Chinezen geven Vlisco van katoen

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is gewoon een kwestie van fatsoenlijk ondernemen. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader was groothandelaar in bloemen. Hij behandelde zijn werknemers goed.” Aan het woord is Joop van der Meij, general manager van stoffenfabriek Vlisco, gevestigd in het Noord-Brabantse Helmond. De gebatikte stoffen met de veelkleurige motieven, bekend als Dutch wax, bepalen in West-Afrika al sinds jaar en dag de mode en daarmee het straatbeeld. Er zijn goedkopere merken, maar Vlisco is de Armani onder de wax. Wie zijn kleding heeft laten maken van Vlisco-stoffen, zorgt ervoor dat het logo aan de rand van de stof goed zichtbaar is tijdens het flaneren op straat. Het bedrijf heeft sinds de jaren zestig van de vorige eeuw ook vestigingen in West-Afrika, maar deze bevinden zich in zwaar weer sinds China als een bulldozer over de internationale katoenmarkt heenwalst.

De prijs van textiel die uit China wordt geïmporteerd is lager dan de kostprijs van de in West-Afrika geproduceerde textiel. Bovendien overspoelt China de West-Afrikaanse markt met waxstoffen tegen bodemprijzen. Van der Meij: “Het is net de Nederlandse supermarktoorlog. De Chinese katoen, dat is de Aldi. Ons merk Uniwax is de Albert Heijn. En Vlisco, dat is de delicatessenwinkel.”
Van der Meij heeft daarom nu wel wat anders aan zijn hoofd dan – in zijn woorden – ‘ergens een mvo-projectje te beginnen’. “Morgen komt onze fabriek in Juapong (Ghana) definitief in handen van een curator. Onze zevenhonderd werknemers zitten nu al drie maanden thuis, maar krijgen nog wel betaald. Dat is ook een stukje mvo, toch?” Ook het slepende conflict tussen regering en rebellen in Ivoorkust eist zijn tol. “De fabriek in Abidjan draait nog wel, maar op halve kracht. We kunnen niet zomaar zevenhonderd mensen op straat zetten. De werknemers werken nu drie dagen per week, maar krijgen voor vier dagen betaald. Ik weet niet hoe lang we dat nog vol kunnen houden.” Van der Meij waardeert het desondanks dat de aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen de laatste jaren explosief gestegen is, maar hij waarschuwt voor teveel ‘humbug’ eromheen. “Als je in een fabriek een arts neerzet voor je werknemers en hun familieleden, dan heet dat ineens maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dus, in die zin doet Vlisco ook aan mvo. Maar in Nederland betalen we toch ook ziektekostenpremie voor ons personeel? Het draait allemaal om de ethiek van het ondernemen.”

Bron: IS (Internationale Samenwerking)

Internationale Samenwerking is een uitgave van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Uitgave geschiedt onder de verantwoordelijkheid van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking.
IS verschijnt tien keer per jaar.
Een gratis abonnement is aan te vragen via: IS

11 gedachten over “Chinezen geven Vlisco van katoen

  1. Hello Berthi,
    Thank you for sharing this article (I read Dutch but write badly 🙁 …
    Perhaps it would benefit the non-Dutch readers if this article can be translated into English? And also share the thoughts of how the way the Chinese is doing is not only eroding businesses in the west, but also creating unemployment in countries that could lease afford as mentioned in this article? The Chinese only know how to fatten their own pockets, and take little notice of how destructive they are to other people/nations.
    Cindy

  2. Ja een grote waarheid.
    Het is mooi wanneer de hr. van der Meij en zijn bedrijf deze humane houding concequent kunnen doorvoeren. Als het kan is het zeker noodzakelijk rekening te houden met dit soort praktijken.
    Maar helaas zijn er nog veel, ook in ons land, die hun stukje vlees/stof bij de Aldi moeten kopen. Zij/ik hebben echt geen keus.

  3. @Cindy, dank je voor je reactie. Ik zal de komende dagen kijken of er een samenvatting in het Engels geschreven kan worden.
    Ik lees beter Engels, dan ik kan schrijven!!

  4. Wat zal dat zwaar zijn al die katoen op je hoofd! Mooie stoffen zijn dat hoor die van Vlisco , ik heb er ook wat van en sommige kan ik maar niet verknippen , zo zund , die mooie lapjes kapot knippem!
    Trusten allemaal , ik ga tenminste lekker gestrekt , manlief heeft de kruik al in bed gelegd , zo’n verwennerij vind ik dat!!!!
    Marlies

  5. @Marlies, deze vrouwen zijn heel bedreven om vracht te dragen op hun hoofd!
    …. het is toch niet zo koud??

  6. het zijn idd mooie stoffen, maar de prijzen zijn ook hoog ……… Mien B. maakt toch een heleboel quilts van deze stoffen ??

  7. Dat klopt. Mien Boerekamp maakt prachtige quilts van deze schitterende stoffen van de Vlisco. Er hangt inderdaad een prijskaartje aan. Voor kwaliteit moet je wat over hebben!

  8. Op verzoek heb ik nu een quilt van Vlisco-lapjes in de maak van 2.85 m. bij 2.55 m. De buitenrand nog zomen , dat zijn dus heel wat meters !!! Het is in het patroon van
    “straatstenen” verlopend van kleur.
    HEERLIJK om met die Vlisco-lapjes in de weer te zijn .

  9. Berthi on 29-12-2006 at 11:45 pm said:
    @Marlies, deze vrouwen zijn heel bedreven om vracht te dragen op hun hoofd!
    …. het is toch niet zo koud??

    Het heeft niets met warm of koud te maken, maar met cultuur. Het dragen van een doek voor de Afrikaanse vrouw is symbolisch en spiritueel. En los daarvan zijn Afrikaanse vrouwen sowieso bedreven.

  10. @lobota, mijn tekst … het is toch niet zo koud? heeft niets te maken met de vracht op hun hoofd, maar slaat op de volgende tekst van Marlies ‘manlief heeft de kruik al in bed gelegd, zo’n verwennerij vind ik dat!!!!’
    Het staat er wellicht een beetje ongelukkig.

    Dank je voor de toevoeging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *