80 jaar HEMA, 80 jaar historieOp 4 november 1926 opende HEMA het eerste filiaal van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. In het begin hanteerde HEMA vier eenheidsprijzen: 10, 25, 50 of 75 cent. Een slagroomklopper kocht je in 1928 voor 25 cent. Een snijboonsnijder nam je in 1934 voor 75 cent mee naar huis.

Klassiekers van het eerste uur zijn nog steeds verkrijgbaar. De rookworst van HEMA is misschien wel de bekendste worst van Nederland. Nederlanders die in het buitenland wonen, laten hem opsturen. Al meer dan 60 jaar worden deze worsten 7 uur lang gerookt boven geurige smeulende eiken- en beukenhouten snippers. Dat gebeurt ook met de magere rookworsten.
Het is een feit: 1 op de 3 jongens of mannen in Nederland draagt ondergoed van HEMA. Bij vrouwen zijn de beha’s door de perfecte pasvorm, het grote aantal maten en de ruime keuze in trendy ontwerpen erg populair.
Maar ook de tompouce van HEMA mag er zijn. Met z’n allen eten we er bijna één per persoon, per jaar! Meestal zijn ze rose, maar rond Koninginnedag kleuren ze heel even oranje!

Deze week ligt de jubileumfolder bij HEMA. Na het openslaan van de eerste bladzijde hoefde ik al niet meer verder te kijken. Ik viel als een blok voor de jubileumtheedoek met retro-HEMA-opdruk. Het logo is in 80 jaar 9 keer veranderd. Op de jubileumtheedoek is het eerste logo en het logo van nu ingeweven. Een set van twee theedoeken en twee bijpassende keukendoeken én de jubileumtheedoek neem je nu mee naar huis voor de eenheidsprijs van 6 euro.

38 gedachten over “80 jaar HEMA, 80 jaar historie

 1. Wauw op naar de Hema dus ;-)! Weer informatie die ik niet allemaal wist, leuk!
  De reclame in de brievenbus heeft ook al van die leuke ouderwetse zwart-wit plaatjes, al zijn die geen 80 jaar oud.
  Binnenkort toch maar even binnenwandelen…

 2. Berthi, bedankt voor de foto, en de link! :o)
  Wij krijgen nooit folders, dus wil ik iets weten dan ga ik online op zoek…
  Eerder deze week zag ik deze aktie, zet je geluid er bij aan:
  http://www.youtube.com/watch?v=m-1YFcuRRlU
  http://www.hema.nl/site/HEMA-NL/CUSTOM+PAGES/Hema+80+tompouce/default.aspx
  “Bejaarden” van Nederland, pas op, schrijf 4 november in uw agenda, er is kans op ontvoering…, of doe heel cool en ga met een stoer kleinkind gratis tompouce eten!!!
  Oh…, en voor nog meer Hema akties: die van de winkeldief is heel errug… nep? ;o)
  Geluid aan!
  http://www.youtube.com/watch?v=rML2How9gwE
  ;o)

 3. ik kreeg gisteravond het boekje in handen en zag ook de theedoeken en dacht: die wil ik hebben !! dat wordt dus rennen !!!!

 4. Dat worden vast collector’s items, dus rennen om er nog een paar te bemachtigen.
  Zal ik trouwens even wat bekennen? Ik heb nog nooit een HEMA-rookworst gegeten. De lucht, als ik er langs loop alleen al 🙁
  Jarenlang in het buitenland gewoond, waar we onze familie en vrienden wèl verzochten om boerenkool en drop mee te nemen, maar de worsten nooit gemist.

 5. Leuk stukje Bertie, ik kan er niets aan doen maar ben een echte Hema fan. Heb eerder in de Hema vakantie werk gedaan bij de worst en een hele zomer onderbroeken staan vouwen. Ik kan echt niet zonder de Hema. Als ik een week of 2 niet ben geweest gaan ik al snel een keer even binnen om te snuffelen. En ja ook ik heb de theedoeken gekocht.Een setje rose/rood.

 6. @Juul: je links waren weer geweldig!
  Veel vrouwen zullen zaterdag een “klap in hun gezicht” krijgen, als ze met “omaatje” worden aangesproken!!:(

 7. Dat wordt dus : op naar de HEMA vandaag!!!!
  Bijzondere theedoeken hebben aantrekkingskracht!!!!

 8. leuk verhaal over de Hema, Ik herinne me die pijzen uit die tijd nog wel. wij moesten onze schriften en kladblocs daar altijd kopen, rookworst? de lucht die altijd naar buiten komt vind ik vreselijk, maar in de zuurkool binnen mijn eigen huis is DE WORST best lekker,

 9. @Juul, over de gratis tompouce had ik al gelezen, maar de filmpjes had ik niet gezien. Nou ja, zeg!!!!
  Zal de HEMA hier blij mee zijn????
  Ik heb de informatie over de presentatie van het boek gelezen en het belooft veel. Als jij het boek hebt, wil je dan vertellen of het werkelijk de moeite waard is om te kopen.

 10. Rotterdam was in mijn jeugd vergeven door de lucht van die rookworsten. bah
  en helaas mijn tompouce zal ik moeten betalen 😉
  Toch maar even naar de theedoek gaan kijken vanmiddag.

 11. in ons dorp is de HEMA heel belangrijk als de enige echte grote winkel. ik ben er dan ook een grote fan van en besteed er heel veel geld…
  als ze dat nou eens hadden bijgehouden, dan kreeg ik misschien ook wel een gratis tompouce. want dat zit er hier dan weer niet in geloof ik 🙁
  nou ja, ik ben blij met de HEMA.
  groetjes
  anneke

 12. Heel herkenbaar al die Hema verhalen, ik heb er nog een tijdje op de zaterdag gewerkt.
  In Baarn had je een hele ouderwetse, uit de begintijd, met een prachtige houten wenteltrap, daar ging je heen voor de rustiek van het gebouw. Is natuurlijk al weer gesloopt !!!
  Het oude logo is echt een stijl uit die tijd, dan krijg ik borduur neigingen !!!!
  Wat staat er op de jubileum handdoek !!??

 13. De HEMA-doeken zijn gekocht!! Kunnen ingepakt worden als sinterklaas-cadeautjes voor de 2 dochters en 1 schoondochter en natuurlijk voor Mien zelf.
  Juul ben ook heel benieuwd naar het “Ridderzaal-Boek” Hou ons op de hoogte!!

 14. @marian’ne m, er is alleen een jubileumtheedoek.
  @Mien B, een prima idee om de set als sinterklaascadeautje te geven.

 15. jaaaa, ook gekocht !! idd, alleen 1 theedoek is bedrukt met “HEMA” , en de ander 2 thee- en handdoeken gaan naar mijn dochter …

 16. De Tom poucen zijn daar heerlijk! Van de worsten ben ik geen fan, maar dat ben ik als vegetariër sowieso van geen enkel stuk vlees.
  Ik herinner me de Hema vooral in mijn pubertijd om daar 1 of 2 onsjes hele grote gepelde zoute pinda’s los te kopen. Die waren super lekker daar!

 17. @Marianne alias Libracat, daar krijg je spijt van. Deze theedoek wordt vast een collector item!! 🙂

 18. Ik zag een stapel theedoeken liggen gisteren bij de Hema, het verhaal erachter was me onbekend, anders had ik zeker een stapeltje gekocht. Inderdaad mijn kinderen hadden/hebben ondergoed van de Hema, leuke schrijfartikelen, maar worst heb ik nog nooit gegeten! Ik ben dus ook een echte Hema-fan!

 19. @Berthi, Je vraag:
  Zal de HEMA hier blij mee zijn????
  “De HEMA” maakt deze filmpjes zelf, en plaats ze zelf op You Tube om “de jonge doelgroep te bereiken”, aldus “de HEMA”.
  (dat was een paar dagen geleden nog op t.v. te zien/horen)
  ;o)
  Op You Tube, en ook op andere sites zijn reclamefilmpjes te vinden, die je nooit op t.v. ziet.
  Speciaal gemaakt voor het internet, hoewel niet altijd door het bedrijf, dus oppassen voor je je oordeel velt als je er één tegen komt…
  Via een speurtochtje kom je vaak wel bij de makers. ;o)
  Op de t.v. zappen “we” ze weg, op het internet zoeken “we” ze op en worden ze besproken en doorgegeven op weblogs e.d…
  Maar met één verschil: je hebt zelf een keuze wanneer en of je wilt kijken.
  :o)

 20. @Berthi en Mien,
  Ik weet nog niet wanneer ik ’t boek krijg, dat kan net zo goed pas met de kerst zijn of zo…
  Ik ga ’t niet kopen, anders heb ik straks twee. ;o)
  (…en wij gaan zaterdag niet naar de presentatie…)
  :o)
  Maar als iemand van ons ’t heeft, piep dan maar vast hoor, en anders piep ik t.z.t. wel.
  LOL

 21. Ik ben ook een beetje veel vegetarisch, niet 100%, maar eet géén HEMA worst, YUCK, BAH, BRRR!
  Vroeger wel heel vaak, m’n vader kreeg zakgeld, en op zaterdag gingen we naar de stad, en trakteerde hij zomers op ijs, en ’s winters op een stuk HEMA worst.

 22. … hm, Berthi typt zich suf… :o)
  Waaaaaaar zou ’t dit keer over gaan???
  :o)

 23. Gisteren ook eventjes de theedoeken gehaald. De rose/rode, van mij hadden het allemaal jubileumdoeken mogen zijn.
  Theedoeken komen hier altijd goed van pas. We hebben geen afwasmachine, maar wel kinderen,……….en de regel is dat degene die de boodschappen heeft gedaan en/of gekookt, die hoeft de afwas niet te doen.
  De Hema doet ook goede zaken in de kraamtijd! Heel veel babykleertjes worden bij de Hema gekocht. Ze zijn grappig en lief, en blijven goed in de was en in de droger,..

 24. Geen theedoek meer te krijgen bij de Hema en ook geen Tom Pouce 🙁 Bij toeval kwam ik vandaag toch nog in de stad terecht en kon het niet laten om er even te kijken. Helaas…

 25. @Marianne alias Libracat, ik was gisteren bij Hema om te kijken of ze de andere kleuren binnen hadden gekregen. Helaas…… niets meer binnen gekomen en alle andere logo-theedoeken waren uitverkocht.
  Ze komen niet meer binnen en zijn ook niet meer te bestellen.
  We kunnen van een zeer groot succes spreken!!

 26. Dank je Berthi, geen tijd voor reclamefolders, maar gelukkig is er jouw log. Nu nog tijd vinden om naar de HEMA te gaan. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *