Het verhaal van Sint Nicolaas

Sint Nicolaas is beschermheilige van de armen. Zo zou hij volgens een legende ooit drie arme meisjes geholpen hebben, die onhuwbaar waren omdat hun vader als koopman failliet was gegaan en dus geen bruidsschat kon betalen. Ze dreigden zelfs in de prostitutie te belanden. Drie keer strooide Sint Nicolaas ’s nachts, zonder gezien te worden, beurzen met goudstukken door een open raam. Zo konden de meisjes fatsoenlijk blijven en binnen hun stand trouwen. De muntenregen was zo gul dat er zelfs goudstukken in hun schoenen terecht kwamen. Vermoedelijk is de traditie van het strooien met pepernoten, chocolade munten en ‘het schoen zetten’ hieruit ontstaan. Op oude prenten staat Sint Nicolaas afgebeeld met drie gouden ballen of appels, symbool voor de goudstukken die hij strooide.

Ongeveer 270 na Christus: Nicolaos wordt geboren in Patara, vlakbij Myra (Turkije). Het voorvoegsel Sint krijgt hij als hij daar op latere leeftijd bisschop wordt.

6 December 342: (maar 343 wordt ook genoemd) sterfdag Sint Nicolaas. Myra groeit daarna uit tot belangrijk pelgrimsoord.

1087: Myra wordt belegerd, zeelieden nemen daarom vlug de beenderen van Nicolaas mee en begraven die in het Italiaanse Bari, dat onder Spaans bewind valt. Vandaar ook het verhaal dat de Sint uit Spanje komt. Via verhalen van zeelui leert heel Europa Sint Nicolaas, patroonheilige van de zeevaart, kennen.

1400/1500: in de grote Nederlandse steden wordt Sinterklaas al bescheiden gevierd. In Dordrecht krijgen kinderen omstreeks 1360 een dag vrij en wat geld uit de gemeentekas om pret te maken. In 1427 zetten arme kindertjes hun schoen in de Utrechtse Sint Nicolaaskerk. Rijkelui vullen de schoentjes.

1600/1700: groeiend -protestants- verzet tegen de viering van Sinterklaas. In 1638 verbiedt het Amsterdams stadsbestuur de viering. Maar de bevolking trekt zich daar niets van aan. In 1661 wordt zelfs een Sinterklaasmarkt overhoop gegooid, de bezoekers weggejaagd.

1625: Nederlanders stichten in Amerika Fort Amsterdam dat als Nieuw Amsterdam uitgroeit tot New York. De beschermheilige is Sint Nicolaas, een naam die door Amerikanen verbasterd wordt tot Santa Claus. Deze goedgeefse tweelingbroer van de Sint krijgt in 1931 zijn gezicht door een serie Coca Cola- reclames.

1845: schoolmeester Jan Schenkman publiceert het boek ‘Sint Nikolaas en zijn knecht’. Het wordt een enorme bestseller. Door de afbeeldingen in het boek krijgen Sinterklaas en zwarte piet een gezicht. Van zijn hand is ook het befaamde lied ‘Zie ginds komt de stoomboot’.

1934: eerste intocht van Sinterklaas in Amsterdam.

1964: de intocht van Sinterklaas in Hoorn wordt voor het eerst op televisie uitgezonden.

6 december 2006: 1664e sterfdag van Sinterklaas.

Voor de beelden van de intocht uit 1964, kijk hier.

Bron: Dagblad De Limburger

27 gedachten over “Het verhaal van Sint Nicolaas

  1. Ik ga even in de keuken een schaaltje pepernoten halen…
    LOL
    ;o)

  2. Oh… wat een heerlijk verhaal, Berthi!!
    Sint Nicolaas wordt een beetje weggedrukt door de kerstman. Maar dit jaar valt het ons op dat er erg veel te koop is in de winkels. Sinterklaas heeft zoveel keuze om lekkers te kunnen kopen. Zal het weer een beetje terug komen?? Ik hoop het!! Het is denk ik belangijk om Nederlandse tradities in ere te houden of in ere te herstellen!!

  3. Ik durf het haast niet te bekennen. Maar ik ben niet zo Sint-vierderig.
    In mijn gezin nooit gevierd. De oorsprong is heel nobel, maar de commercie daarin staat mij erg tegen. Net als met kerst trouwens !
    Dan heb ik nog wat persoonlijke redenen maar dan wordt het wel erg serieus op de vroege ochtend !!:-)).

  4. Een heel oude traditie Sinterklaasfeest vieren . Ik heb er mooie herinneringen aan .
    En vlak na de oorlog , we waren wel bevrijd , maar veel dingen bleven nog op de bon . Een tante kocht voor mij met punten van haar zelf in een manufacturenwinkel wat fijne witte katoenen stof . In het diepste geheim maakte ik geborduurde zakdoekjes . Wat ik verder nog meer gemaakt heb , dat weet ik niet prcies meer , Boekenleggers ?
    Maar het werd een heel gezellige Sinterklaas viering . Mijn moeder had natuurlijk ook voor cadeautjes gezorgd en Oh de lekkere banketletter !
    Maar ik vind wel dat het tegenwoordig erg uit de hand loopt met al de cadeautjes .
    Er wordt steeds meer en groter uitgepakt .
    Kunnen we nou niet meer blij zijn met iets minder , een klein presentje uit liefde gemaakt is toch veel meer waard .
    En verdwijnt niet zo snel richting rommelmarkt .

  5. Je bent er natuurlijk ook zelf bij!!!
    Bij ons is de laatste jaren steeds belangrijker geworden om dit soort feesten bij elkaar te zijn!!
    Bij ons zijn toch wel een hoop mensen overleden zoals mijn ouders en ik merk door de jaren heen dat mijn broers ook steeds meer met een gezondheid vechten(zware hartinfarcten) Daarom is het voor mij gewoon bijlangrijk om gezellig bij elkaar te zijn en gaat het niet om de grote cadeaus. Een aardigheidje, een surprise en een gedichtje!! Laten zien dat de ander belangrijk voor je is…dat je er moeite voor wil doen!!

  6. Sinterklaasavond gaat om de gezelligheid en niet om de cadeaus. Ik ben blij dat mijn kinderen niet meer op de bassischool zitten. De dag na Sinterklaas mochten ze altijd een cadeau meenemen naar school. Het ene was nog groter en duurder dan het andere.
    Je voelde je enigzins ‘verplicht’ om daar een stuk in mee te gaan.
    Ik heb me daar altijd behoorlijk aan gestoord.
    Nu houden we een gezellige avond met een kleine surprise.

  7. @yvonnep, binnenkort meer geschiedenis!?:-)
    De laatste maanden zijn erg druk geweest en dan wil er wel eens iets bij inschieten!:-)

  8. Wij trekken lootjes in hetgezin en spreken een bepaald(niet zo hoog bedrag af) om uit tew geven aan een cadootje.
    verder bak ik zelf kruidnoten en sinterklaasboterkoek.Ik heb zo’n grote zachte dobbelsteen, en elke keer dat iemand op zes gooit pakt hij of zij een cadootje uit de zak.
    Die zak heb ik ooit van een oud blauw enigszins verschoten gordijn gemaakt.
    Daarop pakjes genaaid van stof, de stof die ik ook gebruikt heb voor een feestjurk toen ik van de oudste in verwachting was.
    Die zak hoort er gewoon bij.
    Jaarlijks krijgt hij een wasbeurt en eenmaal weer droog krijgt hij weer een plekje in de kast op zolder.
    Onze jongens zijn niet zo goed in het gedichten maken en flansden vaak de raarste kronkels aan elkaar.
    Jullie begrijpen dan was het lachen niet van de lucht.
    En zo zien wij het als een gezellige gezinsavond.
    Met kerst doen wij nooit aan het geven van geschenken.Het grootste geschenk vieren we dan al.

  9. @Paulie, amen!
    Zo zie ik ’t ook.
    Ik zit trouwens alweer met een schoteltje pepernoten…
    Sinterklaas en m’n lijn gaan niet samen…
    ;o)

  10. Een gezellige avond ,,, daar gaat het toch eigenlijk om…………….
    Een kleine anekdote van een neefje, zijn opa vraagt Janno heb je al een verlanglijstje gemaakt, en Janno zegt, nee opa nog niet, maar ik zet het wel op Sinterklaas.nl Janno is 4 jaar

  11. Een goede korte samenvatting van de geschiediedenis van Sint Nicolaas-Sinterklaas-Santa Claus
    Alleen het laatste stukje over Jan Schenkman klopt niet helemaal. Jan Schenkman schreef het boekje Sint Nicolaas en zijn knecht met 16 korte versjes deze zijn (voor een gedeelte) pas 50 jaar na zijn dood van muziek voorzien. Hiervoor werd de melodie van een Duits volksliedeje gebruik. Trouwens in de Hafner serenade van Mozart komt Nicolaas ook op zijn stoomboot voorbijvaren.
    Veel informatie over Nicolaas vind je op de Engelstalige site van Carol Meijers http://www.stnicholascenter.org

  12. Hé Wasmus, ben jij niet de grootste Sinterklaas-verzamelaar en Nicoloog in Nederland? Berthi, je kan ook naar zijn lezing in het Stroomhuis komen in Neerijnen op 1 december! 😉
    Carla M

  13. @Juul, dank je voor de direct aanklikbare link. Gisteren deed internet het hier niet en kon zo ook geen bezoek aan de site brengen.

  14. Admiraal Lumey vond ik toch een leuker cadeau dan corrupt plastic en liegen over Goed en Heilig tegen kleine kinderen.
    Maar welbedankt voor de informatie.

  15. Beste sinterklaas fan’s. Hahaha… Leuk verhaaltje
    Maar gaat dit nu niet iets te ver???
    Ik ben nu 13 jaar.
    Ik geloof er al lang niet meer in.
    Aan kleine kindjes ga je geen hele
    Verhalen uitleggen.
    Dus hou het er nou maar gewoon op
    Dat hij sinterklaas heet en zwartenpieten
    Heeft. En kadootjes en pepernoten
    Uitdeeld!!
    Laat dit gewoon een nederlandse feestdag zijn!
    Zonder dat er hele verhalen verteld moeten worden.
    P.S. Mijn achter naam =
    Sintnicolaas. 😀
    Groetjes,.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *