Breimachine

Sinterklaas heeft het goed in de gaten; breien is hip! Om meiden vanaf 7 jaar kennis te laten maken met breien, heeft de goedheiligman een breimachine, waar je ook mee kunt punniken, op het oog. Zodra de jonge meiden het breien met deze breimachine onder de knie hebben, zullen ze zeker belangstelling krijgen om de breipennen ter hand te gaan nemen.

Sinterklaas gaat de breimachine bij deze bekende winkelketen kopen.

44 gedachten over “Breimachine

 1. Goh, dat apparaat zou ik wel eens willen zien. Het lijkt op de punnikmolen van Prym maar dan met meer dan 4 haakjes.
  Ik heb op de site gekeken maar ik vind het er niet terug. Heeft het een naam?

 2. oh, grappig. ik ga wel even kijken in de winkel. Niet kopen. Ik vind het handmatig breien veel te ontspannend.

 3. Hè jakkie, dat zou ik nooit kopen(LOL), zo’n brok roze plastic…, met een hendeltje eraan…
  Nee, als de sint toch breiplastic koopt dan liever roze plastic breivisjes, of een roze toerenteller, of een waterdichte roze breitas voor aan de rand van ’t zwembad…
  * rent snel weg, want er komt een Piet aan met een roe *
  ;oD

 4. @Irma, en andere zoekenden, hij staat in de online folder, en waarschijnlijk ook in de echte maar die krijg ik nooit, klik op actiefolder aan de rechterkant en blader daarin via de rode knop er onder, hij staat heel klein op een linkerpagina…
  pssst klik hier ook op “punniken” aan de linkerkant, het doorschijnende punnikklosje is een veel leuker stukje speelplastic…
  http://www.breiwinkel.nl/shop/N_frame.html?http://www.breiwinkel.nl/shop/N_art_2157.html
  Deze hierboven koop ik ook niet hoor. ;o)
  Maar die roze: gewoon een goedkope !mm!t@t!€ uit ’t land van de winkelketen eigenaar?

 5. Grrr weblog at m’n linkjes (weer) op…
  Dus (weer) even opnieuw gezocht…
  Sieraden punniken, klik bij de eerste link aan de linkerkant op de linkjes:
  http://www.kralen.com/punniken.php
  http://www.breibrink.nl/index.html?lang=nl&target=d343.html
  Handleiding Addi breimachine:
  http://www.elbekreatief.nl/Download/addi-Express_en.pdf
  http://www.elbekreatief.nl/nl/dept_318.html
  En zomaar wat ervaring en foto’s:
  http://www.teddys-handarbeiten.de/xaddi-express-im-test.htm
  http://www.knitgrrl.com/?p=306
  Google
  :o)

 6. Kon niet meer slapen………
  Leuk dat breien weer zo in is. Ik brei op vrijdagmiddag op een basisschool met zes kinderen aan een sjaal. Hippe kleuren en niet te dunne pennen, het is hartstikke leuk. Afgelopen weekeinde zoon van net twaalf ook de beginselen bijgebracht van het breien, was helemaal enthousiast. Maar…alles met de hand, al word ik nu wel nieuwsgierig hoe zo’n breimachine werkt!
  Mienke

 7. Als ik kiezen mag een mooi houten punnik klosje en die breibol tolol is ook niks .
  Gewoon van rikketikketik met de breinaalden .
  De bambu,tjes werken zeker geruisloos en licht voor wie alles graag in stilte doet .
  Juul , ik zag bij je link een prachtig houten punnik klosje !
  Toch ook leuk om mee te werken en echt niet alleen voor kinderen .
  Waarom ook niet voor ouwe stijve stramme handen elke dag een eindje punniken .
  Ik heb nog altijd een setje ( helaas metalen ) stokjes voor stokjes weven bewaard . Het was een tijdje in en Rita , echtgenoot van onze vorig min.president Wim Kok , zij is een bekend weefster .Ze schreef er een boekje over .
  Dit setje stokjes bewaarde ik , heel wijs al in mijn jonge jaren , voor later .
  Mocht ik ooit last krijgen , handen met reuma problemen , artrose of C.T.S dan zou ik wellicht nog eenvoudige weefwerkjes kunnen maken op de stokjes .
  De techniek is eigenlijk hetzelfde als het matten maken , zoals vroeger veel gedaan werd in de blinden instituten .

 8. Oh heerlijk!!!
  Het is toch heerlijk dat ze kinderen aan het handwerken willen krijgen??
  En als dat zo lukt en het kind vind het leuk is het mij goed!!
  Wat heb ik vroeger veel van die kettingen gemaakt zeg….wel met mijn houten klosje.
  :o))

 9. Ongeveer 20 jaar geleden kocht ik via een huis-aan-huis krantje een soortgelijk “breimachientje” voor dochterlief. Het is best leuk, maar het is eigenlijk meer een punnikmachientje. Er komen, nadat je een draad hebt ingeregen, rondgebreide slangen uit, goed om b.v. Barbie-jurken mee te maken. Wel met de hand de mouwen en hals afwerken! Onze dochter maakte bv. van 3 verschillend gekleurde slangen, die ze vlocht, een sjaal. Beperkte mogelijkheden dus, maar wel leuk om met wol “te spelen”.

 10. Ja zag ik van de week staan. Ruchama attendeerde mij erop. Of het wat was !?
  Ervaring met kinder apparaten hebben mij geleerd dat je als ouder drukker bent dan het kind. Te onhandig en niet stevig genoeg. Zelfs gewoon punniken gaat heel langzaam voordat je resultaat krijgt.
  Maar dat vond ik wel leuk om te doen als kind.
  Gezellig met pennen en wol samem leren geeft het beste resultaat denk ik. En idd zelfs jongens vinden dat leuk.

 11. Hé zeg, da’s een idee, kan ik ook wel eens naar op zoek gaan! Zelf ben ik eindelijk weer eens ijverig aan het breien, nu wil dochterlief van 10 ook breien. Maar dat betekent dus dat ik mijn breiwerkje kan vergeten omdat ik voortdurend steken bij haar op moet halen enzo…
  Groetjes, Gonny.

 12. PS het breimachientje van onze dochter lijkt verdacht veel op de ADDI uit de links van Juul. Alleen was de onze rood met geel plastic met metalen haakjes en ik betaalde fl. 15,–!
  Voor kinderen van rond de 8-12 jr. leuk speelgoed, maar door de beperkte mogelijkheden zijn ze er snel op uitgekeken.

 13. Nog even een punnikverhaal: ik heb 2 oudere broers en toen we rond de 10,8 en ik 6 waren hielden we een punnikwedstrijd. Iedere keer als we een steek over het haakje wipten telden we. Nou, je voelt het al: de heren telden in noodtempo, ik probeerde ze “bij te houden” en punnikte als een bezetene. Tot ik een keertje opkeek en zag, dat ze niets deden, alleen telden om mij op te jagen! Grrrgrrr, broers ;(

 14. Al denkende en tikkende komen er weer van allerlei aanverwante technieken boven . Punniken en . . .het werken met een plank om de mooie Volendamse dasjes te maken .
  In Handw.z.gr. of in de bekende 3 dlg. rode banden serie , kompleet handwerken heeft daarover ook een artikel gestaan .
  Inmiddels toch even richting boeken gegaan en in ONZE KLEDERDRACHTTEN van Constance Nieuwhof ( Ariadne handw.Bib.Zomer & Keuning-Wageningen 1975 ISBN 90 210 2066 1)daar lees ik over Volendammer dasjes die gehaakt worden in blauw wit en in de rouw wordt zwart-wit gedragen .

 15. Ja in de ariadnes van ’74 staan deze ook beschreven. Toen ben ik nl lid geworden om de klederdracht artikelen :-)).

 16. Marian’ne nu weet ik het weer .Eerst was er een hele serie artikelen in Ariadne over klederdrachten en later kwam dat boek uit en nog een uitgebreide serie met allerlei andere technieken .

 17. Ik denk dat we met z’n allen vroeger veel gepunnikt hebben. En telkens maar kijken hoe lang de sliert al was, heel spannend!!
  Het naaigaren zat vroeger op houten klosjes. Kwam er een leeg klosje vrij, dan sloeg mijn vader er kleine spijkertjes in en klaar was mijn punnikklosje. Een grote naald uit de naaimand, restjes wol tevoorschijn halen en aan de slag!
  Het kostte niets!

 18. ik heb zo’n ding weleens in de kringloopwinkel gezien. misschien zelfs wel ‘gered’ maar dan staat ie hier ook weer te niksen. hetzelfde lot als houten weefraampjes, batikspullen, een sjaalbreiraampje enz.
  zoveel spullen, zo weinig tijd…
  groetjes

 19. Constance Nieuwhof organiseert nu nog steeds textielreizen. Af en toe spreek ik haar op een textieldag.

 20. Leuk hoor al die handwerkdingetjes voor kinderen, maar ik denk ook dat ze er snel op zijn uitgekeken. Gewoon lekker punniken met een simpel klosje (van die vrouwtjes hebben wij)fantastisch vinden ze het. De oudste (11 jaar) heeft echt meters gepunnikt. Heerlijk zitten ze ermee op de bank, zo rustgevend in het toch wel drukke levendje dat kinderen tegenwoordig leiden. Maar ook breien en weven doen ze graag. Ik denk dat het ook komt omdat ik zelf ook altijd met wol (breien, spinnen) bezig ben. Ze pakken het gewoon op. Als ik dan hoor op de school van mijn kinderen dat een hoop kinderen niet kunnen breien, staan gewoon verwonderd te kijken wat ik aan het doen ben (??).
  Toch wel jammer hoor dat ze op school tegenwoordig niet meer leren. Ik heb het mijn eigen kinderen bijgebracht.

 21. @Ria, je stuurde me een email met de volgende vraag:
  Kun je me helpen aan een patroon van een clapotis in het Nederlands?
  Ik heb je vraag beantwoord via de email, maar die kreeg ik terug: het bericht kon niet op dat adres afgeleverd worden.
  Dan op deze manier mijn antwoord:
  Ik vind het heel jammer dat ik je niet kan helpen. Misschien kan je bij een reactie op mijn weblog een oproep plaatsen.
  Ik weet dat er op andere weblogs ook naar gevraagd is. Maar of er
  daadwerkelijk ooit een Nederlandse vertaling is verschenen?
  Volgens mij is de vraag eerder op de blog van Lies geweest:
  http://lies.typepad.com/knitting/

 22. @Berthi,
  Mijn punnikklosje was ook zo’n zelfgemaakte!
  :o)
  @Gerrie,
  De doorschijnende punnik klos is leuk om te kunnen zien wat je aan ’t doen bent…
  ;o)
  @Ria,
  je zou ook ‘ns bij Tijm kunnen vragen, zij was er volgens mij ook mee bezig…
  :o)
  VANAVOND CLUB VAN 100 KIJKEN!!!
  CARLA EN SnB KOMT ER (eindelijk) OP: OVER HET MUTSEN BREIEN VOOR HET POOLSE KINDERTEHUIS!
  nld 2, 19.55 uur.
  :o)

 23. ik ben afgelopen week begonnen met breien en punniken in de klas…en wat blijkt? kinderen zijn helemaal enthousiast! echt leuk om te zien er zijn nu twee mutsjes af, een moeder heeft er ook 1 gemaakt en het is echt leuk om met ze te doen. een van de jongens kwam woensdagmiddag met zijn moeder zijn breiwerkje halen om er thuis ook aan te werken. ik kan daar echt van genieten!
  de kinderen die niet willen breien zijn bezig met punnik op oude garenklosjes met spijkertjes en dat werkt echt goed en anderen maken zwarte pietjes van pompoentjes, die ze zelf winden, de leukste creaties van wol worden er gemaakt en zelfs de jongens zijn er actief mee.

 24. @noor, geweldig om te horen dat je leerlingen zo enthousiast zijn en zelfs thuis er verder aan gaan werken.
  Dit belooft veel goeds voor de toekomst!

 25. @Juul, ik ga kijken. Alleen moet ik ook naar de Jakhalzen op Nederland 3 kijken, misschien hebben zij vanavond ook SnB in hun programma.
  Als dit nu maar niet op hetzelfde tijdstip uitgezonden wordt.

 26. @Juul, ik ga kijken. Alleen moet ik ook naar de Jakhalzen op Nederland 3 kijken, misschien hebben zij vanavond ook SnB in hun programma.
  Als dit nu maar niet op hetzelfde tijdstip uitgezonden wordt.

 27. Ik heb in de kast ook nog een punnikgeval.
  Wel 30 jaar geleden gekocht bij de 3suisse.Daar moet je de onderkant van ronddraaien,en waar de draadjes doorlopen zijn allemaal haakjes (soort kettelnaalden)die gaan op en neer.Maar als je het te snel doet gaat het niet goed, heb je een steek laten vallen.Moet je weer prutsen om het goed te krijgen.Dus weinig gebruikt.

 28. @Irma, dat ziet er goed uit en het werkt zo te zien goed! Wat wil je nog meer!
  Toch vond ik vroeger dat punniken met een houten klosje en naald ontzettend leuk en spannend.

 29. Breiende Bert kwam nog een paar keer langs flitsen in Pauw en Witteman…
  Voor wie ’t gemist heeft, via uitzendinggemist kun je alles op ’t internet nog terug zien hoor…
  De Jakhalzen zaten achter Jack de Vries van ’t CDA aan…
  En op tv wordt de club van 100 ook nog herhaalt.
  woe 29 nov. 14 uur Nld. 2
  :o)

 30. @Juul, Pauw en Witteman heb ik niet gezien, wel de Jakhalzen en de Club van 100. Het filmpje dat op mijn blog staat vind ik leuker dan wat er vanavond te zien was.

 31. P&W worden na ’t laatste journaal nog hh, net als de wereld draait door.
  :o)
  En anders via ’t internet, dan kun je ’t naar je eigen hand zetten.
  Bert was maar in een paar korte flitsen te zien hoor.
  :o)

 32. Beste Berthi,
  Wij hebben voor onze dochter van 11 precies zo’n breimachine van het Kruidvat gekocht. Het ronde breisel gaat ons uitstekend af, maar het vierkante lapje lukt voor geen meter. Hoe we het ook opzetten (we zijn al dagen in de weer….)maar aan de zijkanten gaan de laatste steken niet goed (ze gaan los) Heeft u misschien tips voor ons ?
  Groet van de familie Bisschops

 33. @karin lemmers, deze breimachine heb ik niet gekocht. Mijn bedoeling was om alleen het bestaan van de breimachine te melden op mijn weblog. Ik kan er dus verder niets over zeggen. Ik zou ermee terug gaan naar het Kruidvat.

 34. wij gebruiken deze breimachine bij de hobbyactiviteit in ons woon-en zorgcentrum.
  voor een bewoner met hemiplegie (halfzijdige verlamming) voor haar is een nieuwe wereld opengegaan. zij kan weer breien, ze maakt lange stroken waarvan wij er drie aan elkaar naaien en zo een toffe sjaal maken, zelf bepaalt ze de combinatie van kleuren.

 35. @nicole berkmans, geweldig dat zo’n eenvoudige breimachine voor kinderen, ouderen kunnen helpen. Fijn dat je deze reactie hebt geplaatst!

 36. Hallo,
  Ik ben radeloos daar ik een breimachientje zoek voor mijn dochter maar nergens kan vinden.
  Weet iemand waar het verkocht wordt in 2007?

 37. @Catherine, kan je niet informeren of ze in een filiaal van het Kruidvat nog ergens een kinderbreimachine hebben staan?
  En anders tweedehands gaan zoeken. Misschien een advertentie plaatsen op Marktplaats: http://www.marktplaats.nl/

 38. Mocht ik ooit last krijgen , handen met reuma problemen , artrose of C.T.S dan zou ik wellicht nog eenvoudige weefwerkjes kunnen maken op de stokjes .
  –> gerrie als je daar bang voor bent kan je er preventief iets aan doen, zie
  http://artrose.pilliewillie.nl/
  misschien wil je een link naar mijn artikel opnemen?
  gr willy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *