Historische Sinterklaasintochten

Vanaf 1955 zijn de Sinterklaasintochten een vast onderdeel van het tv journaal. Op deze website staan nu een aantal oude Polygoonfilmpjes van intochten. De oudste is uit 1941, waarin Sinterklaas aankomt in Amsterdam samen met de Jeugdstorm.

“Als het zo tegen december gaat lopen, dan krijgt de kleine dagelijkse ceremonie van door moeder naar bed gebracht worden, een heel speciale betekenis, de hele dag heb je allemaal verhalen gehoord over Sinterklaas en Zwarte Piet, die mooie cadeautjes komen brengen, als je tenminste zoet geweest bent. Dit is echt een tijd om heerlijk te dromen.’ Aldus Polygoon

14 gedachten over “Historische Sinterklaasintochten

 1. Leuke link, nu een beetje laat, maar hij loopt niet weg…
  ;o)

 2. De mooiste is die van de etalages. Mijn oma woonde in Amsterdam en dan de Sinterklaas etalage bij de Bijenkorf bewonderen, dat was pas feest.

 3. @martine van meeteren, het bekijken van de Bijenkorf etalage is al een feest op zich zelf! Verder zijn er bijzonder weinig etalages die aantrekkelijk zijn met Sinterklaas.

 4. Vroeger… hééééééééél lang geleden waren de etalages vd Bijenkorf een atractie!
  Alles bewoog er…
  … en iedereen ging er naar kijken…
  Tjonge, en ik was ’t bijna vergeten…
  :o)

 5. Niet alleen de etalages van de Bijenkorf, binnen in het trappenhuis waren al die pieten aan het touwklimmen. GEWELDIG vonden de kinderen (en vooral ik) dat! Ik ben enkele jaren met ze naar Amsterdam getogen, want dat moesten ze echt meegemaakt hebben, vond ik!
  Ik kan nog heimwee hebben naar zo’n gezellig trein-winkeltochtje! Die kinderen zijn toch véél te snel groot geworden, bah!

 6. @ineke, toen ik het filmpje zag verbaasde het me dat de touwklimmende pieten in de Bijenkorf er al zo lang zijn.

 7. 1941?
  Nou, ik wist dat Sinterklaas papistische proganda is, een Roomse Kardinaal met een zwitserse garde die bestaat uit bijgelovige moslims. Maar nu weet ik dan, dat Sinterklaas opgedrongen is door de papen uit Duitsland, die NAZI’s genoemd worden, of moffen, dus weet ik dat er geen veschil is tussen Adolf Hitler en Sinterklaas. Adolf Hitler bestaat niet, je kan de nederlander alles wijsmaken. Want liegen tegen kleine kinderen vindt de nederlander moreel aanvaardbaar, mij in elkaar slaan als ik er wat van zeg ook.
  Liegen tegen kleine kinderen is strafbaar.
  Strafbaar?
  Strafbaarder als de illegale wetten van leugenachtige politici voor u zijn!

 8. Hallo ziet er erg leuk uit,bijna is het weer zover.. wij kunnen in iedergeval niet wachten tot het grote kinderfeest weer kan beginnen ,succes met je site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *