Steekmouwen van Marken

In de wintermaanden droegen de mannen zogenaamde steekmouwen; dat zijn gebreide ondermouwen, die tot even over de elleboog gaan. Zij zijn van zwarte wol, gebreid op twee naalden, en zijn boven afgewerkt met een rand, die in patronen gebreid is. De jongetjes hadden dergelijke mouwen; hierbij is het onderstuk eveneens van zwarte wol, maar de patroonrand is van wit katoen. Al die randen worden in het rond gebreid, op vier naalden. De patronen hebben allerlei namen gekregen zoals: takkenboord, koffieboon, blaadje, bloemtros, golfjesboord, waaierboord.

De Marker meisjes zijn kousen op vier naalden aan het breien.

17 gedachten over “Steekmouwen van Marken

 1. da’s een mooi projectje na Sampler M. we hebben ajoursteekjes geleerd en kunnen een muizetandje breien 😉 Marnel gaf ooit het patroontje voor koffieboon.

 2. Mooi!!! Marcella ik wordt nu toch wel nieuwschierig wat voor een projekt Carla na de Sampler M gaat doen!!! Soms had ik er helemaal de balen van van die breirol maar als je het reseltaat weer op mijn log ziet staan…….Bijna een echte!! Dus Marker mouwen breien???
  ;o)

 3. leuke randen aan de mouwen, Het breien in de openlucht werd in mijn geboortedorp ook nog gedaan, in de namiddag kwamen de buurvrouwen bij elkaar met de zwarte sokken en het sajet

 4. Achter in het boekje over Marken van Maria van Hemert staan ook een paar voorbeelden van deze mouwen/boorden.
  Ik hoop bij Carla van die ouderwetse (kleine) kledingstukken te maken.

 5. mooie foto, prachtig randje. Het lijkt of dit randje op de mouw is genaaid? Dan was het meerdere keren te gebruiken? Vragen, vragen, vragen, ik word altijd zo nieuwsgierig als ik zoiets zie.

 6. Mooi, die mouwen, en een goed idee voor als het koud is. Als ik het goed begrijp zitten de kantgebreide witte randen bovenaan, dus verstopt onder de mouwen van de jas of de kiel die de mannen er overheen droegen?

 7. Bertie dit breiwerk zit idd bovenaan, zwarte rand bij de mannen en wit (katoen) alleen bij jongetjes.
  Ook denk ik dat het vast genaaid is om apart te wassen. (net als vroeger onze kraagjes op onze jurkjes) En idd om door te geven/bewaren.

 8. De witte gebreide rand zit bovenaan en de steekmouwen werden over de kiel/jak gedragen en vastgemaakt met een speld.
  De witte rand zit met een vrij grove witte draad losjes vastgenaaid aan het zwarte gedeelte omdat ze beiden apart gewassen moeten worden.
  Het zwarte gedeelte is van wol en het witte gedeelte van katoen.
  Ze werden zowel buitens- als binnenshuis gedragen. De Marker huisjes konden in de winter behoorlijk koud zijn.
  Mij is onlangs verteld dat er vrouwen waren die ze ook droegen bij de huishoudelijke werkzaamheden als het in huis steenkoud was.

 9. Gek dat er bij de klederdracht zoveel met spelden (zelfs bij baby’s) werd vastgezet. Dat zouden wij nu heel onveilig vinden :-)).

 10. @Berthi, zou het alleen voor de kou geweest zijn of was het ook om slijtage van de stoffen mouwen te voorkomen. Ik kan me herinneren dat kantoormannen vroeger ook een soort mouwtjes over de onderarmen schoven om slijtage van de kleding te voorkomen.
  Marianne, Ik draag weleens een sjaal die op een bepaalde manier gedrapeerd het leukst staat, dan zet ik dat vast met een speldje.Ik wilde weleens weten hoe dat gaat. Ik heb me tot nu toe nooit geprikt

 11. Het eerste dat mij opviel aan de foto’s waren de blosjes op de wangen van de breiende meisjes!
  Heb gisteren twee boekjes met brei- en haaktechnieken bij bol.com besteld (koopjeskelder) en vandaag is het al aangekomen,leuk,leuk,leuk!

 12. Wat een leuke foto/kaart van de breiende meisjes. Marken is bij mij toch wel de favoriet op klederdracht gebied. En wat leer ik toch veel, van die mouwen wist ik echt niet. Ik raak gelijk altijd in de ban van de kleuren/stofjes en bandjes.

 13. @Marcella, ik denk dat deze mouwen echt alleen voor de kou waren omdat ze met wol gebreid zijn. Maar ik kan me ook voorstellen dat ze gedragen werden om slijtage en viezigheid van de kleding tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *