Jan Cremer

Voor vrouwen ben ik een mijlpaal. Jan Cremer schrijft hoe hartstikke goed hij is in bijna alles. Een titel die opvalt in NRC Handelsblad. Een nieuw boek van Jan Cremer: De Cremer Tapes is onlangs verschenen. Reden voor een interview in NRC Handelsblad.

Of Jan Cremer nu in Rusland zit, in Italië, Afrika, IJsland, bij de eskimo’s of op de Seychellen: overal voelt hij zich thuis. Even een paar dagen de kat uit de boom kijken en dan wordt hij overal geaccepteerd. ‘Ook bij de zogenaamde primitieve volkeren heb ik vrienden voor het leven gemaakt’, meldt hij in De Cremer Tapes.
…. In dit ruim 400 bladzijden tellend boek met als ondertitel ‘Voetnoten bij een schelmenroman’ kan de kennismaking vernieuwd worden met de schrijver van Ik Jan Cremer (1964).
…. De onthullingen hebben allemaal betrekking op Cremer zelf, die niet moe wordt uit te leggen hoe ferm en onverzettelijk hij in het leven staat.
…. Opmerkelijk is vooral het hoge zelffeliciterende gehalte van de aantekeningen, waarmee Cremer vermeende vijanden of concurrenten de loef lijkt af te willen steken. ‘Literatuur lees ik vrijwel nooit’, merkt hij bijvoorbeeld smalend op. ‘Ik schrijf zelf. Ik lees niet, ik word gelezen.’ Hij meent niet alleen de beste schrijver, maar ook de beste schilder van Nederland te zijn. Ook roemt hij zijn eigen integriteit, zijn goedheid, zijn pioniersgeest, zijn ‘geniale’ gevoel voor publiciteit, zijn knoflookverslaving, zijn hoge pijngrens, zijn kookkunst, zijn scherpe ogen, oren en neus, zijn puike gezondheid, zijn slanke lijn, zijn vermogen om iedereen onder de tafel te drinken en natuurlijk zijn aantrekkingskracht op vrouwen, over de hele wereld. ‘Voor elke vrouw ben ik een mijlpaal in haar leven geweest.’

Bron: NRC Handelsblad
Tekening: Eliane Duvekot

Ik heb geen behoefte om deze man tegen het lijf te lopen. Waarschijnlijk ben ik een uitzondering!
In deze log is te lezen over de Hoelahoep, overgenomen uit Pietisme van Piet Kuntzelaers. Toevallig staat er in dit boekje een ontmoeting beschreven, die mooi aansluit bij de log van vandaag.

Schrijver
We vliegen richting Bangkok. Naast mij zit een vent in spijkerjasje en spijkerbroek. Het gesprek gaat over vrouwen en wij lachen ons kapot. De reis verloopt geamuseerd en hij zegt op weg te zijn naar Indonesië, vakantie, hard aan toe. Hij vraagt helemaal op het eind wat ik doe voor de kost en omgekeerd vraag je dat uit louter beleefdheid natuurlijk ook. “Och,” zegt hij, “eigenlijk doe ik niks, af en toe een beetje schrijven.” “Wat schrijf je, columns of gedichten of boeken?” “Och”, zegt hij: “Pas een boekje geschreven en nu ben ik met een tweede begonnen.” Bij de douane verlies ik hem uit het oog, maar even later, net voor we in een taxi springen, nemen wij afscheid en tot een volgende keer, en voordat hij weg wil rijden vraag ik nog: “Hoe heet dat boek van je?” Hij roept van verre: “Ik Jan Cremer!”

21 gedachten over “Jan Cremer

 1. ai, ik heb op school voor de verplichte boekenlijst geprobeerd “Ik, Jan Cremer” te lezen, maar dat lukte mij niet, en ik heb daarna nooit meer een boek van hem aangeraakt !!!

 2. wat moet je nou met iemand die zooooo tevreden is over zicgzelf Ik kan daar niet veel mee doen

 3. Heb hem ooit één keer in levende lijve ontmoet en dat viel vreselijk tegen………en dat boek is me ook nooit gelukt………
  mijlpaal????????

 4. Degene die nog nooit een boek van Cremer hebben gelezen zijn bepaald geen uitzondering , op onze school mocht dat soort schrijvers niet eens gelezen worden. Er moeten dus heel veel mensen zijn die zijn boeken nooit gelezen hebben , ik dus ook niet.
  Marlies

 5. Ik heb precies date ene boek van hem gelezen toen het heel goedkoop in de opruiming was (en ik heel jong was). Ik heb het uitgeleend en ook nooit meer teruggekregen.

 6. Hebben even de stem voor Melissa uitgebracht!! Volgens mij begint het weer dat ik iedere dag kan stemmen!! Jammer want dan kan ik niet zien hoe het er mee staat!!
  :o)

 7. Ik Jan Cremer was destijds voer voor psychologen .
  Ik was in de gelegenheid er enkele pagina,s uit te lezen , maar wilde graag mijn tijd anders gebruiken dan dit te lezen .

 8. @Wilma, wat voor bijzondere pc heb jij?:-)
  In principe kan iedereen maar één keer stemmen!

 9. Hm ik kan nog niet tot een keus komen! Tot wanneer loopt de datum? Misschien doe ik niet mee deze keer , ik heb nog zoveel liggen wat ook eens af moet , een katten-abc , mooi maar zo bewerkelijk , veel tinten grijs/grijzig en zo , moet ik nog maar even moed voor verzamelen , ik werk zo graag met felle kleuren , maar ja deze wil ik toch ook wel eens af hebben!
  Goed voornemen voor dit jaar?????;-0
  Marlies

 10. Als je het niet mag lezen, is het wel spannend als je het dan stiekem leest. Meer ook niet. Ik heb verder ook nooit meer wat van hem gelezen!
  Zo vind ik Jan Wolkers ook vreselijk om te MOETEN lezen, ook al is het dan Nederlandse literatuur.
  Ik kreeg van de week iets van Giphart… gaat met de eerste de beste rommelmarkt dus weer de deur uit. Ik lees het niet eens, alleen die foto voorop al zegt genoeg.
  Ik lijk nu wel een grumpy old woman 🙂
  Oh wat leuk een katten-abc… zou iets voor mij zijn!

 11. Oh ja Libracat , zou dat wel wat voor jou zijn? Nou wat let je?!
  Het is een patroon van Donna Vermillion , echt mooi hoor al die verschillende kattensoorten , maar ik zie er zo tegenop om er aan te beginnen , net wat ik al eerder meldde , al die grijstinten , het is stevig aan de maat en aangezien de fijne motoriek het niet meer zo goed doet in de linkerhand zal dat toch wel wat problematisch worden. Maar wat zal het er prachtig uitzien als het ingelijst en wel boven mijn bed hangt!!!!!!!
  Marlies

 12. Nooit wat van gelezen, en zo te zien niets aan gemist denk ik !!
  Heb hem weleens op TV gezien, voor mij vreemde man.
  Ik weet niet wie de norm ‘Literatuur’ bepaald, maar bij veel boeken denk ik dat die er toch niet voor in aanmerking zouden moeten komen.

 13. @Marlies, het nieuwe thema gaat tot 31 december 2007 lopen en stemmen kan je voorlopig nog, zullen we zeggen tot 20 januari?! Een heel jaar de tijd om iets te maken en het hoeft echt niet groot te zijn.
  Klein maar fijn, doet het heel goed!!
  Het zou wel gezellig zijn als je weer meedoet!

 14. Ik heb veel kattenpatroontjes in mijn knipselmap, boeken en tijdschriften. Ook een of twee abc’s met katten. Komt wel goed dus :-)Ik ben nog aan het puzzelen met stof. Volgende week krijg ik allerlei proeflapjes en dan weet ik het vast 🙂
  Dat vind ik nu ook met literatuur. Sommige zijn zo vreselijk. Als er een thema in zit is het zeker al literatuur?

 15. Nou ja, zeg, dat jij over Jan Cremer schrijft! Ik weet nog goed dat ik als puber stiekem in zijn boek las als mijn ouders van huis waren. 🙂

 16. ik las turks fruit, in het ziekenhuis geleend van een klasgenootje met wie ik toevallig op de kamer lag. Tijdens de bezoekuren lag het onder mijn kussen uiteraard. Ik lag er net lang genoeg om het uit te lezen 😉
  Cremer is aan mij voorbij gegaan, alhoewel…ik heb er weleens in gebladerd bij een oom en tante tijdens een logeerweekendje.

 17. Het was net als zijn schilderkunst weer een genot om het boek te lezen. Ik lees een paar bladzijden en stop dan omdat het anders te snel uitgelezen is. Ik zou hem graag eens ontmoeten en dan een wodka samen drinken. Ik hou van zijn stijl. Ik verlang alweer naar zijn volgende boek. Ik smul ervan. Ik ben speciaal naar Groningen geweest voor zijn zeegezichten en naar het Singer museum in Laren. GEWELDIG

 18. @ben dinkgreve, jij bent dus een echte fan van Jan Cremer! Dan spreekt het stukje uit het boek Pietisme je waarschijnlijk wel aan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *