Kaffe Fassett in het Modemuseum te Hasselt

Afgelopen donderdag was het uitstapje met enkele dames van Stitch ’n Bitch Venlo naar het Modemuseum Hasselt, om de expositie Kaffe Fassett te bewonderen. Deze tentoonstelling toont het grootste overzicht van zijn werken, brei-ontwerpen – patchwork – borduurwerken, die er tot nu toe ooit is geweest. Een overvloed aan kleurschakeringen komen aan je voorbij. Elke keer lukt het Kaffe Fassett weer om er een harmonieus geheel van te maken. Je kunt er bij wijze van spreken uren naar kijken zonder dat het vermoeiend werkt voor je netvlies. Het blijft boeien. Deze man heeft een enorm goed kleurgevoel.

Wij hadden het geluk dat we ’s avonds aanwezig mochten zijn bij zijn lezing Een caleidoscoop van kleuren. Aan de hand van dia’s, met daarop veelal zijn nieuwste werken, vertelde Kaffe Fassett hoe het idee voor het ontwerp was ontstaan. Om zowat de andere dia liet Kaffe Fassett zijn luisteraars weten dat de werken in zijn nieuwe boek, dat eind 2007 zal verschijnen, komen te staan!! In de museumwinkel kocht ik Kaffe Fassett’s pattern library, uitgegeven in 2003. De speciaal ontworpen shawl door Kaffe Fassett ging boven mijn budget! Een bezoek aan de breiwinkel Handmade, waar de allermooiste garens te koop zijn, konden we niet overslaan.Kaffe Fassett vond het te warm om zijn trui te dragen tijdens de lezing. Deze werd over de stoel gedrapeerd.


Voor 90 euro ontvang je 20 bolletjes à 25 gram Rowan garen en het patroon om deze shawl te breien, die speciaal voor deze gelegenheid door Kaffe Fassett ontworpen is.

Kaffe Fassett werd geboren in San Fransisco in 1937. Sinds 1964 woont en werkt hij in Londen. Hij begon zijn carrière in de jaren 70 toen hij in de trein van een oudere dame leerde breien en zijn eerste ontwerp voor een trui in het modeblad Vogue verscheen. Zijn creaties en zijn kleurgebruik stralen exotisme en flarden van poëzie en magie uit.

De expositie is tot 24 juni 2007 te zien in het Modemuseum Hasselt. Zowel de tentoonstelling, als de breiwinkel Handmade is een aanrader!!

36 gedachten over “Kaffe Fassett in het Modemuseum te Hasselt

 1. Oeps…een groot verhaal….Ik kom ook morgen alles lezen!! Maar wat een kleuren!! Een ware kunstenaar…Kaffe Fassett!!! Iemand met gevoel voor kleur!!

 2. Wat een geluk dat jullie zodcht bij Hasselt wonen en ook nog een lezing van deze grootmeester (sorry is een schaakterm ik weet het) hebben kunnen bijwonen. Ik zou dat ook graag willen. Ik ga dus als troost het boek maar kopen.

 3. het was een kleurrijk en gezellig dagje. Snoepgoed voor de ogen. En ja, deze meester op de breipen is ook een meester in het zichzelf goed in de markt zetten! Maar ik heb wel genoten en ben blij dat je besloot mee te gaan.

 4. Ik hou ook van zijn werken en kleuren.In Lyon heb ik hem ontmoet en hoop ook nog naar Hasselt te kunnen gaan.

 5. Het is een mooi verhaal geworden. We hebben inderdaad een prachtige dag gehad en we zitten weer vol inspiratie voor een nieuw project op de breipennen. Zelf had ik de dvd gekocht(Kaffe’s colour Quest).
  Echt een aanrader. Het is een prachtige dvd van maar liefs 50 min.Als je in de gelegenheid ben om de expositie te bezoeken….DOEN. En de winkeltjes in Hasselt zijn ook super. Er wordt zelfs een heuse modewandelroute georganiseerd die je zelf kunt lopen. Info bij het modemuseum.

 6. heerlijk dat er mensen zijn die deze tentoonstellingen en lezingen bezoeken en mij dan laten meegenieten hartelijk dank Berthi Heerlijk verhaal

 7. @basje, dan krijg je toch een beetje het idee dat je er ook geweest bent!!
  De expositie is absoluut een aanrader. Niet eerder is er zo’n grote overzichtstentoonstelling van Kaffe Fassett geweest.

 8. Heerlijk de kleuren, die Kaffe Fasset gebruikt! En z’n werk: je kunt er uren naar kijken!
  Ik was blij/verbaasd te lezen dat de tentoonstelling in Hasselt (bij Zwolle) was, bleek dat hier Hasselt, Belgie bedoeld is. Helaasis dit te ver voor mij.

 9. @annette-p, nog een Hasselt… dat is nieuw voor mij. Jammer dat het te ver voor je is, maar ik kan me dat wel voorstellen. Er zijn nu eenmaal grenzen. Een expositie in het hoge noorden wil ik ook nog wel eens overslaan. Dat is voor mij niet naast de deur.

 10. Berthi, ik ben helemaal niet jaloers dat je mijn idool ontmoet hebt, zucht!!
  De foto’s bij je log zeggen alles!
  Gistermiddag was ik in het Ryahuis in Zuidlaren: http://www.ryahuis.nl. Later thuis heb ik bij Bol………….. durf het bijna niet te typen precies hetzelfde boek besteld als jij gekocht hebt bij de tentoonstelling!! Is dat toeval?? Ik heb de tentoonstelling op mijn lijstje staan voor een bezoekje.
  Dank voor je prachtige verhaal!

 11. @Mienke, heel grappig dat jij hetzelfde boek hebt gekocht. Toeval? Wie zal het zeggen? Jammer dat jij het niet meer kunt laten signeren door hemzelf. Als ik dat had geweten, had ik daar een boek voor je gekocht en uiteraard laten signeren en de postbode had het bij je afgeleverd.
  Jij, als grote fan van Kaffe Fassett mag deze expositie niet missen. Houd de datum goed in de gaten want voordat je het weet is de tentoonstelling afgelopen. Ik heb daar nog wel eens last van!:-)

 12. Wat een pracht allemaal! Fijn dat je meteen even laat weten hoezeer het de moeite waard is, nu wil ik er toch echt heen. Eens kijken of ‘wij van S’nB Tilburg’ misschien samen op buitenlandse excursie gaan 🙂

 13. Poe ja Fassett is echt een meester in kleurgebruik , en daarom ook zo geliefd bij quilters bijv. , ik heb ook een boek van hem en soms kijk ik erin en ben dan zo jaloers !
  Maar zo’n lekker dagje uit , helemaal te gek!!!!!
  Marlies [zielsgelukkig met dit mooie weer en met het feit dat beide zoons een ander onderdak hebben!]

 14. Marlies, gefeliciteerd !!!! Fijne dag.
  En natuurlijk allemaal, heerlijk lente weer !!! Ik ga even shoppen in een Quiltwinkel !!!!

 15. Wat een kleuren!! Bedankt voor de tip. Mijn zus woont in België en ik denk dat ik het voorjaar een bezoek aan haar combineer met een bezoek aan deze tentoonstelling.

 16. Wat een kleuren gloed , geweldig .
  Hij is een kunstenaar met al zijn kleuren , en daar is ook durf voor nodig .
  Hij heeft heel wat bewonderaars .
  En de de mooi patronen die hij maakt zoals op de eerste foto te zien is breien met heel veel kleuren in een werkstuk , nou dat is niet zo eenvoudig .
  De man straalt ook rust uit en heb ik gelijk als ik denk dat hij ook een rustige verteller is . . . ?
  En wat heeft hij al een ontwerpen gemaakt .
  Stimulans voor ons om ook weer dapper voort te gaan . Want wat is het toch fijn als je mooie werkstukken mag maken .
  En dank Berthi dat je ons weer even mee nam ! ! !

 17. in een (heel) oude Ariadne stond ooit ook eens een interview met hem. hij was toen vooral van het borduren en breien, nog niet van het quilten. maar bewonderenswaardig wat hij allemaal bedenkt en maakt. echt een inspiratiebron.
  groetjes

 18. Leuk dat je toevallig ook bij een lezing kon zijn, dat is wel heel bijzonder! een heel inspirerende man.

 19. De lezing heb ik helaas moeten missen,maar een bezoek aan de tentoonstelling staat al gepland. En nu Berthi na je log al helemaal.
  Dit was al even “voor genieten”.

 20. Zo dat was heel byzonder zo te lezen. Helaas allemaal vrij prijzig, maar heel inspirerend. En je kan er je eigen draai aan geven met eigen materialen.
  In het blad Quilt-mania van mei/juni 2006, staat een intervieuw met hem en foto’s van zijn (eigen?) interieur. Ook al zo vol kleur én leven.

 21. ik koop zo af en toe een stofje van hem .. een vriendin heeft al een paar quilts gemaakt die in zijn boek staan … Marlies, dat is goed bericht ! gefeliciteerd !! en het Ryahuis komt hier voorbij, daar heb ik mijn eerste quiltlessen gevolgd !!

 22. @marian’ne m, ik heb dat interview gezien in Quiltmania. Als ik me goed herinner was het maar een kort artikel, vandaar dat ik het toen niet gekocht heb.

 23. Berthi idd, 6/7 pagina’s met foto’s maar niet een echt intervieuw. Wel mooi om te zien, idd zijn eigen huis in Engeland en zéér kleurrijk.

 24. Hij kan inderdaad ontzettende goed kleuren op elkaar afstemmen. Lijkt me een hele mooie tentoonstelling! Een feestdagje.

 25. De dingen die hij maakt zijn niet helemaal mijn smaak qua model en stijl bedoel ik. Maar die kleuren die hij gebruikt werkelijk schitterend.
  Inderdaad wel prijzig die sjaal, maar hij is wel erg mooi van kleur.

 26. @odette, sommige ontwerpen moet je in een bepaalde tijd plaatsen, maar het belangrijkste is toch zijn zeer goede kleurcombinaties.
  En om eerlijk te zeggen kijk ik meer naar zijn kleurenschakeringen dan naar zijn ontwerpen.

 27. Ohhh Berthi, wat leuk om naar die lezing geweest te zijn. Wat kan die man breien he’! Jaren geleden stond hij eens in de Margriet. Dat was volgens mij nog in de begin periode. Ik was toen al onder de indruk van hem. Hij borduurde toen ook veel. Jammer dat ik dat artikel er toen niet uitgehaald heb. Prachtige dingen maakt hij.

 28. Ik ben zelf ook een grote Kaffe Fassett-fan. Dankzij hem ben ik eigenlijk ah breien geslaan (zo’n 15 jaar terug). Ik was één van de gelukkigen die de patchwork-cursus heb kunnen volgen. Meer info (en foto’s) op mijn blog. Ik heb wel besloten dat patchwork niet echt iets voor mij is. En je kan ook goedkoper Fassett truien breien als je zelf kleurencombinaties maakt met je eigen wolvoorraad.
  De tentoonstelling is zeker de moeite !
  Dominique
  http://www.dominiqueknitting.blogspot.com

 29. Hi Berthi, dit is de eerste keer dat ik op je blog reageer maar ik geniet er wel vaak van. Ik had het geluk om afgelopen weekend mee te kunnen doen met de breiworkshop van de Kaffe Fassett studio. De workshop werd gegeven door Brandon Marble en was echt super. Ik heb nog nooit zo gebreid als tijdens die 2 dagen (en ik brei al bijna 40 jaar)Hij liet weten dat hij ook naar Nederland zou komen voor een workshop als er 25 mensen mee zouden doen. groet en dank je wel voor je leuke blog, loret

 30. @loret, leuk dat je een reactie plaatst en ons vertelt over de workshop van Brandon Marble.
  Dat het een geweldige workshop zou worden, kon bijna niet anders.
  Misschien zijn er lezers die het initiatief willen nemen om een workshop in Nederland voor elkaar te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *