Patricia Waller

In het winternummer van Textiel Plus kunnen we een interview lezen met Patricia Waller. Ze studeerde beeldhouwen aan de Rijksacademie in Karlsruhe. Haar gehaakte beelden worden gepresenteerd in galerieën en musea wereldwijd.

“Voor het echte beeldhouwen heb je apparatuur nodig, een groot atelier; transport, het materiaal is duur. Ik wilde daarvan onafhankelijk zijn. Haken kan ik in het park of in de trein. Ik heb zelfs mijn haakwerk meegenomen in het vliegtuig. Haken kan overal, ik heb zelfs geen stopcontact nodig. Dat is vrijheid”. Wel is het arbeidsintensief, ze doet soms weken over een stuk. Dat wordt niet altijd begrepen. “Vooral mannen hebben geen idee, die denken dat ik een machine heb waar ik wol ingooi en ‘krokodil’ intoets en dat er dan aan de andere kant een kant en klaar gehaakte krokodil uitkomt”.

Haken is een praktische techniek. Het geeft een vaste structuur zonder naden, je kunt een volume haken dat blijft staan. … Het haakwerk laat ze zoals het van de haaknaald komt. “Ik strijk het gewone haakwerk niet plat, maar laat het zo als het is. Maar het bloed wordt wel gestreken. Ik sta soms uren in de keuken bloed plat te strijken. Dat wordt er dan naderhand opgenaaid”.

Opvallend in Wallers werk, met name in de series ‘Accidents’ en ‘How to kill your first love’, is de soms schokkende tegenstelling tussen vorm en inhoud.
….”Maar als ze ook maar één tekst zouden lezen, zouden ze begrijpen dat ik met niemand de draak steek. Natuurlijk, als iemand wordt geconfronteerd met het kind met de fiets en hun eigen kind is vorige week verongelukt…. Maar dat is dan meteen ook waar het werk over gaat, over eeuwige angst van de ouder om z’n kind”.

De nieuwe serie van Patricia Waller gaat over sprookjes.

30 gedachten over “Patricia Waller

 1. Toevallig heb ik vorige week dit artikel gelezen, over het algemeen vind ik het leuk , maar sommige dingen nogal heftig.

 2. HUH, zeer knap gedaan !!! En wat ze zegt over de mannen, lachen, is waar .
  Maar ze heeft wel een beetje een lugubere inslag, is even wennen hoor ! Een beetje te veel bloed voor mij.
  Of ze heeft het ‘over bezorgd zijn’ syndroom.
  Het konijn onder de reuze wortel, hoe kom je er op.
  Wel leuk om te zien wat je allemaal kan doen met deze techniek.

 3. @Lous, de serie die afgebeeld staat in Textiel Plus vind ik ook best heftig, waardoor het me minder aanspreekt. Verder maakt ze ontzettend mooi werk.

 4. @mm, met eenvoudig haakwerk kom je een heel eind!! Je moet alleen een goed idee hebben om ‘kunst’ te maken!!

 5. Ik heb deze foto’s ook gezien. Nu hoeft kunst niet altijd mooi te zijn. Het is knap gemaakt, maar ik wil deze realiteit niet graag zien, want dat is tenslotte onze grote angst.
  Hopelijk zijn de sprookjes aangenaam om naar te kijken 🙂

 6. Technisch is het knap, er zitten doordachte invallen bij, maar ik vind ’t gruwelijk.
  :oP
  … en de rest van wat ik typte heb ik weer gewist.
  Daar zat nl. teveel “zeep” doorheen.
  :o)
  * zet haar zeepkist terug in de hoek *
  ;o)

 7. Knap gedaan.
  Maar helemaal niets voor mij!! Ik houd helemaal niet van dit soort dingen. Vreselijk!! Gruwelijk!!!
  Voor mij hoeft deze ‘kunst’ niet!!
  Marian’ne m ik zie toch veel liever jou kerstengel!!

 8. iets anders – en minder gruwelijk
  kijk vandaag even naar de openingspagina van google:
  2 breiende kangoeroes om prettige feestdagen
  te wensen … (en dat wens ik jullie allemaal)

 9. het gebit in het potje is geweldig !!!!!!! maar de andere plaatjes zijn toch wel erg aan de gruwelijke kant !! vooral de schaar vind ik niet kunnen !!

 10. Kunstig werk , maar of het echt mooi is .
  Het zit vol met agressie .
  Nee maar liever niet .
  Je kunt je afvragen wat wil ze er mee uitbeelden .
  Tenslotten zit de wereld vol met agressie .

 11. Dit artikel in de Textiel Plus had ik ook gelezen en het sprak met niet zo erg aan. Tuurlijk: het is knap gedaan, dan houdt ook alles op.

 12. knap gedaan, maar ik denk wel dat de maakster een probleemheeft het is zo agressief. en dat in de dagen van kerst met een diepere betekenis

 13. Gatsiebakkiebah!!!!! Met respect voor valvrouwschap , maar voot de restBAH!
  Marlies

 14. Het artikel in Textiel Plus is te kort van tekst, vind ik. Er had veel meer informatie over o.a. dit project in moeten staan.
  Meer tekst en minder foto’s als er te weinig ruimte was. De foto’s kun je namelijk ook op haar website bekijken.

 15. @Elisabeth, ik had in de reacties bij ’t logje hiervoor, er ook over verteld, als je op het woord Google klikt zie je de Google Doodles van de afgelopen dagen, vorig jaar was ’t ook heel leuk om ‘m in de gaten te houden, hij veranderd nu nl. iedere dag…
  :o)
  http://imagemarc.com/internet/the-man-behind-the-google-logos
  http://www.google.com/holidaylogos.html
  http://googleblog.blogspot.com/2004/06/oodles-of-doodles.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Google_logo
  http://www.cnn.com/2006/TECH/internet/07/19/google.logo/index.html
  enz… Google…
  :o)

 16. Bij een tijdschrift hoort 70% tekst te zijn en 30% aan afbeeldingen.
  Dat klopt helemaal Berthi. Er had veel meer uitleg bij moeten staan, niet zo zeer wat het voorstelt, dat zien we wel, dan wel de betekenis erachter. Het is wel een kant die totaal ‘nieuw’ is op het handwerkvlak. Het maakt tongen los, er is genoeg aandacht.

 17. @Juul, interessant om te weten dat Dennis Whang de bedenker is van al die schitterende Google Doodles! Wat zijn ze trouwens altijd mooi!!

 18. @juul: leuk om een kijkje achter de schermen van de vormgeving bij google te kijken. mooie, echte ‘feel good’ doodles – dat kan niet gezegd worden van de ‘feel bad’ kunstwerken van patricia waller. als het haar bedoeling is om emoties los te maken is het zeker gelukt …

 19. @juul: leuk om een kijkje achter de schermen van de vormgeving bij google te kijken. mooie, echte ‘feel good’ doodles – dat kan niet gezegd worden van de ‘feel bad’ kunstwerken van patricia waller. als het haar bedoeling is om emoties los te maken is het zeker gelukt …

 20. Hebben jullie vandaag(gisteren?) al bij Google gekeken?
  Hij is weer zoooooo leuk!
  Vorig jaar werden de letters iedere dag een stukje meer versiert, en op ’t laast gingen de lichtjes aan.
  Dit keer is ’t weer een héél ander “verhaaltje”, waar zou hij toch het breivirus opgevangen hebben?
  ;o)

 21. @Juul, wat doe ik ’s morgens als eerste? Juist, snel naar Google!! Hij is erg, erg leuk!! Als hij compleet is wil ik hem op mijn weblog plaatsen, als dat gaat lukken!
  Google weet als de beste dat breien hot is!!!

 22. pssst… pas je op ’t copyright…
  (Met “big Brother” Google wil je géén ruzie…)
  Verder vindt ik ’t een leuk idee!
  Het onderwerp past prima bij je weblog en je maakt dan in feite toch ook (gratis) reclame voor ze???
  Wéét ik véél…
  :o)

 23. MM, ik ren>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  :o)
  >>>>>>>>>>>>> nee hoor… kijk maar deel 5: ???
  We moeten nog geduld hebben…
  :o)

 24. Ha Juul, ik was er niet meer.
  Je hebt gelijk , maar nu zie ik het wel !!!!!
  LIEEEF, hi,hi die buidel :-))).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *