Abc- meeting in het Polman’s Huis

De datum 20 januari 2007 gaat de geschiedenis in als de dag van de Abc- meeting in het Polman’s Huis in Utrecht. Een kort verslag van deze bijzondere dag:

Om de trein van 7.49 uur te halen moest ik vroeg uit de veren. Om 8.30 uur trof ik Jenny en Jeanny in Eindhoven, om vervolgens met z’n drietjes verder te reizen naar de ‘wereldstad’ Utrecht! Van 9.30 uur tot 12.00 uur was er tijd om een bezoekje te brengen aan Magazijn “De Vlijt” en In de Nijvere Conste. Terwijl wij gezellig stonden te keuvelen bij Magazijn “De Vlijt”, liep dit nostalgische pandje langzaam vol met bezoekers. Wat bleek nu? Meer Abc- ers hadden hetzelfde idee!!
Het nieuws dat Magazijn “De Vlijt” op 1 juni 2007 haar deuren definitief gaat sluiten kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel.Om circa 12.00 uur was iedereen present in het Polman’s Huis. Elisabeth, Bertie, Basje, Noor, Majo, Anneke, Annette-p, Marga, Jenny, Marcella, Yvonnep, Jeanny, Monica, Marja, Birgit, Mary en deze weblogster, waren er. Behalve het gezellige babbelen en genieten van een overheerlijke lunch, mochten we schitterende handwerken bewonderen.
Het nieuwe thema voor 2007 maakte ik bekend en om iedereen een hart onder de riem te steken had ik voor een kleinigheidje gezorgd. Een zakje gevuld met (snoep)hartjes en (snoep)letters, het Abc- project wordt verlengd tot eind december. Op de kaartjes had ik een hartje getekend en dat voor de helft geborduurd. De draad liet ik eraan zitten. We hebben immers het hele jaar de tijd voor het nieuwe project.
De middag vloog om! Er was nog voldoende stof voor uren!! Een goede reden om over een jaar een Harten- meeting te organiseren.Voordat wij vertrokken kreeg ik een erg leuk herinneringscadeautje van het Polman’s Huis! Wordt vervolgd….!!

46 gedachten over “Abc- meeting in het Polman’s Huis

 1. Wat leuk te horen ( net de reclame voor gehoorapp. ) dat jullie een fijne dag hebben gehad .
  Berthi het lijkt wel of je bruidszakjes hebt uitgedeeld zo op de foto te zien .
  Maar heel goed bedacht en met die half geborduurde harten . Dat is al een aanzet om daar mee verder te gaan .
  Het harten plan gaat ook vast slagen .
  Na al deze berichtgeving van gisteren ga ik mijzelf toespreken om toch eens snel naald en draad ter hand te nemen .
  Alles ligt al binnen handbereik .
  Patroontjes volop , ik heb wel enkele stofjes ter oefening zitten bewerken om te ondervinden of ik nog netjes genoeg de naald in de stof weet te prikken .
  Er is nog teveel ander opruimwerk te doen .
  En maar graven in spullen waarvan ik al bijna niet meer wist dat ik het nog had .
  Soms grote verrassingen .
  En het is nu eenmaal zo ik heb een lange aanloop tijd nodig .
  Zo heeft ieder mens wel wat bijzonders .
  Wat jammer dat er weer zo,n oud bekende en vertrouwde handwerkwinkel verdwijnt .

 2. Eerst even de schrik van het bericht dat deze mooie handwerkwinkel gaat stoppen. Het was nog zo mooi ‘ouderwets’ daar.
  Fijn dat jullie het leuk gehad hebben met elkaar en genoten hebben van elkaars aanweigheid en ABC werk.
  Berthi wat een leuke attentie heb je gemaakt en gegeven!! Zeer origineel en mooi verzorgd.

 3. het was heel leuk, ook informatief, hebn beeldige dingen gezien en genoten van alle gezichten, die ik nu aan de namen uit de weblogs kan plakken

 4. Berthi wat heb je er een werk van gemaakt!!! Erg leuk deze zakjes met snoep. De gedachte erachter is mooi!! Op naar het volgende projekt en hopelijk ben ik er de volgende meeting wel bij!!!
  Heerlijk om weer iets nieuws te bedenken…..

 5. Berthi, het was enorm gezellig. Wat een ideeen hebben we allemaal op kunnen doen! Te veel om op te noemen.
  Natuurlijk ga ik mee doen met het volgende thema, de harten. Ik vind het té leuk 🙂
  Fijn om nu ook een “gezicht” te zien bij de blogs. Het is echt voor herhaling vatbaar, dus op naar de volgende meeting.

 6. Berthi, bedankt! het was enorm leuk en goed verzorgd. Wat hadden we veel te vertellen en te lachen en mooie dingen te bekijken. Ik zit nog na te glunderen! Naar wat ik gisteren begreep staat de techniek van je handwerk vrij, er mag dus ook gebreid, gepatcht, “kruis-gestoken” of gepunnikt worden. Dit even om nog meer mensen over de streep te trekken

 7. leuke mensen ontmoet, prachtige abc’s gezien. Dus ondanks het feit dat ik al 1087 borduurdingen op mij to-do-lijstje heb staan doe ik van harte mee met het volgende project.

 8. Zoveel verschillende vrouwen met allemaal dezelfde passie: Handwerken.
  Wat heb ik genoten, gisteren!
  Het was enorm leuk, gezellig, mede door de mooie lokatie in ’t Polman’s Huis!
  Voor het nieuwe harten-project spoken er al verschillende ideeën door m’n hoofd. Daar ga ik zeker mee aan de slag!

 9. Genoten heb ik gisteren! Dank je wel, Berthi. Al die warme gezelligheid kon ik erg gebruiken. Als ik met huizen net zo veel geluk had als met banen en mannen… Ik borrel van ideeën voor de harten en hoop dat er heel veel verschillende handwerktechnieken aan bod komen. Ik heb het haar niet laten blijken, zat te ver uit de buurt, maar ben zeer onder de indruk van de kunst van Jeanne. Trouwens, eigenlijk van iedereen…

 10. Dat klinkt heel gezellig. Sfeervolle lokatie en goede verzorging. En jij het er veel werk van gamaakt Berthi, leuk !!!
  Echt jammer dat ik het heb moeten missen, en ook heel jammer dat de Vlijt sluit.
  Dit was de enige uitgebreide handwerkwinkel voor mij bereikbaar. In mijn omgeving is de een na de ander vertrokken, groot gemis !!

 11. zit nog even na te genieten, wat fijn dat ik jullie heb ontmoet en kon genieten van de mooie ‘kunstwerken’ die iedereen gemaakt had. wat een stimulans om lekker verder te handwerken.
  ideeen genoeg, nu nog vormgeven.

 12. Een leuke dag hebben jullie het gewhad. Maar wat jammer dat de Vlijt gaat sluiten!
  Volgens mij het laatste handwerk winkel met zo’n uitgebreid assortiment. En volgens mij het mooiste winkelpand van ons land.

 13. Wat een leuke berichten .
  Alles in de sfeer van HET HANDWERK .
  In de nieuwste LIBELLE is een 7 bladige IDEE SPECIAL te vinden , onder de naam FOLKLORE .Voor de haaksters onders ons leuke onderzetters .
  En zoals ze te zien zijn (of waren ) in Staphorst , gehaakte HIPPE JASBESCHERMERS .
  Een heel mooi GEBORDUURDE TAS .
  Werkbeschrijvingen zijn te vinden op
  http://www.libelle.nl
  Of aan te vragen (voor 17 februari )
  door aan jezelf een geadresseerde en al gefrankeerde envelop te sturen naar:
  LIBELLE
  POSTBUS 40007,2130 KM HOOFDDORP
  Onder vermelding van geborduurde tas
  en/of jasbeschermer/gehaakte onderzetters
  Verder nog beschilderde borden , een gesmokt gordijn en een eenvoudig patchwork plaid ( vierkanten en rechthoeken aan elkaar ) waarvan ze een uitleg geven .
  Ik ga de site eens even bekijken , dat had ik eigenlijk al eerst even moeten doen .
  Bij dit alles zeg ik , het gaat goed met het handwerken in Nederland .

 14. Dit lijkt me een heerlijk dagje te zijn geweest. Leuk en origineel georganiseerd . Jullie zijn verwend door Berthi !!!!!
  En nu iedereen broeden op de “HARTËN”???

 15. Marianne, als je zit te punniken ben je in ieder geval weer een beetje opgeknapt? fijn!
  ps je mag ook frivolité 😉

 16. ’t was een gezellige en inspirerende dag, leuk om nieuwe mensen te hebben ontmoet, heb niet met iedereen kunnen praten maar wie weet komt dat de volgende keer.

 17. Marcella, doe jij dat ??? Punniken gaat wat makkelijker, alhoewel, je snapt niet dat kinderhandjes er handig mee waren, krááámp!! Ik heb al 5 cm, maar ben nu aan de brei (knucks).

 18. Hallo Berthi en iedereen die ik gisteren heb ontmoet. Ik heb niet de kans gehad om met iedereen te praten, maar bedankt voor de gezellige dag. Berthi, je had weer alles perfect geregeld hoor !!!

 19. het was gisteren een prettige, inspirerende bijeenkomst – ik heb genoten van een geslaagde blind date met leuke mensen! dankjewel berthi voor het organiseren en voor het originele, hartelijke cadeau. ik doe mee met het nieuwe project – ik begin alvast met nadenken …

 20. @Gerrie
  Fijn die tip!Ik ben op de site gaan kijken. Leuk die fietsbeschermers! Die hebben ook ooit in een oude Ardiane gestaan + een fietszadeldekje (dat laatste heb ik toen gemaakt in verschillende kleurtjes, mijn fiets was zo lekker herkenbaar uit de verte).
  Ik merk dat ik echt wel wat gemist heb gisteren zo te lezen!

 21. Ach, wat jammer dat ik niet even langs kon komen – ook al heb ik niet meegedaan – , maar ik was bij Miriam Tegels in Swalmen, het feestje ivm het behalen van het Guinness World Record. Ook heel gezellig, maar nog liever had ik op twee plaatsen tegelijkertijd geweest! 😉
  Leuk dat het zo’n succes is geworden! En Berthi, ik zie je 5 februari in Arnhem hoor, en Marnel ook nog, wat een feest!
  Groeten van Carla M

 22. Komt er weer een lijstje van namen van de deelnemers aan het harten thema ?

 23. Wie vertelt mij waarom “De Vlijt” eigenlijk gaat sluiten. Het is voor mij niet om de hoek, maar af en toe wel een reden om naar Utrecht te gaan.
  Anne (die misschien ook wel aan het Harten-project mee gaat doen).

 24. Wat een heerlijke dag hebben jullie gehad! En De Vlijt dicht? Wat een onwerkelijk idee, ik dacht dat ze er voor altijd zouden zitten 🙁

 25. Ontzettend leuke foto’s van een gezellige middag. Ziet er weer crea uit hoor. Leuk dat jullie met elkaar in Utrecht zijn geweest.

 26. volgens mij heeft iedereen zich goed vermaakt. leuk om het eens uitgebreid over je interesses te kunnen hebben (dus ook over webloggen…)
  mooie stukken gezien, het was ook weer heel inspirerend.
  nog bedankt!
  groetjes

 27. jámmer jámmer, ik haalde het van geen kanten.
  het abc nog maagdelijk in pakketje 😉
  zou zo graag jullie kunsten gezien hebben..
  maar komt tijd komt raad!

 28. Berthi,
  Wat leuk dat je het zoveel mensen naar de zin hebt gemaakt!
  En wat een originele manier om het nieuwe thema in te luiden, hulde!
  Ik ga ruim voor juni natuurlijk nog eens lekker shoppen in Utrecht, bij “de Vlijt” en natuurlijk Carol Cox, en misschien wel lunchen bij….
  Nou ja we zien wel!

 29. Heerlijk te lezen over deze fijne dag door Berthi georganiseerd en haar kennende was het tot in de puntjes in orde. Jammer dat ikzelf beter ben met een penseel dan met de borduurnaald. Maar ik lees dat het volgende project ruimer ingevuld mag worden. Mmmmh, dat opent misschien wat perspectieven voor deelname 😉

 30. Ik was gisteren (zondag) de hele dag weg en lees nu pas de reacties.
  Wat een lieve en warme reacties allemaal!! Fijn dat iedereen het zo naar de zin heeft gehad.
  Het was een bijzonder gezellige dag met zeer veel inspiratie. Leuk dat ik nu bij de namen een gezicht heb!
  Morgen zal ik de vragen beantwoorden.

 31. @Gerrie, dank je voor de tip. Ik kom net terug van de Libelle site waar volop handwerkideetjes te vinden zijn. Elke minuut van de dag kan benut worden!!!:-)

 32. @Anne, De Vlijt is al jaren een familiebedrijf. De dochter die nu in de zaak zit, wil de richting van interieur ingaan. Ze zit al twintig jaar in de zaak en haar gedachten waren: ik kan doorgaan met deze zaak of nog één keer voor een andere richting kiezen. Voor het laatste heeft ze gekozen. Het pand blijft in de familie en zal verhuurd worden. Wat erin gaat komen, is de vraag??

 33. @Tijm, ik ga een log maken, waar alle namen komen te staan die mee gaan doen aan het harten- project. Vervolgens plaats ik een link in de sidebar die rechtstreeks naar de log van de deelnemers zal gaan.
  Komen er nieuwe deelnemers bij, dan pas ik mijn log aan.
  Ik geef hier de voorkeur aan omdat anders de lijst met namen in de sidebar zo lang wordt.
  Binnenkort wordt er een aparte fotogalerie aangemaakt voor alle abc’s die al klaar zijn.

 34. Gezellig als je mee gaat doen, Marnel!!! Jij bent ook zo creatief!!! En…. een handwerkjuf missen we nog!:-)

 35. Jammer, dat ik er niet bij was, maar heb aan jullie gedacht. Aan de hartjes doe ik zeker mee!

 36. Over de Vlijt….. ja ontzettend jammer. Verleden jaar was er ook al sprake van, maar gelukkig waaide dat over. De dochter van de eigenaren van het pand wil iets anders gaan doen, interieuradviezen of zo. Het pand komt denk ik te huur, maar verleden jaar vroegen ze 50.000 euro huur per jaar, en dan moet je wel heeeeeel veel garentjes en zo verkopen. 🙁
  Jammer ook dat de gemeente zo’n anti-toerisme-beleid voert in Utrecht. Er is weinig steun voor de gezellige kleine oude winkeltjes waar men nu juist vaak op af komt. Verleden jaar hadden we al de rel dat de winkels in het museumkwartier niet meer op zondag open mochten en nu moet de grappige oude poffertjeskraam op het Vredenburg ook al weg! Ik snap er niets meer van……
  Carla M

 37. @Carla Meijsen, zoals ik al in een bovenstaande reactie schrijf, wil de huidige eigenaresse (dochter van de vorige eigenaar) de richting van interieur ingaan. Het pand blijft eigendom van de familie en zij gaan het verhuren. Volgens mij heeft zich nog niemand aangediend. Het is ook niet niks, als je naar de huurprijs kijkt.
  Het is een prachtig historisch pand, maar klein en niet praktisch! Wat voor artikelen passen in deze zaak, die ook nog eens een behoorlijke omzet opleveren? Lastig, lijkt mij!!

 38. nee, met zo’n huurprijs is het behoorlijk schrikken !! Mijn droom is nog steeds een leuk winkeltje over te nemen ………

 39. dat is ook mijn grote wens, mary. mijn ouders hebben in de jaren tachtig een handwerkzaak gehad, maar dat was toen ook al niet makkelijk.
  ik denk dat je het niet alleen moet doen, maar met een aantal mensen, maar ja, dan is het nog veel geld en de omzet moet toch behoorlijk zijn.
  aan de andere kant, er zijn nog maar een paar goede handwerkzaken, waar moeten we heen voor ons bolletje? of gaat straks alles via Internet en via een aantal handwerkbeurzen per jaar???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *