Baltische Staten

In mijn omgeving bevinden zich reislustige mensen. Zo maakten mijn buren vorig jaar zomer een langdurige trip door de Baltische Staten, EstlandLetlandLitouwen. Tijdens hun verblijf in deze landen, met hun prachtige natuur, kregen zij te maken met de warmste zomer aller tijden, waar ze overigens geen moeite mee hadden!
Omdat zij weten dat ik geïnteresseerd ben in handwerk, brachten ze wanten voor mij mee. De keuze was beperkt, maar toch vonden ze deze wanten met hun traditionele motieven.In slechts één winkel was één exemplaar van dit prachtig uitgevoerde kostuumboek te koop: Lietuvi? tautinis kostiumas, Lithuanian National Costume ISBN 9955230207.

14 gedachten over “Baltische Staten

 1. Wat een prachtige wanten met mooie motieven .
  Je zou ze zo te pronk leggen om ze elke dag te kunnen zien .
  Mooi bezit en erg aardig van de buren en nog dat mooie boek , waar je zeker geen letter van kan lezen .
  Ik zat te denken , je zou de wanten eens een tijdje aan een lijntje kunnen hangen , in de gang of ergens anders .
  Heb je thuis wel eens een mini presentatie van al het moois wat je in de loop der jaren al verzameld hebt ?
  Want toch eigenlijk jammer dat alles in de kast blijft liggen .
  Och ben ik weer aan het fantaseren over jouw spullen en je laat ons altijd al zoveel zien hier en meegenieten .
  Weet je dat je logjes een verrijking zijn dagelijks voor ons ?
  Nu staat voor mij alles op een laag pitje er is ander werk te verrichten .
  Probeer toch elke dag hier even om het hoekje te kijken .
  En dan komt Anette-P met haar Fiekepotten lied hier , dat was ook weer herinnering voor mij .
  Ik ken het ook nog van vroeger dat de kindertjes langs de deur gingen met hun Foekepot .
  Ik had net Dinsdag familie hier uit Raalte en we hadden het nog over de foekepotten .

 2. Lieve buren en prachtige wanten!!!
  Doen me denken aan de boekjes welke mijn vriendin aan mij gegeven heeft met oude patronen van deze wanten er in.

 3. Wat lief zulke buren. Leuk dat ze dat meenemen voor jou. Het is op een goed adres terecht gekomen!!
  Hele mooie wanten!!!

 4. wat jammer dat je deze winter die heerlijke dingen niet kon dragen, of wel?? en het boek is schitterend alleen al aan de buitenkant, Is de tekst half engels of duits de toeristenm vliegen nier natuurlijk op af ga genieten

 5. Prachtige wanten, OOO krijg zo’n zin om ze te breien :-))
  En wat een mooi boek zeg, plaatjes kijken is ook al voldoende denk ik !!
  Wat een mooie kleurrijke dracht(en) !!

 6. @Gerrie, een gedeelte van mijn collectie is te zien en een ander gedeelte zit in zuurvrije dozen en weer een ander gedeelte ligt opgeborgen in een grote oude architectenkast, uiteraard op zuurvrij karton en tussen zuurvrij vloeipapier. Ik leen ook textiel aan musea uit, als er vraag naar is. Mijn verzameling wil ik niet meer verder uitbreiden omdat de ruimte een rol gaat spelen. Het moet enigzins overzichtelijk blijven!! Ik ga proberen om zo af en toe wat textiel uit mijn verzameling aan bod te laten komen op mijn weblog. Mijn website is vrij uitgebreidt en laat een goed overzicht zien.
  De reacties op mijn logs hebben een belangrijke toegevoegde waarde. Neem als voorbeeld het Foekepotlied van Annette-p, zoals je zelf al aangeeft. De wisselwerking tussen mij en de lezers vind ik erg belangrijk en leuk.
  Ik houd niet zo van éénrichtingsverkeer!:-)
  @basje, het kostuumboek is prima te lezen, het is tweetalig. Misschien zou anders de markt voor zo’n mooi en goed verzorgd boek te klein zijn.
  Zodra het ook in het Engels is, spreekt het een veel grote groep aan.
  Ik heb de wanten deze winter niet gedragen. Die keren dat ik mijn wanten, eerst de oude verslijten, heb gedragen is op één hand te tellen.
  @marian’ne m, het is een schitterend kijkboek. Prachtige foto’s!!

 7. Prachtige wanten en zo interessant, dit boek!
  Wat een lieve buren heb je!

 8. Prachtige wanten en dat lijntje van Gerrie is een mooie suggestie. Dat boek is om helemaal jaloers van te worden.

 9. aardige buren, reuze lief dat ze zulke cadeaus voor je meenemen. De wanten zijn super en het boek inderdaad om jaloers op te worden. Dank voor het mee mogen genieten

 10. Wat heerlijk om zulke lieve buren te hebben die je zo verwennen met al dat moois! Het zijn prachtige motieven en het boek ziet er ook aan de buitenkant al schitterend uit!

 11. hallo,

  De Letse klederdracht is prachtig. De Letten zijn trots op hun cultuur. Tijdens een NATO top in Riga in 2006 kregen alle bezoekers handgebreide wanten, allemaal verschillend. Op deze website lees je meer over de herkkomst van de patronen ! http://www.rigasummit.lv/en/id/cats/nid/697/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *