Praten en Breien

Regelmatig plannen wij, Jenny en ik, een uitstapje naar een museum. Voor 11 februari hadden wij de expositie Magazine, een tentoonstelling over tijdschriften, in de Koninklijke Bibliotheek, in onze agenda genoteerd. Voor de tijdschriftenfreak een absolute aanrader. Speels, duidelijk en overzichtelijk worden de tijdschriften tentoongesteld; verspreidt over zes zalen. Oude en nieuwe tijdschriften, bekende en onbekende tijdschriften. Zo zag ik tot mijn grote verbazing, het voor mij onbekende tijdschrift Praten en Breien, jaargang 1934 en 1935. Beide jaargangen zijn in goede staat en ingebonden. Het maandblad voor handwerkkunst heeft bestaan in 1934, 1935 en 1936. Redactie: Joop ter Heul, met een voorwoord van Cissy van Marxveldt. Joop ter Heul is pseudoniem van Cissy van Marxveldt; Cissy van Marxveldt is pseudoniem van Setske Beek-de Haan. Tot en met nummer 18 wordt Joop ter Heul opgevoerd als redactie. De nummers 1 t/m 23 bevatten maandelijks de rubriek ‘Joop aan ’t woord’. In nummer 24 is die verdwenen.
Is Praten en Breien de voorloper van Stitch ’n Bitch magazine??

Voor een toepasselijk zitje is gezorgd.Een foto met enkele getallen, om te laten zien hoeveel boeken en tijdschriften in de Koninklijke Bibliotheek aanwezig zijn.

31 gedachten over “Praten en Breien

 1. Wat moet dat genieten zijn.
  Mag je er in bladeren?
  Groetjes Martine

 2. Leuke tentoonstelling.
  Leuk al die bladen, verbaasd mij telkens weer dat er al heel vroeg hobbie bladen waren voor zowel mannen als vrouwen.
  Heb net een heerlijke stapel oude handwerk tijdschriften uit begin jaren 60, ook al weer zo’n leuk tijdsbeeld uit mijn jeugd jaren.

 3. Stitch ’n Bitch Magazine? Concurrentie voor Handwerken zonder Grenzen?Of wishfull thinking? Maar tijdschriften lezen/bekijken blijft boeiend, of ze nu nieuw zijn of al tientallen jaren oud!

 4. Sommige dingen vergeet je gewoon: laatst in een kringloopwinkel een aantal oude marion’s gekocht uit 1968. Dat blaadje was op A5 formaat en de patronen moest je met een radermesje eruit raderen. Wat een heerlijke oude patroontjes!

 5. Wat zund he dat je die tijdschriften niet aan mocht raken ,maar ja als iedereen dat deed zou er al snel weinig meer van overblijven , ik wil altijd ruiken , ook aan ouwe boeken en zo , linnengoed hmmmmm , zo lekker!
  Marlies

 6. Ik zat me al af te vragen…. wie gaat er als eerste reageren op “Stitch ’n Bitch magazine”?? Dit tijdschrift zou helemaal in deze tijd passen en absoluut geen concurrentie van Handwerken zonder Grenzen zijn!! Wie voelt zich geroepen en heeft voldoende tijd en inspiratie???????
  Ik moet mijn boekje over merklappen gaan schrijven!!!!!!!

 7. Over merklappen Berthi, hoe ,wat ,waarover precies? Ik ben nieuwsgierig. Of gaat het over al de ABC-Lappen?
  Ga je het in April al verkopen?

 8. @Paulie, dit jaar wil ik eindelijk eens beginnen te schrijven over tien merklappen, die afkomstig zijn uit één familie, waaronder enkele merklappen die gemaakt zijn in het Burgerweeshuis van Amsterdam. Dit ligt al jaren op de plank en tot nu toe is er van mijn goede voornemen niets terecht gekomen. Telkens kwam er iets tussendoor dat voorrang kreeg, maar nu heb ik de beslissing genomen om écht te starten.
  Het boekje zal nog enige tijd op zich laten wachten. Een groot gedeelte aan archiefonderzoek is al gedaan door manlief, maar nog niet afgerond.
  Er is nog aardig wat werk te verzetten, maar ik heb er veel zin in en ik hoop het ergens volgend jaar aan jullie te kunnen laten zien.

 9. Leeuke tentoonstelling , en wat een goed voornemen, Ik ben benieuwd naar het resultaat. pluis vrolijk verder, wij wachten met spanning

 10. Zou mooi zijn, een tijdschrift maar pittig om te realiseren.
  Ik heb graag een tijdschrift of boek op schoot, maar op internet is tegenwoordig zoveel te vinden. Zie daar maar eens tegen op te boksen.
  Mooi als je daar een boekje over kan maken Berthi, mijn schoolvriendinnetje haar oma heeft in dat weeshuis gezeten omstreeks 1900. Ben ik pas achter gekomen, daar werd vroeger niet over gesproken (schaamte en verdriet). Ik weet dat ze altijd zat te borduren, hele fijne werkjes. Zij zal vast ook een merklap(je) hebben gemaakt daar. Maar mijn vriendin heeft daar nooit wat van geweten of over gehoord.
  Succes met het boekje, idd een hele klus.

 11. Da’s een interessante tentoonstelling in Den Haag!!
  Dat tijdschriften zitje doet met denken aan de vloer van ‘mijn’ bibliotheek. Deze vloer is bedekt met bladzijden uit een woordenboek. Bij elke stap die je er binnen doet, leer je weer wat meer.

 12. @annette-p, aan zo’n vloer heb je nog eens wat!!!
  Ik was benieuwd naar het leven, van dit zitje, na de expositie….. Naar alle waarschijnlijkheid zal het verloot worden onder de werknemers van de Koninklijke Bibliotheek!!

 13. Zie ik daar een gebreide B-H ??Zou die ook echt gedragen zijn ?
  Van het tijdschrift “Praten en breien ” had ik nog nooit gehoord.Jammer dat je er niet doorheen kon bladeren,maar dan hadden jullie waarschijnlijk geen tijd meer overgehouden voor de rest van de tentoonstelling!!!!
  Interessant ook de site van de Koninklijke Bibliotheek !
  Berthi succes met het merklappenboekje. Lijkt me interessant om te doen, maar een heel werk !

 14. tja, die bh viel mij ook op: samen met die enorme slip (hoe heet zo’n giga-onderbroek in vaktermen?) : een keurig setje ;-))

 15. Ja, dat setje, daar heb ik ook bij stilgestaan (hier dan, ik was niet daar) en daarom heb ik een vraag in de categorie ‘hoe hoort het eigenlijk?’: moet die jarretelgordel óver de reusachtige onderbroek, niet eronder? Niet dat de onderbroekpijpjes er zo niet schattig onderdoorfladderen, maar ik denk toch dat ze het voor de foto verkeerd om hebben gedaan, want anders kon dat gordeltje niet op de foto zonder veel meer vel te laten zien, natuurlijk.
  /Me gaat gauw in de Wehkampgids en/of op de site van Christine Leduc zoeken hoe dat tegenwoordig zit!

 16. Antwoord al gevonden: het hoort echt zo! Wehkamp (zoek daar op ‘jarretelgordel’) heeft er eentje waar je niet wijzer van wordt maar die wel komisch is, Christine Leduc heeft er twee met van die bloteborstenbh’s erbij, en Google heeft honderden afbeeldingen, allemaal met de jarretellen buiten de onderbroek. Nou ja, buiten het meestal kleine slipje dan, maar de volgorde is me inmiddels duidelijk.
  Ik word op beide manieren niet echt warm van die dingen.

 17. Er kon wel een beetje gebladerd worden hoor. Er waren een hoop bladzijden gescand en op stevige stof geprint en in een mooi boek gebonden. Deze boeken waren ingebonden op onderwerp.

 18. Even een heel kort berichtje .
  Bij man bijt hond was een vrouw die elke dag gekleed gaat in jaren 30 kleding , zelfs ouderwetse kousen met jarretels opgehouden . En de hoed die ze draagt .haar huis ingericht , alles jaren 30 .Ik zag een droogrekje bij de kachel .
  Vanavond nog een herhaling . wel laat denk ik en morgen ochtend .

 19. @jose,…. in mijn woonplaats hebben ze blijkbaar niet zoveel met Christine Leduc!!:-)Ik zag afgelopen week dat het winkelpand te huur staat!! Ik loop regelmatig “langs” het winkelpand. Het ligt op mijn route naar een andere winkel.
  Jij bent in ieder geval weer veel wijzer geworden!!
  En jarretels….. ik moet er toch echt niet aandenken!!!!
  @Gerrie, dank je voor de tip. Ik ga naar de herhaling kijken.

 20. Getsie , jarretels , kouwe benen , ik was dolgelukkig dat de panty’s kwamen , en nu draaag ik nooit meer panty’s , veel te warm.
  Doei ik moet gekortwiekt!
  Marlies

 21. je kon het aan je water voelen… zo’n tijdschrift komt eraan!
  maar wie sponsort nou zoiets?
  heb de afgelopen weken (in het kader van de op te richten SnB nijmegen- JA JA as woensdag 14 febr in het cafe van De Lindeberg!!)veel langs/in handwerzaken/jes gelopen.
  er zijn/is veel op kralengebied, maar bv Pipoos(allen het wóórd al) heeft ook een breihoek in gericht.
  jammer dat al die mooie zaken van vroeger wegzijn…
  enfin, we gaan beginnen!
  leuk initiatief zo’n blad!

 22. Geweldig dat blad van lang geleden!
  Ook de Marion: vroeger kocht mijn moeder dat ook en dan maakte ze daar van alles uit. Tafel helemaal leeg, grote patroonbladen die je uit kon vouwen op tafel en dan met zo’n raderwieltje alle patroondelen opzoeken en uitraderen! Als kind vond ik het fascinerend hoe uit zo’n papierwinkel dan een jas of jurk kon ontstaan!
  Nog een vraagje: Werd er in het blad ook aandacht besteed aan praten en zo ja op welke manier?
  Breiprobleempjes oplossen of ook andere onderwerpen?

 23. In die Marion stonden echt alleen naaipatronen, getekende modellen die wel ingekleurd lijken. Dat raderblad is ook erg klein, een hele uitzoekerij om de juiste lijntjes te vinden. Het leuke is de reclame die er in staat:voor de Den Doolaard omnibus. Meer niet!! En als kado bij abonnement krijg je een rokmeter (met zuigvoetje??)

 24. Oh wat zal dat smullen zijn geweest om daar te lopen! En dan een nieuw oud handwerkblad ook te ontdekken! Bekende namen dat wel (bekend van de meisjesboeken), maar het tijdschrift is me ook totaal onbekend.
  Leuk dat je daar een boek over schrijft! Natuurlijk wel met patroontjes 😉

 25. Als de KB slim is zetten ze de jaargangen van Praten en Breien in scans op een cd-rom en verkopen ze ze! Succes verzekerd. althans, ik koop ze meteen. 🙂

 26. (ja Ik ben de jaren 30 dame uit ‘Man bijt hond’ 😉 )
  Prachtig die jaren 30 breitijdschriften!
  Ik heb er ook een paar maar niet zulke mooie ingebonden!
  Ik kan redelijk breien maar nog lang niet goed genoeg.
  Oefenen maar!
  Meer over retro in Nederland op mijn site.
  http://www.joeri.net

 27. Joeri, wat leuk dat je hier reageerd.
  Toen ik hier las dat je in MbH zou komen ben ik speciaal voor de herhaling gaan zitten.
  Zó leuk hoe je er bij (durft) loopt, en wat ziet je huis er enig uit.
  Ik houd ook van die stijl, heb een paar dingetjes, probeer te borduren/handwerken met patronen uit die tijd en mijn poppenhuis zo in te richten. Leuk hoor !!

 28. @Joeri, wat leuk om hier een reactie van je te lezen. Ik heb net een bezoekje gebracht aan je sites. Dat ziet er allemaal super uit en het is toch helemaal te gek dat je van je hobby je werk hebt kunnen maken!!
  Ik kom zeker vaker bij je op visite!!
  Prachtig huis heb je!!
  Laat je ons weten als je kleding uit de jaren 30 hebt gebreid??

 29. Bedankt voor de vriendelijke reacties.
  Een mooier beroep had ik nooit kunnen verzinnen voor mezelf!
  Op dit moment kan ik alleen maar een sjaaltje breien maar als ik ooit verder kom dan laat ik het zeker weten.
  Ik ben erg benieuwd naar een paar van die gekke dingen die in mijn breiboekjes staan en breien vind ik wel leuk om te doen.
  Dus wie weet!
  En als iemand nog iets leuks uit de jaren 30-40 over heeft dan houd ik me van harte aanbevolen!

 30. @joeri, ik zal zeker aan je denken als ik in mijn huis iets tegen kom uit de jaren 30-40 en dat bij mij overbodig is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *