Patroon vingerpoppetje

Opzetten: 14 steken op breinaalden nummer 3. Hierna 10 naalden tricotsteek breien. Aan beide zijden 1 steek meerderen en met rose of ecru garen verder breien. Vervolgens 5 naalden tricotsteek. Dan 1 naald wit, bruin of zwart voor de haren. Verder gaan met 4 naalden rood tricotsteek, daarna aan het begin van elke naald 1 steek minderen tot er 6 steken over zijn. Deze 2 aan 2 samenbreien. Door de 3 overgebleven steken de draad halen.
Voor alle gebreide gedeeltes geldt dat je lange draden moet laten hangen voor de afwerking. Naai met steekjes de mond en de ogen en zoals ik met dit poppetje heb gedaan de steekjes op het jasje. Naai pas daarna aan de rechterzijde met de overgebleven draden het poppetje dicht.De andere draden wegwerken. Eventueel een koordje haken aan de muts met een kraaltje (niet bij kleine kinderen). Als je alleen haren wilt, een paar naalden meer ‘haar’ kleur breien en de steken 2 aan 2 breien en de draad er doorhalen.
De vingerpoppetjes zijn leuk te gebruiken als tractatie bij kinderen op de basisschool, je vult ze dan met een rolletje snoep of een ingepakt reepje kaas.

Opzetten: 20 steken op de breinaalden voor het mutsje op het flesje, in de kleur rood of een andere kleur. Brei 10 naalden in tricotsteek, daarna aan het begin van elke naald 1 steek afkanten, tot er 3 steken over zijn en hier dan de draad doorheen halen. Het flesje vullen en afdekken met folie en een elastiekje; de muts erop zetten. Met stift de neus, mond en ogen tekenen. Met wattenbolletjes of schone schapewol de haren en de baard maken.
Deze kaboutermutsjes op een flesje zijn ideaal voor de kersttafel, als ze als kerstmannetje gemaakt worden.

© Copyright Paulie

30 gedachten over “Patroon vingerpoppetje

 1. @Paulie, wat een verrassing toen je vorige week zaterdag deze poppetjes voor me meebracht!!! Ze zijn ontzettend leuk!!!
  De afgelopen week keek ik elke dag naar het kerstmannetje, het kwam me toch wel heel bekend voor. Ik ben diep gaan graven in mijn geheugen en weet nu dat ik het jaaaaaaaaaaaaaaren geleden ook heb gemaakt.

 2. @Paulie SUPER leuk zijn ze!
  :o)
  Oh gut, ik ga gelijk verzinnen, terwijl ik (nog) niet eens brei…
  Die platte op een (kerst) kaart naaien, met verder afwerkings beschrijving met een draad, en een naald…
  Ter inspiratie van nog niet handwerksters?
  En in de andere vulwol ipv vingers, de bodem losjes dicht, lusje bovenin en, hup in de kerstboom, met heel veel broertjes en zusjes…
  :o)

 3. 26 stuks, met elk een letter op hun truitje of jurkje…, voor een alfabet boom.
  * huppelt richting bed om hier over verder te dromen *
  :o)

 4. Paulie !!!, wat een grappige poppetjes. Ook weer zo iets leuks om te doen. Je kan blijven varieren. Zo kom ik nooit meer aan borduren toe :-)).

 5. wat een ontzettend leuke poppetjes, ik ga ze gelijk maken.. even de andere dingen aan de kant

 6. Wat enig zeg , zo zijn we allemaal alweer verder aan het denken gezet . Zoveel ideeen komen er langs .
  Heel bijzonder vind ik de alfabet boom , ik zie het voor me . Zag enkele dagen geleden voor een kersttafel , het bestek aankleden met een vingerpopje !
  Ik dacht dat het in een Ikea folder stond .
  Paulie je hebt weer echt iets leuks op gang gebracht .

 7. @Mary, ben jij ook een nachtbraker geworden?
  Juul 3:37 en Mary 3:39!!
  Tijm is een vroege vogel 6:42
  Een alfabetboom vind ik helemaal te gek!!!
  Enig voor kinderen!!!!
  Maar je kunt natuurlijk ook enkele vingerpoppetjes maken voor Sinterklaas!
  Mogelijkheden genoeg.
  Jammer, ik krijg de Ikea folder niet. Ik ben onlangs wel lid geworden van de Ikea family en ontving het daarbij behorende tijdschrift(je). Ik zal eens kijken of ik die nog heb liggen.

 8. Berthi, om 3.10 ging de wekker !! mijn partner moest zo vroeg weg !! “Normaal” gaat de wekker om half 6 of 6 uur en zit ik om half 8 in de trein naar mijn werk!! dus ben een vroege vogel (we liggen vaak ’s avonds dan ook vroeg in bed!)

 9. Vinger popjes voor een kinder verjaarsfeestje en samen een verhaal bedenken .

 10. ik kocht een paar jaar geleden dergelijke popjes in Rotterdam in het werelddmuseum voor 50 euro cent, daar kan ik niet voor breien Ik heb een kerstman en een lama die gaan samen in de boom, en daar laat ik het bij ………………../////???????

 11. Bedankt voor de leuke reacties, die alfabethboom,te gek.Ik zie het voorme.
  Zelf heb ik ze al heel vaak gemaakt. Maar hetis toch altijd leuker als de gekochte.
  (die machinaal gemaakt zijn) Zelf heb ik ook twee schaapjes ooit gekocht. Komen uit verweggistan.

 12. Heel , heel erg leuk, ik ga proberen of er in het verzorgingshuis waar ik een handwerkclubje heb, iets mee kan doen, bedankt voor de beschrijving erbij, restjes wol genoeg!!!

 13. zo’n mutsje alleen is ook al erg leuk! wit randje onderaan en in de boom. het abc-en erop vind ik ook een heel leuk idee.
  groetjes
  anneke

 14. Voor wie niet breien wil of kan , werken met vilt is ook heel leuk .
  Er zijn genoeg stoffen die weinig of niet rafelen . Aan de slag ermee .

 15. @Gerrie, persoonlijk vind ik breiwerk soepeler voor de vingerpoppetjes. Maar vilt is een mooi alternatief.

 16. Nog een ideetje: ipv letters, cijfers erop…
  en dan een advent poppetjesboom…
  ;o)

 17. Ze zijn idd heel leuk, ik heb de kerstgroep gekocht vorige maand.
  Zo leuk en zo fijntjes gemaakt. En mooi dat het ‘eerlijk’ handwerk is.

 18. Ik maakte al vinger popjes toen mijn dochter op kleuterschool zat en die is nu 39 jaar maar toch leuk om ze weer tegen te komen

 19. heb even gesnuffeld op jullie site en heb genoten van al het mooi,s
  alleen wat ik zelf zoek vond ik niet, ik ben 68 jaar ben sinds 6weken weer bezig op een basis school en help mee met Handvaardigheids les en wel stofversieren en breien en was op zoek naar nieuwe ideen.
  wens jullie veel sucses
  m vr gr
  Hennie Hermans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *