Doos

Doos is de titel van de column die Sylvia Witteman schrijft in Volkskrant Magazine;
3-2-2007.
Het gaat hier om de naaidoos die Sylvia Witteman van haar oma heeft gekregen. Enkele fragmenten uit deze column wil ik mijn lezers niet onthouden:

… Bij het openen walmden mij allerlei herinneringen tegemoet. De handwerkjuf op de lagere school heette mevrouw Miesmacher, had ten overvloede een hees, Teutoons accent en bestond voornamelijk uit paars aangelopen, stampvoetend protest tegen de onafwendbare menopauze. Wij moesten onder haar krijserig bewind voortdurend speldenkussens breien, die vervolgens gevuld werden met oude, vaak ongewassen panty’s: de meeste ook al weer mauve, want zwarte panty’s werden toen nog uitsluitend gedragen door hitsige weduwvrouwtjes. Het breiwerk werd samengesteld uit dun katoenen garen, dat stroef stropte in mijn klamme vingers, en dan ook, vooral wat betreft de lichter getinte fragmenten, een niet uit te wassen groezeligheid vertoonde.

… Punniken vond ik nog het minst erg, al herinner ik me dat het eindeloos duurde voor er tergend langzaam een bont gekleurde rups uit het klosje tevoorschijn kwam, waar je, ook na lang piekeren, geen andere bestemming voor had dan het gebruik als snel verviltende sleutelhanger of armband. Mijn oma moedigde het punniken desondanks aan, want zij beschouwde het als een goede voorbereiding op ingewikkelder handwerk, en dus op het leven zelf. Met lede ogen zag zij aan hoe ik, haar oudste kleindochter, slechts één handvaardigheid vlot onder de knie kreeg: het al fietsend zonder handen rollen van een joint uit drie aan elkaar geplakte vloeitjes.

… Ik vond die naaidoos een verachtelijk symbool van vrouwenonderdrukking en kleinburgerdom. Maar eigenlijk had ik stiekum helemaal niets tegen vrouwenonderdrukking, zolang die maar gepaard ging met een avontuurlijk doch financieel zorgeloos bestaan, en ik het handwerken aan ándere onderdrukte vrouwen kon overlaten.

… Inmiddels hebben mijn kinderen zich die kist toegeëigend, vol verbazing over al die onbekende voorwerpen. Mijn zoontje doet dingen met de handschoenspanner die ik liever niet wil weten en mijn dochter loopt al dagen vragend achter mij aan met het punnikklosje. Ik heb geen idee meer hoe dat moet, maar mijn relaas over de fleurige wollen slang heeft haar danig opgewonden. Ook bevriende knutselmoeders en peuterjuffen laten het lelijk afweten. Ik vrees dat er niks anders op zit: ik ga mijn moeder bellen.

19 gedachten over “Doos

 1. Ik hoop dat zij haar moeder belt!!!
  Daar stroomt heftig handwerksters bloed door de aderen :-))).
  Dat moet niet onderdrukt worden.
  Ze kan haar dochter beter leren punniken dan met losse handen een driedubbele joint draaien (wel spannend !!).

 2. je kinderen leren punniken lijkt me verstandiger dan ze te veertellen dat je met losse handen fietsend een joint rolde, maar ja ik ben te oud voor dat siirt dingen en heb kleindochters die wel punniken en gelukkkig rookvrij zijn, zover ze dat hun oma vertellen dan

 3. Als haar moeder niet thuis is mag ze hier komen vanmiddag, mèt haar kinderen 😉
  Bij het punniken trok ik altijd heel hard aan het touwtje wat er onder uit stak. ik heb echt lang gedacht dat het rupsje er langer van werd 😉
  Het gaat goed met ons: van thuisprutsers vorige week naar onderdrukte vrouwen nu 😉 what’s next ? ( grijns)
  erg leuk stukje, ik zou de rest ook wel willen lezen

 4. Als haar moeder niet thuis is mag ze hier komen vanmiddag, mèt haar kinderen 😉
  Bij het punniken trok ik altijd heel hard aan het touwtje wat er onder uit stak. ik heb echt lang gedacht dat het rupsje er langer van werd 😉
  Het gaat goed met ons: van thuisprutsers vorige week naar onderdrukte vrouwen nu 😉 what’s next ? ( grijns)
  erg leuk stukje, ik zou de rest ook wel willen lezen

 5. bovengenoemde Carla is onze draaiorgelpoes 😉 ze mailt zo nu en dan met haar nicht van vlees en bloed Bumi ( de sufferd had haar naam in het reactieveld laten staan, dom hè?)

 6. Kittige tante die Carla (heb ik al een gezegd?), maar haar bazinnetje moet niet alle schuld afschuiven hoor, oplettennnn!!!! :-))))).

 7. Wat is Carla bijdehand!! Heeft ze dat geleerd van haar baasje??:-)
  Ik zal straks voor de liefhebbers de volledige tekst van de column plaatsen!!

 8. Inmiddels is er hier in een paar uur tijd een aardige hoeveelheid sneeuw gevallen en kunnen we nu genieten van een winters plaatje.

 9. Graag Berthi, want ook ik vind het een boeiend stukje. Leuke doos ook…..ik ben gék op dit soort dingen!!

 10. Het sneeuwt het sneeuwt het sneeuwt , het tikt tegen de ruiten , zeg jongens wie van ons wie gaat er mee naar buiten….. zo zoemt dat liedje al een paar uur door mijn hoofd , er is vast wel iemand die de rest kent of er is vast wel een site waar het staat , daar heb ik nu even geen tijd voor , er moet gewerkt worden , zeker nadat ik vanmorgen tot 11.30 u :-0 geslapen heb!!!!
  Lekker genieten voor de kinders , ik zie mensen met kinders op de slee , sneeuwballen gooie , leuk maar veeeeeeel te kkkkkkkkkooooooudddd vooor mij!
  Marlies

 11. @Marlies, ik heb eigenlijk ook geen tijd, maar vooruit toch op zoek gegaan naar de tekst. Hier komt ie dan:
  het sneeuwt en sneeuwt en sneeuwt
  het tikt tegen de ruiten
  het klinkt zoo blij in huis
  maar wij, wij gaan naar buiten
  met Vaders hoogen hoed
  en broer zijn wandelstok
  maken wij in een oogenblik
  een helen grooten pop
  het vriest en vriest en vriest
  de schaatsen aangebonden
  zeg jongens, wie van ons maakt wel de meesten ronden
  te rijden twee aan twee
  en dan een helen rij
  en drinken melk en chocola
  en nog een koek erbij!
  het dooit , het dooit, het dooit
  nu alles opgeborgen
  de schaatsen en de slee
  er komt geen ijs meer morgen
  de zon is alweer warm
  de lente is weer daar
  daarom roepen ze een ieder toe
  gegroet tot het volgend jaar
  Zo, nu mag jij het voor mij zingen!:-)

 12. Heb ik al gedaan Berthi! Heb je het niet gehoord??? Het geluid werd veel te veel gedempt door de sneeuw denk ik.
  Bedankt voor het opzoeken , oh oh nu moet ik het wel weer uit mijn hoofd gaan leren he , nou ja anders kan ik nog spieken….het sneeuwt het sneeuwt het sneeuwt enz enz….. al zingend gaat zij haar fruit opeten [niet verslikken ] en weer aan het werk!!!!!
  Marlies

 13. @Marlies, je moet met het zingen wachten tot de sneeuw gesmolten is en de wind de goede richting heeft!!:-)

 14. even iets uitleggen, mijn bazinnetje heeft haar laptop uitgeleend aan de baas, zijn pc-ding is kapot. Gisteren heb ik toen baas even weg was stiekem met mijn nicht Bumi gemaild..en oeps..vergeten mijn emailadres weg te halen. ships 😉
  groeten van Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *