NazomerDe natuur is van slag. De bomen zijn veel te groen voor de tijd van het jaar. De eenden krijgen weer jonkies en de vlinders komen dit jaar zelfs toe aan een derde generatie.
De temperatuur is te hoog! We kunnen concluderen dat de herfst laat zijn intrede doet dit jaar. Trouwens, de herfst begint tegenwoordig gemiddeld drie dagen later dan dertig jaar geleden!

65 gedachten over “Nazomer

 1. Tjee, wat een mooie vlinders. Zag afgelopen week zo’n grote prachtige vlinder vliegen. Dacht eerst dat het een vogeltje was omdat het zo groot was, heel byzonder !!!!

 2. Prachtige foto’s!!! Schitterend en zo scherp!
  Ja alles is later nu. Ik merk het hier aan het vallen van de walnoten, dat is een maand later dan anders, de oogst is ook 2x zo groot.

 3. Walnoten zijn goed voor de hersens, je ziet het ook aan de vorm van de walnoot zelf, ze lijken er zelfs een beetje op. Wat zal ik de komende tijd weer slim worden 🙂

 4. @Berthi,
  Heb je zelf of je DH deze PRACHTIGE foto’s gemaakt?
  Schitterend!
  @Marianne AKA L.,
  mijn zusje heeft ook walnoten, maar moet je die niet eerst laten drogen?
  @Salamander,
  laat ons niet zo schrikken!
  Ik ren gelijk naar teletekst pag. 704…
  pffft geukkig valt ’t mee…tot en met donderdag…
  :oP

 5. Toevoeging:
  De bovenste foto heeft manlief genomen en de onderste is van mij afkomstig. Lokatie: onze voortuin!:-)

 6. Dat is teveel van het goede 🙂 Wel moet je in het creatieve wereldje soms ‘hard’ zijn en tanden op elkaar houden en van vitamine B (o.a. walnoten) kun je dat beter aan zonder er zelf onderdoor te gaan. Vitamine B is ook goed voor deze leeftijd 😉

 7. Is dat niet een atalanta en een dagpauwoog? Eerste weet ik niet zeker. Als je dat ziet in je tuin, maakt dat je hele dag goed. Het zit ‘m in dat kleine dat je zoveel geluk geeft. Je zou ze zo na willen borduren 🙂

 8. @Salamander, nachtvorst…. hoe kom je erbij!!! Jij hebt zin om paniek te zaaien!! LOL
  De herfst moet nog beginnen!

 9. @juul…ons paulusma’tje had het net over kans op nachtvorst deze week.
  van mij hoeft dat ook nog niet, dus hou ik me aan jou vast.:)

 10. pssst, op pag. 703 van teletekst staat…
  vanaf woensdag zakt de temperatuur sinds lange tijd naar normale waarden…
  Wie heeft een Enkhuizer almanak?
  :o)

 11. @Juul: Ik zet ze in bakken in de huiskamer bij de radiatoren. De verwarming heb ik al enkele keren laat op de avond aangehad. Ze zijn inmiddels al goed nu, ze zijn heerlijk! Ik raap buiten nog maar een handjevol per dag. De grote buit is al binnen 🙂

 12. @Marian’ne AKA L.
  Ik zal je tip aan m’n zusje mailen, zij had van de buren gehoord dat de walnoten een jaar moeten drogen!!!
  Ennuh… ik had tegen haar gezegd: Google!
  ;o)

 13. @Berthi,
  LOL
  Ik houdt ’t niet meer bij!
  Weet ik vÊÊl, het weer is toch ook niet betrouwbaar!
  ;o)

 14. @Salamander: Morgen haal ik voor de zekerheid toch maar mijn vaste planten weer binnen. Moet ik weer wennen ze iedere week water te geven 🙂 Heb er de hele zomer geen omkijken naar.
  @Berthi: We hadden hier vorige week een knots van een libelle binnen. Dat beestje trilt te hard met z’n achterlijf om een goede foto te maken en die is dan ook finaal mislukt. Vlinders zitten wat dat betreft wat stiller 🙂 maar ook die kunnen snel hun vleugels tegen elkaar klappen.

 15. We hebben een hele serie foto’s gemaakt van vlinders op 11 oktober. Het was toen prachtig weer. We konden heel moeilijk kiezen uit alle foto’s. Toevallig zaten er deze keer aardig wat mooie plaatjes bij.

 16. @Juul: ik heb hier ook nog noten van vorig jaar liggen. Die smaken van geen kanten meer, ze hebben een ranzig smaakje gekregen. Die gooien we straks buiten in de tuin voor de eekhoorntjes. Je kunt noten al heel snel eten hoor. Hazelnoten moet je wat langer laten narijpen, maar walnoten zijn na het drogen meteen goed en ook het lekkerste.

 17. Voor de een misschien wel, maar voor de ander (ik dus) absoluut niet 🙂 Maar ik snap wel dat je het bij 2 houdt. Ik hou zelf veel van natuurfoto’s en vooral insekten en dieren als je ze zo goed van dichtbij ziet.

 18. Ook heel mooi gemaakt en scherp.
  Af en toe is dat toch wel leuk om te laten zien. Tenslotte hoort fotograferen ook bij creativiteit 🙂

 19. gisteren was er bij mij op zolder een vlinder naar binnengevlogen … vond het al vreemd, en heb hem een handje geholpen om weer naar buiten te komen … en de walnoten zijn hier op 2 na, allemaal al opgegeten door de ……… eekhoorntjes … ze waren al van de boom af voordat ze konden vallen !! dus er lopen hier hele slimme eekhoorntjes !!!
  mooie foto’s Berthi ! mijn complimenten voor jullie beiden!

 20. Oh vlinders….geweldig.
  Ik heb ook wel het idee dat we die minder zien dan vroeger.
  En ze zijn zo mooi.
  Ik heb speciaal een paar struiken gepoot om vlinders te lokken.
  Ik denk dat ze dat nog niet weten want ik zie er erg wienig!!
  :o)

 21. Zoo, wat een nachtelijk gekwebbel hier, gezellig :-)).
  Berthi, de foto’s zijn prachtig !!
  Vanochten bij vroege vogels vertelden zer dat er een voor Nederland zeldzame vlinder was waargenomen, veel in Limbur en brabant maar zelf ook op Texel. Hij heette de grote Beer (dacht ik).
  Bij nachtvorst hebben we overdag stralend droog weer, dus ik kijk er naar uit, want dan kan je nog heerlijk buiten in het zonnetje zitten hoor !!!
  Ik heb een boekje vol (echte) vlinder patronen, heel mooi.

 22. ik probeerde net een kikker hier in de tuin te fotograveren …. maar hij verstopte zich telkens … dus geen mooie close up foto (ik heb een simpele digi)

 23. Schitterende foto’s Berthi (en DH van Berthi)!
  Moeilijk voor te stellen dat uit die (vind ik) toch wat griezelige rupsen zulke mooie vlinders kunnen ontstaan. Wij hadden ook nog vlinders in de tuin afgelopen week.
  Over noten: vorig weekend reden we door Twente en Achterhoek en op diverse plekken werden langs de weg zakken met walnoten aangeboden, sommigen voor 3 euro per zak, op andere plaatsen stond er een bordje bij “vrije gift”.
  Leuk, vond ik! Er zijn ook erg veel eikels, de auto’s rijden er hier knarsend overheen. Het schijnt dan een strenge winter te worden… elfstedentocht dan toch?

 24. wat een prachtige fotos en wat een commentaren Enig. Ik heb geen notenboom en geen tuin, maar opde lavendel heb ik de hle zomer, het mooie gedeelte dan, bijen gehad, een daarvan had een afwijkende kleur en was herkenbaar ,woensdag gaat de temperatuur volgens de weergoeden omlaag, maar hier langs de kust is dat altijd minder snel, de zee is nog tw warm

 25. Berthi prachtige foto’s en mooie vlinders zijn dat hÊ?
  Bij mij in de tuin staat nog steeds de hedera in bloei.Daar zitten ontzettend veel bijen en ook van deze vlinders op.Vorige week telde ik er 15.

 26. “De natuur is van slag” , ja dat is helemaal waar , maar we kunnen nu wel mooi genieten van die schitterende vlinders , dat zal vast niet lukken met een simpele digicamera , en dat de natuur zo van slag is komt gewoon door het beruchte gat in de ozonlaag en zo en omdat we met z’n alleen teveel consumeren.[denk ik]Bij overburen in de tuin staan berken , die vind ik er altijd uitzien alsof ze geflitst zijn , het gaat wel hard nu hoor , vorige zondag waren ze nog voornamelijk groen , nu begint het geel de overhand te krijgen , het wordt tijd voor een toertje over de veluwe met al die verkleurende bomen!!!!
  Marlies

 27. Prachtige vlinders !!!
  Is het toeval of zijn het de vlinders hierboven die me in de richting stuurden van nog meer en nog meer vlinders gewoon op een flatje zes-hoog .
  Op meerdere zenders op TV zag ik al vroeg in de ochtend de mooist vlinders fladderen . Hier in de kamer de mooie batik uit Bali met bloemen en vlinders .
  Voor het aanrecht droom ik nog verder over vlinders , vlinders borduren , vlinders schilderen . . . . .

 28. @Lous, goed om te lezen dat je er weer bent en dat we weer gaan genieten van je reacties. Maar, neem niet teveel hooi op je vork. Ga het rustig opbouwen. Het is niet de bedoeling dat je over een paar weken weer uit de running bent. Voor jou niet leuk en voor ons niet leuk!
  Pas goed op jezelf!

 29. @Ria, dat zegt al genoeg, vijftien vlinders op ÊÊn struik. Toen ik bovenstaande foto maakte telde ik in de gauwigheid zo’n twintig vlinders. Dat was een schitterend plaatje om naar te kijken.

 30. @ineke, vorig jaar hadden wij ook al ontzettend veel eikels op de oprit. Dit jaar weer. Ik laat me verrassen of deze winter de strenge vorst gaat opleveren voor een Elfstedentocht. Dat zou wel weer eens leuk zijn. Lekker ouderwets iedereen voor de buis zodat de straten uitgestorven zijn!
  Ik verheug me er al op!!

 31. @Marlies, ga genieten van al die mooie herfstkleuren!! Waarschijnlijk zal het nu allemaal heel snel gaan!

 32. Ik weet niet hoe die eruit ziet, hoorde het op de Radio.
  Die ik wel zag was een echte vlinder !!! Leek op de dagpauwoog maar dan een hele rand met ogen. Tjaaa, er zijn er zoveel :-)).
  Hie regent het eikels, je hoort ze op de auto’s stuiteren. Of op je hood als je pech hebt.
  Onze hazelnoten waren een maand te vroeg al van de boom !!

 33. Mompel de mompel , brom brom , knor knor , Berthinus was helemaal uit zijn humeur! Ik wordt gek van al die mensen die in de herfstvakatie zonodig gezellig moeten gaan wandelen , met van die mormels van honden erbij die zich niet ontzien om-ja het is te vies voor woorden- ik herhaal die zich niet ontzien om hun blaas te ledigen tegen ons zo zorgvuldig onderhouden huisje ! Mijn geliefde ega is naar rustiger oorden vertrokken omdat ze helemaal depri werd van de herrie en de troep om zich heen , allerlei verpakkingen van snoep en broodjes , blikjes en zo , weten die mensen dat niet dat dat levensgevaarlijk is voor allerlei dieren in ons geliefde bos?????
  Nu mijn ega de kuierlatten heeft genomen moet ik ook nog eens zelf voor mijn eten zorgen , en net wilde ik in de late middag nog een wandelingetje gaan maken komt er een groep van die mannen op van die kleine fietsen voorbij , het lijken wel kabouters!
  Er is echt van alles voor mijn huisje langs gekomen , ook zelfs nog een groep mensen op paarden , iedereen had een fotocamera bij zich en papier , moesten ze zeker weer opschrijven hoe mijn huisje er uit ziet , nou ik verzeker je dat mag gezien worden hoor , als die akelige honden maar wegblijven!
  Zeg maar tegen iedereen dat ik , Berthinus genaamd nu wel eens rust wil hebben , ik hoop dat het vaak en hard gaat regenen en stormen , zodat wij weer eens echt rust hebben in ons geliefde bos , dan kan mijn ega tenminste ook weer thuis komen , want ik mis haar vreselijk , ze heeft me geschreven dat ze het best naar de zin heeft bij haar zus , maar daar is het ook al zo druk , met leuke kindertjes wel te verstaan , zeker mijn naamgenoot Berthinuske is een leuk kereltje!
  Zo zei Berthinus voldaan , het is nu weer wintertijd , lekker vroeg donker vanavond , en….. als verrassing staat ineens mijn geliefde ega voor de deur !!! Oh man wat heb ik je toch gemist de afgelopen week zegt ze , wat wij verder de rest van de avond gaan doen gaat niemand wat aan , al heb ik knotsen van gaten in de sokken , en de tas van mijn ega is kapot , wij hebben dus alweer genoeg te doen!
  Groeten en fijne avond verder van Marlies;-)

 34. @Berthi, wat een prachtige vlinders. Ook hier zie ik nog regelmatig vlinders. En de bloemen zijn begin oktober nog aan een derde bloei begonnen. Ik reed vandaag naar Arnhem en de natuur zag er zo mooi uit hÊ! Al die kleuren van de herfst!! Prachtig was dat.
  @Marlies, wat een verhaal!!! Zou je nog wel in het bos blijven wonen?Dat heb je met al die mensen die in de stad wonen. Krijgen de kriebels en gaan de natuur in!! Tja, de honden…. dat is een probleem…

 35. @Marlies,
  Oh, oh, die brompotterige Berthinus, toch…
  LOL, … wordt vervolgt?
  :o)

 36. @Marian’ne,
  Hoe heet je vlinderpatronen boekje?
  Ik ben (lekker wel) heel nieuwsgierig.
  ;o)

 37. JUUL, het boekje heet,
  Exotic Butterflies charted designs door Jamie Rusek
  ISBN : 0-486-26708-3
  uitg. Dover Publications, inc, New York
  Ik heb het toendertijd bij HzG gekocht, 10 gulden.
  Patronen van bestaande vlinders, zonder kleurafbeeldingen, alleen op de omslag. Wel kleurcode’s erbij. Ook grotere patronen van 60 bij 60 steekjes.

 38. Bedankt!
  HzG komt ook naar de SnB dag…
  Was ’t al lang geleden dat je ’t kocht?
  :o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *