In tranen om katoenDe katoenboeren van het West-Afrikaanse Benin hoopten dit jaar op een recordopbrengst. Die hoop blijkt nu vergeefs.

Schoon schip maken in de katoensector, dat beloofde president Yaji Boni bij zijn aantreden in april 2006. Om zijn beleid kracht bij te zetten leende hij ruim 15 miljard CFA (23 miljoen euro) op de kapitaalmarkt om katoenproducenten, die soms drie jaar al geen cent gezien hadden, voor hun oogst te betalen. Ook werden schulden afgelost van leveranciers van zaaigoed, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Een half jaar later was de president niet meer zo optimistisch. Hij slikte zijn tranen weg bij de aanblik van de katoenstruiken op de akkers in het noorden van Benin. Boerenleider Séro Zorobouragui: “De katoenbolletjes zijn van de plant gevallen, of niet uitgegroeid. De oorzaak: te weinig, verkeerde en verouderde bestrijdingsmiddelen.” De president was woedend en de minister van Landbouw kreeg de schuld. Begin december werd hij vervangen. De huidige katoenoogst zal niet meer opbrengen dan 300.000 ton, de helft van wat de president beoogde. Een financiële strop voor de katoenboeren en de ontpittingsfabrieken waar de ruwe katoen verwerkt wordt.

Bron: IS

12 gedachten over “In tranen om katoen

 1. Wat een triest verhaal. Dit is inderdaad een vreselijke strop!!!
  ?????Ben ik de eerste?????
  Dat is nog nooit gebeurd!!!
  :o)

 2. Wilma, ik was ook al langs geweest, maar had geen zin in een treurig bericht … helaas dat iemand zich zo inzet en dat het dan zo verkeerd afloopt !!

 3. Inderdaad een hard bestaan voor deze boeren. Jaren geleden was ik bij een lezing over katoen en zijn teelt, daar werd ik toen ook niet vrolijk van. Uitbuiting, ontbladeringsmiddelen, pesticiden. Af en toe er toch even bij stilstaan dat er aan onze kleren ook een niet zo prettige kant is.

 4. Bij de H&M komt nu een collectie met eerlijke katoen in de winkels, stond gisteren in de krant.
  groeten uit de koninklijke bibliotheek

 5. Gelukkig Jenny zijn er ook goede geluiden, ik had het nog niet gelezen. Reden om eens te gaan shoppen bij H&M :-)))).Psss. wisten jullie dat er ook eerlijke chocolade te koop is? Tony Chocolerony is wekelijks op tv. (VPRO). Nog een goede reden om te snoepen ook!

 6. Van de chocolade wist ik al MMMMM, van de katoen ook maar wist nog niet waar te koop.
  Weet pas sinds kort dat katoen én cacao zulke ‘giftige’ zaken zijn.
  Belangrijk om te weten !!

 7. De log van vandaag is een triest bericht, maar ik vind het belangrijk om dit mijn lezers te laten weten omdat er helaas té veel trieste zaken zijn in deze wereld. Het is goed om af en toe daar bij stil te staan en te beseffen dat wij het ontzettend goed hebben!!!!!!!!!!!!!!!
  Wij kunnen een steentje bijdragen om de juiste producten te kopen.
  Mooi om te horen dat er eerlijke katoen bij H&M komt! En over de slaafvrije chocolade maakte ik al eerder een log:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/11/slaafvrije_snaa.html
  Het is heerlijke chocolade!!!! Het zou goed zijn als de choclolade op meerdere plaatsen te koop zou komen.
  @Jenny, het was weer een gezellige dag vandaag. Een mooie expositie, die een bezoek absoluut waard was. Log volgt….!!!

 8. Het is zeker goed om eens stil te staan hoe goed wij het hebben!!! Daar wordt vaak niet aangedacht en er wordt snel gemopperd over van alles en nog wat. Maar wees eerlijk….wij hebben het toch goed in dit landje!!! Het enige verschil tussen ons en hun……is dat wij blij mogen zijn dat ons wiegje hier heeft gestaan en niet daar!!!
  Oh een logje??? Dat wordt dus weer smullen!! Een expositie……mmmmmmm!!!

 9. Wat kunnen wij blij zijn dat we in dit rijke land wonen!! En dan mopperen we ook nog zoveel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *