Piecework: Knitting Special Issue

Ruim een week ligt het nieuwe nummer van Piecework al op mijn tafel. Deze keer is het een speciale uitgave over breien. Wat vind je er zoal in? Een artikel van Nancy Bush over Sweden’s Two-End Knitting, Tvaändsstickning. Hierop aansluitend een patroon van wanten in deze techniek. Van Magdalena Spöcker (Duitsland) zijn schitterende miniatuurbreiwerkjes bewaard gebleven. Ze zijn van circa 1908. Van haar jongere zuster Emilie Spöcker Wethmar zijn voorbeelden van Outsider Art te zien. Zij haakte een ondergrond en borduurde met wol voorstellingen erop. Nooit had zij enige opleiding hierin gehad. Laat het nu een toeval zijn dat in het volgende nummer van Handwerken zonder Grenzen een interview met Ans van Pagée komt te staan. (Augustus 2006 sprak ik met haar) Zij is op haar 80e begonnen met boekbanden te borduren zonder ooit les gehad te hebben. Onlangs is zij 88 jaar geworden. Haar werk valt eveneens onder de noemer Outsider Art. Terug naar Piecework. Gebreide beursjes, waaronder kousenbeursjes (geldbeursjes) kom ik tegen. Een artikel over de tradionele gebreide wanten in Estland en gebreide kussens van Märta Stina met uitleg van haar breitechniek. Al met al ben je met dit nummer wel een tijd zoet!

21 gedachten over “Piecework: Knitting Special Issue

 1. Wat staan er weer veel leuke dingen in deze keer. Het is een prachtig tijdschrift.
  Ik heb een paar delen een keer toegestuurd gekregen uit Engelend, én daar stond net jouw artikel over de mangeldoek en kast in.(mei/juni 2005).
  Wat vind ik dat kleine spul leuk zeg.
  En ik kijk uit naar de nieuwe HZG.
  Zoveel interessante onderwerpen !!

 2. Schitterend zeg dat oude leuke gebreide spul.
  Om van te watertanden.
  Leuk dat mensen die soms nergens een opleiding in hebben gehad heel grappige dingen kunnen maken en ook nog heel professioneel. Ik zie de H.z.G met spanning tegemoet.

 3. Ja waar kan ik dit blad kopen, of alleen met een abonnement.
  Groetjes Jose

 4. Dit lijkt mij inderdaad ook een zeer leuke uitgave. Ik heb zelf sinds 3/4 jaar een abonnement op Knits (ook van Interweave), jammer dat deze uitgave niet in het abonnement zit. Zou je ook een los nummer kunnen bestellen? Vast wel.
  Ik heb nog niet eerder gereageerd op je weblog Berthi, maar wel al regelmatig met veel plezier meegelezen. Mijn complimenten voor je leuke blog!

 5. Ik heb al een aantal jaren een abonnement op Piecework. Via internet, Interweave Press, heb ik dit abonnement afgesloten. Tot nu toe ben ik in Nederland geen boekenzaak tegen gekomen die Piecework verkoopt. Het moet toch mogelijk zijn om één exemplaar via internet te bestellen?

 6. Lijkt me een erg leuk blad. Ik zal eens kijken of het in Antwerpen te koop is als ik daar weer eens ben. Daar zit een grote tijdschriften speciaalzaak.
  de kleien breiwerkjes zijn léuk! zou ik ook best weleens willen maken.

 7. @Marcella, op de Stitch ’n Bitch- dag liet ik miniatuurbreiwerkjes zien. Wellicht heb je die toen gezien?!

 8. Wat ontzettend mooi, die breiwerkjes-sampler! Dit lijkt me een prachtig tijdschrift.
  Ik ben me net aan het verdiepen in de Zweedse tvåändssticknings-techniek; vind het nog moeilijk. Bij voorkeur moet je er garen voor kiezen dat op de juiste manier gesponnen (als een S) en getwijnd (als een Z) is. Als ik er een beetje handigheid in heb, zal ik er eens een Ned. beschrijving van geven op mijn blog.

 9. Berthi,het dagelijks leven zit vol afwisselingen evenals je log keuzes . Het is iedere keer weer een echte verrassing , wat staat er vandaag op het HANDWERKMENU ?

 10. indutten? dat zal ook niet snel gebeuren met zulke leuke en boeiende artikelen, ik ben tenminste elke dag wel even nieuwsgierig waarin je ons laat meegenieten.

 11. Gerrie vroeg zich af wat er op het handwerkmenu staat voor vandaag : ik heb even gebreid[ik vind gebreeen een veeeeeeeel leuker woord!] een hartenblokje gemaakt voor de droomdeken , nog een blokje en dan heb ik “mijn ” quotum ” klaar , gewassen , gewassen en er wordt nog meer gewassen [door de wasmachine dan , dat telt waarschijnlijk niet als handwerk , maar mijn voeten doen zulke klusjes toch echt niet hoor! Ziezo ik ga even aan de thee en dan brei ik nog een stukske , er moeten ook nog een paar kaarten gemaakt worden als dat lukken wil , gisteravond weer wezen fietsen bij de fysio , heb maar 3 km gehaald , nou ja na een afwezigheid van bijna 3 maanden moet men zoiets ook weer langzaam opbouwen!Toch…….
  Marlies

 12. @Marlies, een dag van vele inspanningen!!! Dat geeft voldoening!
  Inmiddels heb ik veel werk verricht, alleen niet op handwerkgebied!! Nou ja, wel op handwerkgebied, alleen niets met mijn handen gemaakt!:-)

 13. Ik moet steeds naar dat kleine spul kijken, hoe klein zou het zijn. Erachter zie bias band maar dat is alleen op de foto denk ik.
  Zou een heel goed idee zijn zoiets bij Carla te maken na de rol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *