Winterdag 2007

Afgelopen zaterdag was de feestelijke ‘gekostumeerde’ Winterdag in Hoorn, waarmee het eerste lustrum van de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht werd afgesloten. De tentoonstelling ‘Hartelapjes- objecten met een bijzondere betekenis’ kon op het nippertje nog bezocht worden in het Westfries Museum. Verder was de dag gevuld met boeiende lezingen met als thema ‘Collecties’. Verzamelaars: binnenhalen of buitensluiten? Lezing door Jan Vaessen, algemeen directeur van het Nederlands Openluchtmuseum. Verzamelen versus ontzamelen, De collectie onderbrengen in een stichting, de collectie verkopen via een veiling, om nog enkele titels van lezingen te noemen. Sigrid Ivo vertelde over een sprookje, dat werkelijkheid werd. Begin juni zal het Tassenmuseum Hendrikje haar deuren openen in een prachtig 17e eeuws pand in Amsterdam. Het beloofd veel goeds.
Ter afsluiting gaf de gekostumeerde Hofdansvereniging Plaisir Courtois uit Groningen een optreden, waarbij wij kennis maakten met dansen uit de Renaissance en de Weense periode. De dag werd feestelijk afgesloten met een drankje.De dames op bovenstaande foto’s dragen de Westfriese dracht.De eerste foto laat de Volendamse dracht zien en op de andere foto zie je twee dames uit Staphorst; de dame links is altijd in dracht.De eerste foto laat een dame zien die van Vlieland komt en zij draagt de kleding van omstreeks 1675. De andere dame draagt kleding uit de Middeleeuwen. Dit ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van Hoorn.

Wil je meer weten over streekdrachten, dan is het zojuist verschenen Het streekdrachtenboek de moeite waard.

24 gedachten over “Winterdag 2007

 1. Bijzonder mooi. Fijn dat er toch steeds weer meer belangstelling komt voor klederdracht en zijn geschiedenis. Ik geniet erg van de stoffen die voor de kleiding gebruikt wordt.

 2. Nou ik had ook even een mooie winterdag , ben alle musea hiergenoemd online langs geweest .
  Wat is er veel moois bewaard gebleven .
  En Nederland heeft prachtige musea , daar kunnen we echt trots op zijn .
  Berthi je was weer een fijne gids !
  Marian’ne is denk ik ook wel weer aan haar trekken gekomen met dit onderwerp en vele anderen hier .

 3. Geweldig zo’n dag, je zult je ogen wel uitgekeken hebben met al die mooie kostuums “in het wild”.Gelukkig dat er nog mensen zijn die dit in ere houden. Maar is er ook belangstelling van een jongere generatie? Mooie foto’s ook.

 4. Ja Gerrie, Marian’ne komt heerlijk aan haar trekken :-))).
  Jij had een fijne informatieve reislustige dag Berthi !!
  Zo grappig, de dame uit Staphorst (ik moest aan Rouwvoet denken), zo’n moderne tas erbij. Zie ik hier nog wel eens, een vrouw in spakenburgse dracht op een brommer met een helm op :-)).
  Het boek(je) heb ik en het is prachtig.

 5. wat een heerlijke dag voor textielmens als je bent, ik ga straks de musea af en het klederdrachtenboekje heb ik besteld , wat moet ik nu nog?? van alles saai, saai huishoudelijke plichten,

 6. Wat een leuke dag heb je gehad Berthi!
  Heb meteen het streekdrachtenboek besteld, lijkt me erg interessant!
  Ik heb zelf 10 jaar in de gemeente Staphorst gewoond en ken daardoor deze klederdracht aardig goed.

 7. Dat ziet er mooi uit, Berthi!
  Om – inderdaad op het nippertje – met mijn ‘nichtenclub’ (haha, wij zijn acht nichtjes die geregeld bij elkaar komen of samen op stap gaan) de tentoonstelling Hartelapjes in het Westfries Museum te bezoeken was ik deze zaterdag toevallig ook in Hoorn. Prachtig museum, inspirerende expositie! We hebben ook nog een stadswandeling gemaakt door het mooie oude stadje. Het was een heerlijke dag.
  Misschien gaat de nichtenclub ook nog eens naar het Tassenmuseum.

 8. fijn dagje uit! ik ben naar de hofdansvereniging geweest- online dan- er er eigenlijk te lang blijven hangen. mooie links! Marnel, dat vroeg ik me ook af, wat zou het leuk zijn als er ook mooie jonge blommen in streekdracht liepen op zo’n feest.
  Bertie, alle vooroordelen op een rij: met de nichtenclub naar het tassenmuseum 😉 Lijkt me erg gezellig!

 9. Die “moderne” tas , lieve marian’ne is een Staphorster boodschappentas! Ik heb me er vaak over verwonderd terwijl men in Staphorst toch wat terughoudend is ze zulke felle kleurtjes gebruiken , dat blauw is echt knal hoor!
  Marlies

 10. Lieve Marlies , dank je wel :-))).
  Heb met mijn neus op het scherm gezeten en ging al twijfelen !!! De kleur kwam overeen met de schortebanden, vandaar !??
  Zouden de tassen gehaakt/geknoopt zijn met dit soort band ?

 11. In mijn herinnering zijn deze karbiezen [mooi woord he!] Gemaakt van stof maar ook wel gehaakte heb ik gezien. Ik heb ook een folklore tic gehad , was zelfs lid van een groep , en zelfs ook een Veluws kostuum gemaakt , ik heb er een aantal keren mee in het openbaar gelopen maar voelde me er doodongelukkig in.
  Jammer genoeg verdwijnen er zoveel van die drachten , al is het wel te begrijpen hoor , het is meestal vrij prijzig en men wil toch met de hedendaagse mode meedoen.
  Marlies [slechte dag op kantoor!]

 12. Bijna alle tassen die vrouwen in Staphorster klederdracht door de week en in de winkels bij zich hebben zijn zelfgemaakte tassen. Vaak simpele recht-toe-recht aan modellen van stof of gehaakt. Meestal in klederdrachtstof of speciale staphorsterstoffen. Prachtige stoffenwinkels in Staphorst/Rouveen: Vloedgraven, Compagner en Stegeman. Er zijn veel meubelmakerijen, bij Roell is een oud Staphorster interieur en kun je veel in Staphorst vervaardigde houtspulletjes kopen. Ook is er een een mooie quilt-winkel: Quilt-palace!
  Op zondag is het een heel ander verhaal, dan heb je de bijbeltasjes en mooie beugeltasjes, met zilver en zo!
  Hopelijk heb ik niet iets herhaald wat Berthi al geschreven heeft!

 13. Marlies, mijn grootmoeder heeft idd haar dracht af/uit gedaan toen zij weduwe werd (met 14 kinderen) en het niet meer kon betalen !!
  Straks/zo weer lekker naar huis Marlies en neem een soepje of bouillonnetje boek erbij, knap je vast weer op !!!.
  MMMM klinkt aantrekkelijk, kan ik zelf ook wel doen :-)).

 14. Lieve Marian’ne 😉 Ik heb kantoor aan huis hoor , het was maar bij wijze van spreken! kan de hele dag niet op gang komen , super slecht geslapen al een aantal nachten en voor de rest bah bah bah , dat noemen ze een slechte dag op kantoor!
  Marlies

 15. Ik dacht al !!, nou dan toch je bouillonnetje maar he.
  Leuk dat jij klederdracht hebt gemaakt én gedragen (kan mij wel voorstellen dat je je opgelaten voelde).
  Heb net patronen gevonden van wat Huizer (geboortedorp) klederdracht brei/haak werk.
  Dat zou ik iegenlijk eens moeten doen he !!

 16. De vrouwen uit Staphorst hier op de foto zijn in de rouw .Er is verschil te zien .
  Zij kennen een lange rouwtijd .
  Ik denk de linker vrouw in z,g lichte rouwkleding en de rechtse heeft al iets meer kleur in haar kleding .
  Vaak gaan ze lange tijd in rouwkleding doordat er gerouwd word voor nauw verwante familieleden en de rouwtijd soms wel 4 jaar duurde komt men vaak van de ene rouw in de nadere .

 17. Het streekdrachtenboek heb ik afgelopen vrijdag bij de boekhandel gekocht met mijn boekenbon. Het is een erg leuk, handzaam informatief boek.
  Afgelopen zaterdag waren er wel enkele jongeren aanwezig, maar niet in dracht.
  Op deze weblog
  http://destaphorster.web-log.nl/destaphorster/2006/09/prinsjesdag.html
  zie je kinderen van de basisschool in dracht, Staphorst. De tas heet inderdaad karbies…. en ik weet van de streekdrachten een klein beetje. Er is zo ontzettend veel, dat het onmogelijk is om je overal in te gaan verdiepen. Dus…. alle informatie van de lezers op mijn weblog juich ik toe.
  Ik heb een aantal boeken over dit onderwerp, die handig zijn als naslagwerk om van alles in op te zoeken en uiteraard interesseren de drachten me.
  Mienke, informatie kan nooit teveel zijn. Info is altijd welkom.
  Marlies, doe lekker een dagje niets! Morgen weer een nieuwe dag en ga er dan weer met frisse moed tegenaan.
  Marian’ne m, in gedachten zag ik je gisteren, in pyjama, de hele dag genieten van dit boek(je)!!:-)
  Bert(ie), dat is nog eens toevallig. Allebei in Hoorn en lopen we elkaar nog mis.
  Heb jij al die dames in dracht gezien?
  Wij waren met z’n allen van circa 12.30 uur tot 14.30 uur in het Westfries Museum.
  Prachtig museum!!
  Je moet beslist naar het tassenmuseum gaan!!!

 18. Wat zijn er vandaag weer veel interessante dingen te lezen. GENIETEN !!!!!

 19. Ha Berthi, wij waren van 15.00 u tot tegen sluitingstijd in het museum. We waren na aankomst in Hoorn eerst naar de Ridderikhoff gegaan, een mooi grand café tegenover het museum. Na de lunch daar scheen de zon en daarom hebben we toen eerst onze stadswandeling gemaakt. Jammer genoeg geen dames in streekdracht tegengekomen! maar wel véél moois gezien in het museum.

 20. @Bert(ie), beter tijdstip! Zo hadden jullie tenminste alle ruimte om alles goed te bekijken. Al die (kostuum)dames en enkele heren namen toch behoorlijk wat ruimte van het museum in beslag!:-)

 21. Beste mensen
  Het moet een aangename dag geweest zijn . Jammer dat onze vereniging (Vereniging Vrienden Oud-Scheveningen) hierbij niet aanwezig is geweest. Wij bezoeken wel regelmatig de klederdrachtendagen in Nunspeet en Spakenburg, maar deze dag was ons niet bekend, jammer.

 22. @Joop Alberti, het lijkt me voor jullie vereniging zeer interessant om lid te worden van de Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht:
  http://home.hetnet.nl/~penningmeester.nvkkms/
  Elk jaar wordt er een winter- en zomerdag georganiseerd, telkens in een andere plaats. Men hoopt dan, dat er zoveel mogelijk mensen in dracht komen.
  Als je lid bent, ontvang je 4x per jaar het bulletin met gegevens over exposities, excursies, nieuwe boeken etc. en een interessant jaarboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *