Dansende kerstmannenDe Mola van de dansende kerstmannen komt van één van de San Blas eilanden. Hij is in 1998 gedragen door de maakster ter gelegenheid van kerstmis. Daarna is de Mola verkocht aan een Amerikaan uit Rapid City in South Dakota. Via een veiling op internet is deze Mola in mijn bezit gekomen.

De Mola is 41 x 33 cm. Hij bestaat uit meerdere lagen stof. Door uitknippen worden de onderste lagen zichtbaar.

Mola betekent in de taal van de Kuna indianen blouse. In engere zin is het gaan betekenen de voor- en achterpanden van de blouse die met betrekking tot een applicatie techniek worden gemaakt.

De motieven op de Mola stammen oorspronkelijk van traditionele beschilderingen en tatoeages op het lichaam van de indianen. Aan het begin van deze eeuw werden de motieven overgenomen op de kleren. Aanvankelijk waren dit geometrische of pre-Columbiaanse onderwerpen. Tegenwoordig zijn ook scènes uit het dagelijks leven of uit de moderne wereld populair, zoals deze dansende kerstmannen

Wil je meer Mola’s zien, kijk dan op mijn website. Klik op ‘mijn collectie’ en vervolgens op ‘mola’s’.

VROLIJK KERSTFEEST

18 gedachten over “Dansende kerstmannen

 1. Wat leuk dat je de geschiedenis van je mola kent!
  Bij mij komen nu ook weer wat beelden boven.
  Ik heb ooit ergens een mola (IRL?) van een kat gezien die ik erg leuk vond, en ik weet niet meer waar…
  … en nu ik er over nadenk, ook één van een uil die erg leuk was…, en een schildpad…
  Misschien moet ik tzt maar eens googelen?
  Nu even geen tijd voor. ;o)
  Berthi en familie, en alle andere bezoekers en mede weblog fans:
  Hele fijne Kerstdagen!
  :o)

 2. Dat is een techniek die ik erg bewonder .
  Ben er al eens mee bezig geweest .
  Heel spannend , vooral het eerste knipje .
  Maar dat zal met alle eeste knipjes zijn in de diverse technieken ! !
  Mijn Mola ervaring is weer een heel verhaal , dat zal ik nog eens uitgebreid vertellen . Ik ben in het gelukkige bezit van een Mola , die mijn Amerikaanse zwager voor mij meebracht uit Panama .
  De San-Blas eilanden zijn te vinden voor de kust van Panama .
  Mola.s zijn erg geliefd bij Amerikanen en maken er kussen hoesjes van of als wandversiering .
  Berthi jouw Mola is prachtig .
  Altijd in sprankelende kleuren .

 3. mooi die kerstmannen !!! we willen met de fibermailgroep een Molaswap starten, ik heb de techniek nog nooit geprobeerd …….. en je collectie had ik daarom al ontdekt, Berthi. Voor de liefhebbers, hier een aantal sites:
  http://charlottepatera.com/html/4molacollect.html
  (met beschrijving!)
  http://thorup.com/makeamola.html
  http://www.quiltethnic.com/kuna.html
  http://www.sciencejoywagon.com/kwirt/mola/molas.htm
  http://www.enchantedlearning.com/artists/mola/coloring/chicha.shtml
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mola_(art_form)

 4. Mooi, uitgebreide techniek en heerlijk kleurig.
  In Utrecht in het straatje naar de Dom is een winkeltje die Mola werkstukjes verkoopt. Ik denk meer voor de toeristen maar wel leuk. Ze hadden er mooie tassen, sloffen, idd kussens en een wandkleedje.

 5. nog zo’n prachtige techniek.
  ik vind het boeiend om te zien hoe mensen toch altijd vindingrijk en creatief zijn geweest met de verschillende voor handen zijnde materialen.
  fijne feestdagen aan alle lezers!

 6. @Mary, dat geeft weer lekker veel leesstof!!
  Heel interressant.
  In een nummer (ik weet nu even niet welk nummer) van HzG staat de werkwijze ook uitgelegd. Het is een bijzondere techniek met een verrassend mooi resultaat.

 7. wat een leuke kerstmannen fijne dagen alle maal mooie techniek moest het eigenlijk ook maar eens probereb

 8. Mooi dat Mola , ooit ook geprobeerd , maar had daar toen de rust niet voor en nu de fijne motoriek niet meer zo , maar alleen al het kijken is genieten!
  Marlies

 9. @Marlies, ik kan ook niet alles doen wat ik graag zou willen, maar kijken naar mooi textiel/handwerk geeft veel voldoening!!

 10. Net alle links bekeken, vooral die eerste link. Bedankt Mary voor de urls!
  Ik ben ooit jaren terug naar een workshop geweest om een Mola te maken, maar het viel me toen tegen omdat het uiteindelijk gewoon patchwork bleek te zijn met af en toe een beetje stof wegknippen. Het leek niet eens op een Mola 🙂 Het is wel leuk geworden, maar valt niet onder de categegorie Mola. Ik moet dat lapje met een poezenafbeelding nog ergens op zolder hebben liggen.

 11. Ergens in een boek van me heb ik een Mola van een kat staan. Ik weet ook niet meer waarin precies, maar heb ‘m zeker! Als ik hem tegenkom geef ik je een seintje Juul!

 12. Hallo Berthie,
  Ik zag op jouw pagina textiles collection een paar prachtige mola,s dit lijkt mij een ontzettende mooie techniek om te leren, weet jij misschien waar ik een boek over deze techniek kan bestellen.
  Groetjes Gerda

 13. @Gerda, Ik heb zelf verschillende boeken over mola’s, waarvan een klein boekje uit 1984 van Cantecleer, Hobbywijzer. De titel van dit boekje is Mola-techniek. Dit boekje zal waarschijnlijk alleen antiquarisch te koop zijn.
  Verder zag ik bij Bol.com verschillende boeken over Mola’s te koop.
  http://www.bol.com/nl/p/boeken-engels/the-mola-design-book/1001004000880771/index.html
  http://www.bol.com/nl/p/boeken-engels/mola-designs/1001004000964472/index.html
  http://www.bol.com/nl/p/boeken-engels/mola/1001004000679412/index.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *