Zo was het… zo is het

IKEA in Amsterdam te verblijden met ons bezoek. De stylisten waren hard aan het werk om IKEA om te toveren in een lente/zomersfeer. Mijn ogen waren met name gericht op de nieuwste items. En wat zag ik…. een grote bak, met daarin nieuwe kussens die rustig lagen te wachten op een betere bestemming. Ja, dit waren de kussens, die ik zocht voor mijn keukenstoelen!

Links op de foto zie je de oude kussens. De hoes heb ik een aantal jaren geleden zelf gemaakt van servetten. Rechts op de foto zie je de nieuwe kussens.

20 gedachten over “Zo was het… zo is het

 1. ZOOO chique de friemel, zouden ze hier zeggen :-))).
  NEEE die andere kunnen écht niet meer !!!
  Geintje, (owat ben ik wakker!).
  Het staat mooi klassiek zo, leuk monogram.
  Nu niet morsen aan tafel!!

 2. Schitterend die monogrammen, heb je ook kussens gezien met borduurwerk? Ik zag ze in een ikeakrantje staan en als je ergens op gefocusd bent zie je het overal W.b. monogrammen: ik heb een aantal jaren geleden een cursus monogrammen borduren gedaan (meegesleept door Monica) bij Sanny de Zoete. Zij legde goed uit en had leuke voorbeelden. De eerlijkheid gebied te melden dat het nooit afgemaakt is waar ik toen aan begonnen ben, maar je weet nooit!

 3. Sjiek wel ja , maar ik ga toch voor de oude hoesjes , kleurrijker he , maar ja soms moet of wil je iets anders!
  Marlies

 4. heeft ieder gezinslid nu zijn eigen monogram ? wat een leuk idee en zo keurig strek ijverige huisvrouw petje af

 5. @Marlies, de oude hoesjes liggen er al zo lang dat ik nu eens wat anders wilde.
  Ik was al een hele poos op zoek, maar kon niets vinden naar mijn zin tot afgelopen vrijdag.

 6. @marian’ne m,…. nu niet morsen aan tafel..!! LOL
  Er is al heel wat ‘gekibbeld’ over wie wel en wie niet op zo’n kussen mag zitten tijdens het eten. We hebben namelijk een paar ‘knoeiers’ in de familie. Op de oude kussens zijn de vlekken niet te zien!!:-)))
  Aan tafel staan zes keukenstoelen, ik heb vier kussens gekocht want manlief wil niet op zo’n kussen zitten. En… wie wilde gisteren als eerste de kussens uit proberen…. inderdaad, manlief. Mooi niet, dus!!!:-)))))
  We gaan nog even verder met kibbelen tot we de juiste oplossing hebben gevonden!!LOL

 7. @Betty, handgeborduurde kussens hebben ze al een hele poos bij IKEA. Ik heb er al zo’n 1,5 jaar eentje in huis.
  Ik zal er vandaag nog een foto van maken, mits het weer het toelaat. Het is een mooi kleurrijk kussen!!

 8. @basje, ik heb vier kussens met allemaal verschillende monogrammen. Ziet er erg leuk uit! Het materiaal is 55% linnen en 45% katoen. Afemeting: 40x40cm en de naam is ‘Alvine Versal’.

 9. Hallo Berthi, wat een enige kussenslopen, maar ik ben echt onder de indruk van die stopjes op je mangeldoeken, heel kunstig en zo fantastisch dat jij en daar het belang van inziet.
  Ik heb meteen mijn eigen vlooienmarktlinnens op mijn site gezet in het album “my treasures”, en ik heb er ook een vraag over. Ik ga nu proberen om er een foto van te plaatsen in dit bericht…
  Dit is een kussensloop dat ik in Stockholm op een vlooienmarkt vond. Het is aan beide zijden geopend en mijn vraag is nu: weet jij hoe men dit gebruikt? Er is geen enkele mogelijkheid om ergens een koord of lint doorheen te rijgen, misschien in de opengewerkte randjes. Details in mijn picturetrailalbum. Als je tijd kunt vinden om een antwoordje te geven/vinden zou ik dat heel leuk vinden (kan natuurlijk gewoon op jouw eigen weblog, hoef je niet helemaal naar mijn site te srufen, nergens voor nodig) Hartelijke groetjes van Corrie

 10. Ieder om de beurt een weekje op het kussen , is dat een optie??? 😉 Mannen! Vertel mij wat! Die van mij is een goeierd hoor , heb al meerdere malen gevraagd om nieuwe batterijen voor me mee te brengen , noooooit meer aan gedacht was elke keer het verhaal , nu zat hij gisteravond een orgelconcert te luisteren , koptelefoon op , lekker genietend , en ineens schreeuwt hij moord en brand [ik hou wel van een ietsie overdrijven] :batterijen leeg , ik denk dat hij vanavond wel thuis komt met nieuwe batterijen!!!!! Tjonge wat zijn de eerste uren van de maandag toch snel gegaan , heb lekker gewerkt aan mijn BISCORNU , ja met hoofdletters omdat het een buitengewoon formaat is geworden , het is nog niet helemaal af , maar de rest moet een andere keer , een schoonzus komt binnenwaaien[moet zo nodig] en ik moet echt aan het werk!
  Marlies

 11. @Marlies, wat herkenbaar toch!!!:-)))
  Het lijkt wel of bijna iedereen bezig is met een Biscornu!!

 12. @Corrie, bij de reacties kan geen foto geplaatst worden, maar wel een link naar ‘my treasures’ waar de foto te vinden is:
  http://www.picturetrail.com/gallery/view?p=999&gid=9446343&uid=4449121
  Ik heb de mooie kussensloop met de monogrammen bewonderd!! Zo te zien is hij behoorlijk van formaat en rechts en links geopend, zoals je zegt. Zijn er misschien de lintjes afgeknipt? Het is ook mogelijk dat we hier te maken hebben met een pronkkussen. De kussen werd er dan los ingeschoven en zo op het bed gelegd. Op Marken hadden ze ook pronkkussens om overdag in de bedstede te leggen. Dan zag de bedstede er netjes en mooi uit.
  Ik heb in mijn verzameling zogenaamde pronklakens. Ik zal proberen om er deze week een foto van te maken voor een log.

 13. Hoi Corrie, in mijn kast liggen ook 2 heel lange kussenslopen, open aan beide kanten! Wist ook niet hoe deze gebruikt werden. Ze zijn op een brocante door mij gekocht, vooral omdat het mooie witte stof was. Nu snap ik er iets meer van. Mooie foto’s van jouw linnengoed

 14. @ Corrie: Zijn het echt kussenslopen of zijn ze voor zo’n “Duitse” nek-rol? dan werd er vaak aan beide uiteinden een lint om gebonden.
  Ook in Frankrijk vind je ze nog vaak in hotels. Ik vind het zelf ondingen, veel te dik, maar sommige volksstammen zweren erbij.
  Ieder zijn (of haar) meug, nietwaar?!
  Overigens heel fraaie en chique kussenovertrekken, Berthi! Een heel andere stijl in je huis door zo iets simpels als veranderen van kussenhoes!

 15. @ineke, heb jij enig idee hoe lang die rolkussens al bestaan?
  Ik vind het overigens een heel goed idee en kan me voorstellen dat het linnen van Corrie hiervoor bestemd was.
  Je zou moeten weten hoe oud het linnen is en hoe lang die rolkussens al bestaan.
  Interessant!!

 16. Berthi, ik had een tante, die een Duitse adellijke schoonmoeder had. Zij had een enorm groot gezin en karrenvrachten van die rolkussens. Hier werden ze geloof ik “peluw” genoemd. Ik vermoed, dat ze in Frankrijk en Duitsland al generaties lang in gebruik waren, dus zeker van rond 1850 of zo. Wellicht al veel eerder. In bedsteden werd vaak min of meer zittend geslapen, daar werden ook massa’s kussens gebruikt en wellicht ook van die peluws.
  Een jaar of wat geleden zag ik bij V&D weer van die rolkussens. Je ziet ze ook wel eens tegen de zijleuningen van een bank, maar dan vaak van velours of een bij de bank passende stof.

 17. @ineke, dank je voor je toelichting.
  Naar aanleiding van je uitleg, lijkt het me heel aannemelijk dat het linnen van Corrie voor een rolkussen was.
  Terwijl ik je reactie las, dacht ik ineens aan exposities in kastelen/landhuizen waar je op een bed ook al rolkussens zag liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *