heb ik ook patronen voor kousen, maar dan die lange uit de jaren 20-30.
  Helaas kan ik nog niet zo goed breien en deze kousen zien er erg ingewikkeld uit!

 30. @joeri, je bent al druk bezig om het verstelwerk onder de knie te krijgen. Het breien gaat ook vast lukken.
  Misschien is het iets om mee te doen met ons Harten-project? Is het een idee om iets te maken uit de jaren 30, dat betrekking heeft op hart(en)? Dan is dit meteen een leuke en goede handwerkoefening voor je. Wat denk je??
  Je hebt genoeg tijd, aan het einde van dit jaar hoeft het pas af te zijn.
  Volgens mij is er in Staphorst één keer per jaar een grote boedelveiling. Dat zou best eens iets voor je kunnen zijn.

 31. Berthi, is het echt zo dat we in Januari het nummer nog niet gehad hebben.
  Ik begon juist te denken het is weer eens tijd voor de HzG, in maart dus dacht ik .
  Dan is het idd extreem laat en heel vreemd, en je hebt geen rede of zo gehoord !?

 32. @marian’ne m, ik heb er vorige week naar geïnformeerd omdat ik in Maarn vragen kreeg over het februari-maart nummer.
  Het zou begin deze week bij de abonnees in de brievenbus vallen. Het is al donderdag!!!
  Misschien vandaag???????

 33. Ik neem aan dat je al gereclameerd hebt bij HzG???? Ik vind dat inderdaad geen stijl , zo’n blad hoort gewoon op tijd te verschijnen..punt uit!
  Gelukkig hebben we bij Quiltnieuws daar geen last van , het gebeurt natuurlijk elke keer dat de een hem sneller in huis heeft dan de ander en dan staat iedereen op haar achterste benen!
  Er was ook een heel gedoe toen een keer de bezorging aan een andere firma werd overgedragen ,dat was me een rommelig gedoe , er zat soms een aantal weken tussen dat de een het eerder in huis had[of helemaal niet kreeg!] tjonge wat een gemopper! En ik mopper het hardst mee! Ik verheug me er altijd zo op en als ik dan nog een week of zo langer moet wachten baal ik daar behoorlijk van!!!!
  Marlies

 34. @Marlies, vandaag is HzG wederom niet met de post gekomen.
  Ik heb wéér contact gehad……!
  Afwachten!!!!!!!!!

 35. Wat een mooi artikel heb je dit keer weer gemaakt.
  Ik woon niet zo heel ver van Staphorst en mijn kinderen gaan in Meppel naar school. Als je dan op donderdagochtend naar de markt gaat dan kom je vaak wel een paar mensen uit Staphorst in klederdracht tegen. Er staat trouwens ook een marktkraam van een bakker uit Spakenburg en de verkoopster draagt Spakenburgse klederdracht (tenminste ik denk dat het uit Spakenburg komt, ik heb het haar nooit gevraagd).
  Ik ben zo benieuwd naar hoe je het voor elkaar hebt gekregen om zulke gedetaileerde foto’s te maken. Ik heb altijd begrepen dat de mensen uit Staphorst niet dol zijn op mensen die foto’s van hun klederdracht willen maken.

 36. Nee , mensen in Staphorst zijn zeker niet dol op fotografen , zeker niet op zondag.
  Ik was jaren geleden op een klederdrachtendag in – wat toen nog De Flevohof heette- en daar wilde men ook niet gefotograveerd worden , dat vond ik wel heel vreemd , als je in je daagse kloffie loopt-wat dat toch is voor die mensen – wil je ook niet om de haverklap op de foto , maar op zo’n speciale dag ligt dat toch anders volgens mij.
  Marlies

 37. Klaasje was afgelopen zaterdag op de Verenigingsdag van de Kostuumvereniging. Ik zag haar breien en ben naar haar toe gegaan om het een en ander te vragen.
  Met toestemming heb ik haar gefotografeerd en verteld dat het op mijn weblog zou komen staan. Dat was goed!
  In Staphorst mag je de mensen niet zomaar fotograferen. Volgens mij staat er zelfs bij binnenkomst in het dorp een verbodsbord met een fototoestel erop!?
  Doordat Klaasje toestemming gaf, krijgen wij een beter beeld van de dracht (met name de gebreide kousen) van Staphorst.

 38. Ja, dan is het inderdaad wel een beetje erg laat! Daar moeten ze wel een héél goed excuus hebben… niet zeker…
  Ik had niet eens in de gaten dat het alweer zo lang geleden is dat we de laatste hebben ontvangen. De tijd vliegt ook zo hard.

 39. @Marianne, in december is nummer 139 verschenen, het dec./jan. nummer.
  En wat het excuus betreft? Tja……!!!

 40. Berthi,
  Naar aanleding van je log over Staphorst ben ik de kast ingedoken. Ik heb een videoband teruggevonden uit 1992 met een documentaire van de IKON over Staphorst. Toen woonden we daar, en sommige mensen uit de film kennen we wel. Het geeft een totaal beeld van Staphorst, over klederdracht, met opnames van Drost, de goudsmit die een oorijzer repareert, vrouwen en mannen in klederdracht, enz. enz. Als je interesse hebt mag je de band best lenen! We hebben er 10 jaar (ongehuwd samenwonend!) gewoond en ik was dus even weer terug in de tijd.

 41. @Mienke, 10 jaar ongehuwd samenwonen…. vooruitstrevend voor Staphorst!:)`
  Lijkt me heel interessant over de video te zien.
  Heel aardig van je om de video uit te lenen. Ik wil daar dan ook graag gebruik van maken!

 42. Dit is prachtig om te zien,zelf opgegroeid tussen de klederdracht en ik woon in de buurt van Staphorst ga er vaak met mijn dochter naar toe voor quilt stoffen bij Stegenman,vond pas op een site een jasbeschermer van Staphorst ga deze maken heeft een opoe fiets.Klederdracht moet wel in blijven
  gr. Fijtje

 43. fyn dat klaasje zoveel reakties krijgt .je wordt nog eens beroemd.aldus je man .en berthi succes met het mooie werk.

 44. Het openlucht museum in Arnhem heeft een heel mooi boekje uitgegeven over streekdrachten, met veel info en foto’s. Een echte aanrader.

 45. @Henrike, je bedoelt waarschijnlijk het Streekdrachtenboek. Op verschillende blogs is het al genoemd, ook op mijn blog. Velen hebben het al in hun bezit en het is een schitterend boekje voor een leuke prijs.
  Maar fijn dat je het hier nog eens noemt want voor alle liefhebbers van textiel is dit een mooi naslagwerk en misschien heeft toen niet iedereen de log gelezen!

 46. Mooi gedaan, wist niet dat de kousen zo op hun plaats gehouden worden.
  Heb vroeger in Staphorst een paarStaphorster klompen gekocht voor me zelf en mijn vrouw.
  Worden ze nog steeds gemaakt en verkocht.
  Ben fotograaf en publicist en houd mij ook met klederdrachten etc. bezig.
  Compliment nogmaals, Met vr. groet Peter Marcuse

 47. wat een mooi blog en dan al die reacties. Mijn werkjes blijven liggen???????mooi mooi mooi,
  De sokophouders voor mannen waren anders, dat was inderdaad een elastieken band met sluiting en daaraan een jarretelletje om aan de sok wast te maken, sokken zijn nl. korten dan kousen

 48. Iedere ochtend met een kopje koffie lees ik even jouw blog. Iedere dag verbaast het mij, dat je ons weer verrast met een goed en interessant artikel. Geweldig
  bedankt Berthie. Annemieke

 49. Heb het boek,Onze Klederdrachten geschreven door Constance Nieuwhoff ISBN 90 210 2009 2,
  van m’n schoonzus gekregen.lag in onze bibliotheek bij de afgeschreven boeken.
  Echt smullen,staan zelfs patronen in,het Markerwitwerkpatroontje zit in m’n pronkrol.
  Ben gek op alles wat met klederdracht te maken heeft.Bedankt voor de aandacht aan dit onderwerp

 50. ik vind het een leuke site ik hebveel aan de plaatje sen informatie gehad heel erg bedankt ikhad het hard nodig voor mijn spreekbeurt xd :D:P

 51. ik vind het wel eens jammer dat de oudere mooie logjes zo weinig meer gelezen worden. Het is nu opnieuw genieten van dit verhaal. Met een linkje in de geschiedenis houden we ook de mooie verhalen van onze begin-jaren levend.

 52. Sorry,
  dit slaat nergens op
  dit is van heel lang geleden.
  anders maak je de staphorster klederdracht ff belachelijk. m’n moeder draagd het ook maar hier krijg je een verkeerd beeld van de kleding!

 53. ik wou dat ik een vriendin had die zich regelmatig in staphorster klederdracht wou hullen.Dat vind ik er geweldig uitzien

 54. Beste “Berthi”,
  Interessante informatie waarnaar ik graag op mijn site wil verwijzen/ evt overnemen met vermelding van alle credits onder mijn rubriek Klederdracht-Werkkleding-Mode van mijn deel-website PUBLICITEIT.
  Is het mogelijk daarvoor uw toestemming te verkrijgen.

  Met vriendelijke groet Peter Marcuse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *