Pronken met andermans lakensPronken met andermans lakens is de titel van het artikel dat Sanny de Zoete schrijft in Kostuum 2001.
Zij schrijft onder andere het volgende:

Tijdens een bezoek aan een particulier bewoond kasteel in het oosten van het land, gingen de deuren van het linnenkabinet open. Op een van de planken lag een pakketje, verpakt in een oud laken. De bewoonster nam het uit de kast. Het verwassen laken werd opengevouwen en tot mijn grote verrassing kwamen er twee adembenemend mooie, prachtig versierde 17de-eeuwse beddenlakens uit te voorschijn. De lakens bleken in zeer goede staat te verkeren en vertoonden nauwelijks sporen van slijtage. Ze waren blijkbaar niet veelvuldig in gebruik geweest. …
… De dame van het kasteel leek het goed om er een nieuwe plaats voor te zoeken in Nederland, zodat ze betekenis kunnen krijgen voor andere mensen. Beide lakens zijn in een Nederlandse verzameling terecht opgenomen. Ik was zo gelukkig één laken te kunnen aanschaffen voor mijn verzameling. Regelmatig neem ik het mee naar lezingen om het aan andere mensen te laten zien. Dan kan men in het echt zien en voelen hoe mooi zo’n laken is, hoe fijn van draad het geweven linnen is en hoeveel vaardigheid er nodig was om een dergelijk stuk te kunnen maken. Het aantal uren dat er mee gemoeid geweest is, moet ontelbaar zijn. Het is ook goed om te beseffen dat zulke kostbare stukken linnengoed gedurende vier eeuwen zo zorgvuldig bewaard zijn gebleven en bijvoorbeeld ook nog de textielschaarste tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd hebben. Gelukkig zijn ze niet verknipt geraakt, en hopelijk zullen in de toekomst nog veel mensen genieten van dit prachtige pronklaken. Ik pronk graag met mijn eigen laken ook al besef ik terdege dat ik pronk met andermans veren!

Foto: detail van het 17de-eeuwse pronklaken. Collectie Sanny de Zoete.In deze log kon je het miniatuur kabinet van Sanny de Zoete al zien, maar zij heeft nu een detailfoto gestuurd.
Sanny: “Het kastje is 54 cm hoog, 32 cm breed en 11 cm diep. Ik kocht het een aantal jaren geleden op de Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht. De kastkleedjes heb ik afgezet met hele fijne, 18de eeuwse naaldkant. In de kast ligt zowel antiek linnen als ook linnengoed uit mijn eigen collectie. Op een snikhete zondag heb ik een hele dag buiten onder de parasol lapjes geknipt uit oude tafellakens, servetten en huishouddoeken. Een grapje is een stapeltje linnen, geknipt uit het doekje: ‘voor de dijen,… na het vrijen’ met bovenop een ingeweven hartje.”

22 gedachten over “Pronken met andermans lakens

 1. Wat is dit weer een mooi onderwerp .
  En de foto van het prachtige borduurhart .
  Je zult zo,n mooi laken op je bed hebben .
  vroeger werd er door de jonge vrouwen toch veel geborduurd aan bedlinnen voor hun uitzet .
  En de lakens thuis zie ik nog zo met een mooi brede kant afgezet .
  Drukke dag vandaag ik kom later weer even langs om alles nog uitgebreid te lezen en bewonderen .
  Gisteravond dames , die prachtige truien breien voor dak en thuislozen , in het programma van man bijt hond gezien .
  Straks (Woensdag ) een herhaling om 12.10
  Op de Quiltpagina de Site van de dag , ook de moeite waard om te bekijken .
  Atelier-Galerie
  DE NAAIDOOS Nw.Buinen
  http://www.denaaidoos.nl/index.html

 2. Ben eigenlijk ook nieuwsgierig in welk kasteel Sanny die mooie lakens te zien kreeg . . . . ?

 3. Wat mooi!!! Wat moet iemand hier druk mee zijn geweest. Wat een werk om zo’n mooi hart te borduren. Daar zitten heel wat uren in terwijl ze toen een hele uitzet moesten maken!!! Wat een geluk om met andermans veren te mogen pronken, Berthi!!!
  Het kasje vond ik de vorige keer al zo leuk!! Wat een mooi gezicht, die stapeltjes linnengoed. En dat allemaal in het mini. Mooi!!

 4. Wat een juweeltje dat kastje met die mini-stapeltjes linnengoed.

 5. prachtig! en wat goed dat een dergelijk stuk bij Sanny is terechtgekomen. en alweer een hartvorm. eigenlijk vind ik die toevallige ontdekkingen het leukst 😉
  het kabinetje vind ik beeldschoon. ( grappig,de poppendijendoekjes 😉

 6. Prachtig laken. Wij besteden er veel aandacht aan, maar misschien was het toendertijd heelgewoon om zulke mooie stukken voor de uitzet te maken. Bovendien behoefden die dames het vast niet zelf te weven, en misschien lieten ze het ook wel borduren. Dat weet Sanny vast ook wel…

 7. @Gerrie, heb je die mooie quilt met harten al gezien op de website van de naaidoos? Schitterend!!

 8. De Harten Quilt zag ik en de kledinglijn vond ik ook wel de moeite waard . Niet alles vond ik mooi , maar er waren toch wel leuke modellen tussen .
  En de Harten worden zo maar op ons pad gestrooid , je komt ze overal tegen .
  Gisteren ging ik naar de kapper en kom ik daar binnen in het halletje . Een prachtige collectie rode harten in allerlei maten .
  Ik slaakte een kreet , maar ja ik vergat helemaal dat dit voor Valentijndag is .
  De harten waren natuurlijk rood met een mooie witte decoratie .
  Mijn kapper is erg creatief , altijd staan er bloemstukjes en op de toonbank een enorm boeket , waar hij altijd een mooi schikking van maakt in prachtige kleuren .
  Decoraties met Kerst , Pasen en andere feestdagen zijn altijd mooi verzorgd .

 9. weet iemand of dat prachtige hart geborduurd is in Schwalmer borduren?

 10. Noor, ik moet eerder aan Hardanger denken, maar weet ik ook niet zeker hoor.
  Hier zie je een Schwalmer borduurwerk van Jeanny. jehttp://www.handwerkpagina.nl/200513a.jpg

 11. Daar zou ik nou wel eens een goed boek over willen hebben. Er zijn zoveel soorten borduurwerk die aan elkaar verwant zijn en vaak wordt het net niet echt helemaal duidelijk wat de karakteristieken zijn. ’t blijft een erg mooi laken, dat wel 😉

 12. Ik durf het ook niet met zekerheid te zeggen om welke techniek het hier gaat. Misschien dat Jeanny het ons kan vertellen!?

 13. ik heb de laatste weken erg gezocht naar de verschillende open naaiwerk en borduurtechnieken. ik wil, voor mij allemaal nieuwe, verschillende technieken in mijn ‘hartenlap’ verwerken, vandaar mijn vraag en belangstelling. ik heb al het een en ander gevonden hoor, maar één boek met duidelijke beschrijvingen en tips om de verschillende borduurwerken te maken heb ik nog niet gevonden. ach het jaar is nog jong ;-))

 14. Volgens mij is dit een hart in Marker sneewerk, rondom aangevuld met diverse siersteken. Gemaakt door iemand die veel steken kende en ze erg goed wist toe te passen: Zo te zien een echt PRONKSTUK !nietwaar????
  Groetjes, Jeanny.

 15. Noor, idd lastig om te vinden, zoek het ook overal. In echt oude boekjes staat vaak wel het een en ander. Maar ja die moet je net maar kunnen vinden. Zelf zoek ik altijd het liefst de uitleg in het Nedelands, dan kom ik er beter uit.
  HzG, verkoopt wel boekjes over bepaalde technieken, bv Hardanger. (heb ik net gekocht :-)). En in de bladen van HzG is altijd wel veel aandacht besteedt aan verschillende technieken met een goede uitleg erbij. (deze zijn na te bestellen) Op hun web-site kan je de inhoudsopgave lezen. Of in hun opzoek boekje.
  In het boekje over Marken van Maria v Hemert staat uitleg over het wit/snee werk.
  Mooi om daar een hartenlap mee te maken, gelukkig is het jaar nog jong !!

 16. Het lijkt idd meer op Marker sneewerk, heb even in mijn boekje van Maria v Hemert gekeken.
  OOO wat is er toch veel moois :-)).

 17. Kijk ook eens op de achterkant van het boek “Letter voor letter”. Hier zie je de letter K in Marker sneewerk en omgeven door diverse versierselen, die overeen komen met bovenstaand hartje.

 18. ik heb dat boek even op Internet opgezocht,dat lijkt me een prachtig boek!!
  ik heb afgelopen zaterdag in een kringloopwinkel een hele berg Anna’s gevonden en gekocht, er staan aardig wat patroontjes in van open naaiwerk, er lagen nu helaas geen uitgaven van HZG en een vrouw kaapte net voor mijn neus een oude uitgave met Assissisch? borduurwerk weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *