Soviet Textiles

Is het toeval of hing het in de lucht? Twee exposities met als thema ‘Russisch textiel’. Tot 5 februari 2006 was er de expositie Europalia: Katharina Prospekt in het MoMu te Antwerpen. Uit het Staatshistorisch Museum van Moskou kregen zij enkele stukken propagandatextiel te leen. Handwerken zonder Grenzen (134), gaf aandacht aan deze tentoonstelling.

Tot en met 21 januari 2007 kun je terecht in Museum of Fine Arts te Boston voor de expositie Soviet Textiles: Designing the Modern Utopia. Uit de verzameling van Mr. Cotsen zijn ontwerpen te zien. Een overzichtelijke catalogus is samengesteld, die ik bestelde bij Amazon.

Between 1927 and 1933, a fascinating experiment in textile making took place in the Soviet Union. As the new nation emerged and the Communist Party struggled to transform an agrarian country into an industrialized state, a group of young designers began to create thematic textile designs. They believed that by mass-producing fabrics depicting locomotives, factories and other symbols of collective modernity for clothing and household use, they could mold the buyers into ideal Soviet citizens. While the experiment ultimately failed as propaganda (the ideal citizens clung to their traditional floral motifs), it yielded many bold and intriguing new designs.

Rechter afbeelding: Female Pioneers, 1928-32. Oskar Grjun (1874-1931). Manufactured by Trekhgornaya Manufacturing.

23 gedachten over “Soviet Textiles

 1. Heel intrigerend, Russisch textiel en eigenlijk veel in de kunst en architectuur.
  Vooral wat we hier boven zien, het collectieve en maatscappij gerichte.
  Jammer van de mooie traditionele motieven die zo mooi en kleurrijk zijn.

 2. toch wel jammer dat antwerpenm en boston net te ver weg zijn ik kan me een gezelligerrokje van russisch materiaal vorstellen, klaprozen b.v??

 3. @basje, voor mij ook ietsje pietsje te ver!:-) Goed dat er een catalogus als naslagwerk te koop is!!

 4. Ik vind die stof met de vrouwtjes best leuk , die anderen brr veel te militaristisch!!!!!!
  Dank je BERTHI voor het spannende zachte pakje!!!! Oh wat moeilijk om dat nog te moeten laten liggen tot vrijdag!!! Het pakje kan het andere gezelsschap gaan houden en ik kan lekker fantaseren over wat er in zit , en die fantasieen hou ik lekker voor mezelf!
  Zo tijd om de was op te gaan hangen , andere was op ruimen , machine aanzetten voor de volgende gang en daarna mag ik even lekker met een boekie in een hoekie!!!!!!!
  Marlies

 5. O ja, vergeet ik iets. TNT houdt zich niet aan de afspraak. Voor 17.00 uur gepost, de volgende dag in huis.
  Ik had het maandag al verstuurd en het komt nu pas aan!!

 6. prachtig! sowieso vind ik “communistische kunst” mooi: jammer dat er in de jaren 80 zoveel vernield is.

 7. Wat ik er van vind , ik noem het maar LENIN textiel .
  De kleuren zijn prachtig en de vrouwtjes nou ja een beetje teveel in het gelid .
  Maar ik heb evenwel een hele wandeling gemaakt langs al je links en wat ik allemaal niet zag .
  Mijn koppie heeft de laatste dagen veel te verwerken er is sinds kort een familie Site . Veel heel veel herinneringen over lang vervlogen tijden .
  En ik ging heel de wereld over , allemaal op zoek naar aanwijzingen om nog eens een herinnerings iets te maken .
  Dat zijn allemaal plannen , en of er nog ooit iets van komt ????????
  Plannen maken is ook leuk en we zien wel .
  Als het de moeite waard is vertel ik er wel over .

 8. Nou BERTHI ik had de verjaardagskaart voor Marianne donderdag gepost en die kwam gisteren[dindsdag dus]”al” aan , ook lekker snel he! Daar heb ik zo’n hekel aan als verjaarspost achteraf komt!!! En ik maar voelen aan de pakjes , zal er dit zal er dat zal er zus zal er zo….. jazeker , voorpret is de helft van het plezier , maar zo moeilijk om te wachten!!!!!!
  Marlies

 9. @Gerrie, een familiesite…. dat is nog eens leuk. Wij houden ons aanbevolen voor je verhalen!
  Blijf vooral plannen maken!!!!

 10. ik ga toch liever voor Afrikaanse stofjes …….. en de post ??? Ik heb maandag ook 2 enveloppen verstuurd, en nog geen bericht ontvangen dat ze ontvangen zijn. Marian’ne, mijn privekoerier was nog niet zo’n gek idee! Je envelop precies op tijd, dus hiervoor was geen geduld nodig.

 11. @Mary, de Vlisco stoffen dus!! Die spreken mij ook in het bijzonder aan, maar deze prints symboliseren een bepaalde tijd waardoor ik ze weer bijzonder vind.

 12. Ik weet niet, maar op de een of andere manier krijg ik er altijd een triest gevoel bij als ik naar Russische kunst kijk uit de communistische periode. Een beetje strakke opgedrongen kunst, opgelegd door de regering. Ook op grafisch gebied is er erg veel zoals pamfletten en leuzen. Niet dat het technisch niet goed zou zijn, want dat is erg goed, maar ik zie liever andere textiel zoals batik bv.

 13. Jabulisa was onbekend bij mij. Ik heb rondgeneusd op de website en het zijn prachtige stoffen. De Venda Folklore spreekt mij het meeste aan!

 14. Ik ken de stoffen van Jabulisa al wat langer , heel mooi zijn ze. Op een kleine tentoonstelling in Bennekom vorig jaar waren zij ook , het leek wel of er goud uitgedeeld werd , zo druk was het bij hen , ik heb niets gekocht allereerst dus omdat je nummertjes moest trekken eer je aan de beurt was en omdat het quilten me even niet meer zo boeit.
  Marlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *