Abc… van Maroesja

Hoe is mijn ABC idee ontstaan?

Ik kom Berthi tegen in Waalwijk op een schaaktoernooi. Wij zitten samen aan de koffie in de lounge van het hotel, op tafel staan nog steeds de grote vazen met mandarijnen. Ze zijn echt nep.
Berthi probeert mij over te halen om mee te doen, ik aarzel omdat mijn tijd helemaal gevuld is met de begeleiding van mijn kinderen. Mijn kinderen hebben allebei autisme (13 en 15). In de vakantie is er soms wel wat tijd voor handwerk. Het maakt me dan niet uit wat het resultaat is, het gaat me puur om de ontspanning. Ik laat me overhalen en het idee wordt geboren; een ABC van een schaakpartij van mijn kinderen.
Thuis ga ik op zoek naar materiaal op de vliering in de verhuisdozen die daar al tien jaar staan, tussen kampeerspullen en speelgoed.
Veel tijd heb ik niet, dus ik doe het met wat ik tegenkom. Een oud ABC boekje, ooit op straat gevonden, een strook linnen en borduurzijde. Ik zie wel wat het wordt in Frankrijk.

Wij kamperen op een schaakcamping aan de kust, boven Bordeaux. Ik voel me niet tot deze streek aangetrokken, maar de camping is gelukkig vol loofbomen en heeft een goede sfeer. Overal kom je schaakborden tegen; op elke picknicktafel, in het eenvoudige café, bij het ontbijt en bij de tent. Er zijn elke dag toernooien en er is een stage van Shirov. De kinderen hebben ons een paar uur niet nodig.
Het is een ongekende luxe; ik zit voor de tent en kan kiezen of ik een boek ga lezen of borduren. Ik begin aan mijn eerste steken en kom tot rust. Ik borduur een schaakpartij gespeeld in Baarn, waar Marieke heel enthousiast over was. De schaaknotatie hoort met hoofdletters en kleine letters, maar ik vind die combinatie niet mooi. Ik heb er grote en kleine hoofdletters van gemaakt. Het stukje linnen was over van een tafelkleed dat ik ooit geborduurd heb. Thuisgekomen blijkt dat deze strook precies op de pianotoetsen past.
Dankzij het ABC heb ik heel veel uren kunnen ontspannen deze zomer.

Maroesja

26 gedachten over “Abc… van Maroesja

 1. @Maroesja, ontzettend leuk idee dat ook op diezelfde dag in Waalwijk is ontstaan.
  Bijzonder omdat het om een fragment gaat uit een schaakpartij van Marieke waar zij zo enthousiast over was.
  En het leuke vind ik dat dit Abc weer zo totaal anders is.
  Fijn dat het een mooi plekje heeft gekregen!

 2. @Maroesja, ik vind het GEWELDIG!
  Jouw idee is zo origineel, schitterend gewoon!
  Dit kan ooit in de toekomst nog een leuke “puzzel” opleveren… LOL, of zet je er ergens nog op dat ’t een schaakpartij is?
  (Vermeld ook je naam en ’t jaartal nog ergens, dan weet men in de toekomst dat jij de maakster was…)
  :o)
  En met “gewoon” wat “simpele” materialen die je voorhanden had, is het SUPER leuk geworden, ik vind dit heel erg knap van je!
  Het is echt een lap met een verhaal geworden…, en daar houdt Berthi (en wij allemaal ook) zo van.
  ;o)
  Is de lap in het echt langer dan we nu op deze foto zien?
  Ik vraag dit omdat je verteld dat hij op de pianotoetsen ligt.
  Vertel, vertel, wat zijn de afmetingen??? (Wij zijn nl. altijd nieuwsgierig.)
  ;o)
  Ik hoop dat je nog heel veel uurtjes ontspanning mag vinden in handwerken, of wat je maar fijn vind, het is je van harte gegund.
  :o)

 3. Wat een bijzonder ABC tje en een bijzonder verhaal er achter. Fijn dta je het met ons gedeeld hebt.

 4. wat een leuk verhaal en zo knap geborduurd!!Ik begrijp niets van schaken, , weet de naam van de stukken en dat is hetwel. weet ook dat de ijen ne plaatsen en letter en nummer hebbben, maar dat is het wel. Veel plezier met de loper

 5. Wat origineel en leuk gedaan. Dit is heel ‘eigen’. Ik denk dat het ook langer is gezien de randen. Ik snap niets van de scores, maar dat zit wel goed denk ik :-)).
  Fijn dat borduren/handwerken je zo ontspanning kan geven. Kan je wel gebruiken.
  Succes met de kinderen, dat is pittig.

 6. Het ABC gebeuren woordt steeds mooier en origineler .
  De letters en prachtige verhalen die erbij horen .
  Deze letters zijn ook weer heel bijzonder .
  Fijn dat we het hier mogen bewonderen !

 7. Leuk abc zeg , wat zal het leuk zijn om die allemaal in een boekje te zien of in het echie! Het idee was een losse flodder van Juul he en was wordt het een succes , er komt zelfs een abc-dag! [maar ik blijf thuis!]
  Marlies

 8. Wat een origineel idee. En wat leuk dat het geboren is op zo”n speciale plek. Te gek hoor Hartstikke leuk . En persoonlijk heel veel sterkte toegewenst.

 9. Nee ik woon eigenlijk minder dan een uur autorijden vanuit mijn woonplaats naar Utrecht , maar ja , straatvrees en zo he en ik kan geen 100 meter meer lopen.
  Maar ik lees de verhalen wel en er komen ook vast foto’s op de diverse logs , hm ik verheug me er nu al op!
  Marlies

 10. Mooi verhaal en een zeer bijzonder abc.
  Leuk al die verschillende abc tjes.

 11. Heel bijzonder!!
  En wat ontzettend fijn dat jij je even zo goed kon ontspannen met het borduurwerk!!
  Succes met de kinderen……..en het schaken!!

 12. Maroesja, ik snap echt helemaal niks van schaken, maar je ABC vind ik geweldig en zeer orgineel. Gelukkig dat Berthi jou heeft overgehaald om mee te doen!

 13. Maroesja, fantastisch leuk jouw abc’tje. Het leukste vind ik wel dat het zelf ontworpen en gemaakt is waardoor dit lopertje voor jouw en je kinderen een betekenis heeft!
  eigenlijk leuker dan zo van een patroontje zoals ik gewoonlijk doe. Ik wens dat je zo nu en dan toch wel tijd voor deze ontspanning kunt maken. Succes met alles

 14. Bedankt voor jullie positieve reacties!
  Komende zomer neem ik weer naald en draad mee en zal aan jullie denken als ik in Frankrijk zit.

 15. wat een fantastisch idee om een schaakpartij te borduren.Ziet er echt geweldig uit. En ja: je komt tot rust met borduren (mits je goede ogen hebt ..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *