Breien feministisch?

… Yamit uit Israël is blij iemand te ontmoeten die zichzelf ook feminist noemt, want ze is teleurgesteld in het apolitieke gehalte van haar plaatselijke Stitch ’n Bitch-groep, ‘iedereen heeft het alleen maar over breipatronen!’. Wat vindt zij feministisch aan breien? ‘In de jaren tachtig gingen feministen alles doen wat mannen doen. Nu doen we gewoon wat we willen, we hebben het recht onze eigen keuzes te maken. Breien is niet minder cool dan andere dingen!’
Carla Meijsen van Stitch ’n Bitch Utrecht heeft een vergelijkbare opvatting van feminisme: ‘Feminisme is doen wat je wilt doen zonder daar een label van mannelijk of vrouwelijk op te plakken.’ Bert Zwarteveen van dezelfde breigroep vindt breien daarentegen helemaal niet feministisch of politiek. Wel vindt hij de koppeling met goede doelen leuk. Bijvoorbeeld het breien van mutsen en sjaals voor weeskinderen in Polen, het breien van chemocaps en het project Knit a River (waarmee aandacht wordt ge-vraagd voor het belang van schoon drinkwater voor mensen in ontwikkelingslanden).
Als je zoekt op internet blijken er legio van dit soort brei-acties voor goede doelen te bestaan. Op een Amerikaanse website kwam ik zelfs de term ‘knittivism’ tegen (‘militante brei-activiteiten, zoals breien in demonstraties en stedelijke interventies, breien op controversiële, ongewone of uitdagende wijze, het systematisch gebruik van breien voor politieke doeleinden’).
Hoe gezellig we het ook vinden in de Van Nelle fabriek, we beginnen langzaam toch een beetje te wanhopen over het feministisch karakter van breien en brei(st)ers. Als feminisme niet meer is dan doen wat je wil en de enige politieke betekenis van breien in liefdadigheidsacties ligt, dan is dat toch niet helemaal waar wij naar op zoek waren. Gelukkig is het tijd voor ons interview met Debbie Stoller. …

Rinske Bijl bezocht met twee sisters in arms de eerste Nederlandse Stitch ’n Bitch- dag en schreef het artikel Stitch ’n Bitch voor het tijdschrift Lover. Bovenstaand fragment komt uit het artikel Stitch ’n Bitch. Wil je het volledige artikel lezen, kijk dan hier.

Van 9 november t/m 12 december 2007 brengt Arti et Amicitae de tentoonstelling TRAAG, met werk van 11 kunstenaars die gebruik maken van brei-, haak- en borduurtechnieken. ‘Handwerken is van oudsher een activiteit die als vrouwelijk, ambachtelijk en dus als “low culture” wordt bestempeld. Buiten het Textielmuseum in Tilburg zijn er nauwelijks tentoonstellingen te zien van of met handwerkende kunstenaars. Daar willen we met TRAAG verandering in brengen.’ Het kunstwerk is gemaakt door Ebelina Brethouwer.

19 gedachten over “Breien feministisch?

 1. Wat mj betreft is breien gewoon leuk, en is het altijd leuk geweest. Het is niet meer en niet minder dan dat, maar voor mij is leuk meer dan genoeg en precies wat IK wil

 2. Misschien moet Yamit niet naar een brei groep gaan als ze meer bezig wil zijn met het feminisme.
  In deze tijd is het feminisme (zeker in Nederland) overtrokken, de man kan bijna geen MAN meer zijn. Hij moet kunnen koken, strijken, luiers verschonen, maar moet wel een geweldige ‘stoere’ minnaar zijn :-)).
  De vrouw wil aan alles mee kunnen doen, maar wil wel dat de man een deur voor haar open houdt en de banden plakt. Ik leer mijn zonen én dochters onafhankelijk te zijn, dus de zonen leren ook huishoudelijke taken en de dochters technische/financiele zaken. Moeilijk een middenweg te vinden hoor.
  Let wel, ik heb in mijn jeugd vaak op mijn achterste benen gestaan, voor gelijke (loon) rechten voor de vrouw en dat was toen zeker nodig. En er is een goede strijd gestreden.
  Nu is het nog steeds belangrijk om de vrijheid van vrouwen in andere landen aan te vechten.
  Maar lekker breien in een breigroep mag ook en wanneer dat nog eens voor een goed doel is is dat alleen maar meegenomen !!
  Ik ga nog even breien hoor en manlief doet ondertussen de afwas voor mij en straks pomp ik nog even de fietsbanden op en gaat hij wat computeren :-)).

 3. Oei oei toen ik die bikini zag dacht ik nee he heb ik de snoesjes weer niet binnengehouden!
  Over emancipatie houd ik liever mijn mond!
  Marlies

 4. @marian’ne m, met heel veel plezier heb ik je reactie gelezen!!!
  Ik ben het met je eens, als Yamit zich niet thuis voelt in een breigroep dan moet ze wat anders gaan doen.
  En je breit omdat je het leuk vindt, niets meer en niets minder, zoals Annita al aangeeft! En iedereen bepaalt voor zichzelf wat zij/hij leuk vindt om te breien. Wat zou het saai zijn als iedereen hetzelfde zou breien!!! Het is toch niet de bedoeling dat we massaal hetzelfde breiontwerp in het straatbeeld zien??

 5. Marian’ne’s reactie is ook mij uit het hart gegrepen. Met feminisme heb ik niet echt veel gehad, maar werd als jong meisje al met emancipatie-gedachten opgevoed. Als mijn moeder lekker ging tennissen, zorgde mijn vader (met volledige baan in ploegendienst)dat er eten was of dat er stof gezogen werd, daar is nooit over gepraat, dat ging vanzelf. Ik leerde als meisje al jong mijn eigen band plakken en veel andere dingen die mijn vriendinnen niet hoefden. Ik ben daar heel dankbaar voor. Gelijkwaardigheid voor man en vrouw is mijn motto. Sinds Jan in oktober met pre-pensioen is gegaan, hebben we samen veel vrije tijd, we doen samen het huishouden en hebben ieder onze eigen bezigheden en hobby’s. Heerlijk, die gelijkwaardigheid gun ik iedereen. En als laatste…de man van mijn overleden vriendin Els, borduurt nog steeds enorme schilderijen en als ik bij haar op de koffie kwam, had ik het met hem over koken en borduren. Zo kan het ook!
  Vooral je eigen ding doen omdat je het leuk vindt!

 6. fe·mi·nis·me (het ~)
  1 het streven naar een gelijkwaardige behandeling van vrouwen ten opzichte van mannen
  aldus van Dale. De link naar de bezigheid breien ontgaat me.
  in bovenstaand artikel wemelt het van de gemeenplaatsen en hokjesgeest opmerkingen ( bejaarde dames met tasjes van de plaatselijke wolwinkel t.o. jonge vrouwen met knalrood haar in prachtige truien) en als feministisch hoogtepunt roept Stoller dan dit:
  Het zou goed zijn als mannen ook de breinaalden oppakken,anders zal het breien nooit echt serieus worden genomen.’
  laat ìk dat nou niet nodig hebben 🙂
  (tsssss……ik ga nog maar een roze babysokje produceren 😉

 7. @marcella, groot gelijk heb je, pak je naalden en ga prachtige roze babysokjes breien!!
  psssssssssst, de dames hebben mij ook geïnterviewd op de Stitch ’n Bitch-dag. Waarschijnlijk pas ik niet in hun “hokje”!!:-))))))

 8. Jemig…….Breien en feminisme??
  Gaat het er niet om of je iets leuk vind om te doen??? Wat heeft dat nu met feminisme te maken?? Die strijd is volgens mij, in grote lijnen, al gestreden. Ik heb mij hier nooit zo mee bezig gehouden!! Misschien komt het ook dat mijn moeder is overleden toen ik 5 jaar was. Ik de jongste. Mijn broers, vader of zus moesten als het zo uitkwam koken en wij meisjes moesten als het uitkwam banden plakken of de stallen uitmesten op de hobbie boerderij!! Mijn vader werkte toen mijn moeder overleed en had hulp van de kinderen nodig. Het was triest toen ze zo jong overleed maar er is wel iets goeds uitgekomen……wij kinderen kunnen allemaal van alles en nog wat!! Hoeveel mannen kunnen er knopen aannaaien?? Mijn broers wel maar tegenwoordig doen toch hun vrouwen het vaak. Het enige wat ik vreselijk vind is dat je in hokjes wordt geplaats. Ik ben gek op patchworken en dan ben je ook vaak een stoffig mens!! hahaha, ik ben heel veel maar alles behalve stoffig!! Als wij nu eens proberen om die vreselijke hokjes weg te doen!!! Gelukkig pas jij niet in hun hokje!!! Ik zou er niet in willen!!! Waar ik nu aan denk……vroeger waren het toch de schaapsherders die aan het breien waren??
  Ik geloof dat ik plaats heb genomen op de zeepkist……..

 9. Ja, Lover-dames: niet zo zeuren in die hokjestaal van jullie, maar breien met open ogen en open geest, daar word je veel blijer van! Ik persoonlijk vind het lekker dat ik van spinnen en breien van die zachte handen krijg, dat wisselt lekker af met ‘geëmancipeerdere’ activiteiten die ik ook met veel plezier doe 🙂

 10. Ik vind het juist erg leuk om tijdens het snb cafe over patroontjes en wol te praten. Ik heb weinig met het feminisme. Wij hebben thuis een echte on-feministsche taakverdeling, hij de mannenklusjes en ik de huishoudelijke klusjes. Gewoon omdat het ons zo het beste past, hier zit helemaal geen gedachte achter. Ik kan ook best een fietsband plakken, een stekker aanzetten en ik kan zelfs hetwiel verwisselen van mijn auto. Maar ik wil dat helemaal niet doen. Natuurlijk ben ik voor gelijke rechten voor man en vrouw en leer ik mijn kinderen zelfstandig te zijn.
  Ik vind het jammer dat breien en feminisme zo samen in een hokje moeten worden gestopt.
  Ik denk dat de dames van het stukje er te veel achter zoeken. Ach dan wordt het breien maar niet serieus genomen, maar mij niks uit. Breien is gewoon leuk niets meer en niets minder……

 11. weten jullie al dat er op 24 maart in nieuwengein een grote textiel plus dag is.
  Met textiel workshops, lezingen, evenementen, demonstraties en markt?
  georganiseerd door textielplus, het tijdschrift voor textiel kunstenaars?

 12. Ik vind dit een heel interessante discussie. En ik ben het ook eens met de stelling dat je breit omdat je het leuk vindt om te doen.
  En wat het feminisme betreft: er is in ons land natuurlijk al heel wat bereikt als het gaat om gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen, al hoorde ik op het nieuws dat we er nog lang niet zijn.
  En het feit dat men ‘vrouwenwerk’, in dit geval breien, serieus moet nemen en moet waarderen daar ben ik het wel mee eens.
  De uitspraken in het artikel over breiende mannen vind ik erg leuk. Vooral dat wat Bert verteld over het breien in de trein. Toch wel dapper van hem want blijkbaar zijn we er nog lang niet aan gewend om mannen te zien breien.

 13. Ik brei omdat ik het leuk vind, verder niks. Daarnaast ben ik het eens met Berthi dat het moderne feminisme gaat om doen wat je leuk vindt. En dan is er wel veel bereikt, maar als ik nu kijk in het bedrijf waar ik werk zie ik 0 vrouwelijke topmanagers… Nou is het ook zo dat veel vrouwen helemaal geen topmanager willen worden, ik niet bijvoorbeeld, maar als je wel ambitieus bent, is het toch wel erg lastig.
  Misschien zit het modern feministische van breien hem wel in het je niet schamen als vrouw voor je voorkeur voor mutserige en huishoudelijke dingen. Maar dan omdat je ze zelf graag wilt doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *