Dutch Design 2006


Tussen de schaakpartijen van Thijmen door, ging ik op verschillende plaatsen een kijkje nemen bij de Dutch Design Week. Ik kwam onder andere het ontwerp van dit jasje tegen. Let op de schoenen die erin verwerkt zijn. Leuk detail!

Met de mobiele eye-catcher kun je een ritje voor één euro maken, of vijf euro voor de hele dag.

Op de Technische Universiteit is van 21- 29 oktober 2006 de expositie Design United te zien. Ik heb gisteren de expositie gezien en een aantal ontwerpen spraken me zeker aan.

Let’s walk together

1e jaar Master project van Leonie Hurkx, Industrial Design, Technische Universiteit Eindhoven

Let’s walk together is een ontwerp dat inspeelt op de behoefte van ouderen samen iets te ondernemen, maar de drempel verlaagt om dat naar elkaar duidelijk te maken. Het systeem bestaat uit een Delfts Blauwe tegel die de eigenschap heeft een afbeelding van twee wandelende personen te laten verschijnen en verdwijnen en een paar Delfts Blauwe klompjes. Twee personen hebben ieder een paar klompjes en een tegel in huis. Op het moment dat een van de twee personen een paar klompjes optilt, verschijnt bij de andere persoon, op subtiele wijze, een uur lang de afbeelding op de tegel, zodat duidelijk is dat tenminste een van beiden zin heeft een gezamenlijke wandeling te maken.

Speedy

2e jaars Masters’s project van Julia A. Garde, Industrial Ontwerpen, Universiteit Twente

Het idee voor de HEMA ontwerpwedstrijd was een kindermeubel dat ook als speelgoed gebruikt kan worden. Met deze gedachte is ‘Speedy’ kinderstoel ontworpen: Door kantelen verandert de stoel in een race auto. Een kind krijgt met de ‘Speedy’ zijn geheel eigen stoel, waarmee naar hartelust gespeeld kan worden. De stoere ‘Speedy’ doet denken aan klassiek speelgoed en kan dankzij de wieltjes overal mee naartoe worden genomen. De ‘Speedy’ is door de jury van de HEMA ontwerpwedstrijd bekroond met de 1e prijs.

Dit zijn slechts twee ontwerpen die te zien zijn op de Design United. Het zou teveel worden om ze allemaal te noemen. Als je in Eindhoven bent, ga dan beslist kijken. Als laatste wil ik nog één bijzonder ontwerp noemen, en dat is de babybloom. Dit is een couveuse die ouders uitnodigt om hun te vroeg geboren kind te omarmen.

13 gedachten over “Dutch Design 2006

 1. oh, heerlijke supergave dingen!
  :o)
  http://www.innovatieveiling.nl/Visitor.LotDetails.aspx?id=fe80111f-7d94-4c94-923f-5562724818bc&auctionId=
  Ik wordt heel erg hebberig van dat “Let’s walk together”-project, dat is heus niet alleen voor ouderen! Het lijkt me heel erg leuk!!!
  En… behalve wandelen, kun je nog allerlei andere toepassingen verzinnen, stel je woont in een (ouderen)flat, en hebt zin om te handwerken met een paar anderen, maar niemand weet dat van elkaar…, dan blijft iedereen in z’n eigen huisje, maar…, til je het delftsblauwe handwerkmandje (in dit geval) van z’n sokkeltje, dan verschijnt er op de tegel bij de anderen die ook graag gezamelijk handwerken een plaatje van een gezellig handwerk “kransje”…
  … of…, je hebt zin in een potje schaken…, of…
  :o)

 2. JEE, wat is daar veel te zien. Hoe kan je het in je opnemen. Bij elk ding zou ik willen onthouden hoe en wat !
  DE jas lekker luchtig en altijd passende schoenen bij de hand. Het ‘wandel’ project grappig. De kinderstoel uniek, die wil ik wel!!!

 3. @Juul, dank je voor de link naar de babybloom. Er wordt een perfecte uitleg gegeven.
  Toch leuk om het filmpje te zien over de quilttentoonstelling. Ik kom er niet aan toe om het te gaan bekijken.
  Er is op dit moment veeeeeeeeeel te veeeeeeeeel te doen! Keuzes maken!!

 4. Er is de laatste tijd erg veel te doen in Eindhoven of omgeving en ik had er veel van op mijn planning staan! Helaas is er het e.e.a. tussengekomen:-(
  Ik had vorige week ook zo graag de lezing over Damast willen bijwonen.
  Die foto met die vogelflats zijn leuk! Ik wil nog altijd met resten hout uit mijn schuur allerlei verschillende huisjes maken waaronder ook een flat. (Waar haal ik de tijd vandaan met een baan… zal wel na mijn 65e gaan worden.) Ik heb een vreselijke lelijke muur rechts in een gedeelte van mijn tuin van de buren die ze nooit hebben afgewerkt. Die wil ik nog altijd opvrolijken met allerlei vogelpaleizen tussen het groen van de klimop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *