Het mannetje Haastje-rep

…..

En wanneer jij zit te breien,

zit dat mannetje altijd bij je.

Denk er om, je kunt ‘m niet zien,

hij zit in de klok, misschien,

als jij je draadje om wilt slaan

– omslaan, doorhalen, af laten gaan –

schudt dat mannetje met z’n kop,

roept dat mannetje: schiet toch op!

dan ga je jakkeren, dan ga je jachten

zonder te denken en zonder te wachten.

Floep, daar valt alweer een steek,

dan zeg je een beetje bleek:

Gek, ik weet niet wat ik heb…

’t Komt door het mannetje Haastje-rep.

…..

Annie M.G. Schmidt, Het fluitketeltje. Em. Querido’s Uitgeverij, Amsterdam 1992 (19de druk, eerste druk 1950).

6 gedachten over “Het mannetje Haastje-rep

 1. Ik hield als kind helemaal niet van Annie, voornamelijk door te tekeningetjes.
  later aan mijn kinderen juist heel veel van voorgelezen en zelfs van alles van gespaard. Pluk was Ruchama’s favoriet.
  De verhaaltjes hebben altijd een lief element. Schijnt tegenwoordig niet meer opvoedkundig verantwoordt te zijn. Maar wat wel!! Lief en structuur (in het gezin van Jip en Janneke)is toch altijd goed :-)).

 2. @ Marian’ne: Sommige Jip en Janneke verhaaltjes zijn wat achterhaald, Jip die het brood in het kolenhok laat vallen, de bakker die aan de deur brood komt brengen,het borstelmannetje wat door de straten rijdt. Het verhaal waarbij Jip een kraal in zijn neus duwt lees ik inderdaad niet voor, je weet nooit waar ze toe in staat zijn. Toch vind ik het wel leuk voorlezen en heb ik zelfs een woord er uit overgenomen. Jips moeder wil nl. nog weleens zeggen dat iets “volstrekt!” niet mag, dat zeg ik dus ook. Dat is toch een duidelijk woord.
  Versje op zich doet me afvragen of Annie M.G. zelf ook breide en of ze het kent, dat je gauw iets af wilt hebben waar je aan bent begonnen omdat het zo leuk is om iets af te zien.

 3. Maaike, je hebt ‘volstrekt’gelijk.
  20 jaar geleden paste ik de teksten ook al aan, laat staan nu. Mijn man wilde graag zijn jeugdboekjes voorlezen, van ‘Voetstapjes in de sneeuw’ en zo, dat was niet meer te begrijpen voor onze kinderen, dat oud Hollands, voor ons nostalgie. En de traagheid en braafheid sprak ze niet meer aan.
  Maar nu de emancipatie heeft toegenomen is de moederrol (vrouw) ook niet meer aanvaardbaar. Zij thuis, papa werken, hij baas over de portomonnee. Doet niets in het huishouden. :-))).

 4. please kan iemand me helpen aan de titel en het verhaal van jip in het kolenhok dathij brood laat vallen? Ik heb het dikke voorleesboek maardaar staat die niet in. Ik wil het verhaal voorlezen aan mijn oma haar begravenis. Please zo snek mogelijk een reactie.

  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *