Symboles marquoirs


Elisabeth wees mij op deze website. Mooie kleine borduurpatroontjes zijn op de site te vinden. De bedoeling is dat je de geborduurde motiefjes gaat plaatsen in het gedeelte dat je moet uitsnijden van de kaarten. Alle kaarten bij elkaar gevoegd vormt het een mooi voorbeeldboek. Bij elk motief staat een korte beschrijving.

Bij het hert lezen we het volgende: symbool van edelmoedigheid, de trots, de macht, de kracht, het gezag, de wijsheid, de goedheid, de manlijkheid. De spiegel van de ziel, symboliseert tevens de zuiverheid van de zeden en een lang leven. Het hert wordt geassocieerd met de jacht en is hij het attribuut van verschillende heilige jagers en natuurlijk van de godin van de jacht; Diana.

Bij de kat staat het volgende geschreven: in het oude Egypte is hij ambivalent en betekent het de vruchtbaarheid en de dood. In de Middeleeuwen wordt hij als de nakomelingen van de Satan gezien. Hij vertegenwoordigt eveneens ledigheid, de koketterie en de vrijheid.

Ik heb 16- draads linnen genomen en Madeira zijde 514. Het hert is 2,3cm x 2,5cm groot. De kat is 2,8cm x 1,8cm groot.

22 gedachten over “Symboles marquoirs

 1. Hoelang al gebruikt de mensheid symboliek om iets uit te drukken! In de kunst en zeker ook bij borduren. Een interessant onderwerp, met veel mooie verhalen dunkt me. En daar hou jij van :-))

 2. Bedankt Berthi voor de link naar deze interessante site. Vooral het deel over de symboliek.

 3. Bedankt Berthi voor de link naar deze interessante site. Vooral het deel over de symboliek.

 4. Wat een leuke link Berthi ,kunnen we weer veel van ” opsteken “!!

 5. Leuke site , zo kun je uren bij de computer vertoeven .Ik heb zooooveel moois gezien .
  En tijdens het wachten op de groenteman heb ik de printer laten werken en heb veel leuke motiefjes uitgeprint .Kan ik een leuk boekje van samen stellen .
  Berthi dank voor deze heenwijzing !!!

 6. Voordat alle ABCdames hun uitgaansplunje klaar hebben gelegd voor morgen , wil ik iedereen een heel fijne ontmoetingsdag toewensen .
  Als tegen twaalven de eersten het lokaal binnen stappen , reken er op dan ben ik er in gedachten bij .
  Ik hoop dat ik het nog eens mag meemaken .
  Jullie allemaal te ontmoeten dat lijkt mij heel bijzonder .
  Er zal vast nog weleens een vervolgdag komen , daar ben ik vast van overtuigd .
  Momenteel doe ik het een beetje kalm aan , het lopen gaat wat minder en ik moet wel een beetje energie sparen voor alle moeilijke gebeurtenissen .
  De thuisblijvers zullen deze logplek goed bewaken en misschien hier samen komen voor een praatje .

 7. Gerrie, dank je wel. Tas en plunje staan/liggen klaar !!:-))).
  Veel sterkte met alle moeilijke gebeurtenissen, het is goed je energie te verdelen, en hopelijk daarna weer fijne dingen voor het tegenwicht.
  Ik denk dat je/jullie voldoende informatie over morgen zullen krijgen !!

 8. Leuke link, heb op een ander PC (mijne wil niet meer)moeten kijken om het te openen. Mooi om de symboliek te kennen. Op oude meesters staat ook altijd zoveel verborgen (voor ons) informatie ! Ook de humor die daar vaak in ligt is leuk.

 9. wat een leuke link en enige patroontjes , moet wel een pak papier aanschaffen of instructie krijgen om het allemaal te bewaren fijn e dag morgen

 10. wat een leuke link en enige patroontjes , moet wel een pak papier aanschaffen of instructie krijgen om het allemaal te bewaren fijn e dag morgen

 11. @Gerrie, dank je wel! Het zou fijn geweest zijn als jij er ook bij kon zijn, maar jij hebt je energie hard nodig voor de komende tijd. Wie weet een volgende keer.
  Er volgt zeker een verslag!
  Fijn dat je op de weblog een oogje in het zeil houdt!!!

 12. dus berthi, je bent ijverig beginnen borduren aan de symbolen! het is heel leuk om te doen. je kan gewoon overal een klein tasje meenemen met wat linnen, borduurzij en een uitgeprint voorbeeld. Geen verloren moment meer! Zo vond ik het helemaal niet erg toen een tijd geleden mijn vliegtuig uren vertraging had – ik kon op schiphol gewoon zitten borduren. (zou misschien ook wel leuk geweest zijn voor mensen die gisteren gestrand waren door de storm …)

 13. Dames van de ABC lapjs, morgen een gezellige dag en veel foto’s maken kunnen wij ook genieten.

 14. @elisabeth,…. ik moet dan mijn loepje niet vergeten om mee te nemen, als ik tenminste zo’n fijn linnen gebruik!:-)

 15. @berthi: ja, die ogen – dat is het drama van de borduurster die niet meer zo heel erg jong is 😉 en 16-draads linnen is wel heel erg fijn!

 16. Ik wens iedereen een fijne dag morgen , lekker babbelen en elkaars mooie dingen zien , tjonge wat zal er getetterd worden , veel plezier hoor!!!! Er komt vast het een en ander op de diverse logs te staan , met foto’s hoop ik , ik loop nu wel veel dingen mis , ik had me erg verheugd op de hardanger van Jeany , toch heb ik besloten om thuis te blijven.
  BERTHI wat een verwennerij voor mijn verjaardag , een vingerdoekje een theedoek en ook nog een gezellig briefje erbij!!!
  PAULIE wat mooi de geborduurde envelop met het gezellige briefje erin , ik was er helemaal stil van!!!!!
  MARIAN’NE ook heel hartelijk bedankt voor je gezellige lentekaart met de felicitatie!!!
  Mede dank zij jullie is deze dag een dag met een gouden randje geworden , en zoals op het vingerdoekje staat “vriendschap weeft banden” , nou dat is echt een waarheid als een koe!!!!! DANK JULLIE WEL!!!!
  Ik heb een hele leuke dag gehad , weinig visite , helemaal op eigen verzoek overigens , maar toch heel gezellig , telefoontjes en mooie /leuke cadeau’s.
  Voor nu of voor straks welterusten of goedemorgen!
  Marlies

 17. @Marlies, via dit weblog nog een extra felicitatie voor je.
  Goed om te lezen dat je een fijne dag hebt gehad.
  Een verslag van de Abc- meeting zal er vast en zeker komen!

 18. Fijn dat je een goede dag hebt gehad Marlies. Fijn (en zie je nu wel dat het aankomt)dat de envelop op het goede adres is aangekomen. Lieve groetjes Paulie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *