Oilily kinderkleding

Een fragment uit het boek Over kinderkleren, Marieke Olsthoorn-Roosen:

… Toen bijna vijfentwintig jaar geleden onze dochters, een tweeling, werden geboren, besefte ik pas goed hoe beperkt het aanbod in kinderkleding destijds was. Alles was wit, blue of roze. Ze zagen er schattig uit hoor, verpakt als heerlijke bonbons. Maar ik kreeg al snel de kriebels van al die zoete kleurtjes, ik vond ze te veel ‘bedacht’ vanuit een volwassen wereld. In onze fotoalbums zie je de tweeling dan ook rondkruipen in lekker felgekleurde kleertjes die ik zelf had gemaakt. Toen de kinderen eenmaal drie, vier jaar oud waren, bleek er in de winkel niets anders te krijgen dan naar kindermaat verkleinde kleding voor volwassenen, vreselijk. Het ‘hoogtepunt’ – of liever: het toppunt – waren wel de grijze ‘Prince Charles’- jasjes: stijve getailleerde tweedjasjes met twee rijen zwarte bolletjesknopen en een doorgestikt zwartfluwelen kraagje. Een deftiger keurslijfje is haast niet voor te stellen. Mijn man was in die jaren een confectiebedrijfje begonnen dat zich op een gegeven moment ging toeleggen op het maken van baby- en kinderjasjes. Monstermodellen werden thuis op de kinderen doorgepast. En natuurlijk kon ik niet nalaten me met de vormgeving te bemoeien. Al gauw maakten we naast de jasjes een kleine collectie jurken en broeken (die toen nog kinderjaponnen en kinderpantalons werden genoemd). Later kwamen daar bloesjes, truien, T-shirts, sweatshirts, kousen, maillots, sokken en allerlei accessoires bij, tot en met schoenen en parfum. Bij ieder ontwerp laat ik me inspireren door mijn voorstelling van hoe kinderen de wereld beleven, hierbij flink geholpen door aanwijzingen van de kinderen zelf. Hun natuurlijke enthousiasme vormt een bron van inspiratie en is een stimulans voor ons ontwerpteam. De collecties van Oilily zijn dan ook altijd herkenbaar aan vrolijke kleuren en royale vormen (waarin kinderen zich het prettigst voelen). … 1992

30 gedachten over “Oilily kinderkleding

 1. Je bent me net voor :-)) Ik had n.a.v. van de leuke mokken van oilily bij AH hetzelfde boek gisteren uit mijn boekenkast getrokken en was bezig een artikeltje te schrijven over de verwijzing naar folklore en de motieven die Oilily gebruikt.
  Geweldig boek is dit toch he. Had er een paar jaar niet meer in gebladerd.

 2. Voor mij was de log over Kaffe Fassett de aanleiding om het boek tevoorschijn te halen. Het is een prachtig boek, waar ik heel lang naar gezocht heb. Inmiddels heb ik het alweer enkele jaren.
  Ik heb de mokken nog niet gezien bij AH.

 3. Ik heb vanaf 1976 (oudste kind geboren) zelf kleding ontworpen. Toen was er heel weinig aan patronen te vinden. Dat jaar is de Knippie gestart.
  Toen in de jaren 80 Oilily opkwam, was dat erg prijzig, gelukkig kwamen er veel kleurrijke stoffen op de markt zodat ik zelf in deze stijl kleding kon ontwerpen en maken. Heerlijk al die kleurtjes met extra accesoires, tasjes, broches, knoopjes, band en kant. Dochter Ruchama is groot ‘slachtoffer’ van mama’s kunstwerken geweest. Kreeg veel bewondering van familie en buren. De kleding werd weer doorgegeven (bij gebrek aan zusjes) aan nichtjes en buurmeisjes. Ze heeft wel haar broertje in haar jurken gehesen tot grote hilariteit van de rest van de familie, arme jongen, we hadden het er juist van de week nog over :-)).

 4. @ Berthie:
  Als je bij AH 3 pakjes thee van Pickwick kocht deze week kon je zo’n mok voor 1,99 kopen, maar in feite was ie voor niets want de reclame van de thee was net zo veel als de mok. Het liep heel erg storm en de mokken waren in een mum van tijd uitverkocht. Ik had er eentje ’s maandags bemachtigd; donderdag was er een nieuwe lading en nu heb ik de overige 3 ook.
  Wist ik niet. AH heeft hetzelf wel over Oliliy. Maar dan is het geen wonder dat de motieven op de mokken er zo sterk op lijken als het door een van de ontwerpsters is gemaakt.
  Toentertijd zag ik dit boek en was meteen verkocht. Zoveel informatie ook.
  @ Marian’ne: wat leuk, zo herkenbaar! Ook ik ging naar de winkels om van alles te bekijken en maakte het dan op mijn manier! Terwijl we dan ergens wat gingen drinken, maakte ik snel allerlei aantekeningen en tekeningetjes in een aantekenboekje. Thuis gekomen, de stofjes erbij zoeken en in die sfeer wat maken. Ik heb het nooit hetzelfde nagemaakt, maar wel in die trend. En dan maar vragen horen aan de schoolpoort waar ik dat gekocht had 😉 Ik maakte toen ook regelmatig kinderkleding voor een winkeltje en dat liep echt goed!

 5. Ook ik heb het boek al jaren in mijn kast en heeft me altijd erg geinspireerd bij het maken van de kleding voor de kinderen. Het leerde mij om makkelijker te comineren en grappige oplossingen te bedenken.
  De stof haalde ik vaak van de markt maar ook kocht ik echte olily stof in Alkmaar bij hun dumpwinkel. Kleding die ik daarvan voor mezelf gemaakt heb zijn na 20 jaar nog steeds prachtig van kleur.
  Ze verdient een lintje.

 6. @marian’ne m, ik zie nu pas je reactie. Na het plaatsen van mijn reactie gisteravond had ik de boel direct afgesloten!
  Net als Marianne en Tijm en wellicht Marcella heb jij je creatief uitgeleefd met kinderkleding. Ik kan dat niet zeggen. Zoals ik al eens eerder vertelde zocht de naaimachine altijd ruzie met mij!!!:-)

 7. Hoi Berthi, weer gelijk, goedemorgen !!!
  Wie maakte ruzie, jij of de naaimachine ?:-)).
  Ik heb echt moeten leren ‘durven’ om zoveel kleuren bij en door elkaar te gebruiken. Ik was altijd keurig bruin bij bruin (jaren60/70), groen bij groen.
  Door een buurvrouw die een hele bonte trui voor haar zoontje breide ben ik het gaan proberen. En toen was het hek van de dam. Heerlijk hoe meer kleur hoe lekkerder.

 8. @marcella, wat een toeval dat jullie het met de borduurgroep erover hebben gehad. Ik las gisteravond laat op een verzamelsite een discussie over de AH mokken en dat ze ontworpen zijn door Pip. Fijn dat je de link geeft.
  Er zijn al mensen die een email naar AH hebben gestuurd, maar nog geen antwoord hebben ontvangen. Het is een misleidende actie/reclame van AH.

 9. @marian’ne m, een hele goede morgen!!!
  Een beetje grijs vandaag, maar vooruit… we kunnen niet altijd zonneschijn hebben!!!:-)
  ….natuurlijk de naaimachine….!:-)))
  Nu jij zo goed geleerd hebt om kleuren op de juiste manier te gebruiken, ben ik nieuwsgierig of jij ook kleurrijke kleding draagt?

 10. Ook mijn kinderen liepen in zelfgenaaide en gebreide “oilily” kleren. Toen vonden ze het prachtig, maar als ze nu naar de foto’s van vroeger kijken, vinden ze dat ik ze als klene clowntjes uitdoste.
  Ik ben zelf nog steeds wel enthousiast over kleurrijke kleding, maar in de stijl van 80-jaren oilily, dat kan nu toch niet echt meer. Ik heb nog zo’n bonte broek in de kast liggen, maar dat is wel erg gedateerd.

 11. Nee hoor Berthi, maar wel met bakjes/mandjes/pennetjes/sjaaltjes/boodschappentassen. Manlief wenst niet met zo’n tas boodschappen te doen :-)).
  Annita, zeggen mijn kinderen nu ook, hoe kon je mij/ons zo aankleden !!:-)).
  Gisteren een sjaal gekocht, dochter een bruine en ik een felblauwe :-)).
  Toch zijn de mokken heel erg leuk !!
  V&D heeft op het moment heel veel ‘BLOND’ spullen te koop.

 12. @Annita, toch zullen je kinderen er over een aantal jaren weer anders tegen aankijken en het waarderen!

 13. @marian’ne m, alle mannen zijn toch ook hetzelfde…. gaan massaal gekleed in: zwart, blauw, grijs of bruin! Kijk maar naar de tv. Allemaal één pot nat!!:-))) Saai!!!

 14. Wat een leuk verhaal en wat een leuke reacties!!! Ook mijn oudste dochter was ook een echt Olilymeisje!! Met inderdaad op de markt Olilystoffen kopen en heel veel kleertjes zelf gemaakt!! Het was ook een echt meisje en stond haar beeldig. Zelf wou ze dan ook altijd een olily luchtje op. De jongste was een heel ander meisje en kreeg daarom ook altijd Ot en Sien jurkjes aan. Zelfs de klompjes onbraken niet!! Nu vinden ze het inderdaad vreselijk maar toen de tijd hadden wij altijd zoveel bekijks en vond altijd iedereen het geweldig!! Andere tijd!!

 15. Goed dat ze dat hebben doorgegeven bij AH want ik dacht echt dat het Oilily was. Maar dan nog, de mokken zijn erg leuk! Ik zie echter op PIP’s website maar 3 mokken en het zijn er toch echt vier. Fijn dat die site hier werd vermeld!
  Ha ha allemaal dezelfde ideeën…op de markt stof kopen en maken maar. Het was ook zo vrolijke kinderkleding. Ook mijn dochter heeft één broek pertinent geweigerd omdat ze dat een clownsbroek vond vanwege de wijdte. Je kon je ook zo heerlijk uitleven met kinderkleding maken. Ik heb nu nog 2 bananendozen vol met vrolijke kinderkledingstoffen, het ene gedateerd, het andere tijdloos.(Ik doe het niet weg.)
  Hier gaat mijn dochter ook steeds in dat soort kleuren gekleed marian’ne 🙂 En ik draag juist felrose of appeltjesgroen, helder blauw enz. op een zwarte of bruine broek.

 16. Wat grappig, die herkenning. Het is overal het zelfde. Voor mijn “meisjes” ook zelf ontworpen/gemaakt a la Oilily. Het was ook wel mode, toen! Dat kleurrijke is bij mij altijd wel favoriet gebleven. Heb veel (5) Kaffe patchworkkleden gemaakt, vooral door de waanzinnig kleur combinaties.

 17. Dag Berthi, bij je log van gisteren en vandaag moet ik automatisch aan mijn mama denken. Ik heb je al verteld dat mijn moeder voor mijn 3 zonen truien breit. Ze is 81 jaar oud en breien kan ze als de beste; kleurtjes combineren ook. Ze moet er niet eens meer bij nadenken. Voor de patroontjes inspireert ze zich op borduurmotieven van oude merklappen. Was ze iets jonger dan had ze daar toch vast een carrière kunnen van maken. Mijn zonen zijn ook heel fier op hun truis. Ze dragen ze graag, gelukkig maar want hun kasten liggen propvol en elk seizoen krijgen ze een nieuwe voorraad.Ik stuur je een fotootje door. Groetjes.

 18. Beste Dames,
  Ik denk dat ik even wat moet uitleggen over de mokken en over PIP studio (www.pipstudio.com). Ik heb 10 jaar lang de accessoire afdeling van Oilily geleid. Mijn vriendin heeft 10 jaar lang freelance ontwerpen gemaakt voor de accessoire afdeling van Oilily. Mettertijd is haar handschrift synoniem gaan staan voor de accessoires van Oilily, dat verklaart ook de grote gelijkenis tussen Oilily en PIP Studio. Een van haar laatste opdrachten van Oilily was het ontwerpen van het bekende Oilily stippen servies. Dat hebben we samen met Douwe Egberts in de markt gezet en dat is nog steeds een groot succes. Na 10 jaar was het voor ons tijd voor een nieuwe stap. Wij hebben zelf een nieuw lifestyle merk opgericht.Dat heet PIP studio. Door onze goede contacten met DE hebben ze ons gevraagd om 4 PIP mokken te ontwerpen voor een Pick Wick actie bij de Albert Heijn.
  Albert Heijn heeft een grote fout gemaakt bij de introductie van de mokken. Zij hebben overal gecommuniceerd dat het Oilily mokken waren, terwijl het PIP mokken zijn (dat staat ook onder op de mok). Dat hebben zij halverwege de actie veranderd, maar toen was het leed al geleden.
  Het feit dat er maar 3 mokken op onze website staan komt omdat de blauwe mok exclusief voor Albert Heijn is.
  We zijn overigens bezig met een heel leuk nieuw servies bezig. Dat komt in het voorjaar van 2008 in de winkels.
  PIP studio heeft ook een leuke lijn met stationery (schrijf en papier waren) Deze komt volgende week op de markt, daarnaast komt er half juni een fantastiche dekbedden lijn van PIP studio op de markt.
  Ik hoop dat ik zo het een en ander rechtgezet heb zodat iedereen weet hoe de vork werkelijk in de steel zit.
  Met vriendelijke groeten
  Geert Olsthoorn

 19. @geert olsthoorn, hartelijk dank voor de uitgebreide en duidelijke uitleg. We blijven zeker de leuke ontwerpen van PIP Studio volgen!!

 20. Ja! ik hou echt van Oilily en PIP.
  Ik heb net de PIP agenda gekocht voor volgend jaar, en ik heb al wat oilily tassen (2) een parfum van Oilily, lipbalsem, kaarsje, bodybutter, douchegel, toilettas, ik hou van oilily en pip!

 21. Wat zijn de verkooppunten van PIP Studio
  die kan ik namelijk nergens vinden.

 22. ik ben van oost-vlaanderen en vroeg mij af waar de dichtste OLILY kleerwinkels te vinden zijn?

 23. Hi geert als je dit leest kun je dan even contact met mij opnemen?
  je weet wel de winkel in scheveningen.
  Ik zou graag even willen praten over pip.
  misschien iets voor onze winkel?
  met veel groetjes sharon

 24. Waar kan ik PIP studio porselein kopen in Amsterdam? Op de site kan ik de verkoopadressen niet vinden. Bij voorbaat veel dank voor degene die mij kan helpen!
  Groetjes,
  Sabine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *