SnB-dag in Rotterdam

Vandaag ben ik te vinden in de Van Nelle Ontwerpfabriek en wel in de Branderij. Tussen twee pilaren zal ik over twee tafels verdeeld een mini expositie laten zien van breigerei uit begin 20e eeuw.

De laatste weken ben ik druk bezig geweest met de voorbereiding. Wat laat ik wel en wat laat ik niet zien? Na enig wikken en wegen ben ik eruit gekomen. Je wilt altijd zoveel mogelijk laten zien, maar het moet toch vooral overzichtelijk blijven en daar ga ik voor!

Een pronklap, ook wel ‘Souvenir de ma jeunesse’ (herinnering uit mijn jeugd) genoemd, is een lange lap variërend van 2 tot 10 meter lengte, met borduur-, naai-, brei- en haakwerkjes. Vaak was men een paar jaar bezig voordat alle oefenlapjes klaar waren.
Deze pronklappen zijn vooral in Zuid-Nederland en België gemaakt.

De pronklap van M. Blancquaert, pensionnat Gysegem 1920 heeft een lengte van 1.92 m.
Dit gebreide hart is een onderdeel van haar pronklap, die ik vandaag in Rotterdam zal laten zien.

58 gedachten over “SnB-dag in Rotterdam

 1. Bijna is het zover , maar eerst nog even slapen en dan breekt de grote dag aan en stroomt Rotterdam vol !
  Aan een ieder die zich opmaakt om er heen te gaan , heel veel plezier en geniet ervan ! ! !
  Mooi dat we alvast hier iets mogen zien .
  Moet wel heel goed kijken , is het hart gebreid ?
  Prachtige letters .
  En een hartvorm is toch altijd mooi , veel symboliek .

 2. Mooi hart zeg! Je zal ongetwijfelt mooie dingen mee nemen naar Rotterdam. Jammer dat ik het niet kan zien. Maar misschien maken mensen er foto’s van. Nogmaals veel plezier!!!

 3. Oh dat lijkt me mooi! Heel veel succes en plezier morgen! Natuurlijk ook alle andere bezoekers en medebloggers! Ik ben morgen reuze benieuwd naar al jullie verhalen!

 4. Oeps bovenstaand berichtje was van mij maar mijn gegevens waren verdwenen 🙂

 5. Voor alle bezoekers en deelnemers, geniet ervan en heel veel plezier.

 6. Zullen wij hier samen komen met een breiwerkje of een Q-blok dat af moet , misschien een onderhandenzijnd ABCtje !
  Worden we niet gestoord .
  Maken wij ook een klein dagje .
  Gezellig thee of een ander drankje , wat lekkers natuurlijk .
  Kom kom schuif gezellig aan .
  Wie weet er nog iets leuks om te doen , voordat de horde weer thuiskomt . . .

 7. saaie boel zo. :s
  kopje koffie is hier al ingeschonken.
  ik heb een paar kleurige bolletjes wol opgezocht.
  en ben aan het surfen om een leuk idee-tje.
  ik heb vanmorgen in de kringloop, een paar stoelen gekocht.
  dezelfde die ik al had, maar waar er intussen 2 van gesneuveld waren.
  met het idee in mijn achterhoofd van de gebreide stoelzitting van een paar blogjes terug, ben ik nu dus iets aan het zoeken.
  wat zijn jullie aan het doen?

 8. nu nog even achter de pc, maar wil van alles doen ……….. ik denk met de kaart voor Paulie bezig………..

 9. Hoi Hoi, ben ik te laat !!!???, iedereen al weer aan zijn eigen bezigheid.
  Was onverwacht naar de Sint optocht.
  Ik heb mijn handschoen breiwerk bij me, en wat pepernoten, oke !!;-)).

 10. Leuk Sal. ik vind die stoelen zo wie zo al grappig, ben benieuwd hoe het gaat dat breien.
  Gerrie, wat heb jij onder handen !??

 11. Hoeoooo . . . .hier ben ik ook .
  Koffie uit de Senseo ? Of toch maar thee .
  Die Senseo druppelt altijd zolang na ik trek het kopje meestal al eerder weg , anders heb ik zo,n slap bakkie .
  Er zijn nog wel koekjes in huis dus maken wij het hier even gezellig .

 12. Er ligt een ABCtje te gluren .
  Maar dat gluurt al zolang en veel kleuren borduurgaren liggen al klaar . Een mooie naald het borduurschaartje .
  Volop ideeen .
  Ik heb enkele dagen geleden wat leuke lapjes gekocht en wat Quiltbladen , dat was weer feest in de brievenbus .

 13. mmmmmm net een chocoladeletter op !!! zaaaaaaalig …. en verder nog steeds weinig gedaan, ik kan niet op gang komen (meestal niet na een bezichtiging)

 14. En hoe vind je mijn koekschaal ?
  Ook nog van mijn moeder , dus daar ben ik zuinig op . Die schaal heeft van die zij spijltjes , als je mij begrijpt .
  Je kunt daar een lint doorrijgen .

 15. Ik begrijp je, fijn dat je nog spulletjes van je moeder hebt, moooi !!!
  Tijdschriften lezen is ook lekker en dan dromen van wat je ooit eens gaat maken .

 16. ik denk dat ik ze maar ga haken.
  die stoel-dingen.
  net zoiets als mijn restjes-tafelkleedje.
  ik ben het nu aan het uitproberen.
  een gehaakte bovenkant, met daaronder een genaait dus kussengedeelte.
  ik denk dat ik er dan meteen maar een rugkussentje aanvast maak.
  hoe ik dat ga doen weet ik nog niet.
  komt wel onder het haken.

 17. Koffie/thee met ons zaterdagse taartje net achter de kiezen , ega is naar zijn ouders.
  Ik heb was opgeruimd en een blok voor een Droomdeken afgemaakt [eindelijk] die kan nu op weg naar Almelo waar iemand anders er verder aan kan werken en zo kan er straks weer een kind gelukkig gemaakt worden. Mooi toch?
  Het zou best leuk zijn om even een blik te werpen op de SNB dag , ik vraag me af of er in de media wat van de zien zal zijn .
  Zo ik ga vast mijn eten voorbereiden , mijn lieverd heeft de ramen voor me gezeemd en ik kook dus , al heb ik zelf echt geen trek , neem wel een soepje , moet echt niet denken aan sla en bruine bonen brrrr.
  Vanavond wat correspondentie doen [duur woord voor een paarkaarten en een brief schrijven 😉 ] en dan misschien even wat borduren en lezen.
  Marlies

 18. hebben jullie dat nu ook dat koekschalen altijd leeg zijn ??? haken is ook een goed idee Salamander

 19. Lekker Marlies een soepje !!
  Koek bereikt hier de schaal niet eens met 7 man ;-)).
  Leuk gehaakte kussens, ik wil ook van die stoelen !!

 20. * kijkt voorzichtig om een hoekje *
  Hier bij Berthi op het weblog was ’t gezellig vandaag!
  Ik heb me de laatste uren ergens ver weg in Oz “vermaakt”…
  @ alle SnB-ABC-gangers van vandaag…, die moediger of breiwol-gevoeliger waren dan dit bange haasje… *Ü*
  OK…, ik geef ’t gewoon maar eerlijk toe, ik durfde niet meer… sorry, waarschijnlijk ben ik toch echt te verlegen, of zo… *Ü*
  Ik zou kunnen jokken en zeggen: ik had migraine, keelontsteking, een begrafenis van oudtante Mildred…, ik moest Sinterklaas van de boot halen, maar dat is allemaal onzin.
  Niet durven is waarschijnlijk ook grote onzin volgens sommigen, maar zo voelt ’t nu eenmaal.
  Jullie hadden me vast en zeker niet opgegeten, maar ik was toch een beetje huiverig, en ik weet zeker dat ik niet de enige was die zich zo voelde…, en ik ben wel zo “flink” dat ik ’t gewoon eerlijk zeg.
  Gisteravond legde ik nog heel moedig “m’n stapeltje dingen” klaar, m’n abc-tje, het ridderzaalboekje, boodschappenbriefje, een lijstje van webnamen en herkenningstekens/badges, enz., etc…, wol, speld, sokje, breinaalden, en what not…
  Ik riep hier en daar op een weblog nog “tot morgen”…
  Vandaag waste ik m’n haren, streek m’n kleren, enz…, en keek… naar m’n stapeltje spullen… zucht…
  Omdat ik door omstandigheden IRL pas om plm. 14-14.30 in R’dam zou kunnen zijn, had ik natuurlijk ook nog eens veel te veel piekertijd…
  …piekerdepieker…, piekerdepieker…, en de uren verstreken…
  “Iedereen” zou er al zijn, en dan kwam ik nog eens aan kachelen…
  Ken je dat gevoel van in je eentje een volle kamer binnenkomen, en iedereen die al binnen is valt stil en gaapt de nieuwkomer aan?
  Nou zo’n (voor)gevoel had ik dus in ernstige mate vanmiddag…
  Ik zag ’t helemaal niet meer zitten.
  Eigenlijk zag ik er al een hele tijd als een berg tegenop, en de aanvaringen met Carla, e.a. pas geleden was een druppel die de emmer tot de rand toe vulde, ik had niet echt ’t gevoel welkom te zijn op het breifeestje, en breien is toch al helemaal niet mijn ding, dit gedoe hielp ook niet mee om enthousiast te vertrekken…, ik voelde me enorm onzeker over alles.
  Dit soort evenementen zijn gewoon niets voor mij, ik had jullie stuk voor stuk best willen ontmoeten, één voor één…, twee aan twee, op neutraal en rustiger terrein, maar ik zou vandaag ongeveer 40 personen ontmoeten, sommigen die ik al jaren kende, zowel IRL als via ’t internet, maar ook veel nieuwe gezichten…, en dat werd me gewoon veel te veel, ook de oproep voor groepsfoto’s, e.d. die ik hier en daar las, nee dat is allemaal niets voor mij, laat mij maar rustig hier in m’n hoekje zitten typen.
  Ik besloot, met een soort van schuldig geweten, om toch maar thuis te blijven.
  Sorry.
  Berthi en Berthi-man-fotograaf het spijt me, ik stuur voor de einddatum van 21 december een zelfgemaakte digitale foto, of zo iets…, oh hellup…, Sinterklaas heeft me een eigen camera beloofd…, dat kan er ook nog wel bij…
  En nu ga ik maar een winterslaap houden of zo…, gebruiksaanwijzingen bestuderen, vergelijkend warenonderzoek doen, shoppen, enz…, en ach jullie hebben je vast zonder mij ook best vermaakt! Ik lees ’t wel.
  Daaaaag, misschien tot een andere keer…, ik ga ’t wat rustiger aan doen…, denk ik…
  ?

 21. hee Juul, een hele dikke knuffel !! ik ben blij dat je eerlijk bent over je beweegreden om niet te gaan !! ook heel herkenbaar voor mij!! niet durven is zeker geen onzin ! ik meldde ook niet voor niets dat ik verlegen ben, maar dat wordt voor mij steeds beter ! ik was vroeger zo’n heel erg stil meisje……… maar ik dwaal af want we hebben het nu over jou, voel je zeker niet schuldig !, en ik hoop je idd een keer te ontmoeten hoor !!!

 22. Dacht ik het niet !!! En ik heb nog de pep talk geprobeerd gisteren :-)).
  AAAAACCCCCHHH, arme meid geeft niets hoor. Dat gevoel kan ik helemaaaaal met je delen. En Mary ook zie ik, dus moeten we het maar eens heel voorzichtig stapje voor stapje met z’n drieen gaan proberen of zo.

 23. OO Juul, wat een verhaal joh, dat had niet gehoeven. En de hele middag als een stil muisje hier rond gekeken. Ook een dikke “KNUF” van mij hoor, en geen winterslaap houden hoor, want je hebt niets fout gedaan. Jij bent jij met jou kwaliteiten, en ik weet zeker dat er echt heel veel zijn die jou zien zitten, met of zonder zeepkist !!!.

 24. Maak er verder geen probleem van Juul! Gewoon er voor uitgekomen dat je niet durft , klasse is dat , veel mensen zouden een smoesje verzinnen , maar gewoon zeggen ik durf niet en het is toch eigenlijk niet mijn ding is veel beter voor je.En net zo als Maria’ne al zei er zullen zat mensen zijn die jou zien zitten , en anders maar niet , je bent zoals je bent en ieder mens is waardevol op zijn/haar eigen manier!!!!
  Ik hoor ook tot de mensen die niet in een groep kunnen functioneren , meer dan 6 mensen bij elkaar is voor mij eigenlijk al te veel , ook al doordat ik slechthorend ben ,in een groep hoor ik een brij van geluiden en moet heel vaak maar raden naar wat er gezegd is , ik blijf dan liever weg , je mist ook vaak leuke dingen wel he , maar ja je kunt niet alles hebben , doen , zien of meemaken.
  Fijn weekend verder allemaal!
  Marlies

 25. jammer, dat je dit vanmiddag niet hebt laten weten.
  we hadden nog wel een kopje koffie over, met een koekje van die mooie koekjesschaal.
  niet durven…ik kan het me helemaal indenken.
  al die meiden die het hebben over ‘insteken, omslaan, bamboenaaldjes… enz’. :P)
  (grapje hoor)
  ik denk dat je je vandaag best wel vermaakt hebt, of niet.?
  en de rest.. die wel gingen?!?
  die denken nu allemaal dat ze je in de mensenmassa gewoon niet tegengekomen zijn 🙂

 26. Juul laat ons hier maar genieten van je talenten!!!!!!!!!!!!!!
  Groetjes Mien

 27. Juul laat ons hier maar genieten van je talenten!!!!!!!!!!!!!!
  Groetjes Mien

 28. Voor de thuisblijvers,… Het was een gezellige boel daar, als je binnen kwam en naar links keek zag je gelijk Berthi staan, een veilig gevoel misschien voor veel mensen!!!
  Tussen al de breiers (wat is dus niet ben) was het toch goed vertoeven, vroeger durfde ik ook nergens naar toe, maar voor vele van jullie die nog jong zijn, als je boven de 60 komt, wordt je gemakkelijker in dat soort dingen.
  Niemand let op niemand op zo’n evenement!!!
  Samen met een vriendin was ik en heb verschillende loggers ontmoet , erg leuk…
  Juul, ooit kom ik je nog wel eens tegen, het is wel een raar gevoel dat jij wel weet wie ik ben en omgekeerd het niet zo is, tot ik je ooit zie, misschien op een volgende quilt tentoonstelling???
  Gelukkig hadden jullie ook een gezellige middag op het log………..
  Om niet met niets naar huis te gaan heb ik een schattig bolletje wol gekocht, met kleine breinaaldjes erbij.
  Bij de stand van Berthi waren veel mooie dingen te zien.

 29. Juul, als je thuis lekkerder voelt, is het goed om thuis te blijven, toch hoop ik je ooit te ontmoeten…………

 30. Wat een gezellige dag vandaag op mijn weblog! Wat leuk om dit allemaal te lezen na een drukke en leuke dag in Rotterdam. Wordt vervolgd!
  @Juul, door een aantal bloggers is er naar je gevraagd en elke keer moest ik als antwoord geven dat je er (nog) niet was!
  Nu lees ik de reden. Ik ben blij dat je heel eerlijk bent en waardeer dat ook.
  Het zou jammer zijn als je het rustiger aan gaat doen. Je levert een geweldige bijdrage, maar af en toe krijg je ook wat tegengas van mij of soms van anderen! Dat moet toch kunnen? En daar is toch niets mis mee?
  Ik wil je nog zeggen dat Carla ontzettend aardig is en ‘onenigheden’ snel vergeeft en vergeet. Carla verzet ontzettend veel werk, lees vrijwilligerswerk, om breien te promoten. Als je wel gekomen was, weet ik zeker dat ze heel aardig tegen je was.
  Maar ja, jij kent haar niet zo als ik haar ken! Dus, ik begrijp je wel en daar nog eens bovenop dat breien niet echt je ‘ding’ is.
  Nogmaals, ik vind het belangrijkste dat je heel eerlijk bent en ik hoop dat je gewoon doorgaat met fijne, aardige, leuke, soms pittige reacties geven. En ik wil vooral niet vergeten te zeggen dat al die waardevolle links die je geeft voor ons belangrijk zijn!

 31. Nu dacht ik….even lekker bijlezen. Een drukke dag met kinderen en kleinkinderen(sinterklaas). Leuke verhalen lezen over de dag waar ik niet bij ben geweest. Nou bijlezen moet ik idd. Eerst het gezellige dagje met koek en koffie en dan Juul….
  Juul petje af voor jou!!! Dat je geen smoesjes bedenkt en heel eerlijk bent!! Ik vind ook wel dat je ons echt geen bekentenis schuldig bent en geen verantwoording af hoeft te leggen. Maar dat je dit doet siert je!!! Het is geen schande hoe jij je voelt. Ik heb me opgegeven om mee te doen met het abc project maar heb eigenlijk ook al meteen aangegeven dat ik niet naar Rotterdam kwam. Het is niet zo mijn ding!! Dus je hoeft je echt niet te schamen voor wat je voelt! Wat er aan de hand is met Carla weet ik niet en hoef ik ook niet te weten maar ik hoop toch echt dat we kunnen blijven genieten van jou en je berichtjes. Ik en ik denk velen met mij zullen je heel erg missen als jij het rustig aan gaat doen. Ik heb ook berichtjes geschreven naar jou over deze dag en hoop dat ik je niet heb gekwetst en als dat wel zo is was dat niet mijn bedoeling!! Wij hebben toch ook wel eens wat woorden gehad, ondanks dat vind ik je een geweldig mens!! Met alle kanten van jou. Deze kant kende ik nog niet. Ondanks alles ben je een geweldig mens!! Dikke knuffel van mij!!

 32. @juul…
  ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik hier van denken moet.
  ben je een beetje logjes-moe?
  is het dat er wel eens pittig gereageerd wordt?
  is het…..
  ik ben blij dat je gewoon jezelf bent:)
  ook als je iemand (mij en misschien ook anderen) een beetje de les leest.
  als het me niet zint, zeg ik je wel iets terug.
  ben je daarom nu een beetje terughoudend?
  lieve lieve Juul.
  je loopt wel erg veel logjes af, en probeerd overal even te reageren.
  leuk, geweldig.
  als je iets rustiger aan gaat doen omdat het teveel wordt, moet je doen.
  maar ga asjeblieft niet helemaal weg:(
  we zouden een lieve vriendin kwijt zijn.
  *maak van je winterslaap gewoon een middagdutje* :)))

 33. Berthi, ik ben benieuwd wat je ons gaat laten zien. Je tafel zag er prachtig uit, heb ik nu al hier en daar kunnen zien. Leuk om te horen dat de breisters weer een eigen ‘soort’ zijn, grappig is dat. Maar een geslaagde dag, zo aan de reakties te zien. En zoals je hebt gezien, zijn de thuisblijvers lekker bij elkaar gekropen en hebben het heel gezellig gehad.
  Zo sneu nu zo van Juul, ik ben daar toch een beetje van slag van, en ben zo blij dat iedereen zo lief heeft gereageerd. Dat had ik ook niet anders verwacht. We zijn allemaal juist zo blij met haar. Ik denk dat ze even bij moet komen van deze gebeurtenis en dan echt wel weer lekker met ons mee doet.
  Juul, rustig aan meisje en kwebbel maar weer snel met ons mee.
  Want zonder jou is het niet zoals het was hoor !!!:-)). En dat je ook vandaag nog mee kan genieten van de dingen die overal te zien zijn.

 34. Goeie morgen allemaal !
  Wat leuk dat de Rotterdammergangers nog moed hadden om na een vermoeide dag , toch even wat berichtjes te plaatsen .
  Wij hebben ons best vermaakt hier .Wel stil een beetje . En we waren toch zoooo nieuwsgierig hoe alles zou zijn , de ontmoetingen bij Berthi,s tafels en de stalletjes met mooie garens de ideeen enz enz .

 35. Goeie morgen allemaal !
  Wat leuk dat de Rotterdammergangers nog moed hadden om na een vermoeide dag , toch even wat berichtjes te plaatsen .
  Wij hebben ons best vermaakt hier .Wel stil een beetje . En we waren toch zoooo nieuwsgierig hoe alles zou zijn , de ontmoetingen bij Berthi,s tafels en de stalletjes met mooie garens de ideeen enz enz .

 36. Sorry , gespook in de vroege ochtend !
  Allemaal abacadabra wat ik moest in toetsen en uit nijd extra lang Plaatsen ingedrukt en dan dit . . .

 37. Nog even een schouderklopje aan Juul !
  Blij dat je er weer bent .
  We kunnen je niet missen hoor !
  Hadden we dat geweten , we liepen in en uit Bij Berthi .
  Wat een geluk dat ze de deur van haar Log-villa open liet .
  Hoewel het stil was hadden we het heel gezellig samen .
  Was toch even binnen gekomen , je kent ons toch .
  Thee en koekjes waren er ook genoeg .
  Wel eerlijk van je dat je hebt verteld wat de reden was dat je niet naar Rotterdam ging .
  Misschien ben je nu opgelucht door dit te vertellen .
  Je moest eens weten , hoe dit meisje in haar jonge jaren te kampen had met erge verlegenheid .
  Kon heel goed alleen spelen , en stond vaak keurig achter het hekje voor het huis .
  Ik was 7 jaar toen er een zusje kwam .
  En nu na zoveel jaren moet ik knokken om voor mezelf op te komen en mij niet laten betuttelen .
  Met tranen die opkomen , later maar verder praten .
  Groetjes , Gerrie

 38. :o) Jullie zijn schatten!
  Ik heb me een paar dagen verstopt…
  *Ü*
  Ik lees nu in kleine etappes…, met een brok in de keel.
  Ik zag in een flits mooie foto’s van Berthi’s stand!
  Dat ga ik later lezen.
  Bedankt, jullie zijn lief, ik zit al een paar dagen op een soort brief te wroeten die maar niet wil lukken…
  Ik heb een internet burn out of zo denk ik.
  Dag, tot later.
  :o)

 39. Gerrie het klinkt machteloos uit jou mond. Die altijd zoveel te vertellen heeft. Wij weten niet wat er op het moment gaande is. maar hier kan je je verhaal kwijt hoor, en misschien kunnen we helpen.
  We hebben allemaal een luisterend oor voor je en er is ook altijd gewoon te mailen met veel van ons !!!

 40. @Juul, fijn dat je van je laat horen. Als die lastige brief af is, komt vast en zeker het internetgevoel (als je dat zo mag noemen) weer terug.

 41. We zijn toch op de wereld om elkaar te helpen en op te vangen? In dit geval is het dan alleen maar virtueel , maar niet minder waardevol denk ik. Juul , Gerrie en anderen die het even moeilijk hebben , we slaan allemaal een arm om je heen! Zo wordt je vanzelf weer warm! En we spreken jullie wel weer een keer!
  Marlies

 42. Oh gelukkig, daar heben we Juul!!
  Rustig aan hoor meisje….
  Gelukkig horen we wat van je!!!
  Ben nu alweer een stuk minder bezorgt.
  Gelukkig!!!

 43. Berthi,
  Wat leuk die patronen !
  Een geweldige moeder heb je !
  Zo genieten we met z’n allen nog dagen lekker na van die geweldige dag 18 november in Rotterdam.
  Ook al was ik er niet bij, ik brei / borduur niet, ik geniet van je weblog, verhalen, foto’s etc.
  Kijken naar handwerk geeft al plezier.
  Op naar de volgende SnB dag !
  Groetjes.

 44. Hoi Meisjes!
  Ik laat die moeilijke brief maar zitten.
  Hij wil toch niet lukken…
  @Gerrie, blijf je ook mee huppelen over het internet met ons?
  Ik hup even wat minder, maar dat heb je wel eens.
  Ik vind ’t heel goed dat je via ’t internet contacten legt en zelfs inkopen doet!
  Blijf ons je verhalen vertellen!
  :o)
  En ik doe ’t wat rustiger aan, internet gewijs, dan heb ik hopelijk weer wat meer tijd voor andere dingen. Borduren bv.
  :o)
  Van Marian’ne M. kreeg ik net een hele lieve post traktatie!
  Een heel gezinnetje van gebreide mini en ieniemini kerstfeestmutsen met kraaltjes en glitterwol erop, en een hele lieve brief!
  MM nogmaals hartelijk bedankt!
  Ik ben verwend/t!
  :o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *