De schort

De laatste jaren was de schort uit beeld. Langzaam aan zie je op allerlei internetsites steeds vaker de schort weer opduiken. Betty is bezig met schorten en zij is ook al druk in de weer met de schort. Begint de schort aan een opleving?

De schort is zelfs een interessant verzamelobject. Loes Schurer heeft een mooie collectie en al verschillende keren zijn schorten uit haar verzameling tentoongesteld. In 2002 heeft zij de kleine publicatie Gelooid of Gesteven in eigen beheer uitgegeven.
De betekenis van het woord voorschoot, schort of boezelaar omschrijft Loes Schurer als volgt:

In het woordenboek wordt de schort omschreven als een kledingstuk dat de voorzijde van het lichaam geheel of gedeeltelijk bedekt en dient ter bescherming van de daaronder gedragen kleding. Daarmee is de functie van dit kledingstuk geschetst. Bij het raadplegen van een etymologische woordengids treedt iets van de herkomst naar voren. Het woord schort is waarschijnlijk afgeleid van het Indogermaanse skerd, dat snijden betekent. Scort zou dan kunnen worden geïnterpreteerd als afgesneden of kort (vergelijk het Engelse short). De oorspronkelijke betekenis van dat afgesneden of korte kledingstuk is dan mogelijk hemd (Engels: shirt).

Het is opmerkelijk, dat de oudste betekenis van het woord schort, zoals we die tegenkomen in goederenlijsten uit voorgaande eeuwen, bijvoorbeeld beschrijvingen van erfenissen niet een schort in de tegenwoordige betekenis van het woord wordt bedoeld, maar een rok. Voor de schort gebruikte men het woord schortdoek, schorteldoek, scherteldoek of skerteldoek, wat allemaal gelezen kan worden als een doek, gedragen over de rok.

Het woord boezelaar vindt zijn oorsprong in de zeventiende eeuw. Het wordt dan gebruikt als een bijvorm van beuzelen, wat neerkomt op het verrichten van kleine werkjes. Het lijkt hier vooral om een werkschort te gaan.

Voorschoot kun je het beste omschrijven als: een voor de schoot gebonden lap. Voorschoot wordt tegenwoordig vooral gebezigd voor een stevig uitgevoerde mannenschort zoals die wel werd gebruikt door (hoef)smeden en schoenmakers.

De vroegste aanwijzingen voor het dragen van een schort stammen uit de 12e/13e eeuw. In de 16e eeuw raakt de schort in de mode bij de hogere standen. Daarbij werd dan gebruik gemaakt van fijne stoffen, zoals kamerdoek en zijde. Daarbij deden ook versieringen van borduurwerk en kant hun intrede. Jonge kinderen van ouders die het zich konden permitteren om zich te laten portretteren, werden vrijwel steeds gestoken in fraaie schorten, geen een gelijk aan de andere.
Op de foto zie je Catharina van Warmondt, dochter van de zeer succesvolle textielondernemer Claes van Warmondt en diens tweede vrouw Anna van Heussen. In 1596 werd Catharina van Warmondt geschilderd door Isaac Claesz. van Swanenburg.

66 gedachten over “De schort

 1. wat is er toch veel te vertellen over de schort. M’n moeder moest altijd wisselen tussen haar huishoudschort en de schort die ze droeg als ze in haar winkel brood etc. verkocht. Daar was ze heel snel in! Leuk dat zo’n beeld weer boven komt drijven bij het lezen van je log.

 2. en wat zou de betekenis zijn van die drie kersjes die Kaatje in haar hand houdt?

 3. leuk artikel! ik vind de schort (de schort? ik zeg altijd het schort) een ontzettend praktisch ding, draag er altijd een bij het koken. wat kunnen ze mooi zijn!

 4. Ik draag regelmatig een schort, maar een heel eenvoudige, daar ik nogal een klieder ben.
  Op de pottenbakkerij waar ik heb gewerkt werden ook van die sterke stugge voorschoten gedragen (natte kleidraaien), mijn man (timmerman) heeft ook een timmerschort van stevig leer.
  Op de lagere school heb ik een half schortje gemaakt, nog helemaal met de hand.
  In de klederdracht werden werkschorten gedragen maar ook mooie (gevouwen) sier schorten.
  Mooi schilderij, zo levensecht.
  Alhoewel ik wel eens heb gelezen dat de lijven(jes) in serie werden geschilderd. Dat daar dan het hoofd en het wapen van de geportretteerde bij op gezet werd.
  Bij dit schilderij heb ik ook dat idee, qua verhouding met het hoofd.

 5. @Marnel, de kers staat symbool voor reinheid en maagdelijkheid.
  De pop, als speelgoed afgebeeld, heeft vaak dezelfde dracht als het meisje. Een pop komt voor het eerst voor op het portret van Isabella, een van drie in 1502 geschilderde portretten van de kinderen van Philips de Schone en Johanna de Waanzinnige.
  Leuk om je verhaal over de schort van je moeder te horen.

 6. @Mary, ik had al vele mooie schorten gezien op de site, maar de hartjesschort was me tot nu toe ontschoten. Fijn dat jij deze link geeft.
  Ik ga straks verder met al die mooie, bijzondere schorten te bewonderen.
  De schort heeft ons toch veel te melden!!!!
  Heel boeiend!!!

 7. @marian’ne m, dank je voor de toevoeging.
  Wat jij vertelt over het schilderen van kinderportretten is nieuw voor mij. Interessant!

 8. Berthi, bij volwassenen deden ze dit ook.
  Het waren zogenaamde broodschilders, in sommige handwerk/klederdracht boeken (moet ik even opzoeken) ben ik ook van dit soort schilderijen tegengekomen. Zelfde plaatje maar dan steede een ander wapen van een bepaalde plaats. Dit was goedkoper dan een heel portret/schilderij laten maken.

 9. Ergens in dit verhaal mis ik het Engelse “skirt” wat (vrouwen-)rok betekent en ook pand of slip ( van een jas. In ieder geval iets wat afhangt vanaf de taille.
  heet het boekje gelooid of gesteven of ben je een p-tje vergeten ? ­čśë

 10. @marcella, skirt hoort zeker in dit rijtje thuis. Wikipedia heeft er veel over te vertellen:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Skirt
  Op Marken wordt er door een aantal personen nog altijd over een schort gesproken en dan hebben zij het over een rok.
  Dan hebben we het Fries nog. Het woord ‘skoart’ betekent overrok, terwijl voor schort ‘skelk’ of ‘skerteldoek’ wordt gebruikt. Overigens werd er aan het begin van de vorige eeuw ook tussen de Friese woorden nog onderscheid gemaakt. Skelk werd vertaald als boezelaar, terwijl met ‘skerteldoek’ een lange, brede boezelaar werd aangeduid.
  Wellicht zijn er in meerdere delen van Nederland nog andere aanduidingen te vinden voor ‘schort’.
  Is er iemand die hier nog meer informatie over kan geven??
  Het boekje heet inderdaad “Gelooid of Gesteven” en niet “Geplooid of Gesteven”!:))

 11. In Overijssel droegen de vrouwen een skeulk . De eu een beetje korter uitspreken .
  Het ligt tussen eu en u .

 12. en gelooid slaat op de leren voorschoten ?
  de tegenstelling is dus leer – textiel en niet de bewerking van textiel, geplooid dan wel gladgestreken. Omdat beide opties mogelijk waren vroeg ik het na. Bedankt voor de aanvulling!

 13. In het oost brabantse dialect is een schort een scholluk .Zelf draag ik ook een schort als ik eten ga koken ( kan zo knoeien !!!! )

 14. Zo te lezen is de schort nog altijd behoorlijk in trek! Ik draag zelf nooit een schort, ook niet tijdens het eten koken.
  De mannen van de kookclubs, die de laatste jaren zo in trek zijn, dragen meestal een ‘voorschoot’, vervaardigd van stevige stof!!!

 15. Ik ben schorten gaan maken omdat ik ze in frankrijk overal zag en mijn grote droom was met een schort en kaplaarsen gelukkig te zijn( zoals mijn franse buurvrouw )

 16. @Betty, dat vind ik nu eens mooi om te horen!!! Ik zie het al helemaal voor me, kaplaarzen en een schort. Daar kan je heel gelukkig mee zijn. Het zit geluk zit ‘m toch in zeer kleine en eenvoudige dingen!!!
  Het hoeft allemaal niet zo groots te zijn… althans voor mij!!!

 17. lees nu pas alle antwoorden op je log berthi en geniet met volle teugen wat een gegevens allemaal Ik leer hier elke dag prettig weekend

 18. Wat heb je dit onderwerp op een leuke manier ge├»ntroduceerd en wat een verrassende reacties. Ik herinner me dat mijn moeder (die overigens wars van plastic e.d. was) in de 50-er jaren opeens een plastic schort had zonder schortenbanden. Waarschijnlijk gekregen. Met behulp van een soort metalen ‘baleinen’ klemde dit schort om haar taille, het bovenstukje bleef ook op die manier tegen haar boezen geklemd. Het stond een beetje frivool. Totdat ze ging strijken met dat schort om en gewoontegetrouw het ijzer even tegen haar heupen zette om te controleren of het op temperatuur was….

 19. Wat heb je dit onderwerp op een leuke manier ge├»ntroduceerd en wat een verrassende reacties. Ik herinner me dat mijn moeder (die overigens wars van plastic e.d. was) in de 50-er jaren opeens een plastic schort had zonder schortenbanden. Waarschijnlijk gekregen. Met behulp van een soort metalen ‘baleinen’ klemde dit schort om haar taille, het bovenstukje bleef ook op die manier tegen haar boezen geklemd. Het stond een beetje frivool. Totdat ze ging strijken met dat schort om en gewoontegetrouw het ijzer even tegen haar heupen zette om te controleren of het op temperatuur was….

 20. Je moet er toch niet aan denken dat zo’n schort van kostbare stof met kant vuil wordt! Daarom hadden ze dus diensters…:-) Genieten weer zo’n verhaal, Berthi.

 21. @Neeltje,…. en leuk om je verhaal van je moeder te lezen. Het moment dat je moeder even vergat dat zij een plastic schort aan had, bij het testen van het strijkijzer, was natuurlijk niet zo leuk voor haar. Dit overkomt je geen tweede keer. Vergeten doe je zo’n gebeurtenis in ieder geval nooit meer!!!

 22. vond op de valreep nog een gezegde:
  De blauwe schort uitsteken
  of
  den blauwen voorschoot uithangen
  wat in zuid Nederland zoveel betekende als
  de bloemetjes buiten zetten.
  truste!

 23. @marcella, leuk!!!! Kende de spreuk niet!!
  De bloemetjes buiten zetten…. dat zal de komende dagen volop gebeuren in het zuiden van het land. Ik doe er niet aan mee!!:-)

 24. Wat een mooi onderwerp , waarover je eigenlijk ook niet uitgepraat raakt .
  Ik ben echt een schorten mens . Het is gewoon een goede bescherming bij vieze klusjes en koken . Maar ik wil wel graag leuke schorten . Ik heb er al heel wat gemaakt in de loop der jaren .ook leuk om cadeau te geven .Maar je moet wel op de hoogte zijn of de ontvangster van het cadeautje er wel prijs op stelt en het zal gebruiken .
  Ik zie nog een half zwart/wit geruit schortje voor me met een zwarte zak waarop een kop en schotel was geborduurd .Alleen de lijnen in steel steek met wit garen .En het kopje versierd met rode bolletjes .
  Dit model heb ik meerdere keren gemaakt .
  Voor mijn man ooit een schort van antraciet kleurige stoere stevige stof , een schort met wijn fles en glazen erop geapplikeerd .
  Ik dacht dat ik dit maakte echt voor keuken gebruik , bij het afwassen en dergelijke .
  Maar eens op een feestavondje kwam de schort te sprake .En dat moest gedemonstreerd worden .
  En het is toen een heel vrolijke avond geworden .
  Een ander geliefd schortje , gekregen van een schoonzus .
  Ze had het zelf gemaakt , een zonnig geel geruite halve schort ,het zakje met vruchten geborduurd.
  Ik moet altijd een zak op mijn schort , dat is nodig voor mijn eeuwige zakdoekjes !
  Nu in huis draag ik soms ook graag een schort alleen om mijn zakdoek een plekje te geven .
  Ik bedacht wel eens kleine aardigheidjes om een schort op te sieren .
  Altijd dus minstens ├ę├ęn zak en om dat ik rechts ben ├şs dat een rechterzak .
  Toen had ik bedacht om een klein zakje op de linkerkant te zetten ietsje hoger ,
  dat stond wel grappig .
  En ik had daar dan mijn verhaal bij een gemakkelijk zakje voor het geld van de melkboer . Het was ook in de jaren 50 dat ik dit bedacht . Toen kwam de melkboer nog aan huis .
  En wat deed ik een leuke aankoop jaren geleden een schort gemaakt van stevige stof in keper binding met een print van William Morris !
  De man die zoveel mooie meubel stoffen en behangsels heeft ontworpen .
  Zo,n schort daar voel ik mij wel happy in .
  De laatste dagen kom ik er niet zo aan toe om hier en daar uitgebreid te reageren .
  Er wachten andere zaken die gedaan moeten worden .
  Maar aan dit onderwerp kun je toch niet voorbij lopen .
  En eigenlijk wil ik het nog even over een bijzondere schort hebben van vroeger .
  Ben ook benieuwd of er meer dames die hier rondwandelen dit herkennen .
  Op het platteland werd vaak als het eigenlijke werk gedaan was een andere schort voorgedaan als net dus .
  Dat was een zwart lusteren schort .Ik zie het nog voor me , want mijn Oma droeg ze ook .
  Ik vraag me af of er nog luster bestaat gemaakt wordt en gedragen .
  Het is een beetje glanzend en ik vond het nogal stug aanvoelen als ik bij Oma op schoot zat .
  Gouden ogenblikken , samen voor het raam naar buiten kijken .
  Ik ben helemaal weer in vroeger en zie de straat . . .
  Oh wat is dit een lang verhaal geworden .
  Omdat ik ook nog even bij meneer Google langs ging vond ik gisteravond heel laat nog een mooie site . Hier kwam ik om iets meer te vinden over luster schorten .
  Nou nog even de site , dan is dit het eind van mijn Weekend Story !
  http://www.aaltensemusea.nl/pages/indexpag.html
  Kijk bij het Frederikshuus en ook bij de voorkamer en d,angang .

 25. @marian’ne m, als grapje heb ik bij Google ‘het schort’ ingetikt, en dat komt 581.000 keer voor. ‘De schort’ komt 621.000 keer voor.
  Tot mijn verrassing zag ik dat deze log via Google al tevoorschijn komt. Dat is erg snel.

 26. Dag Gerrie,
  Ik ben net je ‘story’ over je schorten aan het lezen. Heel aandoenlijk. Wat valt er veel te vertellen over de (het?) schort.
  In gedachten ga ik terug naar de jaren 60 en zie ik mijn beide oma’s met schort voor me. Je weet wel zo’n typische werkschort uit die jaren.
  Dank je voor de links. Ik zie dat je de link van William Morris al veranderd hebt. Een interessante man.

 27. Gerrie mooi verhaal(en), en wat een mooie ontwerpen van William Morris he, prachtig!!
  Wel heel intensieve borduurwerken hoor !!
  In de HzG hebben daar voorbeelden van gestaan. Er is zelf miniatuur behang met zijn design te koop.

 28. ..pindeke..??
  Is dit Brabants of Vlaams??:-))))))))
  ..pindeke… betekent dat een biertje in het Vlaams?
  Andere betekenis……?????

 29. Mijn moeder droeg ook een schort, met mouwen. Zou voor mij ook wel eens handig zijn met de kindjes. Maar ik heb huiskleren en buitenkleren om de schort te vervangen

 30. @Irma, huiskleren, tuinkleren, opstapkleren, zijn bij mij ook bekend, vroeger en nu nog!! Bevalt prima!
  Ik heb dus ook geen schort.

 31. ik ben op zoek naar wat plastic schorten zoals de moeder van neetje droeg.
  weet iemand of die nog te koop zijn. Ik denk aan gebruik op camping etc.—————————————————-
  Ik herinner me dat mijn moeder (die overigens wars van plastic e.d. was) in de 50-er jaren opeens een plastic schort had zonder schortenbanden. Waarschijnlijk gekregen. Met behulp van een soort metalen ‘baleinen’ klemde dit schort om haar taille, het bovenstukje bleef ook op die manier tegen haar boezen geklemd. Het stond een beetje frivool. Totdat ze ging strijken met dat schort om en gewoontegetrouw het ijzer even tegen haar heupen zette om te controleren of het op temperatuur was….
  Geplaatst door: Neeltje | 16 februari 2007 om 22:36
  Mooie site, leuk onderwerp, gr. Krabbeke

 32. Ik vind het een beetje spijtig dat de schorten minder populair zijn dan jaren geleden. Ik vind dat het wel iets heeft om dames, vrouwen, meisjes met schort of voorschoot te zien. Vooral die witte voorschooten vind ik eigenlijk wel wat sexy :-)))
  Groetjes Bartje

 33. leuk om eens te lezen dat “de schort” aan een heropleving toe is . In Amerika was 14 mei uitgeroepen tot “nationale schortendag ” Op deze dag droegen vele vrouwen hun schort ook uithuizig. Ook worden er ginds schortenwedstrijden gehouden.Foto’s van deelnemeemsters met hun schortje aan worden verzameld en daarna wordt er een winnaar uitgeroepen en winnen ze een nieuwe schort .foto’s kan Je opsturen naar: ilikeaprons@hotmail.com

 34. Wat een leuke verhalen zo, ben ik dus niet de enige die een schort draagt. Ik heb er zelfs 1 tot op mijn voeten, van PVC echt ideaal als je aan de afwas ben of iets aan het knutselen. Ik ben zelf vrij lang en het valt mij op dat de meeste schorten vrij kort zijn, wat is jullie ervaring??

 35. Die plastic schorten zonder schortenbanden waar Neeltje het over heeft. Volgens mij waren dat klemschorten. Ik zoek er ook al jaren naar. Weinig resultaat.
  Wie heeft een goede tip???

 36. waar kan ik al die mooie,witte,kanten,gesteven en vooral plastiek(doorschijnende)scorten vinden???
  ben zelf gek op schorten …..dus als iemand wat te bieden heeft???met foto
  mooie site,gelukkig zijn er nog meer mensen gek op schorten,dacht dat ik de enigste was!!
  groetjes

 37. Leuke reaties hier, ik ben net als een aantal dames hier ook een echt schortenmens. Ik draag zelf altijd de hele dag witte jasschorten en ook met moderne kleuren jasschorten met driekwart of lange mouwen en de knopen alleen op de rugzijde, het grote voordeel is dat die aan de voorzijde helemaal dicht zitten dan kun je ook niet knoeien op de kleding die eronder zit.
  Ik moet er niet aan denken om een schort te dragen die je om je nek hangt, dan zitten mijn kleren nog onder de viezigheid. Bovendien is het niet ouderwets, kijk maar eens over de grens in Duitsland daar dragen nog heel veel vrouwen een witte jasschort in en buitenshuis dat doe ik ook. Ik schaam mij er echt niet voor hoor!

 38. ook ik ben al jaren op zoek naar een klemschort.
  Bij ons thuis “de busteschort”genoemd.
  Wie weet of zoiets nog ergens te krijgen is

 39. Rise
  Sinds kort verkoopt de Bijenkorf klemschorten.
  Ze noemen het nu strapless schort en ze komen van een bedrijf dat “Tortini” heet. (schijnt ook een website van te zijn)
  Misschien is het wat je zoekt.

 40. Berthi waarom draag jij zelf geen schort je schrijft er steeds leuke verhalen en annekdotes over. Volgens mij vind jij het wel leuk om te dragen want anders schrijf je er niet steeds over. Je hoeft je er niet voor te scahmen hoor zoals je hebt kunnen lezen draag ik nog altijd een jasschort ik schaam mij er ook niet voor laat iedereen maar denken wat ze van mij vinden daar stoor ik mij niet aan ik draag de jasschort gewoon omdat ik het lekker vind om hem aan te hebben liefts de hele dag van ‘smorgens vroeg tot ‘savonds laat!

 41. @katrin, ik geniet van de schortverhalen en vreemd genoeg draag ik zelf geen schort. Hoe komt dat? Geen idee! Misschien omdat het geen gewoonte van mij is om een schort te pakken? Enne, tegenwoordig heb je juist zo’n mooie schorten.

 42. Ook ik heb de tijd nog meegemaakt dat ook in Nederland het nog volkomen normaal was, dat een huisvrouw dagelijks gewoon een schort droeg. In tegenstelling tot de ons omringende landen en de V.S. is dat toch dikwijls fleurige en heel praktische kledingstuk in Nederland in de taboesfeer terecht gekomen. Maar net als sommige andere schrijfsters in dit blog heb ik daar absoluut lak aan en vind ik het doodgewoon nog steeds prettig om bij huishoudelijk werk zo’n schort te dragen.
  Uit die zestiger jaren heb ik zelfs nog steeds enkele exemplaren, die ik nog steeds goed kan dragen. Daarnaast heb ik ook vanuit de V.S. enkele heel leuke pinafore schorten gekocht en kijk ik af en toe ook op Nederlandse webwinkels naar hun beperkte schorten aanbod. Ook dit blog begon in het begin van 2007 al met de verwachting dat, net als andere zaken uit de vijftiger jaren, ook dat schortje wel weer zelfs in onze Nederlandse samenleving zou terugkeren. Maar ondanks verwoede pogingen van o.a. Mien Dobbelsteen en de huisman in het TV programma “Kinderen geen bezwaar”, verwijderen sommige Nederlandse webwinkels hun povere schortenaanbod gewoon na enige tijd weer uit hun collectie.
  Toch overkwam het mij afgelopen herfst, toen ik onze voorgevel voor de winter nog een stevige sopbeurt gaf, dat er twee overbuurvrouwen druk met elkaar stonden te praten, maar ineens allebei geïntrigeerd naar mij stonden te kijken. Ik had toen een net op het Internet gekocht jurkschort aan, waarop een van die vrouwen mij vervolgens kwam vragen, waar ik toch al die leuke schortjes vandaan haalde, want zij hadden mij nu al een paar keer met verschillende ook nostalgische schortjes aan de slag gezien. Vervolgens ben ik bij haar op de koffie gegaan en hebben wij een hartstikke leuk gesprek over het schortengebeuren gehad. Maar naast dit leuke voorval merk ik helaas eigenlijk nog bitter weinig van een revival, van die toch hartstikke leuke en handige schortjes, in ons Nederland.

 43. @Sabrina, dank je voor je boeiende schortenverhaal. De log dateert al van 2007 en toen vroeg ik me af of er een opleving van de schort zou komen. Tot nu toe heb ik er bijzonder weinig van gemerkt. Moet er eerst veel aandacht in de media komen voor de schort voordat de vrouwen overstag gaan? De schort is een handig kledingstuk, maar je ziet ze in de folders alleen afgebeeld voor de vrouw/man die aan het koken is. De schort wordt op dit moment dus gepresenteerd als handig zijnde tijdens het koken, maar niet voor huishoudelijke klussen.

 44. Op een reeds lang bekende Nederlandse webwinkel voor kleding vind je nu onder “huishoudelijk, voorschort” weer dat klassieke “Mien Dobbelsteenschortje” met van die gekruiste bandjes over de rug en onder “huisjurk” iets dat al weer veel gaat lijken op die destijds zeer gangbare “werkster schorten” met toen alleen een lange ritssluiting aan de voorkant, een elastische taille en een soort pofmouwtjes. De werkster van mijn moeder droeg altijd zo’n ding en dat hing dus bij ons in de werkkast en als zij ziek of met vakantie was, dan nam ik dat werk over en trok dan ook maar dat ding aan. Ramen lappen in je avondjurk zal niemand een aantrekkelijk idee vinden, maar zo’n schort brengt je natuurlijk toch wat beter in de mood om dat schoonmaakwerk dan toch maar te doen. Later heb ik ook vaak het type jurkschort gedragen, dat Katrin in haar bericht van 11-3-2010 beschrijft. Maar waar haalt Katrin die tegenwoordig nou nog vandaan ? Zelfs als je in Duitsland onder “Kittel” zoekt, dan vind je die nergens meer. Maar de glorietijden van het schort lagen natuurlijk in een tijd, waarin een eenvoudige volksvrouw maar enkele “dure” jurken bezat en daar mocht natuurlijk niet makkelijk een vlekje op komen, want dan moest zo’n ding weer met de hand op het wasbord worden gewassen en met een, op de kolenkachel opgewarmde, strijkbout weer netjes worden gestreken. Die tijden komen (gelukkig) niet meer terug en dus zal ook het schort wel nooit meer die oude plaats in het huiselijke leven terugkrijgen. Maar het is natuurlijk wel heel merkwaardig, dat het oersaaie blauwe overall nog wel heel vaak door mannen (en zelfs ook door vrouwen op o.a. bijvoorbeeld de boerderij) wordt gedragen, terwijl die gezellige fleurige huiselijke schortjes vergaand uit de gratie zijn geraakt.

 45. Hallo Berthi,

  Zou jij Sabrina het website adres: http://Www.reitz-gmbh.de door willen mailen hier kun je de witte jasschorten met de knopen op de rug nog krijgen in ons land worden ze helaas niet meer verkocht.

  Misschien is zo’n jasschort ook iets voor jou, en dan niet zeggen ik denk er over na nee gewoon doen anders komt er niets van.

  Dan nog een oproep Voor andere dames misschien is het leuk om zelf leuke jasschorten te ontwerpen het hoeft niet perse wit of met lange mouwen te zijn als het maar praktisch is en er leuk uit ziet wie weet waar dit toe kan leiden.

  Het zou toch geweldig zijn als de jasschort thuis weer veel gedragen zou worden of elders zoals in de winkel, daar lopen ze met die stomme korte jasjes waar je geen moer aan hebt!

  Gr, Katrin

 46. @Katrin, zou je mij een rechtstreekste link kunnen geven naar de bewuste jasschorten. Ik kan ze niet vinden op de site.

 47. Ik zoek al heel lang naar de buste klemschroef, mijn moeder heeft nog op een atelier de beugels erin gestopt,waren heel makkelijk voor om en afdoen als ze naar de winkel moest!haar eigen winkel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *