Patroon gebreide ketting

Zet 27 steken op naalden nummer 2,5. Brei in de tricotsteek: goede zijde recht, achterzijde averecht. Begin met 4 nld. donkerblauw. Hierna 16 nld. lichtblauw, 2 nld.donkerblauw, 16 nld. lichtblauw, 2 nld. donkerblauw, 16 nld. lichtblauw, 8 nld. donkerblauw. Herhaal dit patroon. Mijn ketting is 70 cm, gemeten met de knopen erin. Eindigen met 4 nld. donkerblauw. Knopen erin maken; zorg ervoor dat alle knopen in dezelfde richting vallen. Eén knoop is: 16nld. lichtblauw, 2 nld. donkerblauw, 16 nld. lichtblauw, 2 nld. donkerblauw, 16 nld. lichtblauw = 52 naalden.
De uiteinden aan elkaar vast naaien. Klaar is je ketting. Veel draagplezier!

© Copyright Berthi Smith – Sanders

35 gedachten over “Patroon gebreide ketting

 1. O leuk het patroon, eigenlijk heel eenvoudig met een mooi resultaat, ook door de mooie kleurcombinatie. Heeft je moeder het zelf bedacht.
  Tip: je kan ook een deel in de nek zonder knoop doen, lijkt mij persoonlijk lekkerder zitten.

 2. @marian’ne m, jaren geleden had ik zoiets gezien en heb het toen zelf op papier uitgetekend. Mijn moeder had de tekening nog bewaard. Zodoende was het gemakkelijk om het patroon uit te schrijven.
  Wie wat bewaart, heeft wat!:-)

 3. Mooi, lijkt me leuk om ook eens te maken.
  Ben nog niet een heel goed breiwonder, dit lukt denk ik wel.
  Als ik hem klaar heb stuur ik je nog wel een berichtje.

 4. Bedankt dat je me even er op attendeerde en bedankt dat het patroon er nu staat!!! Weer iets voor mijn nog-te-breien-verlanglijstje.
  Bedank je moeder ook even van ons!!!!

 5. Bedankt voor het patroon!
  Zelfgemaakte sieraden mogen weer: zelfgeregen, zelfgevilt, zelfgebreidt.
  Op quiltcursus(!) zijn we bezig om van Tyvek kralen te maken: eerst schilderen dan… volgende les verder;-)

 6. @Juul, een zeer gemakkelijk project dat altijd lukt! Begin er maar snel aan, dan heb je de ketting volgende week zaterdag af en kan iedereen het bewonderen.

 7. @Berthi,
  … ik voel me niet aangesproken…
  * huppelt naar ’t Dummie-brei-boek… *
  ;o)

 8. Leuk, en inderdaad zo simpel. Grote kralen staan me niet, geloof ik (een miskoop). Maar misschien ga ik het toch een keer proberen. Kan ‘m altijd weggeven.

 9. … pssst… ik kijk al een heeeeeeele tijd naar ’t plaatje van de kaft op je weblog…
  Het helpt nog niets…
  ROTFLOL
  :o)

 10. Hoi Berthi, weet jij nog in welke log ik de sloffen links gisteren had gezet, ik had ze zelf nog niet opgeslagen :-)).

 11. @Juul, naar de winkel of nog beter, bestel het boek via internet. Zeker weten dat het dan helemaal goed komt met het breien van je!:-)

 12. Berthi, bedankt voor het zoeken. sorry v d moeite.
  Ik had dacht ik alle sokken logs al bekeken via de zoekopdracht, maar deze heb ik net gemist.
  Gelijk even opslaan :-)).

 13. Wat een enige ketting en al ben ik niet meer piepjong, ik ga het zeker maken, kan alleen het patroon niet printen want de printer werkt even niet, dus morgen even over schrijven.
  Kan ik me ook ergens aanmelden voor een berichtje als er iets nieuws is of moet ik het zelf in de gaten houden?
  Vriendelijke groetjes van Myrthe en bedankt!

 14. Goh, wat een leuk idee. Dat ga ik ook eens proberen. Ben na jaren weer sokken aan het breien en………breien is nog steeds leuk. Door mijn handicap (lymfoedeem na verwijdering lymfklieren in oksel) kan ik het slechts met mate doen, maar toch…..ik ben blij dat ik mijn naalden allemaal bewaard heb.
  Maar die ketting…….die wil ik ook eens maken.

 15. @Berthi, ga straks wol kopen, maar heb nog even een vraagje over het patroon. In de omschrijving heb je het alleen over licht- en donkerblauwe wol, maar ik zie toch ook zwart???

 16. Ik ben van plan om de ketting te breien, maar ik heb nog een vraagje. Wanneer je de 8 pennen gebreid hebt moet je dan nog weer 4 pennen breien in dezelfde kleur zodat je totaal 12 pennen aan elkaar krijgt van dezelfde kleur? vr. gr. Hendrikje

 17. @Hendrikje Troost, als je de 8 pennen hebt gebreid, dan begin je weer met 16 naalden. Is je ketting lang genoeg dan moet je wel eindigen met 4 naalden donkerblauw zodat je 8 naalden donkerblauw hebt, als je het begin en het einde aan elkaar vast maakt.
  Ik hoop dat ik het duidelijk heb omschreven.
  Veel brei- en draagplezier.

 18. Hallo,
  Ik ben met de ketting begonnen, had het uitgeprint destijds, maar door een hartoperatie kwam het er niet van.
  Ik zie dat ik het op 10Nov.2006 heb geprint.
  Maar goed er ben er fijn mee bezig in de kleuren oud roze en d.blauw.
  Groetjes van Hil

 19. Hallo,
  Ik heb de knopen ketting gemaakt, althans..deze is zover klaar dat de knopen erin kunnen worden gelegd. Ik heb de knopen al ruim 20 keer in en uitgehaald. Ik krijg ze niet zo mooi geknoopt als op de foto. Ik weet niet wat ik fout doe. Heb je misschien een goede tip?

 20. @Annelies de Haan, ik heb de ketting erbij gepakt. Je moet de knopen niet zo strak aantrekken en zorgen dat ze allemaal in dezelfde richting komen te liggen.
  Het is moeilijk om via deze weg te zeggen wat je anders moet doen. Je moet direct de goede slag te pakken hebben. Toch blijven proberen. Het moet lukken.

 21. Hallo Berthi,
  Na nog een aantal keren geprobeerd te hebben heb ik het eindelijk voor elkaar. Het is gelukt! De knopen zitten in de ketting 😉
  Dankjewel,
  groetjes
  Annelies

 22. @Annelies, geweldig om te horen dat het gelukt is. Ik had eigenlijk niet anders verwacht!:-)

 23. hallo berthi
  ik zoek op je site naar de mail van wil
  over de wuppie ik vondt hem zo leuk
  dat ik graag de beschijving van de wuppie
  had.
  maar kan hem niet vinden
  kun je me helpen
  groetjes marianne

 24. Zie ik niet 3 kleuren in de ketting….? Of heb ik het helemaal mis. In het patroon komen er maar 2 voor. Help!
  Annelies

 25. @ Annelies, klopt, in de ketting zitten drie kleuren blauw. Je kunt zelf uiteraard voor nog meer kleuren kiezen. Je moet ervoor zorgen dat één knoop telkens uit één kleur bestaat met een randje donkerblauw in mijn voorbeeld. Het donkerblauw komt telkens terug in een knoop en het tussenliggende gedeelte. Het eerste gedeelte geeft de beschrijving die je telkens moet herhalen, maar hierin staat ook de beschrijving van de knoop en voor dat gedeelte kun je natuurlijk telkens een andere kleur kiezen. Onderaan beschrijf ik uit hoeveel naalden de knoop bestaat. Ik hoop dat ik zo een beetje duidelijkheid geef. Zo niet, ga het dan proberen en vervolgens kom je er zeer waarschijnlijk achter wat ik precies bedoel.

 26. Misschien een beetje een rare vraag , ik brei nooit. Ik zou deze ketting graag willen maken, maar brei ik deze ketting op 2 naalden of moet ik net als sokken 4 pennen gebruiken? Ik kan dat gegeven nergens vinden.

 27. @Anna, deze ketting brei je met twee naalden. Het is heel eenvoudig en snel klaar. Veel brei- en draagplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *