Monogram L-B.

In eerdere logs schreef ik al over schoolmerklapjes, linnenkast, Coton A Marquer, sjablonen en de merklapjes van Lily.

Onlangs ontving ik van Pauline van de Ven twee foto’s van theedoeken die gemerkt zijn met L-B.: Lily Bury. Zij is de dochter van Michel uit het boek De man met de hoed.
Lily heeft haar monogram keurig geborduurd. Als hulpmiddel gebruikte ze een sjabloon. Heel bijzonder vind ik de oefeningen die Lily van het ‘merken’ gemaakt heeft. Een afbeelding hiervan zie je op deze pagina van het hyperboek. Je kunt op de foto’s klikken voor een vergroting. Op dezelfde pagina zie je een foto van Lily voor de ingang van de kostschool. Het grappige is dat ik onlangs in deze log schreef over nummer 22, een Smithgetal. Wat blijkt nu? Lily had dit nummer op de kostschool. Al haar spulletjes werden gemerkt met LB en 22!

21 gedachten over “Monogram L-B.

 1. Leuk, mooi lettertype, en ook leuk dat je ook aan het digitale verhaal hebt bijgedragen!
  …en ik ook een beetje met ’t fietspatroon-linkje.
  LOL
  * huppelt vrolijk de nacht in *
  ;o)

 2. Het blijft mooi op het witte/naturel?linnen die rode merkjes .
  En de letters zo mooi gelijk .

 3. Jee Berthi, wat leuk dat je dit in handen hebt gekregen!! Ik zat één kostschool verder (Lily zat op Notre Dame des Anges in Ubbergen, Oost van Nijmegen, ik op Mariënbosch, Zuid-Oost van Nijmegen) en ik had nr. 24. Ik heb nog steeds handdoeken, lakens en slopen, destijds gekocht bij Gerzon, met het nr. 24 merkje erop! Inmiddels 45 jaar geleden en nog niet versleten!

 4. Leuk om dat zo te zien en de achtergrond te weten. Mooi dat jij hebt kunnen bijdragen aan de site.
  Mooie letters en knap gedaaan, ze staan haaks op de draad, en dan toch zo gelijkmatig. Zou ze met een sjabloon/papier gewerkt hebben !!??

 5. @Juul, wat zouden wij zonder je links moeten?? Wij rekenen er tegenwoordig automatisch op!!:-) We moeten er voor waken dat we niet te lui worden door gewoon op je bijdrage te wachten!:-)
  Voordeel voor je is, dat jij steeds handiger en snelller wordt met het digitaal verkeer!!:-)

 6. Wat grappig Ineke! Is het niet leuk dat jij je kostschoolverleden eens op papier zet. Je weet zoveel te vertellen over die periode. Misschien heb je ook nog foto’s? Volgens mij zal dat graag gelezen worden.

 7. mooi en bijzonder blijf ik die oude borduursels vinden.
  ik heb gisteren mijn moeder geholpen met inpakken (ze gaat verhuizen). zij is altijd een verwoed borduurster geweest. ik heb van haar heel veel oude borduurpatronen en boekjes gekregen van Perzisch ajour, kruissteken en Richelieu en mijn handen jeuken om eraan te beginnen. ze heeft ook een aantal oude merklappen en stoplappen aan de muren hangen en ooit de merklapcursus in Breda gedaan bij Joke Visser. helaas ziet ze niet meer zo goed en kan ze dat fijne werk helaas niet meer doen.
  ze heeft ook een oud (vlas)spinnenwiel staan, die kan niet mee, is er hier iemand die hem wil hebben? (hij is niet meer helemaal compleet). zij heeft hem ongeveer 40 jaar in haar bezit gehad en hij is toen op een veiling gekocht.

 8. @marian’ne m, goed dat je dit aankaart!!Ze heeft met een sjabloon gewerkt. Pauline van de Ven kon op dit moment het sjabloon niet vinden. Zodra ze het tegenkomt, maakt ze er een foto van.
  Ik zal het voor de duidelijkheid gaan toevoegen bij de log.

 9. Juul kan net zo goed google-en als ik breien :-)).
  Ineke, zou inderdaad zeer interessant zijn.
  Noor, leuk en heel waardevol het handwerk van je moeder. Velen hebben dat niet van hun moeders/familie.

 10. ik ben deze week vrij en heb dus even tijd om de oude borduurboeken en ariadnes en dergelijke door te bladeren en ik zit gewoon te genieten van de mooie oude patronen!

 11. @noor, een fijne week en geniet van de oude boeken en patronen. Het blijft leuk om die in te kijken!!

 12. @ Noor, ik weet niet hoe oud de boekjes zijn maar het kan dan je unieke exemplaren hebt die nu niet meer te vinden/krijgen zijn. Staat vaak het mooiste oude handwerk in. En technieken die niet meer gebruikt worden, interessant hoor. Misschien leuk om eens een lijstje van door te geven, kijken of er wat onbekend bij is !!
  In ieder gaval heb jij veel lees/kijk plezier :-).

 13. ik zal eens kijken naar de oudheid van de verschillende boekjes en tijdschriften en ook een lijstje maken van wat ik gekregen heb. van wat ik nu gezien heb zijn het boekjes vanaf de jaren 60/70, dus nou ook weer niet zo oud!

 14. Mooi monogram! Ik vraag me af hoe mensen dat deden als ze hun was naar de wasvrouw brachten , er zullen toch weleens mensen bij geweest zijn met dezelfde initialen ?
  Marlies[tijd voor de lunch en voor Lingo]

 15. @marlies, zelf denk ik dat het uitzonderlijk geweest zal zijn. En iedere vrouw had zijn eigen manier van merken. Het monogram LB is in de platsteek geborduurd. Het kon natuurlijk ook in de kruissteek of nestalgatsteek gedaan worden. En je had zeer veel verschillende lettertypes.
  Smakelijk eten! Gelukkig blijft Lingo bestaan!!

 16. Heel bijzonder allemaal!!
  Jee wat heb ik ineens weer veel bij te lezen zeg!!!
  Maar dat geeft niet want het weer is toch….:o)
  Ik ben heel benieuwd naar het sjabloon

 17. @Berthi en Marian’ne: zal eens nadenken over stukjes uit mijn kostschoolleven. Misschien toch wel nuttig, want veel kostscholen zijn er niet meer. En zometeen weet niemand meer wat het was/is.
  Overigens een mooi Jugendstil-lettertype.
  Ook de “eigenwijze” punt tussen de L en de B, iets hoger dan de punt ná de B, heel apart! En wat een lekker gepruts, àl die handdoeken, theedoeken, lakens, slopen, washandjes, handdoeken, badlakens, je ondergoed, je bovenkleding merken met dit borduurwerk. Ik zit soms al met frisse tegenzin een nieuw lusje aan een theedoek te naaien!
  Nog even à propos Jugendstil: ik heb ooit op Marktplaats bij antiek meubilair gekeken en daar stond b.v. Joegostiel, Jugenstihl, jughensteel, Jugentstill voor deze stijlperiode. Ik heb er een hele bloemlezing van. Soms stonden er foto’s bij van meubels uit een totáál andere tijd, maar dat werd dan hardnekkig “Joegostiel” genoemd.

 18. Misschien uit een ‘overgangs’ periode. Niet duidelijk te typeren !!
  (Ja, en je hebt ook mensen die er echt geen verstand van hebben, maar ja ik weet ook niet alles. En dit heeft toevallig mijn interesse).
  Ja moet je echt doen, je zal zien dat er dan zelfs dingen naar boven komen waarvan je eerst dacht dat dat niet belangrijk of interessant was, of zelfs vergeten dingen.

 19. @Ineke, heel goed als je dat gaat doen.
  Meteen beginnen! Niet eerst jaren op de plank leggen, zoals ik doe. Lekker in je eigen tempo gaan schrijven. Ik kijk er nu al naar uit!

 20. Leuk verhaal, ik bleek wat logjes gemist te hebben dus ik moest me behoorlijk inlezen. Knap borduurwerk! Ineke, Gerzon! je brengt herinneringen bij me naar boven. Die zat (ook) in Rotterdam vroeger, mijn moeder kocht daar van alles. Nieuw kleding/lakens merken is toch wel leuker dan een oude theedoek van een nieuw lusje voorzien, maar misschien denk je daar na zoveel lakens en slopen wel anders over.
  Het lijkt me leuk om eens wat meer over jouw kostschoolleven te lezen. Je hebt weer een boel nieuwe woorden bijgeleerd op marktplaats 😉

 21. Wat leuk om zoiets te ontvangen wat bij een boek hoort! Leuke aanrader om het eens te gaan lezen (zal wel rond kerst voor mij dan worden). Erg leuke tip!
  Ik ben ook ooit iets in mijn (antieke waarin je verdwaalt + heb ik geërfd met inhoud) linnenkast tegengekomen wat gemerkt is zo’n vijftig jaar gelezen, maar is lang niet zo mooi gedaan als wat op deze foto staat!
  Leuke artikelen weer om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *