Delfts blauwIn mijn agenda stond voor 23 januari een afspraak genoteerd in het westen van het land. Ik reisde per trein. Je hoeft niet bang te zijn om je te vervelen tijdens een treinrit. Voor voldoende leesmateriaal wordt gezorgd: Metro, Spits, Rails, die altijd spoorloos is, als ik met de trein reis, en sinds gisteren De Pers. Als je dan nog geluk hebt om een spraakzame jongedame tegenover je te treffen, vliegt de tijd en de trein. Je moet zelfs oppassen, dat je niet té laat uitstapt!!Na mijn afspraak had ik een uurtje over om een bliksembezoek aan Delft te brengen. Eindelijk tijd om naar Sanny te gaan. Helaas bleek zij op dinsdag niet aanwezig te zijn. Om onaangekondigd aan te bellen bij haar woonhuis vond ik niet gepast. Dan maar langs de grachten wandelen en kiekjes schieten voor mijn blog. Trouwens, wat een rust in Delft! Was het té koud voor de toeristen?

Foto twee en drie was ik verplicht om door de winkelruit te nemen bij Sanny. Een prachtig miniatuur kabinet, met als blikvanger een miniatuur Abc, pronkt in de etalage.
Foto vier vertelt ons dat Delft rekent op strenge vorst de komende tijd. Haal je schaatsen vast tevoorschijn en laat ze slijpen.

26 gedachten over “Delfts blauw

 1. Mooi dat je ons even meeneemt op een wandeling door Delft .
  En dat je zomaar echt Delfts blauw tegen komt .
  Oh dat kabinetje met linnengoed en een antieke letterdoek .
  Het kan zo uit Markelo komen .
  Daar zouden ze zegen n,n olln letterdook .

 2. Wat een reislustig type die jij :-)).
  Jammer dat Sanny dicht was.
  Mooi dat kastje en zo leuk écht ingericht, en dan ook nog zo’n mini lapje !!!
  Welke maat denk je dat het kastje heeft.
  Nou, ik laat mijn schaatsen wel in het vet dit jaar.

 3. Wat een mooi kastje!!! Kan je lang naar kijken. Erg mooi!! Een mini ABC en aan de andere duer een bosje lavendel!!! Erg mooi!!! Jammer dat de winkel dicht zat. Erg mooi linnengoed.

 4. Ik begrijp dat jij het door het winkelruit hebt moeten waarnemen maar heb je ook kunnen kijken hoe het merklapje op die kastdeur vast zat? Het klinkt misschien wel raar maar daar ben ik eigenlijk best benieuwd naar.

 5. Vergeet ik nog te schrijven dat het mooie foto’s zijn, dat vind ik altijd op jouw log!

 6. Wat een prachtig kastje. Ik dacht heel even dit is de “kast”van Berthi, weet je wel die voor 1 gulden of zo. Maar het is inderdaad om jaloers opte worden.
  Leuk ook dat letterlapje, snoeperig noemen ze zoiets is ”t niet?

 7. wat een mooie plaatjes het merklapje is van 1794 als ik het goed zie en alles mini ik moet ook m maar eens naar Delft,ik heb niet zo goed camera jammer genoeg , maar mijn loeroogjes opzetten kan wel,

 8. Berthi, wat jammer dat ik dicht was. Tja, dat ben ik altijd op dinsdag. Ik stond heerlijk te tennissen toen jij door de ruit tuurde. Ik heb even wat huiswerk verricht. Het kastje is 54 cm hoog, 32 cm breed en 11 cm diep. Ik kocht het een aantal jaren geleden op de Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht. De kastkleedjes heb ik afgezet met hele fijne, 18de eeuwse naaldkant. In de kast ligt zowel antiek linnen als ook linnengoed uit mijn eigen collectie. Op een snikhete zondag heb ik een hele dag buiten onder de parasol lapjes geknipt uit oude tafellakens, servetten en huishouddoeken. Een grapje is een stapeltje linnen, geknipt uit het doekje: ‘voor de dijen,… na het vrijen’ met bovenop een ingeweven hartje.
  Het merklapje is 7 x 4,5 cm, gedateerd 1764. Ik kan jullie niet zeggen hoe blij ik was toen ik dat vond! Ik heb het vastgenaaid aan een deel van een lucifer en vervolgens aan een dun garendraadje opgehangen. Het draadje is vervolgens vastgebonden aan de sleutel van de deur aan de achterkant. Aan de andere deur hangt inderdaad een bosje lavendel en ook een piepklein ellestokje. Omdat het zo leuk is om linnenkabinetten in te richten, heb ik in de winkel nu ook twee grote kabinetten die ik aan het inrichten ben. Ik ben de winkel aan het restylen, als het klaar is zal ik een foto sturen.

 9. @Sanny, dank je voor de toelichting. Goed dat je wijst op het ellestokje, dat had ik tot nu toe over het hoofd gezien. Waarschijnlijk was ik gisteren te druk bezig met het fotograferen!:-)
  Ik kijk al uit naar de foto!

 10. Kijk dat ellestokje daar was ik ook nieuwsgierig naar . Leuk om nu de maten te weten . Staat er nog een mini klein eaudecologne flesje voor de linnen stapels ?
  Want dat gebruikten de vrouwen graag op een zakdoek om mee te nemen naar de kerk .
  Pepermuntjes in het tasje voor tijdens de preek . . .

 11. Ik ben zo nieuwsgierig naar die stoeltjes! Stonden die zomaar op straat? Is het een [deel van] een kunstenaarsprojekt? Werd er verhuisd?
  Mooi ook die ingerichte kast , geduldwerk om dat allemaal zo in te richten , maar ja een mens haar lust is een mens haar leven. Toch….?
  Marlies

 12. @Marlies, deze stoeltjes kwam ik zomaar op straat tegen. Op de foto zie je het niet zo goed, maar ze zijn verbonden met elkaar zodat ze niet meegenomen worden. Ik vermoed dat het een project van een kunstenaar is.
  Ze stonden er zo leuk en het zag er erg grappig uit.
  Doe jij met het Harten- project mee, Marlies? Of had jij je al aangemeld?

 13. Zeker doe ik mee berthi! Mijn werkstuk is al klaar zodat ik het wat dat betreft makkelijk heb!!!!
  VRAAG :een flink aantal jaren geleden stonden er in het handwerblad STEEK mooie patronen van poezen , ik heb daar toen een aantal van gemaakt , mijn vraag is nu weet iemand hoeveel van die patronen er waren? Ze stonden op de achterkant.
  Marlies

 14. ik was vanmiddag even naar delft gefietst en heb ook even staan kijken naar het schattige kastje en het mooie merklapje.
  het is jammer dat ik nu geen bestemming heb voor het doekje voor de dijen, maar bij een volgende bruiloft, weet ik een origineel cadeau;-)

 15. @Marlies. Er is een boekje door Steek van uitgegeven. Ik kan vanavond even kijken.

 16. @noor, leuk dat jij vanmiddag een ommetje met de fiets hebt gemaakt. Delft is tenslotte bij je om de hoek!:-)
  En… Sanny was er vanmiddag wel. Ben je niet naar binnen gegaan om te kijken naar al het prachtige linnengoed?

 17. ik ben n og niet zo lang geleden bij haar naar binnen gelopen, ze heeft ook een prachtige quilt hangen met oud linnen delen.
  ik ben heerlijk aan het surfen en kwam dit tegen…www.theworkbasket.net/free en bij de bovenste freechart sta jij genoemd! weet je dat??

 18. goed, ik moet ook eerst lezen voor dat ik iets doorgeef.
  volgens de site heb je het patroon geschonken aan deze groep, dus zul je er ongetwijfeld van weten.
  ik vind het leuk om je naam zo tegen te komen.

 19. Ik zou graag eens in die mooie kast willen neuzen wat daar voor moois in ligt allemaal! Nu ziet het er al zo mooi uit op het plaatje.
  Lapjes geknipt uit oude lakens, servetten e.d. Is dat samen tot één iets gemaakt of meer ‘dingetjes’.

 20. och, het is mini…. had ik niet bedacht. Ik vind die lapjes van Sanny erg leuk…maar ja, even geen geld en mijn lapjes van de hema zijn nog niet versleten. 🙂

 21. Sanny, bedankt voor de uitleg. Wat ontzéttend leuk gedaan.
  En het verhaal erachter van de stofjes, leuk !!! Van zo’n ondeugend lapje/spreuk heb ik nog nooit gehoord.
  Misschien een keer een detail foto van het kleine doekje, welk materiaal en hoe fijn.
  Was het ellestokje ook voor miniatuur bedoeld !?

 22. Ohhhhhhh ik snap het… het kastje is niet zo groot en daarom die kleine lapjes! Overheen gelezen net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *