Veranderingen van versjes in het album

In de alba amicorum van de mannen werden naam, plaats en datum genoteerd, aangevuld met een gedicht, een wapen of een tekening. In de alba van vrouwen ziet men veel liederen. Vaak niet zelf verzonnen, maar overgeschreven.

Op het eerste gezicht lijken de mannelijke alba amicorum op wapenboeken en de vrouwelijke op liedboeken. We hebben het hier dan over de zestiende en de zeventiende eeuw. Uit deze periode zijn er veel meer albums van mannen dan vrouwen. Zij reisden immers vaker.

Als aan het eind van de achttiende eeuw de belangstelling steeds verder daalt onder de mannen, gaat het helemaal over in handen van de vrouwen.

De gedichten worden eenvoudiger en korter, aangevuld met haar- en borduurwerkjes.Omstreeks 1860 gaat het losbladige systeem over in de oorspronkelijke vorm: het gebonden boek. Men ziet zware moralistische verzen over de vergankelijkheid en over ‘rozen en doornen’ en de verzen over de “vergeet-mij-niet” ziet men in allerlei vormen verschijnen.
De juffrouwen en de meesters gaven hun voorkeur aan een versje met een opvoedkundig karakter.
Na de tweede wereldoorlog komt het goed zijn voor anderen sterk naar voren en vooral blij door het leven gaan.

Er zijn ook vele versjes die al meer dan 100 jaar meegaan. Zoals Rozen verwelken enz. en in mijn verzameling bevinden zich vele albums die met het volgende versje beginnen:

Deze album behoort aan mij

Zoo lang ik heb te leven

Christina is mijn naam

Mij bij m’n doop gegeven

Deen is m’n naam

Al van m’n vadersstam

Assen is de plaats

Waar ik ter wereld kwam

(Van Christien Deen 1927)

Tot op de dag van vandaag kom je dit tegen. Verder de oude bekende versjes die altijd terug blijven komen en veel grappige of flauwekul versjes.

25 gedachten over “Veranderingen van versjes in het album

 1. Ik ken een aardig meisje
  Wil je haar eens zien
  Kijk dan in de spiegel
  Dan zie je haar misschien
  * grijns *
  :o)
  Als ze in je album schrijven
  Dat je heel lief en braaf moet zijn
  Denk dan eens aan deze woorden:
  Een beetje stout is ook wel fijn
  * nog grotere grijns *
  :o)
  pssst…
  Ik heb dikke pret met allerlei online versjes, zo leuk!
  :o)

 2. Wil je alle klippen mijden van de grote levenszee, neem dan als kaptein en stuurman,deugd en Gods vrucht met u mee, vriendschap zij tot u matrozen,en de wijsheid tot kompas,hoop u anker, moed u zeilen,tot bevaren van deze plas,hoe de golven dan ook slaan,gij landet wis behouden aan.Janna Bloemzaad 1900.Wie kent deze familie, ik zou dit groene poezie boekje graag terug geven aan haar zus Alida.

 3. Wat leuk, al die oude versjes,
  een korte uit mijn album,
  Daar is geen zilver of verguld,
  zo schoon als leven zonder schuld.

 4. Leuk he al die versjes !!!
  Dat laatste staat ook in het begin van mijn Album.
  Heb ook van leerkrachten mooie versen er in staan. En de zelfgeschreven gedichtjes van mijn overleden grootouders en moeder zijn toch het waardevolst.
  Mijn oudste kinderen (30/28) hebben ook nog een poesie gehad ook mijn zoon, hij liet er wel leerkrachten en familie in schrijven en de vriendinnen van zijn zus, maar niet zijn schoolmaten. Zij hebben ook als klein kind nog in mijn oude poesie geschreven, leuk hoor.
  Op de middelbare school heeft mijn dochter er nog een gekocht om haar medeleerlingen erin te laten schrijven.
  Ruchama heeft vorige week nog in een moeten schrijven van een leerling.
  Het heeft toch meer dan een vriendenboekje, alhoewel die ook leuk zijn om terug te lezen. Dat geeft na zoveel jaar ook weer een tijdsbeeld. Zie ik nu al in het boekje van mijn zoon (22).
  Ik schreef daarin bv, naast de wens van wereldvrede en geluk voor mijn zoon, dat ik later oma wilde worden.
  Nou, dat is nog uitgekomen ook !!! :-)).

 5. wat een leuke dingen allemaal. Bezit je een klein museum Berthi ?? het begint erop te lijken, dit is zo leuk al die achtergrond informatie.

 6. In de Handwerken zonder Grenzen van April 1998 nr 2, staat een mooi uitgebreid artikel over het Album Amicorum met wat patroontjes. Veel foto’s en ideetjes.
  Er is een wedstrijd geweest bij HzG, met dit thema. In een oudere nieuwsbrief van Merkwaardig hebben een aantal versen gestaan, waar ik hier kopien van heb.
  Ik was namelijk ook al een tijdje allerlei dingen hierover aan het zoeken voor een logje, maar hier staat het nu mooi uitgebreid.
  Het is reuze interessant, en je ziet het spreekt velen aan. Zou het een typisch vrouwending zijn ?
  Mijn man vind het prachtig !!

 7. Vorige jaar kwam bij mij het idee op om voor degene bij wie de bijeenkomst was voor de vriendschapslappen – een album amicorum te maken. De meeste leden van de groep gaven er gehoor aan. Ong. de grootte van een correspondentiekaart aangehouden. Zlef maakte ik er een stoffen doosje voor, met aan de zijkanthet woord album amicorum.
  Bij de ontvangster viel het heel goed in de smaak. Het was voor mij die de kaartjes verzamelde leuk om te zien hoe verschillend ze waren. Dus voor een gelegendheid is het echt leuk.

 8. Ik zit te bedenken hoe die haarwerkjes mooi blijven. Worden die bespoten met een stof?
  Marlies

 9. @Juul, alle versjes blijven leuk!!!
  …de geklutste poes…. miauwde zeer tevreden!!!! LOL
  Dat idee van je kookboek is ook ontzettend leuk. Eigenlijk moeten volwassenen dit vaker doen. Blijft een leuke herinnering aan een bepaalde tijd.

 10. @Marlies, volgens mij hoef je niets te doen aan het haar. Het blijft van zichzelf zo mooi! Ik heb jaren een lange vlecht van mij bewaard, uiteindelijk toch maar weggedaan. Al die jaren was er niets aan veranderd.

 11. @marian’ne m, alle gemaakte doosjes zijn tentoongesteld geweest in het NCH in Breda. Was zeer de moeite waard.
  Mijn kinderen hebben een vriendenboekje gehad en alleen Eline nog een poesiealbum erbij.
  Bij een afscheid komt het voor om de persoon een Liber Amicorum (alba amicorum) aan te bieden.
  Een voorbeeld:
  http://www.phc-amsterdam.nl/la_eh/liber.htm
  Marian’ne m, wat ben jij een gelukkig mens, nu je wens is uitgekomen!!

 12. @basje, … klein museum..? Tsja, ik heb wel eens open dagen gegeven voor de vereniging Merkwaardig en ik krijg ook vragen van bv. vriendinnengroepjes die een uitstapje willen maken en naar mij toe willen komen. Helaas doe ik dat niet meer. De tijd ontbreekt me. Onlangs heb ik nog tegen twee vriendinnengroepjes nee gezegd.
  Ik moet keuzes maken!

 13. BREIEN op TV, 17.30 uur.
  In het programma Max en Martine is Mirjam Tegels (snelbreister).
  Herh. morgenochtend 11 uur !!

 14. Berthi…..het gaat weer goed hoor…..
  Wij houden je op de hoogte!!!
  Gaf ook altijd de schuld aan mijn 4 jaar oude computer maar de arme ziel kon er dus niets aan doen!!!
  ;o))

 15. Wat een mooi onderwerp , ik kwam er nog niet aan toe hierop te reageren .
  Maar gisteren en vandaag er al veel dagdromen over gehad .
  Mijn Poesie album ligt in een kast waar momenteel veel stapels voorliggen , daar kan ik nu moeilijk bij .
  In 1940 zijn opa en oma vlak achter elkaar overleden . Opa in Juli en een maand later Oma . Bij de inval van de Duitsers was oma nog zo verdrietig huilende door het huis gegaan , O en nu is onze koningin ook nog weggegaan naar Engeland .
  O o de koningin laat ons in de steek !
  Toen ik een poesie album kreeg heeft mijn Oom een mooi vers geschreven over het verdriet dat wij allen hadden toen Oma en Opa er niet meer waren .
  Ik meen dat hij het zelf op rijm had geschreven .
  Ik denk dat ik met Sinterklaas het album
  kreeg .
  En in middels ben ik voor enkele gegevens even in mijn familie boek gedoken .
  Wat een bezit . Een prachtige uitgave van 1988 .
  Een oud geslacht waarvan het verhaal begint in 1700

 16. Mooi aandoenlijk verhaal.
  Hier is te zien hoe waardevol die kleine dingen (versjes) kunnen zijn !!!
  Gerrie, jij hebt ook zo’n waardevolle herinnering ondanks het verdriet om je grootouders.

 17. goedemorgen maandag.
  hoe gaat het met dinsdag?
  doe de groeten aan woensdag.
  en zeg tegen donderdag.
  dat ik aanstaande vrijdag.
  met de trein van zaterdag.
  zondag kom logeren.
  ergens hier op zolder, heb ik een melkdoos vol met poezie-albums en boekjes met verzamelde versjes.
  rommelmarkten afstruinend en heel soms zo’n verlaten album tegen komen.
  wat zijn er toch veel mooie dingen.

 18. Ieder komt op Herenswegen ,vrachtje tegen dat hem past.
  Komt hij menig hoogte tegen ,zwaarder valt hem dan de last.
  Maar hij denkt kom stap wat aan.
  ’t Zal hier na wel beter gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *