Patroon jurkje zonder mouwen


Onlangs heeft mijn moeder het jurkje opnieuw gebreid, dat ik als kind op circa 2-jarige leeftijd droeg.
Het is in dezelfde kleuren gebreid.

Voor de 1e SnB-dag heb ik het patroon uitgeschreven.

In deze log liet ik je het breigaren al zien.

Patroon jurkje zonder mouwen

Benodigdheden:
200 gr. Lana Grossa Meilenweit kleur 1330 blauw, 50 gr. Lana Grossa Meilenweit kleur 1113 ecru, 2 breinaalden nummer 2,5. Eén ritssluiting.

100 gr. Lana Grossa Meilenweit is circa 420 m.

Gebruikte steken:
Jersey met nopjes:
1e, 3e en 5e naald : recht met blauwe wol
2e, 4e en 6e naald : averecht met blauwe wol
7e naald : X 5 steken recht blauw, 1 recht ecru X
8e naald : herhaal de 7e naald ( 5 steken recht blauw, 1 recht ecru).
Deze 8 naalden steeds herhalen, doch de gekleurde steken laten verspringen, dus de volgende nopjestoer beginnen: 2r. blauw, X 1 r. ecru, 5 st. r. blauw X. Bij het verwisselen van de kleuren de draden achter het werk kruisen, maar de ecru draad heel los laten.

Boord voor het armsgat en de hals in de kleur ecru:
1e naald :X 1 steek averecht, 1 steek recht verdr. X
2e naald : de steken breien zoals men ze voor zich heeft.

Gaatjestoer:
1 steek recht draad om de naald, 2 steken samen breien. De volgende toer alle omslagen en steken breien. 36 steken is 10 cm. breed. Krijgt men meer steken in 10 cm., een dikkere naald nemen; krijgt men minder steken dan een dunnere naald nemen.

Voorpand:
216 Steken opzetten met blauwe wol op naald nummer 2,5. Dan 8 naalden rechts breien (ribbel) voor het boordje. Nu 23 cm. in jersey breien met nopjes, dan alle steken samen breien 2 aan 2 (108 steken). In de volgende naald nog 20 steken verdeeld minderen (88 steken). Dan de gaatjes breien. De volgende naald aan weerskanten 8 steken afkanten.
Nu 13 cm. in tricotsteek met nopjes breien. Voor het halsje de middelste 6 steken afkanten, waardoor het werk in tweeën wordt gedeeld. Dan aan weerskanten afkanten: 2×2 st. 7×1 st. voor de hals. Terwijl men bij de 15,5 cm hoogte de schouder gaat afkanten. Om de andere naald 2×8 en 1×6.

Achterpand:
Tot aan de taille hetzelfde als het voorpand. Na de gaatjestoer aan weerskanten 8 st. afkanten. 4 cm. Boven de taille het werk in tweeën delen. Vanaf de taille 15,5 cm recht door breien. Dan afkanten voor de schouder om de andere naald 2×8 en 1×6 steken. De overige steken ineens afkanten. Naai de schoudernaadjes dicht.
Bij de hals alle steken opnemen en met ecru wol 3 cm. breien in boordsteek afkanten. Dan het boordje dubbelzomen naar de achterkant.
Boordjes voor het armsgat: 18 steken opzetten en 31 cm. breien in boordsteek. De bies langs het armsgat naaien en naar achter omzomen.

Afwerking:
Luchtig persen onder een vochtige doek, de zijnaden dichtstikken tot 5 cm. boven de taille. Zet de ritssluiting in het split.

© Copyright Berthi Smith – Sanders
Eerste Stitch ‘n Bitch-dag in Rotterdam,
18 november 2006.

27 gedachten over “Patroon jurkje zonder mouwen

 1. Die moeder van jou is goud waard!!!
  Fijn dat je nu voor iedereen de patronen op internet hebt gezet!

 2. schattig jurkje, lief van je moeder het nog eens te breien. Wat voor garen heeft ze gebruikt, welke naalddikte?

 3. Wat leuk het jurkje nu in kleur te zien. Wat een werk zit er nog in, zoveel steken. Leuk dat je moeder het patroon nog had en het weer heeft gebreid. Het ziet er prachtig uit !!!

 4. Wat ontzettend leuk dat je moeder het jurkje weer heeft gebreid!!
  Leuk nu in kleur!!
  Berthi mama…..waarom kijkt Berthi zo boos met zo’n mooie jurk aan???
  Schattig!!!
  :-)))

 5. @Marnel, ik zag vanmorgen dat ik gisteravond vergeten was om de hoeveelheid garen en het soort garen erbij te vermelden. Dat heb ik zojuist gedaan.
  Ik zal de link van de log toevoegen waar ik het garen al liet zien.
  Een aantal weken geleden kwam ik bij Marijn in de winkel met een oud bolletje blauw garen dat vroeger gebruikt was voor het jurkje. Marijn had die kleur niet. Bij de andere wolwinkel hadden ze het ook niet. Toen op internet gaan zoeken. Via Ebay had ik een wolwinkel in Duitsland gevonden.
  Een pak van mijn hart want ik wilde persé dezelfde kleur hebben.
  Al met al heeft mijn moeder nog flink door moeten breien om het voor 18 november klaar te krijgen.
  Het donkerblauwe garen voor het plooirokje had Marijn wel.
  Trouwens, het is sokkenwol dat er voor genomen is. Ander dun garen, dan sokkenwol, is er op dit moment (nog) niet te koop. Ik verwacht zeker dat dit binnen circa een jaar zal gaan veranderen. Ik hoor nu al geluiden van breisters om me heen dat ze praktisch uitgekeken zijn op dik garen en gemeleerd garen. Mijn verwachting is dat er zeker veranderingen in breigarens zal komen.
  Mijn moeder heeft zowat altijd met naalden nr.2 of nr.2,5 gebreid. Volgens haar krijg je daarmee het mooiste resultaat. De gebreide kleding valt dan heel soepel en mooi!!

 6. @Wilma, ik wilde niet op de foto!!!:-) Zelfs een koekjestrommel kon me niet verleiden om een lach tevoorschijn te toveren!:-)

 7. Het is een dotje!!!!!!!!!!!!!!
  Hulde aan je moeder, ze kan zo een winkel beginnen , ik denk dat ze dan heel veel zal verkopen.
  Dat rokje vond ik ook zo mooi, die plooitjes die zo mooi vallen , ik zou er bijna van gaan breien………..

 8. Leuk jurkje , mooie kleur , en alle hulde voor mama Sanders , zo mooi te kunnen breien nog , klasse!!!!!!! Berthi Berthi toch zo’n dodderig jurkje en dan niet op je foto te willen?! Je lijkt mij wel! Ik wilde dat ook nooit en wol kriebelde me teveel , ik vond die kleuren die men gebruikt had toen al niks , heb altijd van wat fellere kleuren gehouden en dan is dat donkere blauw groen bruin of zo wel erg degelijk.
  Marlies

 9. @Lous, mijn moeder heeft voor haar zus verschillende ‘kanten’ shawls gebreid zoals ze dat ook voor mij heeft gedaan.
  Haar zus koopt kleding in de duurdere zaken. Onlangs vroegen ze aan haar wie de mooie shawl had gebreid en of de breister niet voor hun zaak wilde breien!
  Dat doet ze dus niet. Het moet leuk blijven en er gaan stiekum toch heel wat uurtjes in een mooi breiwerk zitten. Dat is bijna ‘onbetaalbaar’, zoals jij ook weet!

 10. Berthi, dat viel mij ook al op zaterdag dat er eigenlijk geen dun garen te koop was. Ik had heel dunne wol willen hebben maar kon het nergens vinden. Het jurkje is prachtig, je moeder kan erg mooi breien. Leuk dat ik het in het echt heb mogen zien, dat is toch altijd anders dan op een plaatje.

 11. Dit jurkje vind ik toch al een een mooie frisse kleur hebben. In die tijd had je niet zoveel keus, hield je moeder ook al van blauw. Mijn ouders helemaaaaal niet, echt ALLES was bruin nu nog. Terwijl ze toen relatief jong waren, op hun 30e was ik 6.
  Ik ben pas als volwassene naar blauw gaan kijken en toen liet het mij niet meeer los. Ik heb ook naar deze mooie kleur gezocht, maar idd niet kunnen vinden.
  Marcella ik heb nu Opal wol maar die is al redelijk fijn. Zou met nld 2 gebreid kunnen worden.

 12. He de reakties gaan weer door elkaar, het loggen gaat echt lastig overal, traag, dubbel, met code’s.

 13. @Marlies, felle kleuren vind ik ook mooi, maar ik kan me niet herinneren dat ik die vroeger veel gedragen heb. Mijn moeder was meer iemand van neutrale kleuren.
  Plus, toen was de keuze aan breigarens natuurlijk niet zo groot als nu.
  Voor mijn kinderen heb ik altijd kleurrijke kleding gekocht, gelukkig was dat toen volop te krijgen.

 14. Berthi wat goed dat je moeder dit jurkje en rokje nog een keer “in de herhaling” heeft
  gebreid. En zo mooooooi !!!!!

 15. wat waren onze ouders toch ijverig, geen wasmachines, drogers vatwassers en ga maar door en dan toch nog tijd vindenom te breien
  oeps hoo rik ook bij die generatie ??

 16. Berthi, dat zal voor jouw moeder ook een “reis in de tijd” zijn geweest toen ze jouw jurkje opnieuw ging breien, dat roept toch allerlei herinneringen aan vroeger op.
  Samen met de foto is het een mooi document geworden.
  :o)

 17. ik heb geprobeerd dit patroon en dat van het plooienrokje uit te printen maar dat lukt me niet vanuit je blog. Was vergeten de patroontjes mee te nemen op de SnB dag.:-( Heb je er nog? Dan hoop ik ze tzt een keertje van je te krijgen. (bij Marijn neerleggen?)

 18. Wat ontzettend leuk van je moeder om je eigen jurkje van vroeger weer te breien en dat voor jou om weer te zien in kleur in plaats van in zwart-wit (foto)!

 19. @Marnel,
  Selecteren, kopiëren, plakken in Word en dan daar ’t wit (van de tekst) zwart maken…
  En als de blauwe achtergrond is meegelift, zin voor zin overnieuw doen, en zwart maken…
  ’t is lastig…
  ;o)
  @Matthijs,
  HELLUP, beter advies gevraagd!
  …of maak jij patroon PDF-jes voor je moeder?
  ;o)

 20. wat schitterend ,dit jurkje,het is een herr. aan kindertijd.
  alleen,hoe worden die prachtige pomponnen gemaakt,die aan het koordje in de taille hangen.

 21. Mijn zus heeft ook nog de oude breiboeken van onze moeder. Dit zijn boeken in zwart/wit uit het geboortejaar van mijn zus. (1951) Ze vallen bijna van narigheid uit elkaar, maar er worden door ons nog regelmatig patronen uit gehaald. Want wie wat bewaart, die heeft wat. Echt leuk, dit jurkje!

 22. @Marga, het jurkje kan zo weer gedragen worden. Het is een heel fleurig jurkje!

  Leuk dat jullie de oude breiboeken nog hebben. Zuinig op zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *