Für unsre Feldgrauen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de dames, jong en oud, in Duitsland gestimuleerd om sokken te breien voor de soldaten. Een nuttige bezigheid. Men ging zelfs zó ver om hierover ansichtkaarten te verspreiden.

De ansichtkaart Für unsre Feldgrauen is gedateerd 1917.

Lieb’ Vaterland magst ruhig sein, sind wir auch noch ein bisschen klein

So können wir doch schon tüchtig stricken und unsern Soldaten Strümpfe schicken.

Deze ansichtkaart is gedateerd 1915.


26 gedachten over “Für unsre Feldgrauen

 1. Ja heb ik van gehoord, dit deden ze in Nederland ook in WO 2. Sjaals, bivakmusten en wanten, het brei materialal werd door de staat aangeboden. Ik heb daar een patroon van, een kopie heb ik nog liggen die ik naar jou had willen sturen.
  Of ze van die mooie kaarten hebben rondgestuurd weet ik niet !!

 2. Wat een apart verzamelinkje, Berthi. Zie ik nu goed, dat op de bovenste kaart de jonge vrouw de sok bij de teen begonnen is? En authentiek, die geschreven tekst op de witte randjes! Deden ze vroeger, iedere centimeter benutten.
  De tweede kaart vind ik leuk getekend, maar of die eutepeuters al zo goed konden breien, dat er sokken (zonder patroon op schoot) van de naaldjes gleden? De (rijg)laarsjes zijn leuk, die ze aan hebben. En dat linker kind met haar vrolijke knotje, wat heeft die voor monstersok op de naalden? Och gut, en dat witte ukkie naast haar hoort toch met een knuffel in haar bedje?!

 3. Las pas in onze dorps krant over een groepje dames, dat nu heel aktief is met breien, dat zij vroeger ook verband moesten scheuren (van de rol linnen, oude lakens?) in oorlogs tijd.

 4. Er was een tijdje geleden nog een oproep op internet voor sokken breien voor de soldaten in Irak, het is dus ook in deze tijd nog een gebruik om uit solidariteit sokken voor “onze jongens”te breien. Goed psychologen-voer.
  @ Bert(ie): hele interessante link heb je gegeven, met een mooie foto van Geraldientje die twee sokken tegelijk breit! Uitgebreid artikel, zeer lezenswaardig.

 5. ging er iets mis met m’n reactie? Hier nog een keer: yahoo group sockforsoldiers met ong. 260 leden geloof ik

 6. in de mobilisatie tijd heb ik ook in een breigroep gezeten, zwachtels e.d. meters katoen verbreid, met een groepje op een zolder, het was begnnen met een zendings opdracht, kuierbriekjes slabbetjes eb hemdjes,

 7. Wat een boeiende informatie op de vroege ochtend.
  @marian’ne m, mijn moeder heeft in de Tweede Wereldoorlog, als jong meisje, sokken gebreid voor de soldaten.
  Tijdens de oorlogsjaren zijn er veel lakens en kleding (linnen/katoen) verscheurd, dat gebruikt werd voor verband. In mijn linnenkast ligt een linnen hemd, waar aan de achterkant een groot stuk uitgeknipt is. Waarvoor was dat nodig? Men deed dit niet zomaar, waarschijnlijk was er een gebrek aan linnen voor een of ander doel. Misschien wel verband.
  @ineke, wat een lief en aandoenlijk verhaal van je! Volgens mij is de jonge vrouw niet begonnen bij de teen, maar is ze bijna klaar met de sok en bezig om het laatste stukje van de teen te breien.
  @Bert(ie), dank je voor de interessante link. Ik ga later op de dag er goed voor zitten om al die informatie in me op te nemen.
  @Marnel, het stotteren heb ik voor je opgelost!:-)) Hier de link:
  http://groups.yahoo.com/group/SOCKFORSOLDIERS/
  Ze hebben 824 leden!
  @basje, heel veel nuttig werk heb jij verricht, maar nam men niet automatisch aan dat iedereen zijn steentje bijdroeg in die moeilijke tijd, op wat voor manier dan ook!?

 8. 9 miljoen militaire slachtoffers in door lieve vlijtige meisjes gebreide sokken. Alleen al in Verdun zo’n 700.000 doden in een paar maanden tijd. Zou het thuisfront geen idee gehad hebben wat er werkelijk gebeurde of was hier iets anders aan de hand ? Ik vind het zo’n schril contrast met de realiteit.
  Mooie link, Bert(ie)!

 9. Leuke foto’s , vooral die eerste , dat meisje met het vingertje zo gehoorzaam in de lucht!!!!!
  Marlies

 10. ik heb vandaag mijn eerste sok afgebreid en ben er toch wel trots op. maar daar had je niets aan in oorlogstijd, trots zijn op je eigengebreide sok, het hoorde waarschijnlijk bij je opvoeding om sokken te kunnen breien om in elk geval wat warms aan je voeten te hebben en om ook iets te kunnen doen voor de ander?
  alweer zo’n boeiend onderwerp Berthi, dank je.

 11. @noor,…en sokken breien was kostenbesparend!!
  Wat is het toch heerlijk dat we nu alleen voor ons plezier doen handwerken en daar terecht trots op mogen zijn!

 12. Leuke kaarten en die meisjes met vlechten omhoog en een soort tiroler jurken met schort!! Sokken breien moet ik nog “even” uitstellen, maar de naalden en de wol liggen nog klaar (van december)

 13. joh je kan je toch eigenlijk niet voorstellen dat ze daar kaarten van maakte??
  wel gave kaarten trouwens
  leuk hoor
  je hebt een heel erg leuk weblog!!
  Overigens had ik een vraag.Op zaterdag 10 maart word er een voorjaarsloghop georganiseerten mijn vraag is:
  Doe je ook mee met je voorjaarsloghop?
  Voor nu een mega fijne avond gewenst
  Veel liefs
  *sinstress* (www.sinstressss.web-log.nl

 14. Hoe akelig de reden ook was om dit soort kaarten te verspreiden…ze zijn wel heel erg mooi!

 15. zo zeg, even een dagje niet kunnen lezen en dan heb je heel wat bij te lezen!!!
  Niet alleen het log berichtje maar ook nog de reacties en de mooie link!!
  Dat van dat linnen en katoen dat daar repen van werden gescheurd heb ik heel veel gehoord van de mensen die hier in Arnhem wonen…….Triest en de mensen hebben er niets van geleerd!! Erg triets dat er nu weer sokken gebreid moeten worden!! Wanneer wordt de mens nu eens slim en houden wij op met al dat geruzie en oorlogen!! Vreselijk!!
  Sorry…..ik stap alweer van de zeepkist af met een rood hoofd!!
  🙂

 16. Ik zit nu naar de aflevering van de Gilmore girls van gisteren te kijken. Het is een breiaflevering, een Knitathon voor het goede doel, en ik heb Lorelai ook al gezien met het breipennen en schedel t-shirt wat Debbie Stoller ook aan had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *