Textiel is hip

Carline Vrielink, net afgestudeerd aan de Design Academy, laat een ‘moderne’ variant op de ‘ouderwetse’ merklap zien. Carline dacht: “laat ik eens een moderne merklap borduren want die bestaat nog niet!” Ik vraag me af in hoeverre zij zich heeft verdiept in merklappen voordat zij aan haar borduurwerk begon! Om de merklap goed te zien, moet je naar haar website gaan. Klik op portfolio en vervolgens op textiel.59 gedachten over “Textiel is hip

 1. Inderdaad, er zijn wél moderne merklappen.Ze waren onder andere laatst nog te zien op de prachtige expositie over merklappen in het Fries museum te Leeuwarden.

 2. Ik heb de merklap bekeken en eigenlijk is er niet zoveel nieuws aan .Want DMC geeft al zolang boekjes uit met diverse kruissteek patronen van alledaagse dingen .

 3. Ik verdiep mij nog niet zolang in merklappen maar ik weet al dat er veel moderne merklappen zijn. Zelf zie ik liever de oude merklappen. Ik heb niets met een tas van de grootste kruidenier van Nederland!!!

 4. Haar klassiekrs kent ze wel.
  Moet het filmpje nog even bekijken MET geluid, horen wat zij erover te zeggen
  heeft.
  Idd, in de jaren 70/80 gaf Ariadne, Margriet boekjes/patronen uit met eigentijdse patronen.(TV, telefoon, fietsen, auto’s etc.)
  Begin vorige eeuw maakten ze voor die tijd ook moderne merklappen, met toen hedendaagse gebeurtenissen (geboorte prinses, komeet van Hally, stoombot/trein, fiets.
  Zo’n merklap staat achterin het boek van mevr. Schipper v Lottum “Over merklappen gesproken” .
  Of de Jugendstil en Art-nouveau (zegt het al :-).
  Zelfs het Berlijn’s borduurwerk was toen (1850) nieuw/modern.

 5. Ik heb het wel in de gaten, ik moet vaker op visite bij mijn broer, die woont ook in de straat van de galerie!
  Voor de rest vraagtekens, vraagtekens. Ik ben het met Marian’ne eens dat ze haar klassiekers kent en dat ze de oude Ariadnes van vroeger ook niet vergeten is. Het enige nieuwe wat ik zag was een weedblad maar ik zie niet in waarom je dat op een merklap zou borduren. De computers, bierpullen e.d. heb ik vaker gezien in Marle.
  Wat ik mis is bezieling. Wat is het verhaal achter de merklap, maak je zoiets nou alleen omdat je denkt dat er geen moderne merklap bestaat. Als je van de Designers Academie komt, neem ik toch eigenlijk aan dat je ook onderwezen wordt in het zakelijke aspect van een design en zou verdieping in het onderwerp toch op zijn plaats zijn, even googelen op merklap was voldoende geweest.

 6. Toen ik de merklap zag, dacht ik ,ik heb beter werk gezien, mooier van kleuren en opbouw. Ik viond de kleuren vrij hard. En het lijkt me ook niet fijn om zo’n lap aan de muur te hebben hangen. Er zit mij te weinig innnn.

 7. Ik ben het met jullie eens dat Carline zich niet voldoende voorbereid heeft. Ik zie er weinig nieuws in en in het filmpje vertelt ze dat er belangstelling is voor haar merklap. Graag zou ik willen weten vanuit welke hoek die belangstelling komt.
  Het lijkt me voor haar niet verkeerd dat ze eens een aantal exposities gaat bezoeken zodat ze kan concluderen dat er wel degelijk moderne merklappen worden gemaakt en om eerlijk te zeggen nog mooiere dan de merklap van haar.

 8. Ik vind het wel een leuke merklap , modern is ie niet helemaal , kijk maar naar het schip , de leeuw en zo ,dat zijn symbolen die je altijd ziet , lekkere felle kleurtjes , en de hema tas , nou ja , maar de trein , ze is toch een vrouw van deze tijd , tja als je van klassieke merklappen houdt is dit natuurlijk wel wat anders. En dat niet iedereen alles van een ander mooi vind is toch logisch??? Ik heb toch laatst op mijn kop gehad omdat ik het kinderjasje van Lorresnor te saai vond , toen ik wat beter op haar site keek zag ik er dingen bij die me wel aanspraken.
  Marlies

 9. @Marlies, het is maar goed dat niet iedereen hetzelfde denkt, anders zou het maar een saaie boel zijn.

 10. Ik ben “blij” dat je een merklap in kruissteek niet machinaal kun laten maken. Dat zou te gemakkelijk zijn!

 11. Iedereen heeft recht op een eigen smaak!! En dat is maar goed ook. Ben het helemaal met Annette-p eens…..gelukkig kun je geen kruissteken machinaal borduren!!!

 12. Ik heb hem in het echt gezien in galerie intermezzo (zie mijn web-log in september).
  En in de context van deze tetoonstelling was hij echt op zijn plaats. En als je hem van dichtbij bekijkt is hij erg grappig omdat er bij nader inzien allerlei specifieke moderne symbolen bijstaan die je van ver af en in eerste oogopslag niet opvallen.

 13. ik had te veel woorden voor hier dus ik heb er een logje aan gewijd 😉
  leuk dat je dit laat zien, Berthi, het geeft in ieder geval stof tot praten

 14. @marcella, ik wilde graag de mening van anderen horen omdat ik vanaf het eerste moment al met verbazing naar dit filmpje zat te kijken.
  Het wil toch niet zeggen, als iemand van de Design Academy een merklap maakt, het in één keer helemaal geweldig is!!!
  Nee, Carline Vrielink heeft nog heel wat werk te verrichten, als ze in de ‘moderne’ merklap door wil gaan!!

 15. Berthi helemaal met je eens!!
  Saai hé??
  Zo zie ja maar dat wij als “thuisprutsers”nog niet zo gek zijn!!
  “thuisprutsters” van Marcella haar log!!
  :o)

 16. Berthi, natuurlijk had ik begrepen dat je dit plaatst om de reacties van anderen te lezen. Omdat ik weet dat jij open staat voor alle reacties durf ik ook een dergelijk logje te schrijven.
  Het goede nieuws is dat wij HIP doen 😉
  * gooit bosje voorjaarstulpen richting Thuisprutster W.*

 17. het is leuk te zien dat er een aantal moderne motiefjes worden gebruikt, maar het mist de uitstraling van een, in mijn ogen, ‘echte’ merklap.
  wat is eigenlijk de definitie van een merklap?

 18. pst .. er zijn wel programma’s om via een machine kruissteekjes te borduren, zie hier een voorbeeld: de patronen zijn zowel met de hand de met de borduurmachine te maken ….
  de stelling : een moderne merklap bestaat nog niet, lijkt me niet helemaal juist als ik zie wat er allemaal in de afgelopen jaren geborduurd wordt …. de lap zelf vind ik wel apart, eigentijds met oude elementen ..

 19. ps. grappig dat dit blog twee reacties op exact het zelfde moment kan plaatsen 😉

 20. Ik kijk vaak even voor half 1 ’s nachts op Berthi’s blog om te zien wat voor verrassends ze nu weer voor ons heeft. Vannacht heb ik de video van Carline bekenen en was benieuwd wat voor reacties er zouden komen. Ik heb wel veel belangstelling voor textiel en handwerken (daarom volg ik Berthi’s blog …), maar borduur zelf (op dit moment) niet. Om die reden onthoud ik me van commentaar. Ik loop regelmatig bij Intermezzo binnen om te genieten, te verbazen en geraakt te worden. Ik heb dit najaar ook de tentoonstelling gezien waar Carline deel van uitmaakte. Ik kan me van deze merklap totaal niets herinneren. Voor degenen die zich hebben voorgenomen om eens naar Intermezzo te gaan: vooral doen! Een echte aanrader.
  Wanneer je dan toch in Dordrecht bent kun je een andere eeuwenoude traditie in een eigentijdse expressie bewonderen: de vorig jaar geplaatste Gildenramen in de Grote Kerk.

 21. Ik vind het eigenlijk wel een grappige merklap. Leuk dat een jong iemand gegrepen wordt door het onderwerp. Wel typisch voor een jongere om ‘modern’ tegenover ‘oubollig’ te zetten (traditie is kennelijk oubollig). Haar toelichting illustreert ook dat geschiedenis niet bepaald een populair vak is. Toch vind ik het leuk dat Carline kennelijk met veel plezier met een oud ‘ambacht’ in de weer is. En nee, ze doet dat niet op een revolutionaire manier – maar wie weet wat dan het resultaat zou zijn 😉

 22. alle commentaren zijnm al aan me voorbij gekomen. wat moet ik daar nog aan toevoegen, het is oud en nieuw doorelkaar, de cijfers en letters ontbreken niet, net als de oude motieven de rest ariadne en dmc boekjes

 23. @noor, een merklap is een oefenlap waarop een meisje vroeger het alfabet en de cijfers borduurde, zodat zij later haar linnengoed netjes kon merken. Merken wil zeggen: je linnengoed voorzien van je initialen, soms aangevuld met een getal, dat het aantal stuks linnengoed aangaf dat je in bezit had.
  Naast het alfabet en de cijfers zag je dat de merklap werd opgevuld met motieven die in de omgeving aanwezig waren.

 24. @berthi: dit is inderdaad echt modern borduurwerk, echt revolutionair, prikkelend & uitdagend en heel mooi, ik zou de werken graag eens in het echt zien en er lang naar kijken … In vergelijking hiermee is het omschrijven van de merklap als ‘modern’ wat pretentieus. maar wellicht bedoelde carline dat (in haar jeugdige onschuld?) niet zo …

 25. Carline heeft heel wat losgemaakt met haar merklap. Ik ben zo benieuwd hoe zij op het idee is gekomen, of zij de lap zelf geborduurd heeft, of het alleen dit project is of dat zij echt belangstelling heeft voor borduren… Zomaar wat vragen.

 26. @Betty, misschien borduurt haar moeder ‘ouderwetse’ merklappen en dan is de link snel gemaakt.
  Ik vraag me ook af of dit eenmalig was of dat ze er verder mee door wil gaan.
  Het mooiste zou zijn als Carline zelf een reactie zou geven!!

 27. dank je Berthi, voor je definitie van een merklap. dan is het werken met verschillende technieken op een lap een sampler denk ik.
  zo word ik telkens weer een beetje wijzer, op het dit gebied dan.
  ik ga het ook steeds meer waarderen, de traditionele motieven in de oudere merklappen krijgen een betekenis en dat vind ik erg boeiend, ik kijk er met andere ogen naar.
  in een oud merklappenboek van mijn moeder zag ik ongeveer 25 harten net allemaal even anders en dus ook vaak met een iets andere betekenis, boeiend!

 28. ps. ik lees net een stukje nieuws:
  ‘breiende nonnen op de vlucht voor schuldeisers’.In Griekenland, de nonnen hadden dure breimachines aangeschaft maar kunnen de lening niet terugbetalen, triest!

 29. @noor, och jee, de arme nonnen!! Nu het in de publiciteit komt, staat er wellicht iemand op om deze nonnen financieel bij te staan!!

 30. Het Vaticaan springt misschien wel bij. Vandaag stond er ook iets in de krant over het kant van het Vaticaan (voor hun gewaden) dat tegenwoordig ook voor lingerie wordt gebruikt.

 31. Beste Berhti, ik heb al een reaktie bij Marcella geplaatst, maar zou hier ook nog wel even willen reageren.
  Misschien is de ontwerpster wel blij met reaktie van “thuisprutsters”, waar wij ons toch allemaal onder scharen.
  Ik vind eigenlijk dat ze voor zo’n eindstudie veel meer onderzoek had mogen doen. Ik had graag een geode en betere onderbouwing gehoord. En natuurlijk vindt iedereen iets anders mooi, maar mij kan dit ontwerp écht niet bekoren. Dan zie ik veel liever de ontwerpen die Marcella op haar weblog geplaatst heeft.
  Maar ik mag dat wel, dat je dit filmpje geplaatst hebt, want ik “geniet” van de verschillende reakties en de verschillende meningen.

 32. Berthi, ik weet niet of je het zelf al gedaan hebt, maar ik heb vanmorgen een mailtje naar Carline gestuurd met dat haar merklap gesprek van de dag was/is …. we zijn toch wel heel nieuwsgierig en ze kan het zelf het beste vertellen !!

 33. Ik heb nog weinig uitleg van de onwerpster zelf gezien. Ze grijpt in haar werk vaker terug naar het oude, dus mag ik aannemen dat dat haar zeker interesserd. Daar zijn boeiende dingen bij, alfabetten, muurankers.
  De uitspraken over haar werk zijn door anderen gedaan, en die zijn waarschijnlijk ‘gevallen’ voor haar werk juist (onbewust?) door de herkenning van het oude.
  Ik ben ook nieuwschierig naar haar uitleg.

 34. @Anneke, mooi ontwerp uit 2002!
  @Mary, ik had zelf nog geen email naar Carline gestuurd. Goed dat jij dat gedaan hebt. Marga had ook het plan om haar een berichtje te sturen.
  Ik kijk uit naar haar reactie.

 35. Carline heeft in iedergeval een hele discussie op gang gebracht !!!!

 36. Ik ben dan wel niet thuis is de merklappen, ik heb genoeg geborduurd om te weten dat er best moderne merklappen bestaan. Op haar website heeft ze het over een ouderwets geborduurde merklap met nieuwerwetse symbolen, maar ik vind dat ze toch rederlijk traditionele symbolen heeft gebruikt. Ik zou meer zeggen dat de manier waarop ze hem heeft gemaakt modern en vernieuwend is (pixelart) maar zeker niet de motieve. Ik vind hem zeker wel grappig in de zin van leuk bedacht zo met de pixels maar niet echt mooi. Ik zou hem ook zeker niet willen hebben of maken. Ik houd toch meer van die ouderwetse ‘oudbollige’ dingen.

 37. ik sluit mij helemaal aan bij bovenstaande.
  iedere merklap is eigentijds.
  dit vooral omdat een merklap eigenlijk gemaakt werd/word om de dingen te laten zien die op dat moment actueel zijn in zijn of haar leven.
  wat zou er allemaal op mijn merklap komen te staan, en op die van jullie. als jullie die zelf zouden moeten samenstellen?

 38. @salamander, op dit moment maken wij met onze borduurgroep een merklap waarin elk van de twaalf borduursters één onderwerp heeft aangedragen. Ieder borduurt een merklap met alle twaalf gekozen onderwerpen naar eigen inzicht. Morgen hoop ik de eerste resultaten te kunnen zien. Omdat ieder een eigen stijl heeft en haar eigen materialen kiest worden de lappen straks heel verschillend. waarom schrijf je zelf niet een logje met jouw ideeën wat er in jouw lap zou komen? jouw vraag nodigt zeker uit tot leuke reacties.

 39. @salamander, kijk op mijn website:
  http://www.textile-collection.nl klik dan op eigen handwerken en dan zie je een merklap (klik op de afbeelding van het huis) die ik in 1981 zelf heb samengesteld en geborduurd. Wij gingen toen samenwonen en elk motief heeft betrekking op ons leven.
  Ik noem het beslist geen moderne merklap, maar eentje met een klassieke uitstraling.

 40. @salamander, ik borduur veel merklappen, het is ontzettend leuk om te doen en je leert van elk exemplaar op zich. Ik ben nu bezig met een schoolmerklap voor mijn dochter, in april gaat ze nl. voor het eerst naar school. Onder het borduren dus onbewust een soort emotionele voorbereiding op dat moment.

 41. Nog even ter toevoeging, ik noem mijn merklappen ook niet modern, ik houd juist van de oude motieven en eigenlijk vind ik het het allerleukste om kennis in een merklap te verwerken en subtiele grapjes zodat er meer te zien is dan op het eerste gezicht te vertellen is, dat zegt ook iets over jezelf!

 42. Interessant om al deze reacties op het filmpje te lezen. Ik heb de merklap gemaakt omdat ik al een tijdje geboeid was door de oude merklappen. Ik vind ze erg mooi en niet oubollig. Ik merkte alleen toen ik ermee bezig ging dat de mensen in mijn omgeving weinig aandacht voor merklappen hadden. De symboliek van oude merklapmotieven was niet duidelijk voor hen. Ik heb de illustratieve stijl pixelart gekozen om te gebruiken om andere motieven te maken. Deze twee beeldtalen heb ik gemengd voor de merklap die ik heb gemaakt. De merklap is niet helemaal nieuw maar ik merkte wel dat er belangstelling was en dat mensen bleven staan voor mijn merklap.
  Ik heb de lap wel zelf geborduurd. Ik kende verder niemand die met borduren bezig was, dus het was betrekkelijk nieuw voor mij.
  Ondertussen ben ik op de hoogte gebracht van een expositie van andere eigentijdse merklappen. Ik ben zeker van plan om naar deze en andere exposities te gaan om op de hoogte te blijven van wat er gebeurd.

 43. Leuk dat je gereageerd hebt Carline. En mooi dat jij ook in het oude (merklap) geinteresseerd bent. Het is goed dat wij zo met elkaar onze meningen kunnen uitwisselen !!!

 44. @Carline, fijn dat je gereageerd hebt en helemaal mooi om te horen dat je exposities gaat bezoeken want er gebeurt heel veel op merklappengebeid, waar jij misschien nog niet helemaal mee vertrouwd bent.
  Het is in ieder geval goed om te horen dat je open staat voor reacties van mensen die al een ruime tijd bezig zijn op dit gebied.

 45. Sportief dat je hier reageert, Carline.
  Wat mij vooral opviel was dat jij vanuit jouw invalshoek kennelijk zo blanco stond ten opzichte van het borduren terwijl er nationaal en internationaal zo’n enorme belangstelling is voor het onderwerp. Nu ik jouw reactie lees blijkt dat ook zo te zijn 😉
  In ieder geval vind ik het leuk te lezen dat je geboeid bent door merklappen en dat je je verder wilt verdiepen hierin. Succes met je werk en misschien zien of horen we nog eens wat meer van je

 46. @ Carline. Fijn dat je reageert!!! Wat goed dat je je gaat verdiepen in de merklappen. Het is inderdaad zo dat de betekenis van de merklap bij weinige bekent is terwijl de betekenis van de symbolen zoveel zeggend zijn. Je kan een hele studie over merklappen maken!! Succes in de toekomst en dat je veel plezier mag beleven aan het maken en ontwerpen van merklappen!!

 47. Fijn Carline dat je reageerde. En leuk dat je je “blanco” nu kunt gaan opvullen met de indrukken die je hier en waarschijnlijk ook op de exposities opdoet. Je ziet wel dat er een heleboel te doen is op merklappengebied.
  Veel succes met je verdere ontwerpen en hopelijk hoeren we nog iets van je.

 48. Hoi Berthi,
  door de “Spammer” in “de laatste reacties” te volgen kwam ik hier terecht, want tja, ik was toen je dit plaatste in winterslaap.
  Tjee, zeg!
  Die Carline…
  Pffft!
  Weet je, het is volgens mij óók een gebrek in het onderwijs!
  Er studeren hele hordes mensen af, die nog nooit zelf goed gedegen handwerkles hebben gehad.
  Ennuh, Carline, even googelen en er rollen duizenden merklappen en patroontjes, zowel oude als nieuwe, uit je beeldscherm, met pixels en al!
  :oP
  Tjee, zie je die stoom uit m’n oren…?
  ;o)

 49. ik vind de merklap van carline wel knap gedaan, zeker voor een eerste merklap ! dat doe ik niet na ..
  ik vind de merklap ook wel een frisse uitstraling hebben, en ja.. wanneer je het vergelijkt sommige antieke merklappen vind ik deze merklap niet betoverend. De antieke merklappen vind ik zelf soms zo betoverend..en waarom is dat toch?
  Door de ongekunsteldheid van de jonege meisjes, door het kleurgebruik en ook doordat het er ook werkelijk toe deed. Kun je dit vergelijken met iets van deze tijd? ik zou het niet weten..alles was verankerd in het christelijk geloof, en de meisjes werden klaar gestoomd om goede huisvrouwen te worden..en wij maar na borduren….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *