Patroon plooirokje

Onlangs heeft mijn moeder het rokje opnieuw gebreid, dat ik als kind droeg op circa 4-jarige leeftijd. Het is in dezelfde donkerblauwe kleur gebreid. Voor de 1e SnB-dag heb ik het patroon uitgeschreven.

Patroon plooirokje

Benodigdheden:
200 gr. Lana Grossa Meilenweit kleur 1141 donkerblauw. Breinaalden nummer 2,5 en elastiek.

100 gr. Lana Grossa Meilenweit is circa 420 m.

Gebruikte steken:
Tricotsteek: goede zijde recht, achterzijde averecht.
Averechte tricotsteek: goede zijde averecht, achterzijde recht.
Ribbelpatroon : alle steken en naalden recht.

Werkwijze:
Het rokje bestaat uit twee gelijke delen. Zet met de donkerblauwe wol voor de taille 90 steken op en brei 6 cm. in tricotsteek. In de laatste naald van het boordje 21 steken meerderen: gelijkmatig verdeeld. Hierna het patroon als volgt breien: 1 kantsteek. X 4 steken ribbelpatroon, 1 steek tricotsteek, 4 steken ribbelpatroon, 1 steek averechte tricotsteek, van X af herhalen over de gehele naald en eindigen met 4 steken ribbelpatroon.
Op deze wijze breien, daarbij aan weerskanten van de averechte tricotsteek alsmede ná de eerste en vóór de laatste kantsteek 8 maal, om de 3 cm., 1 steek meerderen. Op 27 cm. vanaf de tailleboord alle steken afkanten.

Afwerking:
De zijnaden dichtnaaien. De tailleboord naar binnen dubbelvouwen en vastzomen. Het elastiek door de taillezoom rijgen.

© Copyright Berthi Smith – Sanders
Eerste Stitch ‘n Bitch-dag in Rotterdam,
18 november 2006.

43 gedachten over “Patroon plooirokje

 1. Berthi, nou ben ik toch heel benieuwd hoe je moeder aan het patroon gekomen is. Had ze dat nog van vroeger op papier- heeft ze het nagebreid met het oude rokje als voorbeeld- of had ze het allemaal nog “in haar hoofd”?
  kun jij je nog herinneren dat je het rokje droeg?

 2. @Marcella, mijn moeder bewaart heel veel en gelukkig kon ze dit patroon en het patroon van het jurkje zonder mouwen terug vinden. We hebben de fouten eruit gehaald en zo heb ik het patroon een beetje herschreven.
  Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik dit rokje droeg. Zelfs de kleur. Ik ben naar de winkel gegaan en zag deze donkerblauwe kleur liggen en wist direct, dat is het!!
  Ik zie het rokje nog voor me. Op de foto ben ik circa 4 jaar. Ze zeggen dat vanaf deze leeftijd de jeugdherinneringen beginnen.
  Ik eet frietjes uit een puntzakje.

 3. Uit een heel klein puntzakje. Daar doen de kinderen van tegenwoordig het niet meer voor. Het was de tijd dat friet een nieuwigheid was 🙂 Dat rokje is zo leuk. Trouwens je jurkje ook. Ik zal het patroon koesteren. Ooit zal er vast iemand zeggen dat ze een gebreid rokje of jurkje voor haar dochtertje wil.

 4. OO ook leuk, wat degelijker dan het jurkje. Wat droegen wij korte rokjes he in onze jeugd.
  Nog een speciale techniek denk ik om dat plisse er in te krijgen.
  Knap gedaan hoor Berthi MAMA !!! :-)).

 5. Heel leuk Berthi, zulke jeugdherrinneringen!!!
  Berthi Mama….wat goed dat u het patroon heeft bewaard!!

 6. pluim voor Berthi´s mamma, en zo goed om alles te bewaren. Mijn moeder was van het opruimerige type, dus gebruikt , weg ermee, daar kwam nog een 40-45 overheen en zijn we veel kwijtgeraakt, dus weinig herinneringen en oude patronen, maar heel kanp en leuk om het weer te zien ,

 7. @yvonnep, ik vind het ook zo leuk zo’n mini mini puntzakje!!
  Het was een echte traktatie. Tegenwoordig
  is dat ’t al lang niet meer!
  Dank voor al jullie complimenten. Ik zal ze allemaal doorgeven.
  Ze heeft zoveel tijd om te breien omdat ze geen computer heeft!:-)

 8. @basje, jammer dat er uit je jeugd zoveel verloren is gegaan! Maar fijn om te lezen dat je het leuk vindt om op allerlei blogs textiel/handwerk uit de vorige eeuw te zien.

 9. @marian’ne m, de plooitjes ontstaan vanzelf. Het is een heel simpel patroon met een verrassend leuk resultaat.
  Misschien iets om voor je kleindochter te breien? Dit kan echt iedereen breien.
  Het jurkje zonder mouwen is ietsje moeilijker, maar als je daar even voor gaat zitten zal bijna iedereen eruit komen.
  Hé, wat goed van je!! Jij bent goed wakker!:-) De wol die ik al eerder liet zien , was dus voor het jurkje! Ik zal zometeen de link naar die log gaan toevoegen.

 10. Leuk, Berthi, en wat goed, dat je moeder het allemaal nog bewaard heeft. Mijn moeder was ook best bewaarderig, maar zij zijn verhuisd toen ik in het buitenland woonde en veel moest toen weg. Ze heeft dat allemaal uitgedeeld, maar wij hadden gewoon geen plaats, dus helaas is van mij het meeste verdwenen.
  De puntzakjes friet herinner ik me nog goed: ik moest in de stad naar school (enige RK school in de omgeving, op 13 km afstand) en wij moesten dus iedere dag ellenlang op de bus wachten. Soms hadden we geld gekregen van oma of een tante en dan kocht je een puntzakje friet (10 ct. mèt mayo, 5 ct een kleinere portie zònder mayo bij “dikke Piet” een kraam op de Varkensmarkt in Tiel).

 11. @marcella, nee hoor!! Ik wil ook altijd graag (bijna) alles weten!:-)
  Soms vergeet ik gewoon om leuke details te vertellen en dan is het goed als iemand er naar vraagt!!

 12. @ineke, wat leuk dat je dit nog weet en ook de prijs. Daar weet ik helemaal niets meer van. Leuk toch dat je met elkaar dit via logs kunt aanvullen!!!

 13. Berthi dit rokje heb ik ook in mijn jeugd gedragen.Leuk hé. Nu heb ik het in miniatuur voor mijn popje.Het rokje is 2 cm.

 14. @Ria, wat ontzettend leuk dat jij dit rokje ook hebt gedragen. Nu in 2 cm gebreid…. hoe krijg je het voor elkaar?!
  Had jij zaterdag dit rokje ook gezien?
  Het lag op het glas van de ‘hangtafel’.

 15. Ik lees zo links en rechts dat men moeilijk aan dun breigaren kan komen , nu lees ik net het stukje van Ria , die een rokje heeft gebreid voor haar popje , kun jij wel aan dun garen komen dan RIA? Welk garen gebruik jij voor je miniwerkjes? Ik ben helemaal in de ban van dat kleine spul , nee echt niet om zelf te doen , maar hoe mensen dat kunnen , welke garens en zo , welke naalden , kom je makkelijk aan patroontjes… vragen vragen vragen!
  Gauw naar de keuken , koken , mijn ega komt zo en dan heeft hij trek , wij gaan voor de bloemkool met kip! Smakelijk eten allemaal en voor de BOND-liefhebbers :fijne avond!!!!!!
  Marlies

 16. @Marlies, goeie vraag aan Ria. Ik wacht met spanning haar antwoord af. Misschien zijn er winkels met speciaal dun garen, waar wij helemaal niet van op de hoogte zijn.
  Alweer een Bond-film? Ik kijk niet!:-)
  Jij wel, meen ik? Dan zou ik zeggen een fijne filmavond!

 17. @Marcella, heb je dat colcotton in verschillende kleuren of moet je dat zelf in een kleur verven?

 18. Wij kijken wel he Marian’ne! Vanmiddag al lekker even op de bank gelegen met een Bond , een boekie dan he , het wordt toch wel errug veel hoor 3 Bonds in de week , maar ja voorlopig zullen we hem niet meer te zien krijgen denk ik en de nieuwe Bond , hm ik wacht af hoor.
  Marlies>>>>> ik ben weg naar James B. ;-))

 19. Ik kon niet eerder antwoorden mijn computer zat vast.Ik brei met colcoton 34/2 is in veel kleuren te koop.Op de poppenhuis beurs staat Truus Kobus uit Delden.Zij verkopen garen wat ook heel fijn breid.Je kunt ook bolletjes katoen dmc nr 80 of venus garen gebruiken.De naaldjes maken wij zelf,maar zijn ook te koop bij poppenhuis winkels.

 20. Marlies ik ga met zoonlief op zijn kamertje kijken, lekker knus:-)), de PAPA wil de debatten zien.
  We hebben net een eind gefietst, door weer en wind, dus of we het einde halen !!??

 21. Dank je voor de link, Juul. Ik zie nu pas hun prachtige garens!!!! Het lijkt me zeker de moeite waard om hier eens iets mee te gaan doen.
  Wat leren we toch veel elke dag!

 22. Er staan ook patronen op die site, en ook iets over minibreiwerk!
  In de nieuwsbrief, daarvoor links op nieuws klikken.
  :o)

 23. Zo’n spindel om zelf garens te mengen…, en dan een onbeperkte voorraad garen om uit te kiezen en mee te spelen…
  Ik droom al…
  * snurk *
  ;o)

 24. Erg leuk zowel dit rokje als het jurkje. Ik heb zaterdag het patroon meegenomen van het rokje en ben van plan het te gaan breien voor mijn dochterje. Ze is wel al 8 jaar maar is gek op zelf gebreide dingen en ik weet zeker dat het erg leuk zal staan.
  Bedankt voor het patroon.

 25. Hoi!
  Ik vind het ook een leuk rokje!
  Ik ben 22 jaar maar zou zelf ook zo een rokje willen hebben. Is dit rokje 1 maat of is dit echt voor kleine meisjes?
  Wendy

 26. Wat leuk. Toen ik een jaar of 8 was hadden mijn jongere zusje en ik ook zo’n rokje.
  In het blauw. Later mocht ik zoiets voor mijn pop breien en ik meen me te herinneren dat het goed gelukt was. Om te beginnen was het 3 recht, 1 averecht geloof ik en dan na een bepaald aantal naalden werd er aan weerskanten van de averechtse steek gemeerderd.
  Toen ik 8 was was het 1953. Kan me nog herinneren dat ik dat rokje droeg in de rampnacht van de watersnood. Wij hebben geen last van het water gehad, maar werden wel in het begin van de nacht gewaarschuwd dat het slecht ging met de dijken

 27. @Nellie Nugteren, grappig dat jij dit rokje ook in het blauw hebt gedragen. In 1953 werd dit patroon dus al gebreid. Ik droeg het in 1960.
  Dit rokje heeft voor jou ook nog eens een heel speciale betekenis.

 28. Berthi,mijn barbiepop had vroeger een jurkje gebreid in hetzelfde patroon,een strak bovenlijfje en dan geplooid naar beneden met een strikje bij haar boezem als ik me het goed kan herinneren….Toch maar weer eens die zolder gaan afstruinen…..

 29. eehj kunnen jullie een plooirokje plaatsen met patroon
  jeu

 30. Beste Berthi,
  Bij toeval ben ik op deze site terecht gekomen.
  Ik ben namelijk opzoek naar iemand die mijn antieke doopjurkje zou kunnen herstellen, het is er erbarmelijk aan toe.
  Zelf heb ik wat dat betreft twee linkerhanden en zou het alleen nog maar erger maken, maar er moeten toch mensen zijn die hierin kundig zijn en aardigheid aan beleven.
  U kent vast heel veel mensen in de wereld van naald en draad en hoop dan ook dat u voor mij een suggestie heeft.
  Ik bedank u vast hartelijk… al was het maar voor het lezen van mijn mail.
  Zeer vriendelijke groet,
  Mevr. wassink

 31. Hallo,
  Als meisje van vier jaar heb ik zo’n rokje gebreid voor mijn kleine zusje.
  Zij was er één van een tweeling, het rokje werd marineblauw met een witte streep in de zoom en mijn broertje kreeg een pofbroekje in die kleuren.
  Ik wilde het nu ( ik ben nu 66 jaar) voor een kleinkind breien maar wist niet goed meer hoe dat moest. Ben aan het Google-en geweest en toen kwam ik uw rokje tegen. Ben er reuze blij mee en ga het snel op de pennen zetten.

  Hartelijk dank, vriendelijke groet Eugenie

 32. @Eugenie Brakel, dank je voor het delen van je mooie verhaal! Erg leuk dat je het plooirokje opnieuw gaat breien. Ik wens je dan ook veel breiplezier en je kleinkind veel draagplezier!

 33. Morgen ga ik met een vriendin een plooirokje breien voor de pop van haar kleinkind.
  Gelijk het patroon opgezocht van Berthi’s mama.
  Je hoeft niet alles te weten, als je maar weet waar je het kunt vinden.

 34. patroon plooirokje is voor een kindje van vier jaar ik zou het graag voor mijn kleindochter van zes maken zij heeft maat 128 – 134 hoeveel steken moet ik erbij doen. het is zo’n mooi rokje ik hoop dat je me kan helpen. alvast bedankt.

 35. @Stella, het is inderdaad een erg leuk rokje, maar hoeveel steken je erbij moet doen voor een meisje van zes jaar… ? Geen idee. Ik weet niet hoe de verhouding van dit patroon ligt tot de huidige maten. Ik vermoed dat je niet echt veel steken erbij hoeft te doen. Misschien is het beste om het te gaan proberen, met het risico om het eens uit te halen en opnieuw te beginnen. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *