Inspiratie uit boerenbont, folkloreruit en porseleinblauw

Viktor & Rolf voelen zich nu blijkbaar zeker genoeg van hun positie in de internationale modewereld om op zoek te gaan naar hun roots. Afgelopen maandagmiddag werd hun nieuwe collectie, in Parijs, gepresenteerd. Er waren kleren van geborduurde stoffen met het motief van boerenbont servies, een jurk met een zeer wijde rok in een folkloristisch ruitje, omslagdoeken, Volendammer halssieraden van bloedkoraal, een gewaad in zacht porseleinblauw, degelijke witte blouses op sobere zwarte rokken. Een geruit jackje met een wijde, iets te korte broek greep terug op boerenkleren, een hooggesloten blouse van glanzende, zwarte stof op de kuise Hollandse deftigheid van de late 19e eeuw. Een aantal kledingstukken was extra breed gesneden, en vastgemaakt aan de extra brede metalen constructies. Ieder model droeg op haar schouders een eigen muziek- en lichtinstallatie mee. Hoe omvangrijker het kledingstuk, des te groter en zwaarder was de constructie. Niet bepaald gemakkelijk voor het model en daarbovenop kwam nog eens de hooggehakte houten klompen!

Bron: De Volkskrant
Foto links boven: EPA
Foto onder: AFP/Reuters

26 gedachten over “Inspiratie uit boerenbont, folkloreruit en porseleinblauw

 1. Dus jij had het ook al gelezen.Ik moest wellachen dat de Russische journalisten wel het folklore er uit hadden gehaald als inspiratie bron van V&R maar dat ze dachten dat het de folklore van Rusland was.
  Ach alles heeft wel wat van elkaar.
  Ik vond het leuk dat ze terug naar hun roots gingen.

 2. ik had ook al foto’s gezien en vond het er wel een beetje “zielig” uitzien: zo’n model met zo’n hele stellage op de schouders en zelfs op het hoofd !! de klompen met hak had ik nog niet gezien ………… maar het thema spreekt aan !!

 3. Mooi, het is goed dat we ons weer gaan verdiepen in onze eigen cultuur.
  Het is jaren weggeschoven als iets vervelends, ouderwets een balast. Mede veroorzaakt door de pronkzucht en sociale controle die het ook in zich had. Maar daar overheen kijkend kunnen we de mooie dingen weer terughalen en tonen én trots op zijn. Net als veel andere landen (bv de Russen)dat ook doen. Het hoeft éénheid niet in de weg te staan.
  Leuk dat deze jonge mannen dat doen, en zeker gedurfd dit in een buitenlandse show te doen. Het gaat toch om hun naam/carriere.
  De hak klompen vind ik énig, en zonder stellage is de jurk heel draagbaar :-)).

 4. Tjaaa…….
  De hollandse nuchterheid komt bij mij boven. Inderdaad is de boerenbonte jurk zonder stellage wel aardig. Kopje boerenbonte koffie erbij!
  Bij de klompen schoot mij een oerhollands woord te binnen: potsierlijk!
  Het logo op de klompen vind ik grappig, dat dan weer wel.

 5. Toch ook wel een beetje ‘Oilily’???!!!!
  Vooral de klompen vind ik geweldig! DH draagt ze dagelijks en zo’n paar V & R (maar dan natuurlijk zonder hak!) zou leuk staan bij de verzameling versleten klompen!

 6. leuk at de oude stoffen en motieven terug komen, mode herhaalt zich altijd de klompen zijn enig en komen vast nog wel in de handel voor de liefhebbers

 7. @Tijm, ja, dat vond ik zo leuk van die Russische camaraploeg, ze meenden echt dat het folklore was uit hun eigen land en het mooiste van alles, na uitleg wilden ze nog niet geloven dat het hier om inspiratie vanuit de Hollandse folklore ging!!
  http://www.telegraaf.nl/prive/59419071/Uitvergrote_folklore_bij_Viktor__amp;_Rolf.html
  Deze jurk is erg mooi en belangrijker nog, hij is draagbaar. De stof vind ik schitterend! Als model lijkt het me verschrikkelijk om met zo’n stellage te moeten lopen en daarbij hooggehakte klompen dragen. Het is wel een supervondst….. hooggehakte klompen!!!
  In het straatbeeld ga ik hierna op zoek!!!!:-))))
  @Francisca R, ik zou proberen een paar klompen te bemachtigen!:-)
  Gaan Viktor en Rolf de verkoop van klompen naar een hoogtepunt brengen???:-)
  Mijn vader loopt ook altijd op klompen!! Hollandser dan klompen kan bijna niet!!

 8. Klompen is voor mij heel gewoon. Ik ben met klompen opgegroeit en vergeet dan ook weleens dat de stadse mensen er soms erg raar van staan te kijken als je op klompen loopt. Maar als klompen goed passen zitten ze heerlijk en is ook gezond voor de voeten. Voor de dochter hadden wij toen ze een jaar of 4 was kaas klompen gekocht!! Gele gaten kaas klompen. Zo leuk!! Met haar ot en sien jurk aan naar school. Een plaatje!! Op school keken ze wel erg raar op er was nog nooit een kindje met klompen op school gekomen……

 9. wat ziet dit er prachtig uit, de stellage is minder, maar de modellen staan zo wel persoonlijk in de schijnwerpers. De stof voor de jurk is mooi en de klompen vind ik een vondst, hoe kun je het bedenken, maar ja daar ben je dan ook ontwerper voor.
  wat een mooie en gedurfde collectie en ik ben benieuwd of dit ook andere ontwerpers inspireerd om naar de roots van hun eigen land te kijken!

 10. Die jurken zijn inderdaad erg leuk, ze lijken wel gemaakt van de sitse stoffen. Echt Hollandse motieven, zie je dat dat mode is!!

 11. De leuke jurken worden naar mijn mening helemaal verpest door die rare stellage eromheen. En die mannequins moeten zich wel superongelukkig voelen , of misschien zeggen ze nou ja het is werk he!!!! Die klompen zijn leuk voor een feest of zo.
  Marlies

 12. niet makkelijk, wel mooi!
  ennu….als je mijn post leest (:-) zie je dat je getagged bent. post: corners of my home

 13. Ik zweer bij mijn zweedse klompen voor in de tuin. Hoogehakte exemplaren…ik sluit het niet uit maar wil ze wel eerst passen

 14. Ik zweer bij mijn zweedse klompen voor in de tuin. Hoogehakte exemplaren…ik sluit het niet uit maar wil ze wel eerst passen

 15. @Mary, ik zie veel hartjes voorbij komen, bij de link die jij geeft. Als je erop gaat letten kom je ze overal tegen.
  Overigens zitten er leuke ontwerpen tussen!

 16. @Astrid, o jee, om heel eerlijk te zijn heb ik de afgelopen week heel weinig kunnen lezen, maar daar gaat verbetering in komen.
  MORGEN of misschien strakjes kom ik bij je op bezoek!!!!:-))))

 17. Het model ziet er uit als een marionet waarvan de touwtjes verkeerd worden vastgehouden. Nou ja. Ik vind Viktor en Rolf geweldige aanstellers en wat ze maken over het algemeen heel gewoon en draagbaar (maar niet mijn stijl). Ik vind de ‘hoog water broeken’ wel leuk. Komen je sokken beter uit 🙂

 18. @yvonnep, toch wel leuk dat twee oerhollandse jongens zo goed meedraaien in de internationale modewereld.
  Natuurlijk hebben ze ook geluk gehad!!

 19. Geweldig! Dit artikel was me ontgaaan, goed dat het hier staat 🙂 Ik ben reuze benieuwd wat we terug zien in het zomerbeeld!
  Ik loop ook al jaren en jaren op klompen, alleen met die 3 bandjes bovenop en gebruik ze als pantoffels. Als ik nieuwe koop draag ik ze ook in de zomer en daarna het verdere afdragen binnen.

 20. Leuk man V&R klompen zien er echt tof uit. Ik heb voor ons bedrijf ook klompen laten maken met logo zagen er ook ontzettend leuk uit…. bijna net zo leuk als de V&R klomp 😉 voor een overzicht moet je maar eens surfen naar http://www.nederlandseklompen.nl groetjes Cindy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *